Отговори
# 45
Сигурно съм тъпа и мързелива, но наистина не мога да проумея ползата за 6месечно да се отглежда от гледачка, а не от майката. Защо не субсидират майките?
Защото ще имаме една майка, която няма да носи пари на държавата, а на нея ще й дават пари.
Ще имаме и една безработна жена, детегледачката, на която също ще трябва да й дават социални, най-вероятно...    Laughing
А така, майката работи и носи пари на държавата.
Детегледачката също работи, един безработен по-малко.Субсидиите от държавата едва ли са много...

# 46
  • Наблизо
Сигурно съм тъпа и мързелива, но наистина не мога да проумея ползата за 6месечно да се отглежда от гледачка, а не от майката. Защо не субсидират майките?
Wish,  ако ми остане време от клатене на крака и гледане на сериали ще хвърля едно око. Не към се сетила, защото яслата не е нещо, което ще се случи на детето ми, поне докато положението не е крайнофорсмажорнобезизходно.
ПП
Имам приятелки-майки в чужбина доста и не се сещам за нито една, на която детето да се отглежда от някой друг(детегледачка) на подобна възраст.
Не субсидират майките, защото на системата ѝ е важно да има винтчета в машината. За друго не ѝ пука. За оня тема се майтапех- хич не е образователна, а само показателна.
Може и така да е - оценява се труда на специалиста,докато гледачката е само гледачка,друга професия няма и ще прави това цял живот.
В Германия например почти няма майчинство,а в същото време нищо не е субсидирано   в крайна сметка повечето майки искат-не искат не правя никаква кариера,а са принудени да си гледат децата.Затова и е ниска раждаемостта измежду работещите там,тъй като жената е поставена пред избора дете или кариера.
Защото ще имаме една майка, която няма да носи пари на държавата, а на нея ще й дават пари.
Ще имаме и една безработна жена, детегледачката, на която също ще трябва да й дават социални, най-вероятно...    Laughing
А така, майката работи и носи пари на държавата.
Детегледачката също работи, един безработен по-малко.Субсидиите от държавата едва ли са много...

Точно това е.И го намирам за добре.Тези,които искат да си стоят с децата вкъщи и така или иначе не желаят да работят,го правят.

# 47
  • София
Не е така. Аз и още доста жени /познати/ си гледат децата и желаят да работят. Но възможностите в България все още са минимални. Едва сега се заговори за офис от дома, примерно. Може нескромно да звуча, но май съм проучила всико възможно за почасова и работа от дома за майки. Ами трудно е, много трудно. И в  80% от случаите, без договор. В останалите 20 шефа ти диша във врата да се върнеш в офиса.

# 48
  • град-държава
Ми не е вярно. Майката е внасяла и внася осигуровки в тази държава в крайна сметка. Аз много си искам живота от преди бременността и раждането, особено работата и някои други екстри, но за мен детегледачката може да бъде само помощен персонал в първите години и едва в по-късна да кажем градинска възраст са бъде самостоятелно с детето до определено време. Аз лично детето си, докато не е постигнало някакъв минимум на самостоятелност и говор не бих оставила на чужд човек.

# 49
  • Наблизо
Това вече е друг проблем,неслучайно споменах че се връщат на половин работен ден или не работят определени дни от седмицата.Това е субсидирано и в повечето от случаите социалните покриват на 80 процента разликата в заплатата.За останалите дни бавачка,която също е субсидирана,има дори доста облекчения на данъчната декларация,ако наемаш човек.
За мен е напълно приемливо,не бих могла да съм по цял ден у нас и в парка-бих имала нужда да се чувствам и часто от обществото,не само майка.

# 50
  • град-държава
BeautifulM, да де. Банално е, но като станеш майка тогава преценявай приемливото. Аз съм от тези, които не искаха изобщо деца, а работата им ги определя. Фермани съм изписала тук.  Wink
В градинка не съм била ни веднъж.  Laughing

# 51
  • София
Това е хубаво. В БГ имаме втората година майчинство, в която изпадаш в абсолютна безизходица.
1. Майчинството ти става ниско.
2. Тогава вече и най-милия съпруг става нервен.
3. И детето се изнервя.
4. Не можеш да го дадеш на гледачка, защото твоята заплата е колкото нейната. Същото е и с таксата за ЧДГ.
5. В яслата не взимат толкова малки деца.
Така че седиш вкъщи, риеш земята и пуфтиш докато дойде време за яслата или градината.
И после изведнъж - юруш - тръгваш на 9 часов работен ден. Детето го мяташ в градината, то се разболява от стреса, абе - живот.

