Поликистозни яйчници - Тема 4

• 70 860
  • 760
  •   1
Отговори
# 660
  • Dope Reach
И аз мисля така. При положение, че сме тровили организма си с кофти храна в продължение на години, няма как за буквално отрицателно време да повлияем на каквото и да е състояние/заболяване.

Аз бих изключила и месото и рибата от този списък, но все пак си е личен избор. Simple Smile

# 661
Здравейте, много четох в темите за поликистозните яйчници и реших да споделя моя случай, и ако можете да ме посъветвате ще съм ви много благодарна. На 14 годишна възраст ми откриха СПКЯ, като гинеколог ми пусна няколко изследвания, предписа ми дуфастон и от тогава до преди няколко месеца (сега съм на 28 години) пиех противозачатъчни, защото всички лекари ми казваха, че докато не реша да имам дете да си пия противозачатъчните. Та дойде момента, в който реших да имам дете. Отидох на гинеколог и още преди да ме прегледа ми каза да отивам в Ин-Витро център. Отидох на второ мнение изпратиха ме на ендокринолог. Отидох на ендокринолог и ми прегледаха щитовидната жлеза и изледваха само TSH и всичко беше в норма. До тук добре, но на мен последния ми цикъл беше на 5- ти февруари. Преди 1 седмица отидох пак на гинеколог, понеже се чувствам подута като балон и тя ме насочи към друг ендокринолог. На 7-ми май съм на втори ендокринолог, но в момента ми се подуват краката и имам чувството, че цялата съм пълна с вода и вече не знам какво да правя. Лутам се по доктори и никой не ми казва нищо конкретно. Възможно ли е поради липсата на цикъл да се чувствам подута.

# 662
Здравейте, много четох в темите за поликистозните яйчници и реших да споделя моя случай, и ако можете да ме посъветвате ще съм ви много благодарна. На 14 годишна възраст ми откриха СПКЯ, като гинеколог ми пусна няколко изследвания, предписа ми дуфастон и от тогава до преди няколко месеца (сега съм на 28 години) пиех противозачатъчни, защото всички лекари ми казваха, че докато не реша да имам дете да си пия противозачатъчните. Та дойде момента, в който реших да имам дете. Отидох на гинеколог и още преди да ме прегледа ми каза да отивам в Ин-Витро център. Отидох на второ мнение изпратиха ме на ендокринолог. Отидох на ендокринолог и ми прегледаха щитовидната жлеза и изледваха само TSH и всичко беше в норма. До тук добре, но на мен последния ми цикъл беше на 5- ти февруари. Преди 1 седмица отидох пак на гинеколог, понеже се чувствам подута като балон и тя ме насочи към друг ендокринолог. На 7-ми май съм на втори ендокринолог, но в момента ми се подуват краката и имам чувството, че цялата съм пълна с вода и вече не знам какво да правя. Лутам се по доктори и никой не ми казва нищо конкретно. Възможно ли е поради липсата на цикъл да се чувствам подута.
Докторът Ви го е казал - отидете в ин витро център при репродуктивен специалист!
Ще Ви предизвикат цикъла, ще Ви напрарят изследвавия, ще проследят овулацията (дали я има или няма), ще назначат нужното лечение.
Не мога да Ви разбера, не си губете времето с обикновени гинеколози. И човекът Ви отпраща, но на Вас не ви се вярва, че си трябва по- сериозно внимание.
Аз съм със СПКЯ, след поредната смяна и на репродуктивен специалист съм бременна в 21 седмица. Няма да споделям лечение, защото е индивидуално.
Приятен ден и успех.

# 663
  • Dope Reach
И аз смятам, че трябва да се насочите към специалист. Аз по същия начин съм на Дуфастон и противозачатъчни от 16-годишна. Съжалявам за което... Това "лечение" не ми помогна по никакъв начин. За съжаление традиционната медицина може да направи толкова за нас. Тоест нищо. Само да ни предписва шепи синтетични хормони.

# 664
  • UK
Репродуктивният специалист не е страшен, това че ви пращат в ин витро център, не означава,че директо ще ви назначат ин витро. Успех желая! Hug

# 665
Чак нищо да не правят противозачатъчните ... Ако са адекватно назначени, успяват да нормализират хормоните за няколко месеца след спирането им, през които да се забременее естествено. Тоест в някои случаи помагат при СПКЯ, като спестяват нуждата от стимулации и тн.

Не при всички вършат работа обаче. Не и на всички ни понасят.

# 666
Ако можеше само с противозачатъчни, то, всички със СПКЯ щяха да са бременни!
Който има време за губене - да си го губи.
Репродуктивният специалист не хапе!
Дори и да се стигне до ин витро - не е страшно.

# 667
  • София
Голяма грешка, че си пила хапове 10 години (вредно е). Пият се по- малко и после се кара първите месеци на естествен цикъл. Това е първото нещо, което се опитва.

