Частни училища - информативна тема 17

• 108 723
  • 751
  •   1
Отговори
# 510
  • София
И какво сега, очакваш да се пише, че хорариумът е двоен ли? Но шит! Разбира се, че няма да го формулират като двоен хорариум, защото нямат право да го пишат такъв, защото ще са в нарушение на правилата. Затова административно се оформя по различни начини. Който както ще да опонира - бройката часове си е бройка часове. Това е, няма какво да му умуваме повече.
А ти с този Гугъл вече изпадаш в ситуацията на бабите - казаха го по телевизията.

Последна редакция: нд, 11 юни 2017, 09:33 от Andariel

# 511
И какво сега, очакваш да се пише, че хорариумът е двоен ли? Но шит! Разбира се, че няма да го формулират като двоен хорариум, защото нямат право да го пишат такъв, защото ще са в нарушение на правилата. Затова административно се оформя по различни начини. Който както ще да опонира - бройката часове си е бройка часове. Това е, няма какво да му умуваме повече.
А ти с този Гугъл вече изпадаш в ситуацията на бабите - казаха го по телевизията.

Зъби се и ръмжи този, който няма какво да каже Mr. Green  То и децата активни сортисти имат не двоен, а десеторен хорариум по физическо, ама той не е върху покриване на нормативите. Вярно е, че на някои деца този "хорариум" помага да покрият нормативите, но не е задължително и е страничен ефект, а не цел на тренировките им.

# 512
Интересно, преди да се реши човек на хода с частните училища, дали не си е направил сметката. Аз си я направих. "Безплатно" училище + платена занималня+уроци по език+ постоянно муфтене за пари от съответното училище + занимания по спорт+транспорт +евентуално или почти сигурно наемане на човек за логистика= същата сума за частно училище без нервите по организацията на горния цирк. Когато включим школите и тоталния кошмар 5-7 клас в 90% от "безплатните" училища, може и да съм на сметка. А за това дали дете занимаващо се старателно и прилежно с материала 1-7 клас и със съответния интелект, може да изкара 6.00 по БЕЛ и математика, само с часовете в училище, е като извънземното, всеки е чувал нещо но никой не го е виждал.

Ми моята сметка не е като твоята Sunglasses Не съм давала пари за занималня, за транспорт съм давал 50 лева за три месеца, не съм наемала човек за логистика, а спорт детето ми е упражнявало според вкуса си, а не според това какво се предлага от даденото училище. Има разлика, нали?

6.00 по БЕЛ и МАТ е въпрос на късмет при нашата система за проверяване. Отличната подготовка гарантира 5,80 някъде, останалото е късмет. Смея да кажа, че в някои години е по-лесно да изкараш 100% на национално състезание по математика, отколкото на изпита по МАТ  Twisted Evil

Това не е стандартна училищна подготовка, защото по дОИ часовете са по-малко.

Това е стандартна училищна подготовка за ЧОУ. А изискванията на ДОИ са очевидно неадекватни, след като всички си доучват по частни уроци.

Първо, не ходят всички, а само тези с високи цели. Второ, даже и при "адекватата" подготовка в ЧУ малко от техните деца изкарват оценки като за 91 НЕГ или СМГ с НЕ. И трето, НВО е състезание и ако всички изкарат 100% ще бъде провал, писна ми да го повтарям. Каквото и да е нивото на децата за да се получи състезание нивото на НВО в състезателната му част ще се вдига за да не могат да се справят всички. Т.е. несправянето е цел, а не дефект.

# 513
ЧС, със сигурност има и такива ДУ, които не искат пари за всяко нещо, както и деца от там, които минават с много малко или почти без курсове.
Има го и описания вариант от Prayman.
В общия случай няма какво да се лъжем, че ДУ излиза по-евтино въпреки всички курсове, на които ходят децата от ДУ от по-ранна възраст. Около мен доста деца ходят на курс по математика от трети клас. Не говоря за състезатели, а такива, които затвърждават и надграждат малко учебния материал.
В общия случай би трябвало нещата около кандидатстването да протекат по-спокойно в добро ЧУ. Казвам би трябвало, защото пак е субективно и зависи от детето и др.фактори.
Има го и моментът, че след 4-ти клас на много деца от ДУ им се налага да държат пак една камара изпити/състезания, за да се преместят в добро училище, което да покрие подготовката 5-7клас, което е допълнителен стрес и занимавка и за родители, и деца.

Малко в кръга на шегата, първи модул на НВО нали е на училищен материал? Значи статистиката за него би трябвало да показва качеството на училищното образование, а не на това,  получено от курсовете. Затова и МОН се хвалят, че резултатите са се вдигнали Mr. Green

# 514
  • София

Зъби се и ръмжи този, който няма какво да каже Mr. Green  То и децата активни сортисти имат не двоен, а десеторен хорариум по физическо, ама той не е върху покриване на нормативите. Вярно е, че на някои деца този "хорариум" помага да покрият нормативите, но не е задължително и е страничен ефект, а не цел на тренировките им.

Кой се зъби и ръмжи? Във всеки случай не съм аз.  В момента описваш своето субективно усещане, което си е твоя работа, а мен не ме засяга.

