Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-15

• 75 614
  • 739
  •   2
Отговори
# 675
Ще говорим с адвокат,иначе защо да нямам спестявания които съм си събирала с години,не е задължително да съм ги слагала в банкова сметка.

# 676
Ще говорим с адвокат,иначе защо да нямам спестявания които съм си събирала с години,не е задължително да съм ги слагала в банкова сметка.

По принцип имаш много рискове, но са 99,9% теоретични. На теория може да те обвинят в съучастие в данъчно престъпление, може да ти поискат да докажеш доходи и какво ли не още. Но на практика не се случва. Решението обаче си е твое, защото теоретичен или не, риск има. Ако обаче имаш прилични доходи през изтеклите 5-10 години и можеш да докажеш, че си имала възможност да спестиш нужната сума, нямаш проблем.

# 677
Проблем имаш ако спестената сума е по-голяма от възможната за спестяване, която теоретично е всъщност целия ти доход, а практически не по-малко от някакъв процент от него равен на горницата над статистически признатия екзистенц минимум за месеците на разглеждания период.
Прави се обследване на теб и домакинството  - съприг, родители, с които живеете заедно и се смята.
Ако не излиза сметката има изискване да докажеш произхода, ама не да кажеш, че са ти дали заем приятели само, а се проверява насреща този заем деклариран ли е (има вече изискване законово), или ако си спечелил, декларирал ли си го, или ако си намерил кинти в двора - уведомил ли си и т.н.
Общо взето, ако се разрови, процесът на доказване на сумите е времеемък , а и не евтин, особено ако нещата не са много чисти.
Но в тия времена, когато всеки трети българин в София е имотен търговец, едва ли ще има кой да задава въпроси... Има риск да те боднат на случаен принцип, но без риск не може. А и ако сметката излиза (дотатъчна е сумата от дохода за да се спести), тогава няма никакви проблеми... -  а, ЧС Е е казала същото горе.

# 678
  • София, Bulgaria
Добър ден на всички!Имам няколко въпроса,утрр ни предстои да подпишем предварителен договор за продажба.Купувачът желае да минем на данъчна оценка,добре няма проблем.След това ще искаме да купум друго жилище,и четох из форуми,че ще е по -сигурно по продажна цена да мине сделката.А разлика ще има на продаденото от нас жилище и това което ще купим.Какво да правим,за да сме спокойни?

Винаги е най-добре на реална цена да се изповядва!!! Разликата между нея и данъчната оценка, кога и как ще я получите???
При новата покупка, трябва да имате произход на парите, хайде спестявания ще напишете, но ако е прекалено голяма сумата.... как ще докажете спестяванията, ако тръгнат да ви проверяват.... newsm78

# 679
Каква сума е приемлива за спестявания?

# 680
Ми, по 5 лв. на ден, за 30 г., са 54 000 лв, хаха Mr. Green Провокиран от циганските изпълнения във виетнамските общежития, да попитам за цените на имотите в Кр поляна newsm78, гледам, много ниски.

# 681
Каква сума е приемлива за спестявания?

Това е некоректен въпрос. Всичко зависи от това какъв доход можеш да докажеш и понеже хората имат различни доходи то и приемливите спестявания са различни. От дохода се вадят и разни разходи, които са доста занижени, но все пак зависят от това как живееш, колко е голямо семейството и т.н.

# 682
Не бе, просто се споменава, че трябва да се доказват спестявания.
За някои е невъзможно и 10 000 да спестят и им се виждат страшно много и едва ли не с измама постигнати, за други си е съвсем постижимо да нямат кредити и да имат кеш за жилище. Без кражби и схеми.

# 683
Говорихме с нашият адвокат,няма никакъв проблем да минем сделките на данъчна оценка.Нямам кредит,имаме две деца,нямаме брак,жилището е на мое име,таткото тегли  потребителски кредит.Разликата по данъчна оценка няма да е голяма(продаваме гарсониераи купуваме двустаен).

