Поликистозни яйчници - Тема 4

• 70 918
  • 760
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Метформинът може да окаже кофти влияение на жени със СПКЯ, особено такива нямащи ИР.
И е лекарство за понижаване на кръзвната захар.

# 496
  • София
Медформина регулира нивата на кръвната захар и инсулина. Кломида е медикамент за стимулация на яйчниците - кара организма да произвежда повече фсх и лх и по този начин да се стимулира овулацията.

# 497
Аз съм с тежка поликистоза и ендокринолог (Емил Начев) ми каза да си пия метформин/сиофор/глюкофаж до края на живота и че това ще ми предпазва яйчниците от излишния инсулин. В момента не го пия понеже кърмя, но реално той ми помогна да забременея според мен. Макар че дадоха ефект спортът и диетата също.

# 498
Calinista, както и други момичета с ПКЯ опитайте с метформин. Какво се чудите,  какво четете не разбирам. Имам чувството вече , че лекарите тук умишлено не го предписват за да се пълнят репродуктивните клиники...Кломида е доста по нататък, ако метформина няма ефект до 6 месеца
Щом така горещо го препоръчваш при теб имаше ли ефект? Аз съм го срещала по форумите, но не знам за какво точно е? Стимулира овулация по някакъв начин ли? То е за диабитици май или? Трябва ли да има доказан диабет или инсулинова резистентност, за да го почна? Правих си трикратен тест за глюкозна толерантност и всичко беше в норма, но Денис каза, че това изследване не е достатъчно за откриване на ИР. Трябвало е да изследвам и инсулина, а не само глюкозата. Така, че ще повторя теста специално за ИР и тогава вече, ако лекарката прецени за Метформин ще го почна. А каква е разликата между Метформин и Кломид?
Аз пия Глюкофаж (препарат с активна съставка метформин). Трябва и инсулин да се изследва. При мен поликистозата няма общо с ИР. Периодично съм се изследвала. Тази година се усъмних, че може да съм отключила ИР и си направих изследване. Не бих пила Глюкофаж, ако нямах този проблем. На мен ми действа зле на стомаха. Нямам търпение да ми го спрат. Лекарката каза, че няма да го пия дълго. Опитвам се да огранича сладкото, понеже при мен е в неконтролируеми количества, за да подпомогна малко лечението. На функцията на яйчниците не знам как се е отразило, защото аз по принцип имам овулация. Откакто си установих дефицит на вит.Д, и започнах да го пия, цикълът ми стана редовен. Сега приемам и чист Инозитол. Мисля, че и с вит.Д не бива да се прекалява, трябва първо да се изследва, преди да се приема, но може и да греша.
Кломид, ако е същото като Клостилбегит, е съвсем друго- той е за стимулиране на овулацията, може да се стигне до образуване на повече фоликули. В никакъв случай не се пие просто ей така, трябва да е назначено от лекар и да се прави ехографско проследване. Аз съм правила инсеминация със стимулация, само че с друг медикамент, и следенето беше изключително стриктно. Пускаха ми и и няколко пъти два хормона по време на стимулацията.
Според мен никое от тези лекарства не бива да се самоназначава.

# 499
  • София
Как Метформин до живот?!
Вместо да се смъкне инсулинът.. Като няма какво да качва кръвната захар, няма да има инсулин и с времето ще пада..

# 500
Метформинът може да окаже кофти влияение на жени със СПКЯ, особено такива нямащи ИР.
И е лекарство за понижаване на кръзвната захар.
Какво кофти влияние? Знам, че освен да помогне при жени с поликистоза, друго няма.
Ако някой няма ИР и пие метфромин и особено, ако яде малко може да стават хипогликемии, които могат да са опасни., но друго какво..
Трябва да се следят и чернодорбни и бъбречни показатели, на мен ми ги искаха и преди започване на приема.

Между другото аз изобщо не свалих и грам, въпреки, че всички ме убеждаваха, че съм щяла много да остлабна, а имах какво да свалям.

# 501
  • София
aз имам ИР, пия метформин, ама не ми понася, за това пия колкото мога.
Нямам подобрение в ПКЯ, както и нямам подобрение в теглото, въпреки че съм и на режим (с изключения).

Така, че не мога да кажа че ми помага, но и не смея да го спра, че знам ли какво ще стане.

