Частни училища - информативна тема 17

• 108 719
  • 751
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Бояна, не зная на какво се базира информацията Ви за изчезнали библиотеки из ДУ. Във всяко от училищата в района около нас, 6 на брой, има библиотека. В гимназията на децата ми също, предвид профила й - даже двуезична. И моля да не се напъват някои потребителки да се заяждат за включването, постът не цели противопоставяне на ДУ и ЧУ, а оборване на не съвсем вярно твърдение. Не че баш една библиотека ще направи училището добро. Да, позитив е, несъмнено, но в  днешно време четящите деца имат много опции пред себе си.

Последна редакция: чт, 16 мар 2017, 10:50 от пенсионирана русалка

# 46
Бояна, културните центрове не могат да покрият нуждите от книги на дадения език. специално за френския културен център например, работното време е такова, че библиотеката е направо недостъпна - вариантът за работещи хора и деца, които ходят на училище, е само в събота и то в часовете, извън които се изсипват всички курсисти. с руската и американската библиотека нещата стоят по сходен начин.
за мен тези регулярни посещения на библиотеката като част от програмата са по-скоро за разтоварване на децата, нещо като физическото, музиката и трудовото - никой няма да стане спортист, музикант или занаятчия с тези часове, но вкарват нотка свеж въздух в програмата.

# 47
Аз не съм останала с впечатлението някой от списващите тук да е бил без никакви претенции към базата. По-скоро всички са имали предвид, че на преден план имат други критерии към училището и една нормална база ги устройва.  
Бояна, не знам откъде си си направила този извод.
Иначе учителите, средата и учебната система със сигурност са по-важни от библиотеката в училище, която е една хубава екстра.

# 48
  • София
Аз не съм останала с впечатлението някой от списващите тук да е бил без никакви претенции към базата. По-скоро всички са имали предвид, че на преден план имат други критерии към училището и една нормална база ги устройва.  
Бояна, не знам откъде си си направила този извод.
Еми доста хора го написаха и то не е за пръв път, от там си го направих. пенсионирана русалка, ЕЖК са ми наблюденията, похвално ако са погрешни.  Peace

за мен тези регулярни посещения на библиотеката като част от програмата са по-скоро за разтоварване на децата, нещо като физическото, музиката и трудовото - никой няма да стане спортист, музикант или занаятчия с тези часове, но вкарват нотка свеж въздух в програмата.
Интересна гледна точка. Четенето е основно за грамотността на децата. Избирането на книга всяка седмица, прочитането и обсъждането и с останалите, са съществена част от образованието, поне за мен. Да не говорим, че в една училищна библиотека по възрасти са подбрани подходящи книги, именно с образователна цел. Това не означава, че са скучни, а просто подходящи за обогатяване на речника, познанията по граматика и общата култура. Затова казвам, че е съществена част от учебната програма. Въпросът за достъпът до литература касае по-скоро държавните училища, частните е ясно, че родителите имат пари за такса и ще имат и за книги. Не поставям под въпрос това изобщо.

За Френския център понеже е извън темата

Скрит текст:
Срещу символична такса можеш да си взимаш книги и филми за вкъщи и да ги държиш по месец. Дори и в събота да ги взимаш е ок ако ще ползваш с този цел. Вероятно ако държиш да ползваш читалнята не е удобно, иначе не съм срещала проблем.

# 49
Бояна, понеже също е извън темата, но не се сдържах:
Скрит текст:
Избирането на книга всяка седмица, прочитането и обсъждането и с останалите, са съществена част от образованието, поне за мен. Да не говорим, че в една училищна библиотека по възрасти са подбрани подходящи книги, именно с образователна цел.
миналата година дъщеря ми се прибра от един библиотечен петък с книжка за къртичето, на което му паднало л@*но на главата и тръгнало да търси виновника, като надничаше под задните части на всяко животно и установяваше с каква форма са неговите изпражнения. книгата беше и подобаващо илюстрирана. оказа се една от най-търсените книги сред малките  Laughing

