Поликистозни яйчници - Тема 4

• 71 940
  • 760
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Прочети, ако искаш първата страница, там е синтезирано.
Но ето конкретно по въпроса ти:

"Въпреки, че поликистозната структура на яйчниците е основен критерий за поставяне на диагнозата, възможно е да има СПЯ и без поликистоза. В този случай опорни точки за диагнозата са данните от килиниката и хормоналните резултати. Понякога /особено при трансабдоминално ехографско изследване/, не могат да се установят дискретните ехографски характеристики на синдрома /особено при леките форми и в началото на заболяването/.
Така че, липсата на поликистозна структура на яйчниците не отхвърля диагнозата, както и наличието на яйчникови кистички не я поставя със сигурност. Необходими са и други изследвания."

# 526
Прочети, ако искаш първата страница, там е синтезирано.
Но ето конкретно по въпроса ти:

"Въпреки, че поликистозната структура на яйчниците е основен критерий за поставяне на диагнозата, възможно е да има СПЯ и без поликистоза. В този случай опорни точки за диагнозата са данните от килиниката и хормоналните резултати. Понякога /особено при трансабдоминално ехографско изследване/, не могат да се установят дискретните ехографски характеристики на синдрома /особено при леките форми и в началото на заболяването/.
Така че, липсата на поликистозна структура на яйчниците не отхвърля диагнозата, както и наличието на яйчникови кистички не я поставя със сигурност. Необходими са и други изследвания."

Много ти благодаря и аз се зачетох на първата страница. Това напълно отговори на въпроса ми, но все пак ако структурата не е кистозна, как въобще може да става дума за ПКЯ?! Просто не е логично. Това може би е някаква по-лека или начална форма на ПКЯ? И в тази връзка мислиш ли, че при трансвагиналния преглед на трети ден от менструацията (казаха ми тогава са отида) ще даде много по-точен отговор за състоянието на яйчниците? Знам, че много повече се вижда с трансвагиналния. Много благодаря за вклюването още веднъж. Наистина го оценявам 🤗

# 527
  • София
Няма защо, но не знам колко по- добре се вижда. Дори не знаех, че все още преглеждат недевствени момичета с коремен ехограф.
Предполагам, че искат да проследяват дали фоликулите се превръщат в кисти, но не знам кои дни са най- подходящи.

Иначе, когато има нарушена хормонална картина със завишени андрогени (демек мъжките) и нередовна менструация, се говори за синдром. Невинаги кистите са там постоянно.

# 528
Няма защо, но не знам колко по- добре се вижда. Дори не знаех, че все още преглеждат недевствени момичета с коремен ехограф.
Предполагам, че искат да проследяват дали фоликулите се превръщат в кисти, но не знам кои дни са най- подходящи.

Иначе, когато има нарушена хормонална картина със завишени андрогени (демек мъжките) и нередовна менструация, се говори за синдром. Невинаги кистите са там постоянно.
Абе то е дълга история с тоя ехограф. Тя лекарката май си ме беше пратила и за двата вида ултразвук, ама тия от болницата направиха само коремния, че и накрая са таксували и мен и застрахователната компания и за коремен и за вагинален ултразвук. Аз не живея в България. Ама както и да е. Та така или иначе сега имам на друго място час за трансвагинален.  Да, при мен тестостеронът е леко завишен. Разбрах те много добре вече. 🙂 Ако ти кажа как се уморих вече от изследвания, тестове и секс по график. Дано все пак има резултат накрая 🙂

