Тънката линия между дундуркането и помощ на децата/ малки и големи/

• 29 754
  • 530
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Имам пряк поглед върху първокурсниците само в една специалност в СУ. Голяма рядкост е някой да работи. Още са си като ученици. После не знам как е.

# 226
Някакси встрани остава ролята на преподавателя, който решава дали да завери, дали да допусне до изпит и дали да пусне студента..........
За съжаление и това го има само в България или евентуално корумпираните държави от  Източният Блок.

# 227
  • София

Не казвам, че никога и никъде не бива да работиш като студент. Аз също писах, че се опитах да учителствам 1ви и началото на 2ри курс, после поемах преводи инцидентно или помагах в областта на преводаческите услуги. Но просто за мен още не е ясно как бих могла да постигна това, което постигнах и да работя на 4 или повече часа дневно...

Може някои да са по-способни от теб .

Кои са тези по-способни? Айде сега, ще си го мерим ли или трябва веднага да уязвиш човека? Ти ми кажи колко си способна, недей да сочиш другите! Какво ти си направила!

Когато преподавателите започнат да пускат по-рядко по милост, ще се стегнат и студентите.Човещината си е човещина, ама ученето не е между другото, щом си се записал да учиш.

# 228
Абе Анди спри се бре жено! Тотално истеряса. Ами ти като си стоиш бе´з работа не зна4и 4е никой не си е намерил!? Без майтап. Моя опит ФСГ е последните 2г. масово работиха по фирми на познати на семействата и то доста отговорна работа. Опит от СУ, а и на познати от МИ и други е масово студентите работят. Мъжа ми работеше от втори курс и то по специалността , като от 4 ти курс в 4астна фирма парт-тайм (уж!) ... като изкарваха с други състуденти доста тежки проекти . Вси4ки завършиха отли4но, даже някои  от тях с 6 плюс(да я знаеш тази оценка???). Аз работих от 4ти курс , което ми даде много опит за отношенията с работодател ...Сега сина ми работи от 4 ти клас в конюшната в която язди.
Вземи се сопри или кажи колко полезно ти е било да те дондуркат за да може сега да се пениш из някакъв форум.

# 229
  • София
Още една диагноза ще ми сложиш ли? След истерясването какво ще е? Покрай това да се чудиш как да ме квалифицираш, сигурно си пропуснала да забележиш, че говорим предимно за бакалаври в първите курсове и отчасти за магистри. Концентрирай се върху важното, или ти е важно да ми кажеш, че съм истерясала?
Сега и моето писане ли ти пречи? Ми, пропускай го, не те карам да четеш какво пиша! Сега остава да ми обясниш и как са ме дундуркали. Бай дъ уей, пише се дУндуркам, а не дОндуркам. Омръзна ми да го чета грешно написано - има речник, питай него! И членуването на сина си оправи, че е подлог. Възрастна жена си, образована, давай по-грамотно!

# 230
Я у лево , драга ми смехурке  Laughing

Аз пък ти говорря за последни 2 години гимназия или техникум и след това уни ... Някои просто го могат. Други седят си се протвят .

# 231
Странно, в нашата специалност в 3ти и 4ти курс имаше 2 типа студенти:
- Такива, които карат стаж някъде (в катедра, в БАН, някъде другаде) и се канят да правят дипломна вместо Държавен изпит (от няколко години е позволено), участват в експерименти, ходят по постерни сесии, участват в публикации и тн. - в 95% от случаите неплатено;
- Такива, които ходят да работят по заведения и прочие неквалифициран труд, и си изкарват пари.

Тези супер напредналите във фирми, с високи постове и прочие ще да са някакви гении или с наистина добри връзки, или в някакви много специфични специалности. Да, ако следваш Международни отношения, Счетоводство, Философия, различни Филологии и тн. сигурно можеш да си намериш добра работа с нормални пари дори като студент, че и да не ти искат супер строго присъствие всеки ден в университета, и от теб да излезе човек. Ако следваш Медицина, Молекулярна биология, Биотехнологии, Физика, Химия, Фармация, почти всяка специалност в Техническия и прочие няма как да стане същото. Поради очевидните причини:
- много голяма заетост (задължителна заетост) в университета и извън него;
- далеч не толкова добрата заплата, която се взима на ниво студент в тези специалности.

Ако в някоя фирма за 4 часов работен ден можеш да взимаш нещо в диапазона 400-1000 лв, в БАН ще взимаш под 200 лв. С първото можеш да се издържаш. С второто - не.

Ако в единия случай можеш да наместиш така работния график, че и да спиш, и да имаш някакъв живот, и да не изпускаш фатално занятията, в другия случай това няма как да стане без голям зор (за справка - първи и втори курс имах дълги периоди, в които живеех на по 4-5 часа сън и ми се ревеше да дойде по-скоро сесията да си почина, защото да учиш вкъщи е далеч по-човешко).

# 232
  • София
Я у лево , драга ми смехурке  Laughing

Аз пък ти говорря за последни 2 години гимназия или техникум и след това уни ... Някои просто го могат. Други седят си се протвят .

Супер, такъв пост очаквах от теб! Показа се в цялата си прелест!

# 233
Google76 не става въпрос за супер пари в на4алото. Но и темата не е за самоиздръжка, а за самостоятелност. 

# 234
  • София
А какво означава самостоятелност в контекста на парите?

# 235
Тънката линия между дундуркането и помощ на децата/ малки и големи/

Къде пише пари?!
Аз и цялата ми прелест не можем да го открием. Сори. Айде лека нощ. Nе мога пове4е да обяснявам на неразbиращи. 

# 236
  • София

А за какво става въпрос, ако не за пари?
Не можеш да дадеш смислен отговор и бягаш. Ок.

# 237
  • София
Google76 не става въпрос за супер пари в на4алото. Но и темата не е за самоиздръжка, а за самостоятелност. 

newsm78

Работна заплата + самостоятелност = самоиздръжка.
Иначе за каква самостоятелност говорим?

# 238
Странно, в нашата специалност в 3ти и 4ти курс имаше 2 типа студенти:
- Такива, които карат стаж някъде (в катедра, в БАН, някъде другаде) и се канят да правят дипломна вместо Държавен изпит (от няколко години е позволено), участват в експерименти, ходят по постерни сесии, участват в публикации и тн. - в 95% от случаите неплатено;
- Такива, които ходят да работят по заведения и прочие неквалифициран труд, и си изкарват пари.

Всички тези от група А ще се занимават с наука?

# 239
  • София
не знаем дали ще се зинамиват, но явно към този момент се виждат като занимаващи се именно с наука, иначе едва ли биха отишли в БАН. Звучиш така, сякаш ти естранно. Не всички се втурват даправя бизнес, има много хора, ще се учудиш колко много в действителност, които искат и правят всичко по силите си, за да правят наука - така си виждат настоящето и бъдещето. Учат,ровят се, правят експерименти, пишат статии, публикуват от нулата в най-неепрестижните списания, участват в проекти, ходят на обмен. Хвърлят много труд и усилия, надявайки се,че оччно техен ще е късметът за голямата публикация.

Общи условия

Активация на акаунт