Но наистина има кофти влияние, не само за бъбреците, отразява се и на сърцето, както и намаля усвояването на някои витамини като Б12, като цяло е кофти хапче и ако човек няма нужда от него (тоест няма ИР или диабет тип 2), не е ок да се пие просто ей така...
Мога да кажа, че малко по малко започвам да виждам някои странични ефекти. Мисля си че е от него, в комбинация със стимулациите (правя инвитро опити).. имам по-висок пулс от преди, както и кръвното ми е една идея по-високо от преди...

# 502
При мен докторът видя само една киста, но по-големичка. Някой от вас борил ли се е с такава?

# 503
Здравейте момичета и аз съм с поликистозни яйчници пия дуфастон по схема 10 дена 2*1 / предписано от лекар / този месец вече минаха 7 дена от спирането и още не ми е дошло. За пръв път ми се случва предните месеци на 2-3 ден след спирането ми идва. Чак в петък съм на лекар. Питането ми е на някой случвало ли му се е да закъснее толкова цикъла и ако е да каква е била причината. Правих тест за бременност вчера отрицателен.

# 504
Здравейте момичета и аз съм с поликистозни яйчници пия дуфастон по схема 10 дена 2*1 / предписано от лекар / този месец вече минаха 7 дена от спирането и още не ми е дошло. За пръв път ми се случва предните месеци на 2-3 ден след спирането ми идва. Чак в петък съм на лекар. Питането ми е на някой случвало ли му се е да закъснее толкова цикъла и ако е да каква е била причината. Правих тест за бременност вчера отрицателен.

Утре е петък, не е толкова далеч ще се консултираш с лекаря. Би трябвало да ти е дошло, но пък щом тестът е отрицателен, значи причината е друга.

# 505
Аз съм пила метМорфин повече от 1.5г.с цел смъкване на кръвната захар , нормализиране на инсулина и забременяване, но това се използваше и като  допълнително средство за лечение , а не само на него да се разчита.Изключително зле се чувствах от него и ми се скапа стомаха , често повръщане имах и т.н. Въобще не е безобиден, но има и случаи и на забременяване с негова помощ.
Кломидът е доста опасен в случай на поликистоза, защото може да предизвика свръх стимулация и задебелява яйцеклетката, изтощава яйчниците, стар и евтин препарат. И въпреки всичко има много и забременели с него.
С всички методи и средства е така.На един помага на други двама вреди.Четете момичета и се информирайте, но всичко обсъждайте с лекар и ако не ви вдъхва доверие лекааря , търсите друг и ще успеете да постигнете целта.Не се отчайвайте, защото лесно ще се подлъжите да се съгласите с процедура или лекарство, което не е за вас и може да влоши състоянието.

# 506
  • София
МетФормин!!!
Задебеляване на яйцеклетката?!?!?

# 507
Метформин е , грешката е моя.Благодаря за поправката.
А за кломифена исках да напиша, че често стават кисти от него , тъй като фоликулът не се пука , а не  задебеляване на яйцеклетката, което е различно. При мен се получи така.

# 508
  • София
Точно за това, при приема му трябва да се следят нещата и да се таймира овулацията с ЧХГ препарат (прегнил, хориомон, овитрел)

# 509
  • София
Здравейте момичета.
Аз също съм с ПКЯ, ходих в репродуктивна клиника (понеже правим опити от доста време). Изследванията показаха завишени ТСХ и тестостерон и лекарят ми назначи следното: три месеца еутирокс и противозачатъчни + иногинол и да си продължавам с дуфастона + вигантол
Аз някак не мога да се навия да ги почна и  (иска да пия диане за сваляне на тестостерона и най-ниската доза 0.25 еутирокс за ТСХ-то).
Вие какво мислите? Изчела съм сигурно целия форум Simple Smile знам, че противозачатъчните регулират докато се пият и после всичко се връща...та се чудя дали да го послушам, според него ще се нормализирам за 3 месеца и после ще гоним овулация...но, ако не успея да забременея 1-2 месеца след като спра противозачатъчни, какво правим..? Също този еутирокс ме притеснява, не искам да почна нещо, което не знам дали ще може да се спре безопасно после..?
За сега си пия иногинола, витамини А до Я на допелхерц, дуфастон, селен, фолиева, вигантол, вчера започнах и масло от вечерна иглика. Гледам и да внимавам какво ям (махнах сладкото и тестеното).
Ще съм благодарна за мнения Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт