Частни училища - информативна тема 17

• 108 721
  • 751
  •   1
Отговори
# 645
От тези резултати на матурите излиза, че единствено АК и Златарски от частните се се класирали в топ 10. Всички други са държавни и то гимназии с многогодишни традиции.

# 646
 ПЧМГ - втори ДЗИ: Математика - среден успех 5,93, Английски език - среден успех 5,80
 Според тези резултати на кое място би трябвало да са на втората матура? newsm78

# 647
ПЧМГ - втори ДЗИ: Математика - среден успех 5,93, Английски език - среден успех 5,80
 Според тези резултати на кое място би трябвало да са на втората матура? newsm78

Как на кое, на първо, разбира се.

Може ли да попитам обаче за броя явили се?

# 648
  • София

е, каква е драмата със СМГ при теб? Учителите ли се оказаха ниска топка за детето или детето не покрива изискванията и не са му постлали червен килим към злантия медал? Сори за откровението до грубост, но по-точно няма как да задам въпроса. В момента демострираш особена жлъч към СМГ. Не за друго, любопитно ми е.

А защо трябва да е това? А не допуснеш, че хем детето й е читаво, хем не е доволна от СМГ и казаното се дължи на разочарование. Защо винаги когато някой казва някакви негативи и хоп... приписва му се злоба и реваншизъм? Или просто съдейки по себе си, раздаваш квалификации за другите?

Русалка - тя говори за новият регламент и правилата от тази година.  Wink Не за досегашния подбор.

Много ти е важно да съм аз злобната, нали? Мед ти капе по сърцето - така аз съм Уошата а ти си бяла и добра.  Wink разбирам те, че искаш да намериш всичко, за каквото можеш да се хванеш, защото те дразня, така че само потвърждаваш очакванията ми. Можех да заложа пет лева, че нямаше да се стърпиш.

Виж сега, има някои  ключови думи, които съм ги чувала и  друг път - първите са недоволство от подбора и от учителите. Третото е точно за талантите и зубърите. Обичайно това издава следното - моето дете е толкова талантливо, толкова можещо, толкова знаещо, а не го оценяват. А много често едно дете изобщо не е подготвено за това какво го чака или не се справя добре, или родителите са имали очаквания до небесата и сега трябва да преглътнат хапа, че личното дете не е по-по-най. Често срещано явление, но обикновено не е проблем на детето, а на родителя. Както писах, СМГ не ми е от фаворитите, но не мога да отрека, че там много се учи, много се изисква. За учителския състав не мога нищо да кажа, но вероятно е като във всички училища, без значение дали са частни или държавни - има си учители, за които се чудиш как изобщо са там и подозираш, че по някаква причина никой не може да ги мръдне.
Аз така и му се чудя на Ежко от какво се оплаква - нали, ако подборът е толкова западнал, точно за неговото дете се откриват невероятно широки пътища и към отбор, и към всичко! По-малко конкуренция - повече шансове за успех - едно е да се конкурираш с 50 суперотличници и суперматематици, друго е с 20 промерно.

Ооо, сега като гледах новините, разбрах защо е цялото надуване в темата - заради оценките на матурите на младежите от Златарски май беше. Аз се радвам за тях - честито. Но те си казаха - не е само подготовката в училище, а много работа вкъщи. Току-що си го казаха момичетата.

