Тънката линия между дундуркането и помощ на децата/ малки и големи/

• 29 742
  • 530
  •   1
Отговори
# 270
Аз не мога да разбера защо стажът по специалността, платен или не, и работата взаимно се изключват.
По време на студентството си лятото работех на рецепция в хотели, през семестрите - по промоции, по събития помагах. Да, майка ми ми помагаше финансово. Изкарвах си пари и от всевъзможни стипендии и проекти.

Има разлика между това да работиш през лятото и от време на време през семестрите и това да си на пълен работен ден и да не стъпваш на лекции и упражнения.

# 271
Е, то второто не е учене въобще. Laughing
Но се коментираше работа по принцип. И че вместо работа по-добре да караш курсове.
Защото от една страна си несамостоятелен, ако не работиш, докато учиш, а от друга ученето е най-важно и родителите били длъжни да не занимават "детето" с работа, докато е в университета. От там тръдна дискусията, ако не се лъжа.  Wink

# 272
  • София
Лятото си е лято, тогава студентите са във ваканция. Но ученик не бих поощрила да си губи времето с раздаване на флайъри или от сорта. Тогава наистина е по-добре да отиде на интензивен езиков или друг курс.

# 273
Ами не е, ама ще вземе диплома наред с теб и началник може да ти стане даже.

# 274
Ами не е, ама ще вземе диплома наред с теб и началник може да ти стане даже.
Слабо вероятно е.
В курса ми имаше няколко такива човека. Специалността ни не се води сложна. Отпаднаха преди 4-ти курс. От тези, които завършиха, почти никой не записа магистратура. Като цяло много малко си намериха работа в бранша, камо ли пък да са се специализирали в някое направление, да не говорим да стават мениджъри. Wink

# 275
То не да се издигне, ами например да си направи фирма и да наеме отличниците да му работят.

# 276
  • София
да, бе, да, крилатата фраза на Бил Гейтс ли беше? Кой на дипломирането на един випуск обясняваше на студентите, че си били изгубили времето, защото някой друг, дето не бил учил ще ги наеме. Това си е баш комплекс на човека без диплома. Май той на стари години се дипломира, но това вече ми се губи.

# 277
А, не знам за кого говориш, Андариел, не съм го чувала този случай. Ама си е напълно възможен сценарий, поне у  нас.

# 278
  • София
А, не знам за кого говориш, Андариел, не съм го чувала този случай. Ама си е напълно възможен сценарий, поне у  нас.
Навсякъде е възможен сценарий и изобщо не е трагичен, а логичен, за да си добър бизнесмен не ти е нужна диплома. Плюс това повечето успешни и свръх успешни в бизнеса не са хора, които се пръкват от нищото, нито са неуки, но имат качества, а и шанс, който останалите нямат. И повечето, които учат и завършват стават служители и остават служители, а не правят бизнес.

# 279
  • София
Не е у нас, а в един от най-престижните университети в САЩ. Мисля, че беше точно Бил Гейтс или Стив Джобс. Не мога да го намеря, но мисля, че не съм се объркала. Но  мисля, че Гейтс се дипломира накрая.

# 280
Точно един познат имам, който не си е давал много зор за учене, и въпреки това сега има свой бизнес. Но докато учеше си беше направил своя малка фирма за услуги. В интерес на истината учеше нещо супер общо, така че и специалност реално нямаше.
Но вероятността някой от тези, които са зарязали ученето, после да станат шеф именно на такава фирма и да успеят да се разраствант достатъчно, че да наемат бившите си колеги, е минимална. Да, може и да има 2-3 такива на година, ама останалите 20-30 са правилото, а не изключението.
Бил Гейтс е съвсем друга реалност... Rolling Eyes

# 281
  • София
Не е у нас, а в един от най-престижните университети в САЩ. Мисля, че беше точно Бил Гейтс или Стив Джобс. Не мога да го намеря, но мисля, че не съм се объркала. Но  мисля, че Гейтс се дипломира накрая.
Какво значение има дали се е дипломирал? Бил е приет в Харвард и е избрал да не го завърши. Комплексарщина е да се мисли, че дипломите значат нещо, когато започваш собствен бизнес. А и по принцип. Значат нещо ако си никой и искаш да правиш кариера, и да останеш служител цял живот. Или ако си лекар, или искаш да упражняваш професия, за която има лицензионен режим.

# 282
  • София
То дори не е въпросът в самата диплома, а в средата. И двамата наши герои са тръгнали от колежа, дето се вика, поне една-две години са се мотали по лекции, там са се запознали с други, които са им станали съмишленици. А явно винаги си остава желанието за дипломиране макар големия успех. Браян Мей също се дипломира, при това май физика беше. Да го питаш за какво му е - той си е успешен и без диплома, ама ей на, явно без нея нещата не са в комплект.
Гейтс и Джобс, че и по-малкият им братчет Зукърбърг са се отказали от университета, поне са били нонякъде честни със себе си, а не са се опитвали да го бутат между другото, работейки някъде.

Има опасност да изпаднем и в заблуда на репрезентативността - колко от незавършилите са станали предприемачи и колко от предприемачите са с диплома. Примери като Гейтс са много съблазнителни, но никой не води сметка за тези, които нищо не са направили, че и без диплома са останали.

# 283
Има значение какъв бизнес искаш да започнеш.
Ако бизнесът ти е практически насочен - ВиК услуги, транспорт, дребно производство, можеш да работиш без университет и да започнеш с подбиване на цените на пазара. Тогава висшето наистина може да е загуба на време.
Ако искаш да си консултант или да продаваш професионални услуги на компании (примерно), дали някой ще те вземе насериозно в началото? Ще ти трябват някакви уникални умения, за да започнеш и да развиеш портфолио, с което вече дипломата ти да няма значение. Колко човека са гении в нещо, което не са учили?

# 284
Въпросът беше по-скоро какво става, ако някой вместо да учи, работи неквалифициран труд, но в крайна сметка взима диплома. Бил Гейтс е прекъснал, но през цялото време се е занимавал и интересувал от необходимата му материя, а не е разнасял пици.

Общи условия

Активация на акаунт