Тънката линия между дундуркането и помощ на децата/ малки и големи/

• 29 797
  • 530
  •   1
Отговори
# 180

С други думи казано, той е бил принуден да си плаща образованието (защо? у нас все още има, надявам се, заплатено - изцяло или практически изцяло - от Държавата? И стипендии за успех?) и да се издържа, понеже ти нямаш възможност. Не е срамно, но пак за теб са парите - в смисъкл, че ти иначе би следвало да ги осигуриш отнякъде.

Кати не се прави на дръж ми шапката

# 181
Всичко зависи от много неща. Например какво учи "детето", има ли желание да поработва или да работи на пълен работен ден, въобще как си представя съчетанието на учене - работа.
Аз бих насърчила всяка работа, от която би имало смисъл в дългосрочен план, а човек с някакви умения, ако търси такава, винаги ще намери. Ако човек е добре с даден език, би могъл да прави преводи на хонорар, частни уроци на деца/възрастни, почасова заетост в кол център. Ако силата му е в математика, физика, би могъл да прави курсови проекти и т.н.
Ако става дума за кафе/бар/почистване на домове, бих изказала аргументи защо съм против, пък порасналото дете само да си взима решения

# 182
С други думи казано, той е бил принуден да си плаща образованието (защо? у нас все още има, надявам се, заплатено - изцяло или практически изцяло - от Държавата? И стипендии за успех?) и да се издържа, понеже ти нямаш възможност. Не е срамно, но пак за теб са парите - в смисъкл, че ти иначе би следвало да ги осигуриш отнякъде.

Не, синът е много горд, че сам е изкарал пари. А не разчита на майка си.

# 183
  • София
Мисля си, че всъщност, пораслото дете ще работи това, което му е във възможностите в момента, а то е силно неквалифицирана работа- в първи курс.
Не само че няма да се скърши, ами ще му е от полза- да знае какво го чака, ако не наблегне на ученето. Mr. Green

# 184
Първи, че и втори курс мисля, че е по - добре наистина да се наблегне на ученето, да се ориентира в обстановката. Преводите/ако човек е добър с езиците/ не бих казала, че са нискоквалифицирана работа. Освен това позитивът е, че човек освен да изкара някой лев, си упражнява езиковите умения, което ще му е само от полза

# 185
  • София
Първи курс, че и втори, са критично важни, защото най-много се прекъсва или отпадат през първите две години. В трети вече имат достатъчно стабилна основа, за да могат да поработват
Какво точно упражнява с нискоквалифицирана работа? Ти не ми разправяй това за скършването и ненаблягането, защото после става пищене $как ги пускат да изкарат и за нищо не стават$. Щом се е записал да учи, да бъде така добър да си натиска парцалките и да учи. Ако не му се учи - да работи.

# 186
  • София

Кати не се прави на дръж ми шапката

Напротив, ще продължава да се прави, защото така се издига над другите в собствените си очи.
На въпросите няма да отговоря не само, защото са лични, а темата е по-скоро принципна, а и защото ще трябва да напиша къде учи сина ми, какво е семейството ми и т.н., а не искам.

# 187
Първи курс, че и втори, са критично важни, защото най-много се прекъсва или отпадат през първите две години. В трети вече имат достатъчно стабилна основа, за да могат да поработват
Какво точно упражнява с нискоквалифицирана работа? Ти не ми разправяй това за скършването и ненаблягането, защото после става пищене $как ги пускат да изкарат и за нищо не стават$. Щом се е записал да учи, да бъде така добър да си натиска парцалките и да учи. Ако не му се учи - да работи.

Някои успяват и да учат, и да работят. За нищо не стават точно тези, които не са работили. Чакат цял живот на мама.

# 188
  • София

Мисля, че никой не говори за задължително работене, при положение че родителите са достатъчно богати, за да му оставят по 100 лв. като тръгне към МОЛ-а да си проветри главата от многото учене.