# 529
  • София
Дано се получи! Пожелавам ти го Simple Smile

# 530
Дано се получи! Пожелавам ти го Simple Smile
Много ти благодаря 🤗

# 531
Здравейте, искам да ви задам един въпрос. На 20 години съм, според лекарите имам СПКЯ, който лекувам с L тироксин, глюкофаж и противозачатъчни Белара, които последните ги приемам от 2 месеца. Водя редовен полов живот с приятеля ми и преди около две седмици започна постоянно да ми става лошо, вие ми се свят, имам главоболие, много често ми се пишка със съвсем лека болка. Последната ми менструация беше на 22.12.18, пих си хапчетата точно по план. Трябваше да ми дойде на 19.01.19 - вчера, но цикъл няма, имам съвсем леко кафеникаво зацапване и днес усещах тъпи болки ниско долу, дали е възможно според вас да съм бременна, правих си тест 2 дни преди закъснението но не знам дали е отчел или е било рано... А и пия противозачатъчни.. Няма 100% гаранция, но все пак... А и този СПКЯ. Не знам какво да мисля, според вас има ли шанс???

# 532
Здравейте, искам да ви задам един въпрос. На 20 години съм, според лекарите имам СПКЯ, който лекувам с L тироксин, глюкофаж и противозачатъчни Белара, които последните ги приемам от 2 месеца. Водя редовен полов живот с приятеля ми и преди около две седмици започна постоянно да ми става лошо, вие ми се свят, имам главоболие, много често ми се пишка със съвсем лека болка. Последната ми менструация беше на 22.12.18, пих си хапчетата точно по план. Трябваше да ми дойде на 19.01.19 - вчера, но цикъл няма, имам съвсем леко кафеникаво зацапване и днес усещах тъпи болки ниско долу, дали е възможно според вас да съм бременна, правих си тест 2 дни преди закъснението но не знам дали е отчел или е било рано... А и пия противозачатъчни.. Няма 100% гаранция, но все пак... А и този СПКЯ. Не знам какво да мисля, според вас има ли шанс???
Според мен има много малък шанс, щом пиеш противозачатъчни, но имаше някакво правило, че трябва да мине един месец поне след като си започнала да ги приемаш, за да започнат наистина да те пазят. Ти си близко до тоя месец, знам ли....Thinking След като почна противозачатъчните веднага ли спряхте да се пазите? Разбирам, че си нетърпелива, но просто утре или вдругиден си направи още един тест.

# 533
Не, не си бременна, зацапването е страничен ефект от противозачатъчните. Ако си започнала да ги пиеш от 1 до 5 ден на цикъл, те си действат още от първия цикъл.

И, момичета, отново подчертавам, това не е тема "Бременна ли съм". Има такива теми, по-добре пишете в тях. Замислете се малко, преди да пишете. Тук има много жени, които от години се борят със СПКЯ и мечтаят за бебе, може би не им е особено приятно на всеки втори пост да четат такива въпроси.

# 534
  • София
Е то и тя има СПКЯ Laughing
Защо реши, че си бременна, нали имаш проблеми с яйчниците?
Противозачатъчните имат такива (д)ефекти. Нищо, че тия Белара уж бяха изчистени, не ги знам.

# 535
Да, но въпросът й реално не е свързан със СПКЯ, я с това, че пие противозачатъчни и мисли, че въпреки това може да е бременна. Все едно аз тук да ви занимавам, че съм правила секс с презерватив, закъсняло ми е 2 дни и да ви питам бременна ли съм.

Ако беше попитала за Белара като "лечение" на СПКЯ, щях да й кажа, че е отвратителен препарат с 1001 странични действия като зацапвания, сърцебиене, недостиг на въздух, силна депресия и тн и тн и тн. Аз издържах да ги пия точно месец и половина и ги спрях. Ако на това му викат "изчистено" ...

# 536
  • София
Съгласих се по принцип.
Просто ми стана странно как човек с проблеми в тази област пита дали е бременен. Най- вероятно не.

# 537
Е, възможно е да се забременее при СПКЯ и спонтанно. Ако човек не пие противозачатъчни, разбира се.

# 538
Най-добре отиди на лекар.Може и задържан фоликул да имаш.Понякога, когато не се пият по едно и също време и има и пропуски в пиенето е възможно да има задържан фоликул, а ти си и със СПКя.

# 539
Момичета, някоя от вас стимулирана ли е с кломид по колко фоликула правите.

Общи условия

Активация на акаунт