# 52
Ейджънт, ти пък, забрави ли през далечното лето господне 2005-то колко беше майчинството, та се вайкаш за втората година?

# 53
  • София
Споменала съм го преди малко, не съм го забравила.

# 54

В Германия например почти няма майчинство,а в същото време нищо не е субсидирано   в крайна сметка повечето майки искат-не искат не правя никаква кариера,а са принудени да си гледат децата.Затова и е ниска раждаемостта измежду работещите там,тъй като жената е поставена пред избора дете или кариера.
Глупости са това, кой те излъга с тази информация.
Майчинството в Германия е 3 години. Първата година получаваш 80 процента от заплатата ти, майката и бащата имат. Втората и третата, ако си гледаш детето от вкъщи получаваш 150 еверо, наричат се бетройунгсгелд. За да ги получиш трябва да си гледаш детето вкъщи и да не ползваш място в ясла.

Ако решиш да се върнеш на работа през първите 3 години шефа ти няма право да ти откаже на почасово, колкото ти пожелаеш. Мястото ти се пази и той няма право да те уволни.
А всяко дете има право на място в детска градина или ясла, и ако държавата не го осигури, можеш да ги осъдиш. Влез в темата на немските мами и ще се увериш.

# 55
Това е хубаво. В БГ имаме втората година майчинство, в която изпадаш в абсолютна безизходица.
1. Майчинството ти става ниско.
2. Тогава вече и най-милия съпруг става нервен.
3. И детето се изнервя.
4. Не можеш да го дадеш на гледачка, защото твоята заплата е колкото нейната. Същото е и с таксата за ЧДГ.
5. В яслата не взимат толкова малки деца.
Така че седиш вкъщи, риеш земята и пуфтиш докато дойде време за яслата или градината.
И после изведнъж - юруш - тръгваш на 9 часов работен ден. Детето го мяташ в градината, то се разболява от стреса, абе - живот.

Извинявам се, че ще използвам този пост, но е добре формулиран. Случаите са различни.  За нашето семейство се оказа по-удачно ниско майчинство 2 година, отколкото детегледачка и аз на работа. Никой не се  се изнервял и не е мрънкал, нито аз, нито съпругът ми, нито децата. Просто преценихме, че за нас така е по-добре. Въпрос на приоритети в семейството. Не разбирам защо някой трябва да се изнервя.

# 56
BeautifulM, въобще не стоят така нещата в чужбина, грешна ти е информацията.
А как ще се чувстваш, зависи от теб. Има и работещи, които не се чувстват част от обществото.
Това е отпуск, като болничен или годишен отпуск, в който ходиш на ски, на море. Не мисля, че човек по време на отпуск не се чувства част от обществото  Crazy преигравате вече.

# 57
  • Наблизо
BeautifulM, въобще не стоят така нещата в чужбина, грешна ти е информацията.
А как ще се чувстваш, зависи от теб. Има и работещи, които не се чувстват част от обществото.
Това е отпуск, като болничен или годишен отпуск, в който ходиш на ски, на море. Не мисля, че човек по време на отпуск не се чувства част от обществото  Crazy преигравате вече.
За Германия не ми е от баш първа ръка информацията,може да зависи от ландери и тн. ,може и да не е вярно изобщо. За моята чужбина си е вярно,каквото съм написала.А отпуска си е отпуск,за да си починеш от нещо-като всяко друго нещо писва в някой момент,поне за мен е така. Тоест по твоята логика отпускът от майчинството е да закараш детето при бабата?Пък работещите,които не се чувстват на място и част от обществото проблема им не е че не са вкъщи,а че не си си избрали правилно попрището или имат психологични проблеми или просто не им се работи.

Последна редакция: ср, 15 мар 2017, 19:31 от BeautifulM

# 58
  • София
Работя всеки ден по цял ден, ако някой смята гледането на бебе за почивка, да заповяда. С удоволствие ще се сменя, за да кисна в офис ден-два. Мъжът ми много добре знае каква "почивка" е ежедневието ми, защото не му спестявам нито един аспект от обгрижването на бебето.
Мадам Бътерфлай е много,ама много права - от това винаги ме е било страх, и се старая максимално да включвам таткото във всичко.

# 59
  • Бургас
Проблем ли е, че не работите и не изкарвате пари, докато сте по майчинство? Конкретно питам, дали мъжете ви са се оплаквали от това по някаккъв начин? Дали са ви карали да се чувствате виновни или безполезни?

Rolling Eyes
Не, никога.

Общи условия

Активация на акаунт