# 684
Ужас е това пътуване до и от работа. Пък и до и от у-ще ooooh!, детска градина , детска школа и т.н.
Хубаво е да живееш на зелено, по- настрани от града, ама да не си с малки деца, това водене и вземане от градини, у-ща, детски школи и уроци, поликлиники и т.н. е убийствено Thinking
Между другото, аз никога не съм разбирала феновете на Центъра на София, след години живот на Солунска и Витошка. ooooh! ooooh!не бих се върнала там
Сега хем съм на 10 минути пеш от работа, на 5 минути пеш от градина и училище, мъжа ми е Хоум офис, и пак нямаме време и не можем да се организираме ни сутрин , ни вечер и все препускаме, и все децата последни ги прибираме, какво остава да пътуваме по час и половина всеки ден ooooh! ooooh!

Е това ми прилича на липса на организация

# 685
  • София
Моля за мнение относно продажба на апт.
Предварителен договор е сключен началото на февруари с изповядване на сделката т.е. краен срок на договор  18.04
Покупка с ипотека. Няма проблем.
Края на февруари мина оценител.
Началото на март питам какво става?
Отговор - има одобрение.
Средата на март питам какво става?
Отговор - Има одобрение.
Днес пак питам какво става?
Отговорът е същия - Има одобрение.
Е повече няма да питам.

По договор банката даваща парите трябва да ни уведоми, че е отпуснат кредит.

Няма.

Въпросът е - Това ли е нормална практика,  месец отпускане на кредит на купувач. Вижда ми се множко.
До края на договора остават около 10 работни дни, след упоменатата дата ако няма сделка какво следва.

P.S. Не искам чужди пари, но и такава незаинтересованост ???  
Ние теглиме кредит от РФБ - от банката имаха някакъв проблем със системата, който много ни забави кредита, а и не само нашия, а доста други. Пуснаха го чак сега, така че не винаги е въпрос за незаинтересованост. Никой не капарира просто така имот, ако не иска да го вземе. Така че имайте търпение . До 18 ти има време

# 686
От дохода се вадят и разни разходи, които са доста занижени, но все пак зависят от това как живееш, колко е голямо семейството и т.н.
Преди три години на 80г лице НАП прави данъчна ревизия.
Няма фирми. Пенсия- 350лв.
Два налични имота и закупува трети.
Заложиха сума за разход живот около 535лв/м
На разликата наложиха данъци. (укриване на доходи)

# 687
  • София, Bulgaria
От дохода се вадят и разни разходи, които са доста занижени, но все пак зависят от това как живееш, колко е голямо семейството и т.н.
Преди три години на 80г лице НАП прави данъчна ревизия.
Няма фирми. Пенсия- 350лв.
Два налични имота и закупува трети.
Заложиха сума за разход живот около 535лв/м
На разликата наложиха данъци. (укриване на доходи)

Аййй, честито!

# 688
Ето за това се тревожа - нашите доходи са повече от прозрачни - всички средства са натрупани по честен път - награди от представяне на България на различни места. И макар, че не са много, искаме да си купим малко жилище, в което да живеем скромно и достойно. Страхът ни от измамници идва именно от това - не искам тези пари да попадат в ръцете на мръсници. Ако някой продава малко жилище, на поносима цена и иска в него да живеят стойностни хора, може да разчита на нас. Пък за другите си има "видов" ден.

# 689
  • София, Bulgaria
Ето за това се тревожа - нашите доходи са повече от прозрачни - всички средства са натрупани по честен път - награди от представяне на България на различни места. И макар, че не са много, искаме да си купим малко жилище, в което да живеем скромно и достойно. Страхът ни от измамници идва именно от това - не искам тези пари да попадат в ръцете на мръсници. Ако някой продава малко жилище, на поносима цена и иска в него да живеят стойностни хора, може да разчита на нас. Пък за другите си има "видов" ден.

Много преекспонирате нещата. От коментарите Ви става ясно, че сделките с недвижими не са Ви много ясни и явно това Ви носи огромни страхове. Може да потърсите компетентни хора в тази област, за да Ви разяснят материята. 90% от хората на пазара са си изкарали парите с труд и са почтени хора. Не знам, какво Ви кара да си мислите обратното. И продавачите са хора като Вас, решили да си продадат имота.
Ако сте по-положително настроени ще Ви е по-лесно.

Общи условия

Активация на акаунт