Тънката линия между дундуркането и помощ на децата/ малки и големи/

• 29 808
  • 530
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Да, тук практиките и стажовете са проблем, не всяка специалност може да осигури дори бегла практика. Затова язък, че парите за студентските стажове са свършили, някои университети и специалности се договаряха с фирми да приемат техни студенти.

# 211
...  Не става дума за почасова работа, а за нещо по-постоянно...
Ами да уточни Андито за какво приказва, защото темата не е за постоянно пълно раб. място и учене.  по_скоро е за работа по време на учене ... Даже и за това не е , а за прекаленото обслужване на децата и предпазването им от сблъсъци с проблеми от живота ...

Последна редакция: пт, 17 мар 2017, 14:53 от Bandiera rossa

# 212
  • София
Взеха ме с 0 опит в голяма международна компания на отговорна позиция. И това беше едва първата ми работа. Колко жалко, че не мих чинии овреме и не ходих по бригади, със сигурност много изпуснах в живота...  Whistling М/у другото, приятелка, която беше на бригади и работеше, още не е завършила.  Whistling
Имала си късмет, че родителите ти са те издържали по време на следването, но си от малкото такива, макар че е идеалният вариант.
Приятелката ти може би е нямала този късмет да има финансова подкрепа.
Неквалифициран труд не води до нищо, освен ако не ти се налага.
Но в Германия например работата като веркщудент, т.е. работиш това което учиш до 20 часа на седмица, по време на следването носи много плюсове. И след следването в повечето случай оставаш във фирмата си и не ти се налага въобще да кандидатстваш за работа дори, там си си изкарал задължителната практика, дипломната работа, заплащането е повече от добро.
А и тази дължност за студенти предлагат по принцип повечето големи фирми- Сименс, Бош, Даймлер, Порше, Ауди, Цайс и т.н.

Аз останах с впечатлението за нещо като РВД... И, честно, кача ли се на самолет се моля и надявам всички - и този в кулата, и надзорникът му, и пилотът, и помощник-пилотът, и борд-механикът (ако има полетът такъв), и инженерът, проектирал самолета, и този, надзиравал построяването на завода, са са си седели на 4буквието и да ас учели докато са следвали, а не да са поднасяли кафе - и да са спали през нощта, за да бъдат ефективни после, а не да а бърсали подове в това време. И да са посещавали на макс и лекции, и упражнения, и семинари, и стажове, и всичко възможно и невъзможно, а не да са вдигали телефона някъде.

Явно не си разбрала и думичка от поста ми.
Написах работа по специалността по време на следването и дадох пример.
Но ти си повтаряш твоите заучени мантри на всеки пост. Предният беше за лекаря, този е за пилота и инженерът.
Само с теория нищо не можеш, но с практика вече преминаваш в друга лига. Университета те учи да мислиш, да търсиш информация. Взимането на изпитите са най-лесната част. И не всеки е за университет и не е задължително. Но в България всеки влиза да учи висше, за това и образованието ни е с изключително лошо ниво, а аз имам база за сравнение, защото съм следвала и в България и в чужбина. В много университети в Холандия например или в Германия, към всеки предмет има и задължителна практика, както и практичен семестър по време на самото следване.
Няма смисъл от заучаване на 4 години теория и чак след това да трябва да я прилагаш на практика.Тогава много от нещата ще ти се губят, няма човек с такъв супермозък и дълготрайна памет.
Най-ефициентното е предмет с теория и веднага прилагане на практика.

Не се допускат студенти до кулата или до пилотната кабина на реални пътниче3ски полети. Няма как да е назначават от, примерно, авиокомпаниите на длъжност "пилот-стажант". Не че не би било полезно за бъдещите пилоти или контрольори, просто не се смята за безопасно.

И причината да говоря именно за тя е, че останах с впечатление, че Криси е РВД (или нещо сходно) - или е работела нещо подобно след завършването си.

ПП
Медици, химици, физици, биолози, фармацевти започват лабораторни упражнения още от първата седмица на следването си. Каква практика имат или нямат или имат нужда, а са лишени, философите, примерно, или лингвистите понятие си нямам, съжалявам.

# 213
  • София

Аз останах с впечатлението за нещо като РВД... И, честно, кача ли се на самолет се моля и надявам всички - и този в кулата, и надзорникът му, и пилотът, и помощник-пилотът, и борд-механикът (ако има полетът такъв), и инженерът, проектирал самолета, и този, надзиравал построяването на завода, са са си седели на 4буквието и да ас учели докато са следвали, а не да са поднасяли кафе - и да са спали през нощта, за да бъдат ефективни после, а не да а бърсали подове в това време. И да са посещавали на макс и лекции, и упражнения, и семинари, и стажове, и всичко възможно и невъзможно, а не да са вдигали телефона някъде.

