Тънката линия между дундуркането и помощ на децата/ малки и големи/

• 29 576
  • 530
  •   1
Отговори
# 60
...
Децата... Тук няма да кажа нищо, освен че всеки взима това решение за себе си - т.е. дали и колко деца да има. Освен в случаи на престъпление (изнасилване и/или невъзможност за аборт и т.н.), те са по желание на родителите, съответно и цялата произтичаща от това логистика.
Това е ясно . Исках да кажа, че понякога времето не е само наше Simple Smile

# 61
  • Бургас

За почасовата работа - странно е за мен, че наистина не е популярно. Тук всяка майка в първите 3 години на детето работи почасово. Не всяка, ама 80%. В моята фирма е масово, но и не само в нея.

Не е популярно, щото такива са ни работодателите- лакомия до шия, да има как да те вържат за радиатора в офиса, че да не си ходиш да вкъщи и накрая да ти подхвърлят жълти стотинки.

hahaha
Ох, то не е смешно, но за жалост е абсолютно вярно в огромната част от случаите.
Когато бях студентка, бях готова да карам някъде стаж за без пари/нископлатен, само и само да науча нещо практически полезно. Но не беше популярно това, поне не в моята проста специалност.
Цялото ми следване беше едно безумно наизустяване на учебници, с много малки изключения и накрая се чудиш какво аджеба да правиш с тия сухи теории, като очевидно практиката е леко различна. У нас - направо сбъркана, но това е друга тема Mr. Green

# 62
Аз дондуркам много моите деца, единствено задължение им е да учат. В смисъл не държа да перат и чистят и от тоя сорт. В стаята им не се меся, но те не я и чистят много много . Голямата е гледала в редки случаи малкия, главно просто са си стояли у дома сами двамата.
Това е провокирано главно от това, че и аз, и баща им не сме били никак дундуркани от родителите си, в никакъв смисъл, точно обратното. И до ден днешен родителите ни са ни тежест, а не помощ.
Е, децата не са съвсем голям провал, полека лека сами започнаха да правят някои неща, например дъщеря ми е ужасно добър кулинар. Но приготвя лакомства само за празник или свое удоволствие, не ни изхранва ежедневно и не й е задължение.
Иначе си имам и миялна, и робот, и сушилня...улеснили сме си групово живота...един вид задълженията намаляват за всички.
Така както ги дондуркам, единственото което по-мащабно мога да направя а тях е, да инвестирам в образованието им. Защото няма да мога да ги издържам в самостоятелна квартира или чужбина.

Аз нямам предвид да иземват функциите на родителите , но поне да поемат някакви задължения у дома които са нормални за тяхната възраст.Не мисля , че е нормално едно дете да неможе да си купи само учебник , да си оправи собственото легло , да си подаде някакъв документ /примерно в училище , да сложи /подреди / масата за вечеря ... и т.н.

# 63
Ааа забравих и да не може да отиде само на училище или тренировка .Майките се обръщат на разводачи , едва ли не спират работа за да могат да си водят децата /пак казвам на 14-15 години/ .. направо е смешно.Сакън да не ги духне вятъра , да не се повозят на градски транспорт или да не се уморят .. и това си е баш дундуркане според мен. Tired

# 64
  • София /Абсурдистан

За почасовата работа - странно е за мен, че наистина не е популярно. Тук всяка майка в първите 3 години на детето работи почасово. Не всяка, ама 80%. В моята фирма е масово, но и не само в нея.

Не е популярно, щото такива са ни работодателите- лакомия до шия, да има как да те вържат за радиатора в офиса, че да не си ходиш да вкъщи и накрая да ти подхвърлят жълти стотинки.

СВ
Да, и ако решиш да си тръгнеш дори 5 минути по-рано, въпреки, че си си свършил цялата работа е най-големият грях на света. Може мухите да лапаш в офиса, обаче да си там плътно 8 часа.
Че и повече. И овър тайм-а в БГ не се плаща, разбира се, що пък трябва.

# 65
  • София
Да вметна нещо, което ми се струва важно, а у нас нямаме навика да му обръщаме внимание, когато гледаме чуждите животи. Вече има различни социални прослойки и логично спрямо материално положение независимостта ще изглежда по различен начин или ще се наложи по различно време. Спрямо начина на живот на семейството някой може да изглежда много обгрижван и дундуркан в сравнение с друг, който е самостоятелен по съвсем други причини.
Затова например, едни деца още на 9-10 ходят с градски транспорт на училище. Други винаги ще са с шофьор, дали ще е майката или наистина ще е шофьор, но някой ще е ангажиран да ги вози. Това използвам за илюстрация, тъй като по-горе беше използвано като такава. Същото и спрямо населеното място. Децата в селата, малките градчета или определен тип обособени квартали от много малки обикалят сами и свободно, а в големите градове или определени зони в тях това е немислимо до много по-късна възраст.