# 668
  • София
И аз съм минала през всичко това, при мен ОК само влошиха нещата... след тях нямах спонтанен цикъл 6м, бях си като в менопауза според репродуктивния ми доктор.
Наскоро ми се наложи да пия ОК за месец... е вече бера плодовете от това...
Цикли по над 50 дни, лунен пейзаж по яйчниците ми, от който се бях отървала...
И лигавицата зле ...
Изобщо много зле е положението

# 669
  • София
ОК=орални контрацептиви

Пила съм - жасмин, жанин, диане, последния път беше регулон.
Първите три съм пила дълго време преди да имам детето ми. Някъде около 4-5г, когато бях между 19 и 23-24годишна.

От както забременях с помощта на репродуктивен доктор, цикъла ми малко се пооправи. От 4г сме в борбата за второ дете и така...
Репродуктивните клиники не значи 100% инвитро.
Първото дете си го заченахме в къщи Simple Smile само ми предизвикаха и таймираха овулацията.
Сега обаче за 2-ро нещата загрубяха и съм с двата крака в инвитро сектора.

# 670
Brayda, на колко години роди първото, ако не е неудобно да питам, и на колко си сега?
Гинеколозите разправят, че след раждането при някои жени СПКЯ тотално изчезва. Жалко, че при теб не се е получило така.

# 671
  • Dope Reach
Аз съм вече 40 дни след моето раждане и около 27-28 ден почти напълно се бях изчистила. Точно на 30 ден получих обилно тъмночервено зацапване, което в следващите 2 дни се увеличи. Не беше обилно като цикъл, но предполагам беше точно такова, тъй като нямаше нищо общо като цвят с изчистването (което си беше кафеникаво като цяло) и продължи приблизителния брой дни за нормален цикъл. Четох, че след раждане първият цикъл може да не е нормален, затова и се успокоих. Утре ще се срещам с доки и ще видим какво ще каже по въпроса.

Много се надявам поликистозата да си отиде с тази бременност. Допълнително съм предприела различни мерки, за да регулирам това, което зависи от мен, бая неща изчетох, така че се надявам и самата аз да повлияя на състоянието си (което всъщност се надявам да е повлияно вече).

Засега ще гледам да съм последователна и да чакам доки да каже, че съм се възстановила добре, за да можем да почнем опити възможно най-скоро.

# 672
  • София
Brayda, на колко години роди първото, ако не е неудобно да питам, и на колко си сега?
Гинеколозите разправят, че след раждането при някои жени СПКЯ тотално изчезва. Жалко, че при теб не се е получило така.

Детето ми е на 6.5г
Да, 2г след раждането имах редовен цикъл на 30-34дни.
Когато решихме да имаме второ се оказа че от секциото ми тръбите са непроходими, преплетени, срастнали. Минаха почти 2г докато разберем това (опитвахме в къщи), след това операция и тнт, но спкя ми се завърна през това време.
Проблемите при мен са различни, но спкя е виновна за някои конкретни неща:
- твърде много фоликули, които не могат да пораснат и накрая - няма овулация
- твърде дебела обвивка на фоликулите, което кара фоликула да не може да освободи яйцеклетка
- празни фоликули
- ако имам овулация понякога е на 25-30-ти ден, което я прави доста негодна
- твърде дебела обвивка на яйжеклетките и невъзможно да се оплодят сами
- при стимулация винаги растат твърде мн фоликули, става хипер стимулация.
- със слаба стимулация не растат, защото са твърде много

Измежду другото имам и ИР (инсулинова резистентност), което влошава още повече качеството, не ми позволява да отслабна независимо от режима и хапчетата за нея, от което всичко се скапва още повече.

Родих на 26г

Давам си сметка, че дори по-рано да бяхме почнали опити за 2-ро дете, нямаше да се случи нищо, защото тръбите ми бяха мешана скара в корема...

Но ако не беше репродуктивен доктор, можеше още и едно дете да нямам.
Тъй като си знаех за проблема, реших да не чакам, а докато съм по-млада и здрава, да родя едно дете.
Ако бях чакала до сега, щеше и спкя и ИР да са се задълбочили и кой знае кога щях да забременея....

Най-доброто ми решение в живота беше да не бавя първото дете!

# 673
Ужас, лекарите у нас са чисти касапи, не съм и предполагала, че след секцио може да има такива усложнения.

Ти си го родила първото дете доста млада, сега също си, на твоите години в момента много жени нямат и едно дете.
Като става въпрос за възрастта, всички съветват да се раждат деца по-млади, особено ако жената има проблеми със СПКЯ. В същото време обаче мъжете все повече бягат от отговорности и не се чувстват готови да имат деца и на 35+. Говоря от поглед върху мен, мои приятели и познати. Та в тази връзка как ги убедихте или по-скоро къде ги намерихте тези мъже с желание за семейство и деца преди 30?

# 674
Момичета, а какво мислите за Б12 витамин? Казват, че е много полезен при ПКЯ... 🤨 аз съм с лека форма на поликистоза, така ми казаха трима поредни лекари-гинеколози. Та... оплаквах се от засилено акне в областта на брадичката, нередовен цикъл, съответно ову и бонус един мисед през 2018. Казвам “оплаквах”, защото след приема на Б12+геритамин, кожата ми се подобри видимо и цикълът ми е точен този месец. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт