Частни училища - информативна тема 17

• 108 721
  • 751
  •   1
Отговори
# 660
Помните ли какво се случи с НПМГ?
Е, това очаква и СМГ. Въпрос на време. Преди 20 години СМГ обираше тези, неуспели в НПМГ. Сега гимназията е трагедия. Жалко. Аз правя разликата между сестра ми, после мен, после големият ми син. Пиша това в подкрепа на думите на ежко.

И какво се е случило с НПМГ? Изместени са на върха на математическото обучение от СМГ, но са си екстра по физика и химия. Ти сега казваш, че и СМГ го чакало същото. Е, може и да е така, нищо не е невъзможно, но това няма да е днес или утре и ако човек си избира училище за днес не е най-доброто да се притеснява дали след 10 години училището нямало да западне. Най-малкото НПМГ е било изместено от СМГ, а в момента няма готов кандидат да измести СМГ. И не ми говори за ПЧМГ с 11 абитуриенти, смешно е. Така че скорошният крах на СМГ е силно преувеличен и ако някой си избира АК или ПЧМГ  това е ОК ако ги избира, защото ги харесва, а не ако ги избира, защото видите ли си мисли, че в бъдеще алтернативата ще западне.

# 661
11 са зрелостниците на ПЧМГ тази година. Малко са и явно затова МОН не ги брои. Wink

# 662
  • София
Принципно, да, всичко може да се случи на изпит. И все пак всяка година редом с наистина можещи деца има приети в АК с доста посредствени резултати на НВО. И не говорим за  НВО по БЕЛ, понеже там нещата са безумни и не измерват нищо, тъпотия след тъпотия. Пресен пример с роднински седмокласник - слабо представяне  с около 70 точки сборно на НВО в частта с мат (елементарен беше все пак изпитът), приет обаче в АК, при това не в края на списъка. И не е случайна величина несправянето му, пробните през годината показват подобно ниво. Тоест подборът не е чак толкова прецизен, а оттам и конкурентен.
Ели_Тони, едва ли това е причината, досега винаги, за разлика от НВО, са били отбелязвани училища и с под 20 деца.  Имало е случаи от Горно Нанадолнище, доста при това, изпреварващи МГ в страната (и ПЧМГ в това число) с по 1-2 отличници, които са  и единствените явили се. Ще се види като им излезат разбивките на МОН по предмети за страната каква е причината. Ако ги качат, разбира се. Че може и да съм пропуснала по трасето някъде, ама последният такъв детайлен файл е май от 2015.

Колкото до СМГ, като страничен наблюдател, нямала съм никога деца там, смятам че не запада, а по-скоро се развива към още по-добро. Имаха една немска паралелка за среден курс, направиха 2, за да задоволят наистина голямото търсене, осигуриха немски преподаватели, изучават се предмети на езика. Говореше се, че ще се борят и за превръщането им в място, подобно на ЕГ, даващо право на възпитаниците им да се обучават безплатно за сертификат. Ако са го направили, какво се получава - език и математика на ниво. Като добавим отличените им възпитаници далеч не само по мат, а и в области като биология, химия, физика, информатика, лингвистика - ми хич не дават вид на угасващи.

Последна редакция: ср, 14 юни 2017, 23:04 от пенсионирана русалка

# 663

Ели_Тони, едва ли това е причината, досега винаги, за разлика от НВО, са били отбелязвани училища и с под 20 деца.  Имало е случаи от Горно Нанадолнище, доста при това, изпреварващи МГ в страната (и ПЧМГ в това число) с по 1-2 отличници, които са  и единствените явили се. Ще се види като им излезат разбивките на МОН по предмети за страната каква е причината. Ако ги качат, разбира се. Че може и да съм пропуснала по трасето някъде, ама последният такъв детайлен файл е май от 2015.
Русалке, така е. Аз също следя статистиките и класациите от години. Просто тази година МОН импровизира на всички нива. Обръщам внимание, защото е възможно ПЧМГ да не е единственото училище изпаднало от таблицата (засега). Това от своя страна води до некоректна информация най-вече по отношение на ЧУ.