Последна редакция: ср, 14 юни 2017, 19:33 от Andariel

# 649
Виж сега, има някои  ключови думи, които съм ги чувала и  друг път - първите са недоволство от подбора и от учителите. Третото е точно за талантите и зубърите.
За да бъда съвършенно ясен:
1. Подбора за 4-ти клас в СМГ е прекрасен, но след 7-ми е меко казано порочен (не по вина на СМГ). Въпреки, че ще сме класирани, не ми е все едно в каква компания ще се учи занапред. Не е от снобизъм, а елементарна целесъобразност. Ще има доста случайни елементи, както и свързаните с тях проблеми.
2. От класната досега мога само да се хваля. Не и от учителите по информатика например (с които имаха проблем да бъдат намерени), нито учителите по езици ... И аз се чудя, докога качествените учители ще издържът на гаврата там. Директора също е за уважение, но да не се лъжем - ако системата е куца, героичните усилия ще задържат положението само за известно време.
3. Някой да спори, че задачите по математика бяха ТВЪРДЕ ЛЕСНИ за да служат за подбор на таланти? Или че по БЕЛ се държи на спазване на формата, а качеството на мислене и общата култура въобще не намират отражение в резултатите? После защо сме били функционално неграмотни по ПИЗА...
С такъв подбор, какви резултати се очакват? (Не включвам известния брой "патриоти", които ще продължат след 7-ми клас)
Последно: резултатите на сина са повече от добри, но това не променя тъжната прогноза - СМГ ще бъде удушено, както преди него Класическата, Френската, Английската гимназии и НПМГ. Защо да му го причинявам? А и да оцелее - АК дава повече, по-модерни и по-добри знания в крайна сметка...

ПС Предпочитам синът ми да има по-добра конкуренция. Фалшиви оценки, точки и медали не му трябват. Много по-важно е да знае, да може и да е доказъл че знае и може.

Последна редакция: ср, 14 юни 2017, 19:48 от Ezhko

# 650
  • София
НВО няма за цел да подбира таланти за МГ. Peace Оценява се  това, което се учи в масовото училище, не в МГ, тоест при 4 часа седмично. Тоест баш талантите, с това смешно НВО, пак ще бъдат приети, ако СМГ им е желанието. С тях ще се намърдат и просто можещи деца, без кой знае какво математическо мислене, без пропуски, да. Но то и така трябва да бъде в край на краищата. Истинските състезатели са нищожен процент от масата и ако само такива  следваше да учат в МГ, нямаше да има такива гимназии. Децата със стабилни знания, просто харесващи математиката, но нямащи за цел да стават състезатели, съвсем успешно си изкарват гимназиалното образование и после си се реализират отлично. Не може цял випуск да са все по-по-най състезатели.. Нима в АК всички са на еднакво ниво по мат? WinkНадали.. Дори и да се върне старият модел с отделен изпит по мат (което за жалост няма да стане), с който ще може да да се отсеят наистина добрите математици, от да кажем 30-то, максимум 40-то място надолу, с осезаме разлика  спрчмо първите сред приетите вече пак ще са обикновените отличници по предмета, без кой знае каква изявена дарба. Че то и в АК, с друг формат на приема, е пак така. Нима  са еднакви децата със сбор 75+ % и приетите примерно с 50%? Винаги си има един процент деца, в което и да е елитно училище, които надскачат като потенциал масата. И няма училище в БГ, което да приема само такива... Тоест за средата е някак смешно да се смята, че в АК е конкурентна, другаде не е.

Последна редакция: ср, 14 юни 2017, 20:07 от пенсионирана русалка

# 651
  • София
Ежко, ще взема да те светна, защото вече тази игра с ПЧМГ съм я играла, както писах. Когато се интересувах как стоят нещата там, ми беше намекнато, че при тях често се записват деца, които не са успяли да влязат в СМГ след седми клас. Обаче имат лек проблем заради това, че болшинството деца, които изкарат високия бал, който да им стигне за СМГ, всъщност им стига и за останалите най-желани гимназии и много често се записват там.  Сега не ги следя нещата в ПЧМГ, но фактът, че преди години не събраха деца за една паралелка осмокласници, на мен ми говори много. И то при положение, че имат две-три дати за приемни изпити, освен това, че децата могат да кандидатстват и с космическия бал от НВО. Ти се оплакваш, че било ниско нивото на НВО. Хайде, кажи ми, защо тогава топ-отличниците от лесния НВО не се наредят на опашката пред ПЧМГ? Нима техните родители са будали, които не искат суперклас от суперталанти? Ти казваш, че не искаш медали- Защо? Ако един младеж е достатъчно в час с математиката, то направо си е задължително да участва на състезания, да е в отбора на училището. Писал си пост като Волен Сидеров - тра-ла-ла политиканстване. Кажи си направо, какъв е проблемът! Съмнявам се, че ПЧМГ са събрали суперклас от суперотличници и суперталанти.

