Тънката линия между дундуркането и помощ на децата/ малки и големи/

• 29 733
  • 530
  •   1
Отговори
# 255
  • София

Не, просто в повечето лаборатории можеш да научиш много методики, които да са ти от полза нататък без значение дали ще се занимаваш с наука в смисъла на експерименти или с нещо по-различно (генетични тестове, микробиологични лаборатории, ин витро клиники и тн.). В тези професии всичко ти минава през ръцете и трябва да се научиш на някои основни неща.

Значи и те работят, само че в лаборатории. Работенето не е само в заведения.

Разликата е, че това, което правят в лабораторията е естествено продължение на това, което са учили и учат. Аз самата направих един собствен стаж месеци наред, така да го кажа, без пари, а заради това да науча занаята, защото се учих от най-добрите. Това ми беше важно и това направих с цената на компромиси с други неща.

# 256
Да, опираме до парите - имала си възможност. Не всички студенти имат. На някои им се налага да работят с парцала. Но този въпрос не сме разглеждали. 

# 257
  • София
Не, нямах възможност, струваше ми много скъпо от всяка гледна точка, лиших се от много, за да го постигна, но това беше риск, който поех, защото в момента на вземането на решението дългосрочните ползи бяха по-важни от краткосрочното справяне. Съвсем житейски човек е принуден в истинския смисъл на думата само при положение, че се сблъсква с липсата на базови физиологични нужди - да остане на улицата и буквално да няма за хляба и животът му буквално да е в опасност заради болест в точно конкретния момент на принуда.. В случая с нашата тема не говорим за младежи-сираци, а за младежи с родители. Най-малкото винаги имат къде да се върнат, ако не им потръгне, значи има резерви, най-малкото никой не ги оставя без покрив и без хляб.

# 258
На 20 разсъждаваш различно отколкото на 40. Лишила си не само себе си, но и децата си.  Не всеки го може.

# 259
  • София
Именно, че на 20 никой не мисли дългосрочно. Затова не бих била много хепи на 20 да си губят времето с парцала, вместо да вземат от ученето това, което им се дава в ръцете съвсем буквално. Разбираемо е на 20 човек да иска да се докаже като самостоятелна финансова единица или да търси себе си, но накрая го пише в графата "опит" и тайно се надява децата му да не врътнат колелото по същия начин. Но тъй като в момента културата поощрява работенето на нискоквалифицирана работа за сметка на ученето, то и много хора предпочитат да са на тази вълна, за да не се цепят от колектива, а не защото има рационални ползи от поддържането на такава линия. Ето, и тук колко се изписа за опита и т.н. Има смисъл опит с парцала, ако младежът смята да работи в общественото хранене и учи бизнеса, ама ей така, да има за дрешки за мола... не си заслужава.

# 260
Ти нали на 40 учиш и си доволна. Какво пречи и те да го направят.

# 261
  • София, Bulgaria
Andariel, а ще се съгласите ли, че е полезно да се работи по-време на следването, ако работата не пречи и не е за сметка на ученето.

# 262
  • София
За мен това е магистърска, нова професия. А и аз се дипломирах вече и навъртях професионален опит.
За младежите е първо образование и или няма кой да им каже, или те не слушат, че парцалът не е начин за професионално и академично израстване. Полезно е да се работи, ако е свързано с това, което се учи. А какво означава това да не пречи на ученето? Човек, ако иска, може цял ден да се забие в библиотеката на университета или да си изтегли материали от интернет и да научи много. За да е на работа или трябва да не учи, или да няма социален живот. Ако за него учене е просто да ходи на училище, да покрива минимума критерии за вземане на изпит, ок, тогава работата няма да му пречи, но ако иска нещо повече, ще постъпи по друг начин. Социалният живот също е важен, нали на тази възраст трябва интимни връзки да създадат, а това си иска време и усилия. Ако висят в някой офис или въртят парцала по цял работен ден... малко трудно ще стане.

# 263
  • София
Но тъй като в момента културата поощрява работенето на нискоквалифицирана работа за сметка на ученето, то и много хора предпочитат да са на тази вълна, за да не се цепят от колектива, а не защото има рационални ползи от поддържането на такава линия.

