Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 44

• 129 213
  • 824
  •   1
Отговори
# 510
Щом е достигната дозата на лъчето не мисля, че може още да прави. В някои случаи правят и предоперативна химия. Докторите ще решат.

# 511
И това означава, че ще й кажат да си ходи ли? Не знам как може на млада жена, която не е в последен стадий, да не може да се направи операция и въобще нищо да не може да се направи..

# 512
stefani1996, какво точно са обяснили на майка ти? Не се е повлиял туморът, или се е повлиял добре и не се налага операция?

# 513
Туморът, който е на шийката, се е повлиял доста, но на влагалището не и затова не могат да я оперират. Казали са, че дозата й e 80 грея (или нещо такова), a до момента са направени 62 и ако до тогава не стане подходящо за операция, нямало какво да се направи.

# 514
Щом се влияе добре, а и още не е приключло лечението, не го мисли засега. В кой стадий е - 2А, предполагам, щом изобщо се е споменала евентуална операция? Не е  "няма какво да се направи", прави се. Операцията, пак казвам, изобщо не е задължителна. Туморът, виждам си писала, е под 8 см, след като се влияе е много вероятно само с лъче е  да се постигне напълно задоволителен контрол и изобщо да не се наложи операция нито сега, нито по-късно. Хвани лекуващия (или някой друг онколог) да ти обясни подробно нещата, особено кога и защо се прави операция, има ли съществени и какви точно предимства в случая на майка ти.

# 515
Стадият е 3Б, а туморът беше 7см, като на средата на лъчелечението беше станал 2 и първоначалните планове на лекарите бяха да се направи лъчетерапия, евентуално и брахитерапия, и след това да се оперира и да се премахне матката, но нещата не станаха така. Не знам вече какво да мисля, нищо хубаво не казват, има ли надежда..

# 516
Не ви ли предложиха химио задно с лъчето? Брахитерапия правена ли е вече? Разбира се, че има надежда. Добре е, че туморът реагира. Това, че в началото е бил различен планът за лечение, не е само по себе си повод за притеснение - не е необичайно да се променя стратегията според това как реагира. Целта е да се проведе най-подходящата терапия за конкретния пациент.

Хубави неща за онкологично заболяване в напреднал стадий не е лесно да се намерят за казване. Няма как отговорно да ти заяви някой, още по-малко пък читав лекар, че всичко ще е наред и след месец ще е здрава, надявам се нямаш желание да те лъжат. Засега положителните неща не са малко. Туморът реагира на лечението. Няколко пъти по-добри изгледи има, отколкото би имала в четвърти. Също така по-благоприятни от тези на жени с тумор над 8 см. Ако е под 65 години, също е с по-голям шанс. В сравнение с някои други видове рак също има доста добра прогноза. Може и да ти се струват малко процентите из статистиките, но това са хиляди жени като нея, които успяват да преборят болестта и да продължат с живота си 5, 10 и повече години след диагнозата.

# 517
Новини за лечение на Хер положителен
http://medicalnews.bg/blog/2017/07/04/asco-2017-Позитивни-данни-за-адювантното-леч-2/

# 518
  • Варна
Спирит стискам палци за операцията  Hug да пишеш как си.

Привет, мили дами!  Hug

Ще пробвам възможно най-лаконична да бъда.

Втората операция и престоят ми в болницата минаха повече от добре. В момента изчакваме резултати за лимфните възли, които ще бъдат налични още в понеделник... най-късно вторник.

# 519
Здравейте момичета,

оперирана съм от меланом преди 10 години 9 месеца. Хванахме го съвсем в началото. Не са налагаше химиотерапия или лъчеление, само имунотерапия. На 6 месеца минавах на пълна кръвна картина с чернодробни изследвания, снимка на черен дроб и ехография на коремни органи.