# 515
  • София
Веднъж един учител ми каза: „Това НВО го измислиха след голямата стачка на учителите, за да ни натрият носовете и да ни покажат колко сме некадърни и не можем да подготвим децата. А в крайна сметка наказаха децата.”. Не знам доколко има истина в това твърдение. Но ми се струва, че НВО наистина увеличи истерията. По мои наблюдения ученолюбиво дете в ДУ, с нормален хорариум може да изкара и около 5,60-5,70 без допълнителна подготовка, което пак си е отлична оценка. Но борбата е за над 5,80, както каза Andariel.

# 516
По мои наблюдения ученолюбиво дете в ДУ, с нормален хорариум може да изкара и около 5,60-5,70 без допълнителна подготовка, което пак си е отлична оценка. Но борбата е за над 5,80, както каза Andariel.

Точно така. Обаче:
- не всички деца са ученолюбиви, но всички родители са амбициозни Twisted Evil
- 5,60-5,70 не стига за най-добрите ДУ

А да се сравняват парите за ЧУ с парите, дадени за ДУ + някоя и друга школа, е нелепо. Все пак съм имала дете в ДУ, нали? Давала съм по няколко стотин лева за курс по математика в 3 и 4 клас.

# 517
  • София
Нека не изместваме темата за и против ЧУ. Всеки може сам да си направи сметката кое е по-изгодно в неговия случай.

# 518
Нека не изместваме темата за и против ЧУ. Всеки може сам да си направи сметката кое е по-изгодно в неговия случай.

Никой нищо не измества, поне не аз. Някой друг почна да напява как ЧУ не било по-скъпо от ДУ и аз само го репликирах. Сама нищо не съм започвала Peace

# 519
  • София
Черна станция, не беше насочено лично към теб. Общата насока на разговора тръгна натам. А и този аспект (финансовия) също нееднократно сме го коментирали.

# 520
  • София
Е хайде сега - ДУ не е по-скъпо от частното, но е истина, че много родители дават много пари за частна занималня, езикови школи, други извънкласни дейности; и като се сложат и парите за храна и транспорт - в някои случаи сумата на месец доста набъбва. Казвам в някои случаи - защото не всеки родител държи детето му да посещава всичко и непременно да се храни с кетъринг, или да учи на 5 км. от вкъщи.

# 521
Не казвам че е по-скъпо, но не е много по-евтино(ако държиш на качеството и на език, спорт и т.н).Но има едни огромни предимства, които няма как да се пренебрегват. Да кажем че с двойния си хорариум по БЕЛ, математика и език(петорен) отпадат занималните и школата по-език, която е абсолютно нужна според мен. Няма държавно, където езика да се научи. Два часа седмично е смешно. От там по-силно заложеният спорт включен в олл-инклузива, прави детето свободно, след училище да почива. Имам множество примери, около мен за деца ходещи, на всичко от изброените след занималня, разбирай 5-5:30. Понякога прибиращи се в 8-8:30. Едно че е удобно, друго според мен се оказва че целодневното обучение, е по-малко натоварващо. Да не забравяме и храната, да бъдем честни никой не може да осигури ежедневно разнообразие за 3 хранения, без да губи тонове време, а стола в училище в повечето случаи е рулетка.

Последна редакция: нд, 11 юни 2017, 14:13 от prayerman

# 522
  • София - Рим и обратно
Столът е рулетка, а пред вездесъщата лавка пълна с боклук до боклука се вие на опашка цялото училище, подпирайки шкембенца, барабар с първолаците даже. Не, мерси.

# 523
А иначе на курсове ходи всеки, който има високи цели за топ ДУ, просто за да се подсигури, защото някакви си стотни може да са разликата между над и под чертата. А тези няколко стотни се получават не толкова от повече знания, а от умения да се описва, да се подрежда и изобщо да се работи по нужните правила, което се преподава на курсовете. Същото е и с курсовете за SAT, сертификат на Кеймбридж, TOEFL, IELTS  и т.н. Някъде тези дни видях разбивка на резултата на децата от СМГ от изпита по математика - всички бяха отличници, но тези, които бяха с по-малко точки, според мен дължат това не на по-малко знания (и те са решили задачата), а на пропуски в описването, извършване на някое действие наум и други подобни. Ако бяха ходили на курсове класирането можеше да е съвсем изравнено Sunglasses

За кой изпит става въпрос? Ако е за частта по математика на SAT, той е изцяло със затворени въпроси и по мое мнение всеки добре подготвен ученик може да изкара 800т, без никакви курсове, за частта по английски не е така.

# 524
  • София
Prayerman, аз съм напълно съгласна с написаното от теб. Това бяха и нашите аргументи да изберем ЧУ. Но да не забравяме, че много родители въобще не водят децата си на езикови школи от ПУК, пестят от транспорт и от други дейности. Предпочитат детето им да си носи храна в кутия от вкъщи или да яде в стола, вкъщи имат безплатна баба  Heart Eyes или те самите не работят.  Човек, ако реши да спести, има начин  Peace.

Общи условия

Активация на акаунт