# 652
За да бъда съвършенно ясен:
1. Подбора за 4-ти клас в СМГ е прекрасен, но след 7-ми е меко казано порочен (не по вина на СМГ). Въпреки, че ще сме класирани, не ми е все едно в каква компания ще се учи занапред. Не е от снобизъм, а елементарна целесъобразност. Ще има доста случайни елементи, както и свързаните с тях проблеми.
Има истина в това, но така е от над десет години (не знам колко точно) и досега не се е отразило негативно, даже СМГ набира имидж с годините. Не виждам защо баш сега си се загрижил за този порочен прием. Пък и все едно 180 (толкова ли са сега?) състезатели по математика няма в един випуск, то и 18 няма Mr. Green

2. От класната досега мога само да се хваля. Не и от учителите по информатика например (с които имаха проблем да бъдат намерени), нито учителите по езици ... И аз се чудя, докога качествените учители ще издържът на гаврата там. Директора също е за уважение, но да не се лъжем - ако системата е куца, героичните усилия ще задържат положението само за известно време.
За учителите се наблюдава миграция към ПЧМГ, но за момента май все още няма криза. За в бъдеще не се знае.

3. Някой да спори, че задачите по математика бяха ТВЪРДЕ ЛЕСНИ за да служат за подбор на таланти? Или че по БЕЛ се държи на спазване на формата, а качеството на мислене и общата култура въобще не намират отражение в резултатите? После защо сме били функционално неграмотни по ПИЗА...
С такъв подбор, какви резултати се очакват? (Не включвам известния брой "патриоти", които ще продължат след 7-ми клас)
Патриотите (СМГ-ейци, приети след 4 клас и продължаващи в СМГ след 7 клас) до сега са били към 3/4 от всички, не са шепа хора, а и почти всички от най-добрите остават. Така че не е толкова зле подборът и който си трябва влиза, не вярвам някой супер талант да остане неприет. По-скоро ще има и не до там таланти, ама то винаги ги е имало и ги има навсякъде.

Последно: резултатите на сина са повече от добри, но това не променя тъжната прогноза - СМГ ще бъде удушено, както преди него Класическата, Френската, Английската гимназии и НПМГ. Защо да му го причинявам? А и да оцелее - АК дава повече, по-модерни и по-добри знания в крайна сметка...
Може би ще бъде, но е малко рано за панахида. Виж, кое училище дава по-добри и модерни знания, зависи изключително много от конкретното дете. И двете училища са добри, въпросът е кое от тях на кое дете пасва. За десетките деца от СМГ, приети в топ университети, съм сигурен, че АК не е бил по-добрата опция. Ако синът ти не е топ математик и състезател най-вероятно си прав за избора си да отидете в АК, но не може да се говори, че едните са модерни, а другите демоде.

ПС Предпочитам синът ми да има по-добра конкуренция. Фалшиви оценки, точки и медали не му трябват. Много по-важно е да знае, да може и да е доказъл че знае и може.
Къде си видял тези фалшиви оценки, точки и медали? И дали конкуренцията на (поне) половината национален отбор е слаба ракия? Shocked

# 653
Състезателите са подмножество на талантите. И ако ще имаме училище, профилирано като математическо, по-добре по-малко, но подбрани, отколкото повече, но всякакви. Процент брак ще има винаги и навсякъде. Въпросът е, да не надхвърли определена граница. Що се отнася до състезанията - синът ми има успехи на националния кръг на Математическата олимпиада. И какво от това, след като по-добри от него бяха порязани нечестно на общинския? Същото стана и на Европейското кенгуро. Ако нещата продължат по същия начин, дали ще се запази броя на приетите в добри университети? Откъде същите да знаят, защо талантливия състезател Х не е в отбора на България за международната олимпиада?

