Частни училища - информативна тема 17

• 108 721
  • 751
  •   1
Отговори
# 690
  • София

Мнението ти се основава на неверни предпоставки. Ученето по дисциплините в АК не е повече като обем от НЕГ или СМГ например. В повече идва, че ги учат да си приотизират, планират, организират и дисциплинирано да си изпълняват работата. Това е доста тежък процес, особено за български тийнейджъри  Mr. Green Но веднъж преболедуван, нататък всичко изглежда лесно Simple Smile
Прочее така създадените навици са важни не само за медицина и финанси.
Възможно е, не съм се интересувала конкретно, защото няма да имаме път към АК изобщо. Просто ми е интересно защо учат и по българската програма щом училището е най-ценно с добрия старт при прием в чужбина.
Иначе е въпрос на типаж, аз съм от по-мързеливите и затова така смятам.  Wink

# 691
Просто ми е интересно защо учат и по българската програма щом училището е най-ценно с добрия старт при прием в чужбина.
Иначе е въпрос на типаж, аз съм от по-мързеливите и затова така смятам.  Wink
Отговора е елементарен: защото ги задължават от МОН  Mr. Green ПС АК е ценен най-вече с допълнителните знания и умения, които не са преподават (поне засега) в българските гимназии.
Добрият старт за прием в чужбина е ценен, защото при университетите сме даже по-зле, отколкото сме при гимназиите.

И хайде сега, не сме толкова интелигентни, че да сме мързеливи. Ако бяхме, защо не сме неприлично богати?  Mr. Green

# 692
  • София

И хайде сега, не сме толкова интелигентни, че да сме мързеливи. Ако бяхме, защо не сме неприлично богати?  Mr. Green
Сме  Mr. Green

А за програмата ясно МОН, но за какво им е МОН изобщо. Това ми беше въпроса. Вече чуждите дипломи са признати, един изпит по български и няма да върнат децата от СУ, ако толкова напират за там. Това, чисто прагматично се питах, но така или иначе всички са съгласни, та надали ще има промени. Май чужденците учат само половината програма в такъв случай? Или бъркам? Че плащат двойно или тройно знам, за другото не съм наясно.

# 693
  • София

Сме  Mr. Green
Ежко, недей така:) Хайде най-накрая всички да заявим, че сме избрали ЧУ,  защото просто не знаем какво да си правим парите:) Пък дано се спрат вече темите, защо плащаме за нещо дето го има безплатно. Ами то яхти, самолети, имения и пак остават.Важното е да се плаща, че много ни тежат джобовете  Mr. Green
Предлагам следващото подобно твърдение „Ама това го има и безплатно”, да получава автоматичен отговор „Имали сме, дали сме.” и да се приключва.

# 694
Ежко, недей така:) Хайде най-накрая всички да заявим, че сме избрали ЧУ,  защото просто не знаем какво да си правим парите:)
Да съм писал, че съм богат някъде? Май точно наобратно...

# 695
  • София
Ами пиши, няма значение вярно ли е:) това трябваше да е саркастичен пост към вечно циклещите постове в темата за безмислието на ЧУ. Омръзна ми периодично тук да се обясняваме като ученички, защо така, пък не онака. И то за неща, които са предмет на другата тема „За и против ЧУ”.

# 696
  • София
А аз оставам с впечатление, че като изключим АК повечето родителите предпочитат елитните държавни гимназии. Даже и от чуждите частни ги местят често след 7-ми клас. Не знам защо е така, но това са ми крехките наблюдения.

Съвсем нормално е да предпочитат. Едно, че частните гимназии трудно могат да се вместят в класацията на най-желаните държавни и друго, че парите са си пари и ако може да не плащаш няколко хиляди евро на година за такса, защо да ги плащаш? Това са си пет години, през които младежите са вече младежи, самостоятелни и нямат нужда някой да ги наглежда цял ден, да ги вози и прибира и основните предимства на частните училища (надзора и всичко на едно място) на практика отпадат. Изключение е АК, но то е съвсем друга бира, защото е по американската система, двете дипломи и т.н. Дори малките паралелки като предимство отпадат, защото младежите обичат да са по много на едно място, за да има екшън, такава им е природата. Май има една частна гимназия, която предлага ИБ кредити, ама и него малко го слагам встрани, защото и там не е съвсем ясно какво се случва.

# 697
  • София

Сме  Mr. Green

А за програмата ясно МОН, но за какво им е МОН изобщо. Това ми беше въпроса. Вече чуждите дипломи са признати, един изпит по български и няма да върнат децата от СУ, ако толкова напират за там. Това, чисто прагматично се питах, но така или иначе всички са съгласни, та надали ще има промени. Май чужденците учат само половината програма в такъв случай? Или бъркам? Че плащат двойно или тройно знам, за другото не съм наясно.