# 50
  • София
И аз споделям мнението на Бояна за стимулиране на четенето в училище. Ако това не е заложено в програмата и целите на училището, обаче, и наличието на богата библиотека ще бъде безполезно. Ако пък е предвидено, действително и без специална училищна библиотека, пак има много начини да се набавят книги. За Дрита съм чувала, че насърчават ползването на библиотеката, Прогресивното също имаха такива амбиции, но явно още не успяват.
Sylviana, коя е книжката, че ми стана любопитно? Simple Smile))))  Пък и един вид си е образователна:)))

# 51
  • София
Бояна, понеже също е извън темата, но не се сдържах:
Скрит текст:
Избирането на книга всяка седмица, прочитането и обсъждането и с останалите, са съществена част от образованието, поне за мен. Да не говорим, че в една училищна библиотека по възрасти са подбрани подходящи книги, именно с образователна цел.
миналата година дъщеря ми се прибра от един библиотечен петък с книжка за къртичето, на което му паднало л@*но на главата и тръгнало да търси виновника, като надничаше под задните части на всяко животно и установяваше с каква форма са неговите изпражнения. книгата беше и подобаващо илюстрирана. оказа се една от най-търсените книги сред малките  Laughing

Скрит текст:
Извън тоталитарните държави това е ок. Не е нужно книжката да е за Балканджи Йово, за да научи детето нещо от нея. И е важно да е интересно, детето да я избере само и да я прочете. Съвсем друга тема в литературната традиция у нас е как книгите трябва да възпитават децата във висок морал, а книгите след образованието са и за развлечение. Не е нужно да има поука или морал в тях. За това отговаря семейството, а в училищата може да има такива часове, но не мисля, че навсякъде ги има. Французите учат философия задължително от първи клас, т.е. гражданска етика и морал.
Затова въпросниците за български книги търсят добрия герой и поуката, а чуждестранните търсят факти, които да покажат дали си чел и какво си запомнил.
Това са културни различия в самите страни, които се отразяват и в образованието, и наистина са извън темата.

# 52
  • София
Има библиотеки в държавните у-ща около нас, не са изчезнали, сега колко добре са заредени не зная. Наличието на библиотека в у-щето не ми се струва кой знае колко наложително вече. Имаме  много книги вкъщи, и родителите ми също, отделно имаме квартална добре заредена библиотека. Голяото ми дете, което чете изключително много, откакто има четец почти всичко чете там. Отделно и децата си разменят. Въобще важното е детето да иска да чете, начини има 101, но ако не иска - то и десет библиотеки да има в у-щето всичко ще е насила и до време.

# 53
  • София
В интерес на истината, въпросът за библиотеката никога не ми е хрумвал дори. Ама хич никога, изобщо, чак се учудих на себе си, защото сме много, много четящо семейство.
Но ми се струва добра идея, която може да се предложи в училищата, където няма, дори с малко родителска подкрепа само да се стартира, съм сигурна, че би се доразвила.
Така че, защо не.

# 54
  • София
и десет библиотеки да има в у-щето всичко ще е насила и до време.
В страните от ЕС и градините са към училищата и на детето се събират 12-15 години всяка седмица да взима книга. Насила или не, но това е предостатъчно, за да си свърши работата по формирането на общата култура и грамотност на детето. Пък ако ще след това и цял живот да не чете повече.
Но няма да споря, така или иначе за мен това с библиотеката беше въпрос. Не настоявам да ви убеждавам, че е важно или пък да обяснявам защо. Големи хора сме, всеки си има своите възгледи и приоритети. Peace

# 55
  • София
Дори не съм и предполагала , че някъде насила ги карат да четат книги всяка седмица. Бояна, а как контролират дали са прочели взетата книга, имаш ли представа? Иначе съм забелязала, че където има четящи дечица, покрай тях се запалват и такива, които не четат.

# 56
sadlady, книжката се казва “The Story of the Little Mole Who Went in Search of Whodunit“, има я преведена на много езици и се оказа доста популярна с прякора “who-poop-on-my-head book".
при нас дискутират прочетените книжки, за да проверят дали детето я е прочело и дали е разбрало основния речник в нея. по тази точно книга не знам какво са дискутирали.

