Тънката линия между дундуркането и помощ на децата/ малки и големи/

• 29 575
  • 530
  •   1
Отговори
# 15
Аз имам една вметка обаче. Висшето образование не е задължително.  Peace

Да бе, ако детето има заложби и мотивация висшето образование е естествено продължение на отглеждането и Е отговорност на родителите, стига да имат тази възможност де. Ако я нямат се търсят други алтернативи. Но ако родителите могат да издържат студент то за предпочитане от всякъде е младежът да си гледа уроците, а не да тъче на два стана, понеже знаем какво става с тези, които седят на два стола. Естествено, има си и задължения от страна на студента, най-вече наистина да си гледа уроците и да не стане "вечен студент". Издръжката трябва да бъде за номиналния срок на следването, а не да бъде рента до тридесетака, че и по-нататък Twisted Evil

# 16
Не се разбрахме за медицината? Защо продължава да се дава като пример? То е ясно, че не може да учиш цял ден и да работиш на пълен работен ден. Там си има сезонна работа. Лятото могат да се правят промоции, например. Да се раздават брошури. По 30лв. на ден плащат на някои места. Срамно ли е??? Това са 600лв. на месец. Не можеш да се издържаш сам с тези пари, а и е за няколко месеца, но въпроса е да се научиш да изкарваш пари сам. Какво правят лятото?!? Спят ли? На плаж ли са? На дискотека ли са? Или е много срамно да работят такава мижава работа, след като някой ден ще са носители на нобелови награди?!?
И какъв процент от хората учат молекулярна биология? Не са ли много повече тези, които спят по чиновете в икономическите университети, "взимат" изпити с тройки и са по цял ден по кафетата с парите на мама и тати? Ако искате дайте пример и за частните уроци на принцът на Великобритания и колко му е натоварено ежедневието, но това няма да промени факта, че голям процент хора, които са работоспособни се държат като тинейджъри.
Винаги има изключения. Уважавам човек, който се е отдал на образованието си, има отличен успех и сбъдва мечтите си! Само, че тройкаджии и кръчмарски мебели са паразити за обществото.

Последна редакция: пн, 13 мар 2017, 20:19 от Reyna0612

# 17
  • Варна
Дъщеря ми е втори курс молекулярна биология, но работи всяка вечер като треньор по гимнастика. Изкарва колкото да може да си позволи по често ходене на дискотеки и някоя и друга по екстравагантна дрешка. Парите, които взима в никакъв случай не и стигат за да се издържа. Аз и нямам намерение да очаквам това от нея. Все още ми е пресен примера как нашите ме издържаха да уча 5 години редовна форма. Мисля, че е редно да направя поне това за моето дете.

Прави сте, че самостоятелността се възпитава от ранна детска възраст. За съжаление около мен все по-рядко попадам на подобни примери. В повечето случаи мама и тате се втурват да помагат дори за най- дребни неща, да не се мъчи детенцето. И после се чудят защо детето е неспособно да се ориентира в наглед елементарни житейски ситуации. Има и много изключения разбира се, но като цяло картинката е такава.

# 18
  • София /Абсурдистан
Възпитанието в самостоятелност започва от детството и най- общо казано е да му дадеш въдицата и да го научиш само да си лови риба, а не да му дадеш рибата наготово.Това последното е дондуркане.  За мен не е никаква самостоятелност да плащаш наема, сметките  и да му готвиш и переш на отделеното поотраснало отроче, за да си живее уж самостоятелно. А утре ако се скарате и му врътнете кранчето, то дали ще продължи да е самостоятелно.  Самостоятелност е когато всичко можеш сам да си плащаш, живееш си както ти харесва и никой да не може да ти каже копче.

# 19
  • София
Чудесно е да си изкарат студентството без да се налага да работят- цял живот имат да го правят.
Стига родителите да могат да им го осигурят.
Това, което аз не бих направила, е да плащам квартира и консумативи, и отделно домакинство, за да му създам пълния комфорт да се научи как се мият чинии и как се пуска пералня.

Защото, ако не съм успяла да го направя до пълнолетието му, значи не съм си свършила работата в този раздел. Simple Smile

Е, това все пак зависи от това дали живееш в същия град, в който детето ти учи, нали? Едва ли би си сменила местоживеенето само за да  не му плащаш отделна квартира...