Съвсем прагматично именно двете дипломи правят АК толкова придвлекателен, а не точно америкарнската. Защо да е само с американска, ако може да вземе и българска? Дори за ЕС българската диплома е доста по-ценна от американската, а не е казано, че всички искат да ходят да учат в САЩ.

# 698
  • София

Съвсем прагматично именно двете дипломи правят АК толкова придвлекателен, а не точно америкарнската. Защо да е само с американска, ако може да вземе и българска? Дори за ЕС българската диплома е доста по-ценна от американската, а не е казано, че всички искат да ходят да учат в САЩ.
Просто не виждам с какво българската диплома е ценна, когато човек има друга, ако тя е легитимна и на ниво. Вече са изравнени неща след реформите в образованието на запад и си представям, че евентуално в ЕС може да има някакъв плюс, че е от страна от ЕС, но и другата диплома е американска, а не от Мозамбик.

Както и да е, не ми е важно, да не разводняваме темата. Просто ми се струва загубено време ученето по две системи паралелно, но хора разни.

# 699
  • в страната на чудесата
Аз честно казано в момента плащам за селекцията на средата ( като тук включвам и децата и учителите и останалите участници в процеса). Ако и обучението е на ниво, супер. Ако не е, ще добавяме извън клас.
Ако след години в ДУ положението с въпросната среда продължи същия тренд, смятам да плащам и за гимназия.
За университета е същото.

# 700
  • София
Изенно заради това, че България е членка на ЕС е хубавото на двете дипломи, и ако моите деца искаха да учат в АК, щях да се навия именно заради двете дипломи. Стратегически въпрос е. Имам близки познати, които си изпатиха от липсата на българско удостоверение в начален курс и в един момент детето беше в много лошо положение, защото не можеше да кандидатства за българска добра гимназия, но нямаше и как да приравни ученото в чуждо училище на българска територия.  И те така приказваха в началото - за какво му е българска диплома, другата тежи повече... дрън-дрън. До момента, в който някои неща рязко не се промениха и разбраха, че са наникъде без излишната българска диплома, защото въпросното чуждо училище нямаше гимназиален курс. Аз на ухото за ненужната българска и ценната чужбинска не бих лежала, ако детето ми може да има и двете дипломи.

# 701
  • София
Аз на ухото за ненужната българска и ценната чужбинска не бих лежала, ако детето ми може да има и двете дипломи.
Принципно не го казвам от чуждопоклонничество, а с въпрос толкова ли е ниско долу американската диплома от АК, та да е нужна и българска. Иначе противно на твоите впечатления наблюдавам много хора, които се местят из разни страни и нямат никакви проблеми с факта, че децата им нямат българска диплома, защото имат призната чужда. Само държат изпит по български ако ще учат в университет тук или им трябва по друга причина да доказват владеенето на езика.

Кое е това чуждестранно училище без гимназия? Те са няколко и не се сещам за такова, затова питам.

# 702
Точно пък от две дипломи не виждам полза. Българската диплома се приема навсякъде по света и даже понякога с нея се кандидатства по-успешно в университет.

# 703
  • София
А защо да си усложняват живота с допълнителен изпит по български, когато няма накъде и им се наложи, ако могат всичко да си направят, когато му е времето? Те така или иначе си ходят на училище, защо да не вземат и българска диплома? Другото е излишно усложняване на живота. На мен ми е ясно каква песен пееш, аз никого не карам да има българска диплома. Щом по-международно му звучи само чуждата, ок.
ЧС, аз за обратното говоря - АК имат предимството пред други чужди училища по нашенско именно заради двете дипломи. По подобен начин НЕГ има предимството пред всички други немски гимназии с двата класа с немската диплома, освен с българската. То и затова много хора искат да са в НЕГ, защото се целят в двете дипломи, а не защото е задължително. Ако можеш да имаш две и си готов да положиш усилия (а те не са двойни, да кажем, че са един път и половина), защо да нямаш? Аз не виждам нито една рационална причина, за да се отказват младежите от българска диплома пред американската или само друга чужда. То малко става като в Оркестър без има - имаш си удостоверението в джоба, пък нататък свириш където искаш.

# 704
  • София
Ако си говорим сериозно финансовият аспект е от значение за повечето от плащащите за ЧУ. Много хора прежалват такси за ЧУ дори само до 4 клас, а после планират СМГ, точно защото парите не са им излишни. Съответно и за гимназиите е същото. При тях отпадат много от предимствата за начален курс и затова се търси начин за влизане в добро ДУ, тъй като и АК си е със сериозна такса. Аз също не изключвам вероятността детето ми да кандидатства в ДУ и по чисто финансови причини. За съжаление на ЧУ повечето им клиенти не са с неограничени възможности Simple Smile Но, както писа и Leika, в зависимост как се развият нещата, може и на ЧГ да се спрем. Рано е да се каже.

Общи условия

Активация на акаунт