Вчера ми беше поредната ехография на коремни органи. В черния дроб се видя нещо с размери д=27 мм. Минах на втори ехограф - отново ги видяха.
За мой късмет наблюдаващата ме лекарка беше на работа - даде ми направление за ПЕТ скенер във Варна. Свърнах се с тях, набавих документите и ги изпратих. Сега съм в очакване дали ще ме одобрят и ще го направя. В следващите поне 20 дни ще съм в неведение.

Нямам опклаквания, вчера си пуснах пълна кръвна картина, АЛАТ, АСАТ, Алкална фосфатаза и ГГТ - всички са в норма, не са дори и на горна граница.

Според двамата лекари, които ме гледаха, вариантите какво е това са поне 3 - хемангиом, здрава тъкан на фона на това, че имам омазняване на дроба или метастаза. Не може да е киста.

Люшкам се между леко отчаяние и лек оптимизъм - може би заради това, че нямам симптоми, или заради изследванията, надявам се, че всички лекари се опитват да се презастраховат, нямам намерение да си заривам главата в пясъка разбира се. Има ли някой с метастази в черен дроб - интересува ме доколко са важни кръвните изследвания.

Ако не ме одобрят за ПЕТ, ще направя само скенер с контраст.
Благодаря, че ме изчетохте.

# 520
strange_hope на скенера ми след операцията /мастектомия/ се видя по "нещо" в много малки р-ри и в черен, и в бял дроб. Имах назначена химиотерапия/не заради тези образувания/ - обясниха ми, че най-вероятно са доброкачествени, а ако не са - ще се "измият" от химията. Скенера след химията си ги показа на същите места, в същите р-ри. Според моите лекари това е показателно, че не са метастази. Кръвните ми показатели не са били с отклонение. Септември ще правя пак скенер - ще ги видя как са.
Не се паникьосвай - не всяко "нещо" е лошо  Hug

# 521
Благодаря ти много Ladybird_.
Знам, че не всяко нещо е лошо. Затова ми се иска да се окаже само фалшива тревога.
Знам, че ноември месец при последната ми ехография това нещо го нямаше там.
Не знам дали 27 мм е нещо малко, струва ми се по-скоро не.
Плаши ме чакането, но се радвам, че за един ден все пка успяхме да задействаме толкова неща.

Хубав ден на всички

# 522
http://medicalnews.bg/blog/2017/07/04/asco-2017-Позитивни-данни-за-адювантното-леч-2/

Благодаря! Е аз съм лекувана само с Херцептин...за една година през 21 дена. Един път, по средата на терапиите, забелязах, че лекарството, което струва 3000 и нещо е с изминал срок на годност...смениха ми го, но се замислям дали не са ми слагали друг път такова без да го забележа....В болница Надежда, миналото лято, някъде по това време беше. Ами ако е речено Господ да ме пази.

# 523
  • В царството на игрите:)

Благодаря! Е аз съм лекувана само с Херцептин...за една година през 21 дена. Един път, по средата на терапиите, забелязах, че лекарството, което струва 3000 и нещо е с изминал срок на годност...смениха ми го, но се замислям дали не са ми слагали друг път такова без да го забележа....В болница Надежда, миналото лято, някъде по това време беше. Ами ако е речено Господ да ме пази.
И аз съм лекувана само с Херцептин. Това, което разбрах от статията е че рискът от рецидиви и метастази е по - малък с 19 % ако Херцептина е заедно с Перджета. /Не знам дали това се имаше предвид newsm78/. Когато пък на мен ми слагаха Херцептина въобще нямаше Перджета...Надявам се да е бил в срок на годност Mr. Green Само Бог да ме пази!!! Хубава седмица на всички ви!

# 524
Той сега Херцептина нали е подкожен, как му видя срока на годност, на самата инжекция ли е?
Има и Перджета, и Тайверб и Кадцайла, втора, трета, четвърта линия таргетни терапии при метастатичен хер позитивен рмж. На никоя не пожелавам да стига до тях.

Общи условия

Активация на акаунт