Аз имам една вметка обаче. Висшето образование не е задължително.  Peace

Е, то, изобщо казано, и средното не е задължително. Ама някак... ако такива са му възможностите интелектуалните на детето - добре, разбирам, да почва да работи колкото се може по-рано... ама... някак приоритетите ми са другаде.

Бих казала... ами, от погледа ми до момента: Дундуркане е кърменето на дете със зъби - значи, над 3-4 месеца. Дундуркане е спането в стаята на мама и тати - още от бебе. И после тръшкането 'ами сега как да го отделим!?!?!? Дундуркане е спането в леглото на мама и тати - когато и да било. Дундуркане е опитът за налагане на час за лягане "щото то, о, ужасТ, само не знае кога му се спи, горкинкото". Дундуркане са всевъзможните магии за хранене - щото то, видите ли, не било ящно и дайте сега да се правим на маймуни, че а дано хапне нещо. Въртенето като луд с количка или кола някъде на вън, а дано да заспи. Обръщането на целия нормален биологичен режим на родителя, какъвто и да е бил той, според разбиранията му какъв би следвало да е режимът на детето. ПОсягането да се помогне (за каквото и да е не-животозастрашаващо действие) преди да е помолило - или поне погледнало за помощ. Къпането след 4 годишна възраст. Бърсането и миенето на дупе след 3. Обличането след 3. Определянето на дрехи (освен ако избраните не са крайно неподходящи за сезона) след 4-5. Храненето в уста след 2.

Последна редакция: вт, 14 мар 2017, 02:18 от katiABV

# 20
  • София

Чудесно е да си изкарат студентството без да се налага да работят- цял живот имат да го правят.
Стига родителите да могат да им го осигурят.
Това, което аз не бих направила, е да плащам квартира и консумативи, и отделно домакинство, за да му създам пълния комфорт да се научи как се мият чинии и как се пуска пералня.

Защото, ако не съм успяла да го направя до пълнолетието му, значи не съм си свършила работата в този раздел. Simple Smile

Е, това все пак зависи от това дали живееш в същия град, в който детето ти учи, нали? Едва ли би си сменила местоживеенето само за да  не му плащаш отделна квартира...

Аз имам една вметка обаче. Висшето образование не е задължително.  Peace

Е, то, изобщо казано, и средното не е задължително. Ама някак... ако такива са му възможностите интелектуалните на детето - добре, разбирам, да почва да работи колкото се може по-рано... ама... някак приоритетите ми са другаде.

Естествено, че във всяка специалност можеш да работиш по малко или по повече според заетостта. НО да се твърди, че ще можеш да се издържаш сам на пълен работен ден в редовно обучение с ежедневна заетост в специалност с много практическа заетост (имам пряк поглед над медицина, молекулярна биология, биотехнологии, химия, фармация и тн), където на ден имаш по 5-6 часа във факултета...? Кога? А, пардон, имам такава приятелка. Писа се да работи нощна смяна в една фирма. Да кажа ли колко издържа? 2 седмици. После се срина и се разболя. То живота си иска и мъъъъничко почивка и сън.

А някой със задочно обучение (каква да е специалност) няма как да сравнява двете неща въобще. Едно е да съчетаваш 6-8 часа работа с домакинство и сън, друго е с още 5 часа лекции и упражнения, И домакинство, И сън.

Работила съм през почти цялото ми следване без магистратурата и съм си имала лични доходи, но не съм получавала достатъчно, за да се издържам сама, нито съм била на пълен работен ден.

Няма значение дали иде реч за сервитьорка или за шеф на голяма фирма (както се опитва да изкара девойката с правото и многото езици) - въпросът е във времето и в способността да си в работен режим постоянно, а и да намираш време за ядене, спане и учене. В редовна форма на обучение сам самостоятелен и на висока позиция с много отговорности - трудно освен, ако специалността ти не е от тези, които искат присъствие 2 пъти в седмицата по 2-3 часа.

Гледам програмата на втори курс в момента.

Колко сериозни работодателя ще те вземат на висока заплата с този график?

Тук не са опиасни 10-те часа - средно -седмично - самостоятелна подготовка за лабораторните и семинарите.

# 21
  • Down south
Аз и семейството ми сме извън страната, когато баща ми и мащехта ми, ни гостуват, не само е препоръчително, но направо е желателно да бъдем "дондуркани" Това внимание, топлота, банички, кифлички и производнит им, са добре дошли и за предпочитане всичко в големи количества.
Голяма наслада!