Конкуренцията в АК е поставена на съвсем различни основи. Работи се индивидуално и става малко трудно да се сравняват ябълки, дини, ананаси и т.н. В същото време, ако си например пъпеш - правят те първо качество (ако не могат да постигнат "екстра качество") Simple Smile Имат си и двама медалисти на Математическата олимпиада...

ПС Анадриел, бъди спокойна - нищем да ходим в ПЧМГ! Simple Smile А може би скоро ще трябва, както е тръгнало?

Последна редакция: ср, 14 юни 2017, 21:07 от Ezhko

# 654
Състезателите са подмножество на талантите. И ако ще имаме училище, профилирано като математическо, по-добре по-малко, но подбрани, отколкото повече, но всякакви. Процент брак ще има винаги и навсякъде. Въпросът е, да не надхвърли определена граница. Що се отнася до състезанията - синът ми има успехи на националния кръг на Математическата олимпиада. И какво от това, след като по-добри от него бяха порязани нечестно на общинския? Същото стана и на Европейското кенгуро.

Конкуренцията в АК е поставена на съвсем различни основи. Работи се индивидуално и става малко трудно да се сравняват ябълки, дини, ананаси и т.н. В същото време, ако си например пъпеш - правят те първо качество (ако не могат да постигнат "екстра качество") Simple Smile Имат си и двама медалисти на Математическата олимпиада...

Това с ЕК и олимпиадите не е вина на СМГ. Сега, ясно ми е, че си се надъхал за АК, и в това няма нищо лошо - АК си е супер училище и щом го чувствате, че то е ВАШЕТО училище, значи всичко е наред, тук спор не може да има. Но не можеш да говориш и за СМГ, че е едва ли не някаква сбирщина от кол и въже, след като даже на чуждата за манталитета на математиците матура по БЕЛ АК "уверено" води на СМГ с...една стотна.
Медалистите по математика от АК обаче не са правило. Сега ги има, но предишният им голям математик завърши преди знаеш ли колко години? И успехите им се дължат на тях самите, не на АК. Пожелавам ти и твоят син да има амбицията и таланта да бъде като тях.

# 655
  • София
Аха, разбрах - всички са лоши, всички порязани, а вие неоценени според таланта! Възрастен човек си и знаеш, че порязването на едно или две състезания не е причина човек да се откаже от състезателна дейност. На спортистите постоянно им се случва да ги порежат, но продължават. Ако питаш златните медалисти, и те са били порязвани достатъчно много пъти, но не се предават. Точно като Волен Сидеров - все другите му виновни - супер оправдание иначе. Да не би от ПЧМГ да ходят на различни състезания? Е, точно пък, те са на етапа да се доказват пред СМГ, затова и преди години предложиха на едно от децата от СМГ (помня му името от пробните изпити, когато беше първи по точки) една година безплатно обучение. Това е нормално, искат да дръпнат напред, а обичайно се опитват да привлекат бъдещи осмокласници, които да вдигнат реномето, защото в гимназията вече играта става друга. НПМГ си направиха специално паралелка за отбора по програмиране. Всяко училище, което държи да се доказва в някаква област, в случая математика или програмиране, гледа да направи отбор, защото той е визитната картичка.

# 656
  • в страната на чудесата
Помните ли какво се случи с НПМГ?
Е, това очаква и СМГ. Въпрос на време. Преди 20 години СМГ обираше тези, неуспели в НПМГ. Сега гимназията е трагедия. Жалко. Аз правя разликата между сестра ми, после мен, после големият ми син. Пиша това в подкрепа на думите на ежко.

# 657
  • София
Темата пак заби в някаква абсурдна посока.
Нито АК е с такава конкурентна среда от изключителни деца, нито СМГ е пред закриване с все всичките си талантливи деца, нито пък НПМГ е така западнало. За ПЧМГ не искам и да отварям дума. Не знам защо периодично все някой иска да се сравнява и да убеждава аудиторията, че у-щето на неговото дете е номер 1, а всички останали не струват.