# 66
Да вметна нещо, което ми се струва важно, а у нас нямаме навика да му обръщаме внимание, когато гледаме чуждите животи. Вече има различни социални прослойки и логично спрямо материално положение независимостта ще изглежда по различен начин или ще се наложи по различно време. Спрямо начина на живот на семейството някой може да изглежда много обгрижван и дундуркан в сравнение с друг, който е самостоятелен по съвсем други причини.
Затова например, едни деца още на 9-10 ходят с градски транспорт на училище. Други винаги ще са с шофьор, дали ще е майката или наистина ще е шофьор, но някой ще е ангажиран да ги вози. Това използвам за илюстрация, тъй като по-горе беше използвано като такава. Същото и спрямо населеното място. Децата в селата, малките градчета или определен тип обособени квартали от много малки обикалят сами и свободно, а в големите градове или определени зони в тях това е немислимо до много по-късна възраст.

Говоря за масовия случай .За семейства с много добри доходи , но не бих казала в онзи смисъл много богати /чиито деца имат нужда да бъдат вардени , пазени или пък водени/.Градския транспорт също не е задължителен  , както не е задължително ежедневното водене от мама .
Плюс това ми е малко смешно в Б-рия да се говори за воденето на децата от шофьори .Една шепа хора сме в България , дет се казва и кътните зъби си знаем и едва ли има толкова много деца които да имат нужда от официлни шофьори.
Това по може да  важи за навън , но и там го правят наистина много , ама много богатите.Другите най много мама да го играе разводач .
А за в България да се говори за някакви прослойки е просто... пак ще повторя смешно.

Последна редакция: вт, 14 мар 2017, 17:52 от Markrit

# 67

Колко деца 14-15 годишни в големите западноевропейски градове ги водят ежедневно с колите на училище ?
Не се заяждам , просто ми е интересно .Аз не , че нямам представа , но ми са  интересни вашите наблюдения ?

# 68
Да не са прослойки, но има вече доста различни хора.  Колкото и да не го признаваме.

# 69
Да не са прослойки, но има вече доста различни хора.  Колкото и да не го признаваме.
Има различни хора естествено и различни доходи , но няма чак такава разлика поне не в масовите държавни училища.Първенютата и разни новозабогатели селяци изобщо децата им не припарват до държавни у=ща.В частните псевдо "елитни "училища, си имат транспорт/не във всички , но в повечето/ дето им ги докарват и разкарват от къщи до у-ще.

# 70
Мисля, че е ясно, че децата се возят главно от страх за сигурността им. От разни цигани, пияни, бежанци, кучета и прочие простотии. Не заради друго  newsm78
Поне аз заради това ги возя. Не мога винаги и навсякъде, но предпочитам когато е възможно.
Чела съм темите по въпроса и не виждам за нужно да се спори. За мен това е действителността.
Съгласна съм с Бояна иначе, тя винаги ги казва много добре нещата.

# 71
  • София
Говоря за масовия случай .За семейства с много добри доходи , но не бих казала в онзи смисъл много богати /чиито деца имат нужда да бъдат вардени , пазени или пък водени/.Градския транспорт също не е задължителен  , както не е задължително ежедневното водене от мама .
Плюс това ми е малко смешно в Б-рия да се говори за воденето на децата от шофьори .Една шепа хора сме в България , дет се казва и кътните зъби си знаем и малко смешно ми звучи , че има толкова много деца които да имат нужда от официлни шофьори.
Това по може да  важи за навън , но и там го правят наистина много , ама много богатите.Другите най много мама да го играе разводач .
А за в България да се говори за някакви прослойки е просто... пак ще повторя смешно.
Не твърдя, че децата имат нужда от шофьор, твърдя, че има хора, които живеят така и не са двама души. Както има майки, които не работят и са само майки, и си возят и 18 годишните деца, когато имат нужда да отидат някъде.
А за навън такова нещо за дете с шофьор не важи. Тук много повече деца имат шофьори (не майки с кола, а човек нает за целта), отколкото където и да е другаде, поне от западните страни.

И може да ти е смешно това за прослойките и вярно, не е като прослойките в други страни, няма луксозни и бедни квартали, но има прослойки много повече, отколкото по соц време, когато всички имаха общо взето по равно. И по региони, и по доходи има разлика. Но нямаме навика да отчитаме този факт, затова и го написах. В коментара не оценявам това, но имам чувството, че излиза като нещо, което харесвам. Не харесвам, само споменавам.