Знам, че темата не е за това, но не се държах.
Родителите и тяхното внимание са нещо чудесно, стига дозите да са сравнително умерени Simple Smile

# 22
  • София
Не знам как промениха закона тук, но повечето страни от ЕС родителите са длъжни да издържат децата студенти до 25 годишна възраст. С уговорката, че това означава, че студентите могат да продължат да живеят с тях, не могат да ги изхвърлят. Това по въпроса дали висшето образование е задължително. Не е, но децата трябва да имат възможност да учат и пред това време да имат покрив и храна вкъщи.

А и извън това не знам къде е границата. Хората у нас залитат в крайности обичайно. Нито ми се струва ок на 18 да си изгониш детето с идеята, че вече е голямо, нито до 40 да живее с теб и да го издържаш. Границата е някъде по средата вероятно.

# 23
Детето не го изгонваш - то напира да е самостоятелно. И да работи, да изкара собствени пари.  Покрай мен майките са по-загрижени да не се преработи горкото. А децата се справят.

# 24
  • София
Детето не го изгонваш - то напира да е самостоятелно. И да работи, да изкара собствени пари.  Покрай мен майките са по-загрижени да не се преработи горкото. А децата се справят.
Зависи как си го възпитал, Трещи. Не всички напират.
Иначе е хубаво децата да са самостоятелни, но работа и следване може често само на теория и ако се учи у нас. То и зависи какво следва, естествено, но сериозните университети изискват присъствие минимум на упражнения, за да ти издадат сериозната си диплома.
И парите не изчерпват всичко. Човек може да изкарва свои пари, да живее отделно и изобщо да не е самостоятелен. Не е като да не познаваме много такива случаи. Темите тук са пълни с тях.

# 25
Като работа, не говоря за пълен работен ден всеки ден. Винаги може да се намери работа, която се съчетава с ученето., стига да има желание. А оправдания винаги могат да се намерят. 

# 26
В България задължението да издържаш студент е дори до 26-годишна възраст, което не е никак чудно, защото те на 19 още са ученици. Което значи, че няма как на 18 да го пуснеш да си търси късмета по белия свят.
Не мога точно да кажа къде е тънката граница, защото децата ми не са на възраст, в която е възможно да се отделят, смешно и безполезно е да четем за самостоятелност при 7-годишни в тема за пораснали вече хора. Обличало си само пижамката и си връзвало обувките - егати връзката със студенството и изнасянето на квартира.

# 27
  • София
Като работа, не говоря за пълен работен ден всеки ден. Винаги може да се намери работа, която се съчетава с ученето., стига да има желание. А оправдания винаги могат да се намерят. 
Теоретично е донякъде така, все пак зависи от следването, но зависи и от работата. Ако няма нищо общо със следването не виждам смисъл. При възможност е по-добре паралелно да върви нископлатен стаж, например.

Това го казвам от позицията на човек, който работи от 15 годишна възраст, не от 19 даже. Имах полза от това, но работата ми даде още един занаят. Ако бях правила нещо друго щеше да остане само умората и щетите по следването.

Пак да подчертая, коментирам тези неща, ако родителите не са в затруднение. Ако са щета не щета, детето ако иска джобни ще трябва да си ги изкара някак. Повечето ми познати деца, които заминаха в чужбина работят със следването. Разходите им и без това са огромни на фона на доходите в България и единици се глезят и нямали време. Другите недоспиват, преуморяват се, но имат доходи.  Peace

# 28
Хората до  35-40г постигат максимума в живота си, а това не са много години, за да го постигнеш, защото не става бързо и лесно, според мен е безумие да ги пропиляваш ей така... за да се наживееш... Аз съм на 47 и още не съм се наживяла... Laughing

Това не е вярно, все повече на тази възраст тепърва се женят или им се раждат деца. С високата пенсионна възраст имат още близо 25 години работа и възможности за професионална реализация.

# 29
Спред мен децата е добре да се учат да работят и да имат отговорност към парите и нещата . Доколкото знам в България правилата изключват изцяло възможността ученик да работи . В Германия може. Работят например в конюшната , където сина ми има уроци по езда. И той помага. На първата родителска среща в гимназията казаха, че системата им е по-големи ученици да дават уроци на по-малки ученици и имат тарифа на заплащане и помещения осигуряват. Така още от училище се учат да си прилагат знанията и да имат собствени средства. А в конюшната помагат от 3 ти клас. И то не на игра.

Общи условия

Активация на акаунт