ЧС, мисля че са 11 деца, които са завършили 12 клас в ПЧМГ. 7-класниците обикновено са около 70 деца - 3 паралелки по 22-24.

# 658
  • София
Темата пак заби в някаква абсурдна посока.
Нито АК е с такава конкурентна среда от изключителни деца, нито СМГ е пред закриване с все всичките си талантливи деца, нито пък НПМГ е така западнало. За ПЧМГ не искам и да отварям дума.
+1 Peace  Угасващи училища, подготовка за панахиди... Налична истинска  конкуренция само на  едно място...

Немалка част от децата, учили в ПЧМГ до 7 клас, Андариел,  изкарват резултати, достатъчни за всяко едно столично училище. Включително са приети и в АК, но избират да си останат в ПЧМГ. Така че нека не  омаловажаваме  избора им, който е всичко друго, но не и недомислен. Още по-малко пък е в стил "Не му стигна за СМГ и отиде в ПЧМГ". Имали са си своите доводи за него и следва да ги уважим. Иначе става така, че човек напада избора им за спорта, както някои го правят за  ДУ, ей така на едро, със съответните обобщения за качество на обучение, за ниво на децата...
И с риск да раздразня много хора, ще си допълня мнението за подбора. Много се хвали този на АК и се хули този за държавните.  Изпуска се примерно ПЧМГ в средата помежду им. В АК влизат (поне през последните години) И деца (далеч не само такива, разбира се), които на елементарното НВО по мат доста са се оплескали. Но в ПЧМГ това е по-трудно да стане. Защото изпитът им може и да е с формата на НВО, но е по-сложен определено. Тоест няма как на НВО да се оклепаш порядъчно, а на изпита на ПЧМГ да блеснеш в цялата си прелест на отличник. Та в този смисъл, ако човек тръгне да спори, подходът на ПЧМГ води до по-добра селекция  на близки като възможности деца от тази в АК, понеже приетите са с  относително еднакво ниво на представяне и на лесното НВО, и на по-трудния вътрешен изпит.

Последна редакция: ср, 14 юни 2017, 22:32 от пенсионирана русалка

# 659
  • София
В никакъв случай не омаловажавам избора им. Някои от тях съвсем логично ще решат да останат в старото училище, други ще се преместят. СМГ правят същото - едно 70 процента, а може би и повече, си остават в СМГ. Естествено е ПЧМГ при наличие на гимназиален курс да иска да си запази старите ученици. Но от СМГ и други държавни училища да са се юрнали към ПЧМГ, ако балът им стига за други, включително АК. Пиша и от гледната точка на родител, който най-доброжелателно се поинтересува как стоят нещата в ПЧМГ и за тях на практика бях потенциален клиент, защото имаше един период, в който сериозно се обмисляше и този вариант. Сега при по-големите набори може да е различно, но преди четири години не събраха паралелка, при положение, че със сигурност са имали поне един клас шестокласници и би трябвало да имат интерес и от външни клиенти. Това е от личен опит, колкото и да е непредставителен, не е за защина на ДУ. Дори умишлено в тази тема не пиша специално за ДУ, нито за предимства, нито нищо, а в повечето случаи за неща, които важат за всички училища, независимо кой се опитва да им придаде нюанс за уникалност.

Можеш да се оклепаш на НВО, ако ще е за прецакване на два изпита, винаги може да се случи, дори детето да е суперподготвено. Има предостатъчно неща, които могат да се счупят, включително грешно нанасяне на отговори и т.н. Затова и ПЧМГ и други частни гимназии могат да са резервен вариант за деца, които поради малшанс са оклепали НВО-то, а там ако не изкараш космически бал се сбогуваш с най-желаните гимназии. ПЧМГ имаха три дати за изпити, включително след НВО. Лично го проверявах, за да мога да направя предпазната мрежа. Затова писах, че е добър резервен вариант за отличници, които не са успяли да влязат в някоя от най-желаните държавни или Ак дори.

Общи условия

Активация на акаунт