# 664
  • София
Не мога да разберра защо е цялото това вторачване в класации, които на всичко отгоре едва ли са направени по правилата. Едно училище има 200 зрелостници, а друго има 20. Или пък десет стотни делят училище Х от училище У. Или пък кое частно, пък кое държавно... Има си една групичка училища, които традиционно са с високи оценки и тях всички си ги знаем. Останалото е като в спорта - всеки се изживява като фен на някакъв отбор с всичките му прояви. Хич не ми дреме дали АК, СМГ, Англиската или който ще да е там е на първо място. Мен ме интересува моето дете какви оценки има, защото в дипломата му няма да пише средна оценка на гимназията и на кое място е, а ще са написани оценките, които е изкарало и по тях щще му смятат бала.

# 665
  • София
Явно са възприели тази година схемата с НВО - с избрани училища... В тях не влизат тези с под 20 деца. Аз въобще нямах предвид този измислен файл, а онзи с възможността за избор по области, по предмети, с брой  деца във випуска, с отразяване на спад/покачване спрямо предходна година... Явно няма да има такъв. Rolling Eyes
http://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=2662
pdf-ът може да се свали оттук.

Ти, Андариел, може и да не се интересуваш, ама има хора, на които децата сега кандидатстват и това е някакъв щрих в общата картинка, ориентир за общото ниво на справяне, за тенденциите в годините, ако щеш (разбира се, ако става дума за  файла във вида  му от предходни години, не за тази измислена презентацийка. А Ежко назад написа колко били елементарни ДЗИ и не служели за нищо. Ми не следва ли като са толкова елементарни, успехът на училищата в челото все да е отличен? А при БЕЛ се вижда спад при всички спрямо предходни години.

Последна редакция: чт, 15 юни 2017, 00:26 от пенсионирана русалка

# 666
Явно са възприели тази година схемата с НВО - с избрани училища... В тях не влизат тези с под 20 деца. Аз въобще нямах предвид този измислен файл, а онзи с възможността за избор по области, по предмети, с брой  деца във випуска, с отразяване на спад/покачване спрямо предходна година... Явно няма да има такъв. Rolling Eyes
http://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=2662
pdf-ът може да се свали оттук.

Ти, Андариел, може и да не се интересуваш, ама има хора, на които децата сега кандидатстват и това е някакъв щрих в общата картинка, ориентир за общото ниво на справяне, за тенденциите в годините, ако щеш. А Ежко назад написа колко били елементарни ДЗИ и не служели за нищо. Ми не следва ли като са толкова елементарни, успехът на училищата в челото все да е отличен? А при БЕЛ се вижда спад при всички спрямо предходни години.

+1 Peace

# 667
  • София
И какво критично значение има като отличниците са си отличници - те успяват да се справят и да изкарат високи оценки не само благодарение, но и въпреки конкретен учителл, а за матурите коннкретно, много се подготвят допълнително, а не лежат на училищната подготовка само. Дали тази година ще е на първо място СМг, АК или НЕг няма никакво значение - пак са основно от отличници, които винаги ще искат високи оценки на матурите и общото ниво и на трите училища е високо. Има значение това как се вижда бъдещето на детето и съответно кое училище да запише, ако има възможност за избор, разбира се. Това с класирането на матурите е малко като дъвка - да имаме занимавка, докато умуваме какво да правим. А матурите са относителен показател, а са важни бъдещите цели и доколко конкретното училище ще подпомогне или попречи на тези цели. Или един куп други фактори, включително отдалечеността на училището от дома или пък някакви лични пристрастия от типа "мразя точно това училище ине искам детето ми да учи там".

# 668
А Ежко назад написа колко били елементарни ДЗИ и не служели за нищо. Ми не следва ли като са толкова елементарни, успехът на училищата в челото все да е отличен? А при БЕЛ се вижда спад при всички спрямо предходни години.
Имах предвид математиката. И да - нима водещите училища (и не само) не са почти пълни отличници?
При което състезанието за СМГ се решава от оценката по БЕЛ Simple Smile (нищо, че е с три пъти по-малка тежест)
И за капак да те цитирам:
...говорим за  НВО по БЕЛ, понеже там нещата са безумни и не измерват нищо, тъпотия след тъпотия.
Simple Smile

# 669
  • София
 Чети все пак внимателно. НВО за 7 клас по БЕЛ е тъпотия, да. Но ДЗИ не съвсем, макар и там да има какво да се желае. Един преразказ не показва кой знае какво, но едно есе, нека да не е ЛИС, показва доста. Та нали баш с есе се кандидатства и в АК? Защо там не отречеш формата? ДЗИ е с много повече въпроси от НВО, няма безумни питания за сложни не знам си какви изречения и наизустени граматични норми, има задачи за редакция (тоест проверяващи важно нещо като грамотността), има задачи за четене с разбиране, за взаимовръзки между лексикални единици, има задачи за проверка на усвоеното от материала по  БГ литература и има най-вече  задание за създаване на собствен текст, в което да проличи и собствена мисъл , и богатство на изказа, и грамотност, и способността за направа на аналогии (ако е писано есе). Има разлика...