# 57
Истината е, че частните училища в повечето случаи прохождат, градят база и нямат зад себе си десетилетия традиции, които да им позволят да надграждат и доразвиват. Ето да вземем Прогресивно училище например - имат според мен страхотна концепция, хубави идеи и тепърва ще им трябват много години, за да наместят всичко чисто физически в пространството. Търсят сграда, след това ще я обзавеждат, доразвиват и т.н. Те точно и библиотека имат де, макар и не това, което аз си представям.

Има много частни училища, които нямат двор, нямат стол, или нямат специализирани кабинети, или нещо друго много важно нямат. Но родители ги избират не от безхаберие, а защото като сложат на едно място всички критерии, които имат, се оказва, че не разполагат с 10 варианта, от които да избират. Не са много смислените училища в София, в които бих била спокойна да си запиша детето. Така че доза реализъм не е излишна.

А за библиотеката - още не съм записала дъщеря си, но пък вкъщи има повече книги, отколкото ще успее да прочете още дълго време, а тя много чете. И малкото започва вече. Аз самата нямам навик да ползвам библиотека и може би за това дори не съм се замисляла. Но ето, че се замислих покрай темата и ще взема да организирам посещение до Столична библиотека тези дни, тя и без това отдавна ме врънка. Може и да го предложа в училището като инициатива.

# 58
Искам такава училищна библиотека

http://www.highviewart.com/dizajn/preobrazeni-uchilishtni-biblioteki-2761.html

Simple Smile

Може да видите за релакс и това  https://www.youtube.com/watch?v=NBODAXrjlRg

Wink

# 59
  • София
Дори не съм и предполагала , че някъде насила ги карат да четат книги всяка седмица. Бояна, а как контролират дали са прочели взетата книга, имаш ли представа? Иначе съм забелязала, че където има четящи дечица, покрай тях се запалват и такива, които не четат.
Еми насила не е съвсем точно, просто е част от програмата, държавна политика е във Франция,  а и не само там. От 3 годишни взимат книжка, т.е. от по-елементарни с повече картинки започват. Имат и състезания по четене и тогава за няколко седмици освен книгата от библиотеката взимат и по две-три други седмично. Те са по по 40-50 страници с по-едър шрифт за началните класове, ама имат да я прочетат за ден-два. На финала имат въпросници и с по един-два въпроса на книга е ясно дали детето я е чело или не. За ежеседмичното взимане няма насилие в българския смисъл на думата ако детето не е прочело книгата, може да не му е харесала, но се работи върху това да избере нещо по свой вкус. Понеже има голям избор от всякакви книги, с илюстрации, комикси, научно-популярни на различни теми (например има даже за породите кучета и как се отглеждат адаптирано за деца) и общо взето всеки си намира нещо, което да го заинтересува.
И да, като е социално мероприятие, т.е. избират си заедно, после сядат и си четат, и "карат ги насила" не важи така буквално, макар да е истина, защото нямат избор, трябва да четат. Съвсем отделно като част от програмата и учителите избират книги, които трябва да се прочетат и да се работи с тях, там няма не искам или не харесвам, точно конкретна книга трябва да се прочете.
Както коментирахме практики от финландското образование или други системи по света, това ми се струва много положително и полезно, даже от моя гледна точка е и много важно, та затова повдигнах този въпрос.  Не да се караме или състезаваме кой е по-велик, просто информация за това какво би могло да се подобри в образованието. Правопис, граматика, богатство на речника, се натрупват много по-лесно с четене, та ако ще да е за това какво лайно е паднало на главата на къртичето или с историята на Батман, отколкото с безкрайни упражнения. Просто улеснява останалата работа в образованието, според мен.
То е още по-важно за държавните училища, защото там има и много деца, които вкъщи нямат книги и нямат достъп до такива, но пак да кажа, тук тази част на въпроса няма какво да я обсъждаме. Не допускам, че някой ще плаща между 6 и 20 хиляди лева годишно и няма да купува на детето си достатъчно книги за четене.

Общи условия

Активация на акаунт