Тънката линия между дундуркането и помощ на децата/ малки и големи/

• 29 695
  • 530
  •   1
Отговори
# 360
Тук все още има доста дълго платено майчинство...
Засега. На много хора е трън в очите. Дъщерите ни да му мислят.

# 361
Много често ми прави впечатление, че ако случайно оставиш след себе си усещането, че не си видял много зор, ведната ще се намерят няколко човека поне, които да те клъвнат или поне да подметнат "кът' има кой да те храни" или "никакви проблеми нямаш ти". И какво - трябва да се хвалиш само ако е имало много зор ли? Че аз бих предпочела да се похваля точно с обратното. И ако мога да улесня децата си, разбира се, че ще ги улесня, освен ако не излезе така, че съм възпитала съвършеното лайно, което няма да никога да се научи без да го изоставиш да си строши главата.
Андариел, добре си направила, изобщо не е нужно да обясняваш колко точно зор си видяла, чуждият зор все е малък.
А хубаво ли е мъжете да дундуркат женичките си, м? Щото в съседната тема един бг-смърдел се цупи на жена си, че си клати краката в майчинство, вместо да се впрегне да носи пари.

# 362
  • София

Оставят 3 мес. бебе и се връщат да работят 5-6 дена седмично по 8-9 часа на ден като  в България?
Да. Само, че не работят като в България, а ги гърчат яко. В малко страни плащат на хора, за да ползват безплатен нет от офиса и да висят във Фейсбук и бг мама (без никой да се обижда). И яслата също не е като тук. Поне във Франция най-често яслата е институцията, към която жени гледат в своя дом 2-3 бебета или малки деца. Просто са под контрол, а не е ти да си ги търсиш и наемаш.

Анди, по закон вече в яслите могат да се оставят бебета на 5 месеца, т.е. сметни какво ни чака системата. Няма начин майчинството да остане така, не ни е по стандарта.

Но честно казано тази система ми се струва варварска и неведнъж съм писала, че феминизма не е постигнал нищо щом се налага жената да бъде мъж, за да е равноправна. Една жена няма право да бъде майка и да си гледа децата, ако иска. Т.е. формално го има, но реално е почти невъзможно.

Ама да му мислят майките с момичета. В тази връзка, как бихте погледнали на идеята дъщеря ви да стане домакиня? След всичките инвестиции в образование и тн.

# 363

Оставят 3 мес. бебе и се връщат да работят 5-6 дена седмично по 8-9 часа на ден като  в България?
Да. Само, че не работят като в България, а ги гърчат яко. В малко страни плащат на хора, за да ползват безплатен нет от офиса и да висят във Фейсбук и бг мама (без никой да се обижда). И яслата също не е като тук. Поне във Франция най-често яслата е институцията, към която жени гледат в своя дом 2-3 бебета или малки деца. Просто са под контрол, а не е ти да си ги търсиш и наемаш.
Попитах, защото за доста страни тръгването на работа след няколко месеца се изразявало в няколко дни седмично за по няколко часа, което не е същото като у нас. Да не говорим в колко страни имат като нашето майчинство, та хайде да не изкарваме българската майка не толкова работна като западната. Масово на запад си остават вкъщи да си гледат децата. Естествено, някакъв висш ценен кадър няма да го дава така лежерно, но той си е направил сметката.

# 364
Ама да му мислят майките с момичета. В тази връзка, как бихте погледнали на идеята дъщеря ви да стане домакиня? След всичките инвестиции в образование и тн.
Ако ще се чувства щастлива, ОК. Но само при условие, че има независими доходи (например наем или хобито ѝ да ѝ носи пари), за да не увисне, ако с мъжа ѝ се случи нещо. А инвестициите в образованието ѝ ще ѝ дадат възможност, ако единден ѝ се наложи или да работи, да може да го направи. Още повече, бидейки домакиня, ако има желание, може да изкара курсове, да научи езици. Не е задължително да тъпее над мусаката. Който е тъп, тъпее и над мусаката, и в офиса.

# 365
Какво означава домакиня?
Докато децата са малки, например до 4-5 години според мен няма проблеми жената да си е вкъщи, а след това на почасова работа докато децата са на училище. Това е според мен идеалният вариант. Но за съжаление фирмите не позволяват такова своеволие и от там нататък жената се принуждава да си остане в къщи понякога, ако например има възможност да не работи, а да се грижи само за децата.
Но за дете 4-5 Клас и по нататък е най-добре да вижда и майка му, че ходи на работа. Тогава децата са самостоятелни и няма да е добре една майка постоянно като орлица да им се вре из краката или да ги придружава навсякъде.

# 366
Но за дете 4-5 Клас и по нататък е най-добре да вижда и майка му, че ходи на работа. Тогава децата са самостоятелни и няма да е добре една майка постоянно като орлица да им се вре из краката или да ги придружава навсякъде.
Домакиня не е синоним на детегледачка. Детето е добре да вижда, че майка му е успешна и щастлива, а не, че ходи на нещо си.

# 367
  • София
Човек винаги може да увисне. В това отношение животът проявява особено садистична изобретателност.

# 368
  • София

Попитах, защото за доста страни тръгването на работа след няколко месеца се изразявало в няколко дни седмично за по няколко часа, което не е същото като у нас. Да не говорим в колко страни имат като нашето майчинство, та хайде да не изкарваме българската майка не толкова работна като западната. Масово на запад си остават вкъщи да си гледат децата. Естествено, някакъв висш ценен кадър няма да го дава така лежерно, но той си е направил сметката.
Кои са тези някои страни с по няколко часа? В онези, с които съм запозната аз си се връщат на пълен работен ден. И да, много повече се работи и това по статистика. Най-малко произвеждат в Испания, т.е. най-нископроизводителни са работници и служители и все пак 5-ма българи вършат онова, което върши един испанец. Това са официални данни.
Като нашето майчинство имат много малко страни, основно бивши соц страни. Повечето майчинството нито е 100% платено, нито е повече от няколко месеца.
Което не твърдя, че е хубаво, но това са фактите.

# 369
  • София, Bulgaria
Всеки взема за живота си своите решения и не трябва да се противопоставят едните на другите.
Решението да си домакиня и то години наред при всеки случай е решение, защото е имало възможност за това решение. В същото време решението да работиш и да търсиш професионална реализация  не е обвързано само с финансите. Много финансово супер обезпечени семейства и двамата работят. Това е начин на мислене, начин на живот и работещите майки са супер домакини и отглеждат прекрасни млади хора.
Аз не смятам, че трябва животът ни да се върти около децата ни, да отлагам за след десетилетия , да се откажа от мечтите си, от желанието ми да се развивам и да раста.
Сега разбирам вижданията на някой хора тук по  ТЕМАТА, която излезе контекста...

# 370
Аз не смятам, че трябва животът ни да се върти около децата ни, да отлагам за след десетилетия , да се откажа от мечтите си, от желанието ми да се развивам и да раста.
Сега разбирам вижданията на някой хора тук по  ТЕМАТА, която излезе контекста...
Нормално. Хората сме различни. Теб те удовлетворява едно, а други- друго. Нито твоето, нито тяхното е по-добро. Важно е всеки да намери своето и да е в мир с него.

И не можах да се сдържа,
Скрит текст:
"някоЙ хора", казваш. КоЙ хора?

# 371
  • София
А някой да те кара да си въртиш живота около децата и да отлагаш? За твоя си живот и твоите си деца отговаряш само ти. Всеки може да си говори каквото си ще, но живота си го живее всеки от нас индивидуално и колкото по-малко се влияе от чуждото мнение и чуждия живот, толкова по-.добре. Но това е трудно, защото малко или много сме научени да се съобразяваме с идеята ,че на това се държал социумът и с времето човек се научава, обикновено по трудния начин. Няма как хем да направиш омлет, хем да не счупиш яйцата.
Като чета думички, пред които има $супер$ или $перфектен$, и ме хваща уртикария. Нито има супер, нито има перфектен, а стремежът към $супер$ само води до проблеми със себеоценката.

# 372
  • София, Bulgaria
А някой да те кара да си въртиш живота около децата и да отлагаш? За твоя си живот и твоите си деца отговаряш само ти. Всеки може да си говори каквото си ще, но живота си го живее всеки от нас индивидуално и колкото по-малко се влияе от чуждото мнение и чуждия живот, толкова по-.добре. Но това е трудно, защото малко или много сме научени да се съобразяваме с идеята ,че на това се държал социумът и с времето човек се научава, обикновено по трудния начин. Няма как хем да направиш омлет, хем да не счупиш яйцата.
Като чета думички, пред които има $супер$ или $перфектен$, и ме хваща уртикария. Нито има супер, нито има перфектен, а стремежът към $супер$ само води до проблеми със себеоценката.

По-добре ли се чувстваш с безкрайните си забележки, поучения и назидателен тон...винаги ли си такава? Надявам се, че не...
Хубава вечер на всички!

# 373
  • София
Може ли да напишеш кое точно от написаното от мен смяташ, че е назидателно и т.н.? Готова съм да те изслушам.
На свой ред и аз да попитам - винаги ли си толкова недоволна и не може да ти се угоди? Затова ти предложих да напише какво искаш да ти пишем, и направо да си го копираме.

# 374
  • София
Това е начин на мислене, начин на живот и работещите майки са супер домакини и отглеждат прекрасни млади хора.

Ако трябва да сме коректни, суперлативите идват в повече и предизвикват усмивка в тези, които са по 10 часа извън къщи, имат деца и мъже. Peace

Няма начин да си супер във всичко, а прекрасните млади хора имат нужда И от възпитание, което не въртейки се около тях, делегираш главно на ясла, градина и училище.
Посветена на работата и израстването, при добро желание, можеш да проведеш разговор от вида " Какво правихте днес и имаш ли домашно".

Общи условия

Активация на акаунт