Нали разбираш, че преиграваш?
По твоята логика, ако вържа едно магаре пред университета, ще го завърши с успех, щото покрай него ще се отъркат куп студенти и преподаватели. Mr. Green
Вярно, че от години не съм влизала там, но си мисля, че все още преподавателите решават кой знае, кой да бъде допуснат до изпит и каква оценка да получи.

# 214
  • München, Deutschland
Какво е РВД?  Embarassed R&D?  Embarassed

# 215
  • София
Ръководител Въздушно Движение

# 216
  • София
По нашенско баш си рабботят на пълно работно време или на смени, а не за джобните между другото или някакво стажуване. Хората искат да си работят, а междувременно да вземат и диплома. При магистърските съвсем нагло става и в началото на семестъра се започва едно пазарене на кого дадения график муу изнася и на кого не. Ми, хубаво, ама не на всеки му се кисне до вечерта и да се прибира в 9, защото на някои работното време им свършвало късно, и докато дойдели... Те и преподавателите не са длъжни да висят до толкова късно, да не говорим за трудносите с намирането на свободни стаи. В крайна сметка всеки си има жживот и ангажименти, и ако е даден един график, то да си направи сметката дали може да присъства. Ако не може, ще изкара предмета следващата година. Или да не е записвал редовно обучение магистърска.

# 217
katiABV, може ли да не постваш тези чаршафи всеки път? 

# 218
Трещерица, отправяй личните си нападки на лични съобщения.
Абсолютно е права Андариел, че започването на работа веднага се отразява на ученето. Не става дума за почасова работа, а за нещо по-постоянно.

Андариел се изказа, че защото не съм студентка, нищо не разбирам. 

# 219
  • München, Deutschland
Absurt, благодаря за пояснението.
Значи не съм това. Даже съм много далече от него.

Андариел, това и тук го има в магистърските степени редовно обучение - хората искат да работят и се разбират с преподавателите си за късни лекции. Не го знам от личен опит, защото завърших в университет, който въведе Бак и Маг в последния възможен момент, но от други университети студенти го потвърждават. Та не е само в Бг, де.

# 220
  • София
Трещерица, отправяй личните си нападки на лични съобщения.
Абсолютно е права Андариел, че започването на работа веднага се отразява на ученето. Не става дума за почасова работа, а за нещо по-постоянно.

Андариел се изказа, че защото не съм студентка, нищо не разбирам. 

Не си разбрала. Не защото не си студентка, а кога за последно си била в университет, в тази среда и си видяла и чула как са нещата в действителност.

разбират се, ако условията позволяват. Преподавателите са достатъчно толерантни, но ме може данатъпчеш няколко предмета в един ден все да са вечерта. Все някои са в ранния следобед, та дори и сутрин. Това не е вечерна гимназия.

# 221
  • София

Извинявай, Криси, не съм те разбрала - това си представих от безопасността на самолетите...

# 222
  • München, Deutschland
То няма и значение аз какво точно правя. Просто го дадох като пример за дейност, при която и малко недоглеждане или незнание кое може да се допусне и кое - не, може да струва живот (в екстремен случай, разбира се). И че при такова естество на професията, е добре да имаш идея какво правиш. А последното се постига, както някой преди мен каза, с време. Трябва да отделиш време на следването и на ученето, това е.

Не казвам, че никога и никъде не бива да работиш като студент. Аз също писах, че се опитах да учителствам 1ви и началото на 2ри курс, после поемах преводи инцидентно или помагах в областта на преводаческите услуги. Но просто за мен още не е ясно как бих могла да постигна това, което постигнах и да работя на 4 или повече часа дневно...

Колегите ми програмисти поработваха, например, при тях имаше пряка връзка с ученето и научаваха нещо. В кол център обаче, нито научаваш нещо за програмиране, нито как да проведеш химични експерименти, нито пък как да оптимизираш производството на високотехнологичен завод. За мен това е неквалифицирана дейност. Може би е подходяща за маркетинг или нещо лингвистично (заради езика), но не и за повечето специалности.
Факт е, че за кол центровете ни търсеха още от 11 клас в училище. Избираха си хора с по-добър немски, провеждаха месец - месец и 1/2 обучение и се почваше.

# 223
  • София
Някакси встрани остава ролята на преподавателя, който решава дали да завери, дали да допусне до изпит и дали да пусне студента..........

# 224

Не казвам, че никога и никъде не бива да работиш като студент. Аз също писах, че се опитах да учителствам 1ви и началото на 2ри курс, после поемах преводи инцидентно или помагах в областта на преводаческите услуги. Но просто за мен още не е ясно как бих могла да постигна това, което постигнах и да работя на 4 или повече часа дневно...

Може някои да са по-способни от теб .

Общи условия

Активация на акаунт