Когато дори и училището начело е с резултат с 15-20 стотни по-нисък от предходни години, не следва да гледаме просто абсолютната стойност на оценката дали е Отличен 6. И ако е някъде там, ОК, всичко значи е наред. Ами, ОК, вземи и АК, там разликата е 30-35 стотни, спадът е още по-осезаем. И е крайно неуместно да се изтъкват причини, че  матурата не е била приоритет на този или онзи. Защото от всички училища в челото има  сериозен процент отправящи се да учат навън, където успехът от средното (оттам  директно и на ДЗИ) е от съществено значение.

Последна редакция: чт, 15 юни 2017, 01:05 от пенсионирана русалка

# 670

Тогава ме цитирай правилно. Аз писах, че НВО по МАТ е елементарно Simple Smile

# 671
  • София
Скрит текст:
Ежко, да, матурите не са кой знае какъв ориентир и все пак... Ако са толкова елементарни обаче ( а те наистина са), защо частните училища (добрите такива) не отвяват останалите, а са или на същото ниво в най-добрия случай, или на доста по-ниско?

Не се заблуждавайте с матурите и резултатите по тях - летвата е ниска. Известно време още ще има и мотивирани учители и способни ученици в СМГ - докога?

Е къде повече могат частните училища да отвеят държавните. На матурите след 7-ми клас, ако не е СМГ със супер селекцията в 4-ти да измие срама е страшно.

Вие дали проследихте конкретния диалог, а именно, че става дума за ДЗИ?
Ето, цитирам те. От контекста на предходни постове и последвалата дискусия се разбира добре, че става дума за  ДЗИ, не за  НВО. Ако беше иначе, щеше веднага да ме репликираш за последвалия пост, че ДЗИ може и да не са най-обективният ориентир, но... Щеше да реагираш и на поста на prayerman, който също, връщайки се назад, видя за какво говорим. Но както и да е... Всички са отличници на ДЗИ, мир да е. Спадове никъде няма, всичко е на 6.

Последна редакция: чт, 15 юни 2017, 01:19 от пенсионирана русалка

# 672
Никъде не визирам ДЗИ. Намирам ги не само безмислени, но и на практика безполезни. Под "матури" навсякъде имам предвид НВО след 7-ми клас. Което е достатъчно ясно във всеки мой текст.

Последна редакция: чт, 15 юни 2017, 01:23 от Ezhko

# 673
  • София
Никъде не визирам ДЗИ. Намирам ги не само безмислени, но и на практика безполезни. Под "матури" навсякъде визирам НВО след 7-ми клас. Което е достатъчно ясно във всеки мой текст.

Баш за възпитаници на АК са много полезни даже. Защото оценяването е по-режещо, а оттам и дипломата за средно е по-ниска. И те са много подходящ инструмент за покачване на успеха, защото са с ориентировъчно (зависи от училището) 1/3 тежест от дипломата. И може би, ако се направи справка, не че ще я изнесат някога, точно ученици на АК ще са най-многото държали и трета матура. От една страна защото много университети на Острова искат този или онзи ДЗИ, без значение ти за колко безполезни ги смяташ, а от друга - 3 евентуално отлични оценки покачват дипломата наистина осезаемо. Пример за дете, за което писах преди време  в една тема за чужди университети:  Беше до ДЗИ с нисък успех, малко под 5. Не е от АК, но това няма значение. Напъна се здраво на финала, за да компенсира горното. И на база  двете отлични оценки на ДЗИ е вече с успех  около 5,20.

Последна редакция: чт, 15 юни 2017, 01:32 от пенсионирана русалка

# 674
А иначе, за ДЗИ, както и предположих - под 20 човека не се броят...

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282082

Общи условия

Активация на акаунт