Отговори
# 30
Проблем ли е, че не работите и не изкарвате пари, докато сте по майчинство? Конкретно питам, дали мъжете ви са се оплаквали от това по някаккъв начин? Дали са ви карали да се чувствате виновни или безполезни?
Много се надявам въпросите ти да са чисто теоретични, а не провокирани от личния ти опит. Ако, все пак е второто, само се чудя какъв питекантроп е това подобие на мъж?

# 31
  • Най-красивата страна
Не разбира се.Мъжът ми даже беше доволен,че ще остана вкъщи и ще гледам детето.

# 32
  • София
Проблем ли е, че не работите и не изкарвате пари, докато сте по майчинство? Конкретно питам, дали мъжете ви са се оплаквали от това по някаккъв начин? Дали са ви карали да се чувствате виновни или безполезни?

Не, никога. Дава си сметка, че отглеждането на деца не е клатене на краката вкъщи.
Особено събота и неделя е плътно ангажиран със семейството, често се е случвало да казва, че в понеделник отива на работа, за да си почине  Joy

# 33
Проблемът на много жени идва от това, че не интегрират мъжете си в гледането на децата. Когато един мъж стане баща трябва да помага още от родилното, а жената да се възстановява, да кърми и да почива. Това памперси, къпане основна задача на съпругът. Тук масово взимат външен човек да помага например майката на жената или свекървата. По този начин бащата бива още повече изолиран.
Когато бащата поема домашните задължения и грижи около новородено, тогава той ще разбере че майчинството е много по-отговорна и трудна задача, отколкото ходенето на работа. И невярвам да мрънка за нещо.
Но когато е изолиран, той няма и напредстава една майка какъв труд влага всекидневно в грижа за дете и семейство.
Моите деца не са ходили на ясла. Гледах си ги вкъщи без помощ от баби. Дъщеря ми тръгна на градина на 4 години, преди това с мен вкъщи. Синът ми тръгна на 3 годинки на градина. Със съпругът ми и двамата сме на мнение, че децата на ясла няма да ги пускаме, а на градина колкото се може по-късно и колкото се може за по-кратко време.

Значи проблемът не бил феминизма, както казва Абсурд, а липсата на феминизъм:)
А може мъжът да си е просто един стисльо, затова да праща жена си на тръстиката. Познавам такъв един - габровец..,дали е съвпадение не знам.

# 34
Скрит текст:
Проблемът на много жени идва от това, че не интегрират мъжете си в гледането на децата. Когато един мъж стане баща трябва да помага още от родилното, а жената да се възстановява, да кърми и да почива. Това памперси, къпане основна задача на съпругът. Тук масово взимат външен човек да помага например майката на жената или свекървата. По този начин бащата бива още повече изолиран.
Когато бащата поема домашните задължения и грижи около новородено, тогава той ще разбере че майчинството е много по-отговорна и трудна задача, отколкото ходенето на работа. И невярвам да мрънка за нещо.
Но когато е изолиран, той няма и напредстава една майка какъв труд влага всекидневно в грижа за дете и семейство.
Моите деца не са ходили на ясла. Гледах си ги вкъщи без помощ от баби. Дъщеря ми тръгна на градина на 4 години, преди това с мен вкъщи. Синът ми тръгна на 3 годинки на градина. Със съпругът ми и двамата сме на мнение, че децата на ясла няма да ги пускаме, а на градина колкото се може по-късно и колкото се може за по-кратко време.

Значи проблемът не бил феминизма, както казва Абсурд, а липсата на феминизъм:)
А може мъжът да си е просто един стисльо, затова да праща жена си на тръстиката. Познавам такъв един - габровец..,дали е съвпадение не знам.
Няма нищо общо с феминизма. Един баща и без това е цял ден на работа, така че 50 на 50 не може да се раздели грижата за детето.
НО докато бащата е на работа, жената в вкъщи и се грижи за домакинство и дете.
Проблемът е, че много жени се нагърбват с всичко, мъжът идва от работа, вижда крайният продукт- нахранено дете, чиста къща и няма представа това колко труд коства.
А и съм много против да се въвличат баби за помощ.
Едно семейство като е решило да има дете, трябва да може да се справя само. След работа или минимум събота и неделя, мъжете трябва да се включват наравно в отглеждането на детето. Едва тогава ще оценят какво прави една жена.