Говорим си за студенти, които искат да си заработят малко джобни, че да си купят по- маркова дрешка или някоя друга глезотийка.

# 189
Могат и от втори - трети курс да започнат работа. Няма да избяга

# 190
  • София

Някои успяват и да учат, и да работят. За нищо не стават точно тези, които не са работили. Чакат цял живот на мама.

Глупости пишеш! Кога за последно си влизала в университет и си виждала кой как учи и как работи и как изкласява? Но наистина да си влизала и да имаш представа, а не от $а моят син$ или $синът на комшийката$.

Абсурт, не говорим за богати, бедни, молове и т.н. В крайна сметка всеки прави това, което му е важно - за един е важно да е в клас и да слуша и участва, а за друг да заработи за маркова дрешка.

# 191
  • София
А това, което Вие "схванахте" от историята с филма е притеснително. Не знам колко време сте прекарали на лекции, но явно на морал, душевност и емоционалност не са ви научили. Ако са ви толкова проницателни и дълбоки поуките за останалите елементи от живота, то няма смисъл тази дискусия.

Емоционалната интелигентност не е предмет в училище. Не се изучава и в университета. Няма кой да те изпитва, за да ти пише отличен, затова и повечето родители я пренебрегват като маловажна част от възпитанието и изграждането на детето като личност. Затова и не се учудвай, като не я срещаш в постовете в родителски форум. Жалко!

Емоционална интелигентност" е оксиморон някакъв. Доколкото емоционалността се дължи на био-химията, а интелигентността - на невронни процеси само...
"емоционална интелигентност" май е нещо, което може да се случва когато нещо в тялото се е объркало и жлезите с вътрешна секреция не работят както трябва (или нещо друго пречи на хормоните - примерно автоимунно заболяване), или когато индивидът се дрогира и приема външни субстанции, променящи процесите в мозъка - примерно такива, влияещи на допамина и/или серотонина.

Що се отнася до филма - аз останах с впечатлението, че момчето е вдъхновител, сценарист, режисьор, оператор (и, вероятно, монтажист) на филма си. Ако не е така, идеята е била на друг, трети е написал сценария , 4-ти го е режисирал а той е бил само и единствено зад камерата - простете. Откъде точно всичките тези хора са знаели за работата или визията на майка му е интересен въпрос, но при всяко положение не става дума за ситуацията, която аз визирах.

# 192
  • Варна
В Германия има много възможности за работа на студенти. Дъщеря ми в всеки петък проверява какви събития има следващата седмица в приложението на фирмата и се записва, ако нещо и хареса. Плаща се на час. В момента е във ваканция и работи по много. Във вторник беше 9,5ч, в сряда  10,5ч. За вчера не знам. Има някакво изложение за 5 дни . Изкарват се по стотина евро на ден. През семестъра работеше по веднъж или два пъти на седмица. После си прекрати договора за 2 месеца , заради сесията.  Никой не я кара да работи. Тя сама го иска , просто да види дали ще се справи. Изобщо не и харесва. Смята , че  тази работа е под нивото и. Търси си нещо по специалността , но не се получава.

# 193
  • София
Преди около две години се местихме. Използвахме услугите на фирма. Оказа се, че едно от момчетата е студент по медицина в сесия. Дойде, носи наравно с другиге от 9 до към 16 ч, не се е скатавал, и си тръгна. Какъв студент е /имам предвид по успех/ - не знам. Този факт го научих случайно от шефа им. Аз дотогава студент по медицина, който да работи бях виждала само един и той даваше дежурства като санитар в реанимация. Но ето, дори и студентите с най-тежко следване намират начин да изкарват някой лев. Ако не за цялата издръжка, то поне за част от нея.

# 194

Глупости пишеш! Кога за последно си влизала в университет и си виждала кой как учи и как работи и как изкласява? Но наистина да си влизала и да имаш представа, а не от $а моят син$ или $синът на комшийката$.

Темата е за децата , а не за 40годишни студентки редовно обучение.

Общи условия

Активация на акаунт