Аз такова нещо в темата не прочетох. Това си е някаква твоя интерпретация, за да доказваш правотата си.
Аз специално подкрепям децата да се трудят докато учат с цел подпомагане на финансирането на обучението.  Разбира се както винаги в живота, ключът е в мярката, т.е. да се работи така, че да не се пречи на ученето.
Не знам защо винаги се отива в крайности по време на спор - силно се отрича нещо или пък друго се обявява за абсолютната истина.
Истината винаги е въпрос на гледна точка, а гледната точка се мени според възрастта, жизненият опит и конкретната житейска ситуация.

# 264
  • София
допълних предишния си пост.

Забравих да допълня и възможностите за участие в проекти и всички възможности, които сегашните младежи имат в университетите, а не като преди двайсет години. Който иска, може да се възползва и в дългосрочен план ще спечели много повече, защото вече ще го познават, ще има какво да напише в сивито си, ако ще да е работа по най-мижавия проект.

# 265
За мен това е магистърска, нова професия.

А предишната ти професия беше майка.

# 266
  • София
Аз и сега съм майка. Това все още никой не ми го е отнел. Предишната ми професия и висше образование са счетоводство и бизнесадминистрация. Но, да, това, че се занимавах с децата си много ми помага в сегашната ми професия.

# 267
Лъжеш, Анди, лъжеш.  И извърташ. Няма лошо , че си се омъжила млада и родила 2 деца едно след друго, но защо го отричаш.

Последна редакция: сб, 18 мар 2017, 11:32 от Трещерица

# 268
Аз не мога да разбера защо стажът по специалността, платен или не, и работата взаимно се изключват.
По време на студентството си лятото работех на рецепция в хотели, през семестрите - по промоции, по събития помагах. Да, майка ми ми помагаше финансово. Изкарвах си пари и от всевъзможни стипендии и проекти.
Междувременно се занимавах със студентски организации и се научих на много неща, които после ми бяха от полза. Изкарах неплатен стаж по свое желание в четвърти курс и сега работя в същата фирма. Но тогава всички ми се чудеха "За какво ходиш на стаж, като не ти плащат?!" Защото сега аз работя това, което искам, а масово другите се чудят как да се влеят в бранша...
Та и работата е възможна, и стажът. Не е задължително да са по едно и също време.
(Да знам за супер специфичните и сложни специалности, които изучават 10% от студентите.)

Никой не ме е обвинявал, че съм несамостоятелна. Оправяла съм се сама. В друг град бях, нямах близки, на които да разчитам при проблем. Каквото си го надробя - такова.

# 269
  • София
За кое лъжа и какво извъртам? Родих на 28, и ако това се смята за млад, ок. ИЗгледах си децата, защото сметнах, че това е от първостепенна важност, макар да можех да постъпя и по друг начин, доста по-изгоден за мен. Влязоха в гимназия и настъпи моето време, да погледна себе си. Каквото зависеше от мен го направих за децата си, когато имаха най-голяма нужда. Имам ново образование, нова професия, харесва ми и съм добра в това, което правя.

Както и да е, темата не е за мен. Само исках за университета да илюстрирам, че ако има кой да подскаже на един младеж, днес И нашенските университети предлагат много възможности за развитие, защото участват в програми по обмен, правят проекти и т.н. Само човек да иска да се развива и да не го мързи.

Не всяка специалност дава възможности за стаж, който е и работа в обичайния смисъл. Понякога е по-важно да те вземат някъде да се учиш, отколкото да си на работа, защото очакванията и изискванията са различни. Когато наемаш работник, ти го наемаш да работи и срещу това му плащаш заплата, а стажантът първо се обучава и има супервайзор. Ако учиш едно, а работиш съвсем друго няма как да се влееш в бранша. Участието в един проект може да донесе много по-добри шансове за вливане в бранша, отколкото работенето не по специалността.

Последна редакция: сб, 18 мар 2017, 12:01 от Andariel

Общи условия

Активация на акаунт