Колко деца 14-15 годишни в големите западноевропейски градове ги водят ежедневно с колите на училище ?
Не се заяждам , просто ми е интересно .Аз не , че нямам представа , но ми са  интересни вашите наблюдения ?
Това с возенето с кола е повече в Щатите до възрастта да имат книжка, т.е. на 16. В Европа ходят с градски транспорт, колело или пеш.
За другите градове не знам как е, но в София все още има маршрути, които са буквално невъзможни без кола. Ще минат часове преди да се преодолеят някакви 5-6 км и така мога да си обясня това возене на деца в гимназиална възраст на училище. Още повече ако родителите отиват на работа с кола, защо да не закарат и детето? Без някакви други сериозни мотиви. Оставят го и продължават.

По начало хората сме мързеливи, та не подозирам никой в самоотверженост и жертвоготовност преди да имам доказателства  Wink

# 72
Плюс това ми е малко смешно в Б-рия да се говори за воденето на децата от шофьори .Една шепа хора сме в България , дет се казва и кътните зъби си знаем и малко смешно ми звучи , че има толкова много деца които да имат нужда от официлни шофьори.
Не твърдя, че децата имат нужда от шофьор, твърдя, че има хора, които живеят така и не са двама души. Както има майки, които не работят и са само майки, и си возят и 18 годишните деца, когато имат нужда да отидат някъде.
А за навън такова нещо за дете с шофьор не важи. Тук много повече деца имат шофьори (не майки с кола, а човек нает за целта), отколкото където и да е другаде, поне от западните страни.

И може да ти е смешно това за прослойките и вярно, не е като прослойките в други страни, няма луксозни и бедни квартали, но има прослойки много повече, отколкото по соц време, когато всички имаха общо взето по равно. И по региони, и по доходи има разлика. Но нямаме навика да отчитаме този факт, затова и го написах. В коментара не оценявам това, но имам чувството, че излиза като нещо, което харесвам. Не харесвам, само споменавам.

Това с возенето с кола е повече в Щатите до възрастта да имат книжка, т.е. на 16. В Европа ходят с градски транспорт, колело или пеш.
За другите градове не знам как е, но в София все още има маршрути, които са буквално невъзможни без кола. Ще минат часове преди да се преодолеят някакви 5-6 км и така мога да си обясня това возене на деца в гимназиална възраст на училище. Още повече ако родителите отиват на работа с кола, защо да не закарат и детето? Без някакви други сериозни мотиви. Оставят го и продължават.

По начало хората сме мързеливи, та не подозирам никой в самоотверженост и жертвоготовност преди да имам доказателства  Wink
Именно Бояна !Съгласна съм с почти всичко написано и просто обменяме инфо , коментираме и изказваме собствено мнение по въпроса с дундуркането на слънцата до към 18 год. възраст /някои "късметлии" си ги дундуркат до като са живи мама и тати /... hahaha Joy Peace

# 73
  • София
Именно Бояна !Съгласна съм с почти всичко написано и просто обменяме инфо , коментираме и изказваме собствено мнение по въпроса с дундуркането на слънцата до към 18 год. възраст /някои "късметлии" си ги дундуркат до като са живи мама и тати /... hahaha Joy Peace
Това ти казвам. Някои ги гледат за наследници.  Mr. Green Например. Или нещо такова. Та какво да са самостоятелни, те мислят, че никога няма да им потрябва.

В тази връзка да вметна, че последната мода в определени по-състоятелни прослойки е да наемат психолог да говори с детето/децата. Без да им има нещо, просто, за да говори детето с някого за проблемите си или даже просто да говори. Нещо като кърмачките навремето, за да не кърми мама  Laughing

# 74
Това ти казвам. Някои ги гледат за наследници.  Mr. Green Например. Или нещо такова. Та какво да са самостоятелни, те мислят, че никога няма да им потрябва.

В тази връзка да вметна, че последната мода в определени по-състоятелни прослойки е да наемат психолог да говори с детето/децата. Без да им има нещо, просто, за да говори детето с някого за проблемите си или даже просто да говори. Нещо като кърмачките навремето, за да не кърми мама  Laughing
Охх яи мъ уморишш.. ха ха
А мамата на въпросното слънце , каква и е ролята ?Да не е няма  ooooh! Crazy
Уточни това сред българските новобогаташи ли се случва или в потомствено богатите в западна европа ?
Направо загубих ума и дума от тази новост сред "елита". #Crazy
Хората са тотално изпращяли явно  Rolling Eyes hahaha

Общи условия

Активация на акаунт