# 35

Да разбирам ли, че твоят мъж мрънка, че не получаваш пълна заплата, а може би и бонуси, както в някои фирми?
Мило момиче, ужасно си се натресла ooooh! Щом този човек не може да понесе, че финансово не си пълноценна на 100%, защото гледаш детето му, не знам какво ще ти се случи, ако, не дай боже, се разболееш и се наложи да останеш на една пенсия само. Този ще духне като едното нищо. animal037 Не знам какво да те посъветвам, но трябва да не забравяш  това нещо и да опиташ да имаш и собствени финанси.

# 36
  • Пловдив
Ако мъжът мрънка от лиготия или яд, че жената "бездейства"  и просто гледа бебе, докато той се мъчи, ясно що за мъж е.
Но ако води разговори с жената евентуално да се върне по-рано на работа, защото парите не стигат, тогава е разбираемо.
Безпаричието удря навсякъде. Неслучайно много хора първо търсят финансова стабилност, а после правят дете.

# 37
  • Наблизо
Такъв австралопитек го остави малко неочистен и гладен и да види какво е...Клатели сме си краката.
За мен е важно жената да е финансово независима,да има свои пари,да не виси на мъжа.Аз самата винаги се стремя към това и когато ми се наложи да не съм толкова супер,усилията ми са все пак оценени и обратното важи за партньора ми.
При евентуално дете за няколко месеца никой нищо няма да каже,стига да имаме достатъчно средства разбира се,но аз лично повече от толкова едва ли бих се застояла в къщи.Всеки е различен.

Единствено не разбирам вече жени (или мъже,защото и това го има) нарочно да не правят нищо,не говорим и за домакин\я,а за мързел - такива не бих търпяла.
И също така когато се налага за добруването на семейството,защото парите не стигат иначе,не трябва да се правят фасони също.

# 38
  • град-държава
BeautifulM, няколко месеца?  Sunglasses
Според теб колко са допустимите няколко месеца за отглеждане на бебе и кой ще го гледа след като минат?

# 39
  • Наблизо
Според теб колко са допустимите няколко месеца за отглеждане на бебе и кой ще го гледа след като минат?
Там,където живея така или иначе майчинството е 4 до 6 месеца и после се връщаш на половин работен ден.Гледането се осъществава от гледачки,които са и субсидирани от държавата до 3 години.От една страна насърчават откриването на работни места,от друга не страда кариерата на жените.
За мен е напълно приемливо.

# 40
Влез в темата "За и против яслите". Много е образователна. Laughing

# 41
  • град-държава
Сигурно съм тъпа и мързелива, но наистина не мога да проумея ползата за 6месечно да се отглежда от гледачка, а не от майката. Защо не субсидират майките?
Wish,  ако ми остане време от клатене на крака и гледане на сериали ще хвърля едно око. Не към се сетила, защото яслата не е нещо, което ще се случи на детето ми, поне докато положението не е крайнофорсмажорнобезизходно.
ПП
Имам приятелки-майки в чужбина доста и не се сещам за нито една, на която детето да се отглежда от някой друг(детегледачка) на подобна възраст.

# 42
Сигурно съм тъпа и мързелива, но наистина не мога да проумея ползата за 6месечно да се отглежда от гледачка, а не от майката. Защо не субсидират майките?
Wish,  ако ми остане време от клатене на крака и гледане на сериали ще хвърля едно око. Не към се сетила, защото яслата не е нещо, което ще се случи на детето ми, поне докато положението не е крайнофорсмажорнобезизходно.
Нито си тъпа, нито си мързелива, а си отдадена майка на детето си. Гледането на деца вкъщи е много по-трудно от ходенето на работа.
Детето ти рано или късно ще го оцени.

# 43
ПП
Имам приятелки-майки в чужбина доста и не се сещам за нито една, на която детето да се отглежда от някой друг(детегледачка) на подобна възраст.
Не субсидират майките, защото на системата ѝ е важно да има винтчета в машината. За друго не ѝ пука. За оня тема се майтапех- хич не е образователна, а само показателна.

# 44
  • София
Аз се направих на "герой на труда" метнах второто на ясла и тръгнах на работа. В един момент изкарвах колкото мъжа ми, децата лятото видяха една седмица почивка. Прекрасно, няма що. А последствията на това "геройство" май си ги тегля и до сега - малкият разви дерматит и в един момент тотално и гръмогласно отказа да  ходи на градина.

В България за сега на държавата й е по-изгодно да плаща майчинство, отколкото на гледачки - това съм го установила след дълги размисли и писания по темата.

Общи условия

Активация на акаунт