Математически турнири - 43

• 102 764
  • 733
  •   1
Отговори
# 705
Моля по-спокойно с тона на класната! Не само ти си компютърно грамотна, но например от мобилни устройства това не се получава точно така... ("ограмотяването" не е предмет на темата, може и на лични съобщения  Peace)
А аз и да намеря точките на дедето си с какво да ги сравня, като не знам кои номера за коя възрастова група са newsm78

И къде го видяхте този тон. Обяснявам на незнаещите. А точките на детето си може да намерите много лесно, ако знаете в кой клас е. Отваряте съответния файл и прилагате това, което съм описала. Ако има вече резултат, ще го видите.

# 706
Подписах протестното писмо, сканирах го и го изпратих на указаните мейлове. Споделих новината и във фейсбук, така че ... дано стане нещо Simple Smile

# 707
  • София
След като сме ги засипали с писма от снощи насам, някой да има отговор? Или просто секретарката трие подред писмата на разни досадни родители?
Във форума на код виждам предложение да се пише и на Омбудсмана, ето мейла от страницата им:
 priemna@ombudsman.bg

# 708
...А точките на детето си може да намерите много лесно, ако знаете в кой клас е... Ако има вече резултат, ще го видите.
Естествено, че знам кой клас е! Няма го в съответния файл, а и файла не е подреден поне като кладиране, че да се види къде е

# 709
  • София
След като сме ги засипали с писма от снощи насам, някой да има отговор? Или просто секретарката трие подред писмата на разни досадни родители?
Във форума на код виждам предложение да се пише и на Омбудсмана, ето мейла от страницата им:
 priemna@ombudsman.bg

По-вероятно е да е второто. Явно за тях децата са стока с баркод и нищо повече.
Страшно съжалявам, че си пуснах хлапето една година по-рано на училище и се налага да участва в цялата тази простотия за 4 клас.

# 710
според вас подредени ли са по градове
искам да видя къде е резултата му

# 711
  • София
Проверката става за секунди. Натискаш едновременно на клавиатурата CTRL + F. В горния десен ъгъл на монитора излиза прозорче, в което набираш фиктивния номер и виждаш резултата, който те интересува.
Много благодаря за информацията. bouquet

# 712
...А точките на детето си може да намерите много лесно, ако знаете в кой клас е... Ако има вече резултат, ще го видите.
Естествено, че знам кой клас е! Няма го в съответния файл, а и файла не е подреден поне като кладиране, че да се види къде е

На официалния сайт са написали: "След приключване на цялостната обработка ще направим класиране по класове."
Тоест трябва да изчакате да приключат с проверката и ще разберете къде в класирането се намира детето Ви.

# 713
 priemna@ombudsman.bg
Отговор толкова бързо няма как да имате. Моето писмо (със същия текст) съм го пратила на 17.03.2017 и все още нямам отговор. МОН обикновено до месец отговарят, но КЗЛД са по-бавни май. При положение, че сигналът на г-жа П.М. е от 10.02.2016, а КЗЛД излиза със становищеТО на 06.06.2016, леко се притеснявам дали тази учебна година ще имаме отговор.

# 714
Отговор толкова бързо няма как да имате. Моето писмо (със същия текст) съм го пратила на 17.03.2017 и все още нямам отговор. МОН обикновено до месец отговарят, но КЗЛД са по-бавни май. При положение, че сигналът на г-жа П.М. е от 10.02.2016, а КЗЛД излиза със становищеТО на 06.06.2016, леко се притеснявам дали тази учебна година ще имаме отговор.

Oт "любовна" кореспонденция с ред държавни администрации, в чиито преки задължения не влиза комуникация с простосмъртни физически лица .. знам едно нещо
!!! ТРЯБВА ДА СИ ТЪРСИМ ВСЕКИ ПО ОТДЕЛНО ВХОДЯЩ НОМЕР НА ЗАПИТВАНЕТО !!!
в противен случай ги трият писмата и се правят, че изобщо няма такова нещо
Друг вариант е, който има време да иде да го входира на място
Аз лично смятам да го изпратя по пощата с обратна разписка и по номерът на разписката да му търся вход. номер!

Бих добавила и още една точка към КЗЛД
4. С какво се различава провеждането на състезания по различни видове спорт и провеждането на състезания по математика, физика и др учебни дисциплини.  Защо на спортните състезания децата участват с имената, училищата и отборите си, а при математическите състезания това е нарушаване на защитата на личните данни.

Да не ги питам и как по избирателни списъци всеки идиот може да разбере къде живея, колко човека живеем и тн, и тн.. А тук едното име и училище на детето си не можем да видим

# 715
 priemna@ombudsman.bg

Пуснах и до омбудсмана.

# 716
  • София
Поствам тук отговорите, които получих от РУО София и от МОН и писмото, което пратих преди време (пак по инициатива на maria77bg):
Писмо:
Скрит текст:
Уважаеми г-н Министър,
Уважаема г-жо Кастрева,

С настоящото бих искалa да получа информация и да призова Министерство на образованието и Регионално управление на образованието (РУО) град София да излязат с писмено становище по следния проблем:
Публичното оповестяване на резултатите от математически състезания попада ли в обхвата на Становище от 06.06.2016г. рег. № П-1001/10.02.2016г. на Комисията за защита на личните данни относно оповестяването на резултатите от различни видове изпитни форми?
Молбата ми е породена от факта, че зачестяват случаите на неоповестяване на резултати от състезания по математика, поради опасения да не се наруши Закона за защита на личните данни.
Съгласно Наредба №10 от 01.09.2016г. за организация на дейностите в училищното образование, учениците след завършен четвърти клас имат право да кандидатстват в профилирани гимназии с профил „Математически“ или „Природни науки“ като се явят на НВО, НОМ областно ниво и две математически състезания от календара на МОН.
Към настоящия момент, в резултат на цитираното по-горе Становище на КЗЛД, липсва прозрачност при провеждане на процедурата при Държавния план-прием в V клас в профилирани гимназии с профил „Математически“ или „Природни науки“.
Липсата на класиране, до което да имат достъп всички участници, лишава кандидатите от достъп до информацията как са се представили спрямо останалите потенциални кандидати, къде биха попаднали в класирането към момента.
Основно значение на думите състезание и олимпиада е надпревара. Във всяка една надпревара има победители и класиране. Явяването на ученици на ученически олимпиади и състезания е доброволен акт, чийто смисъл е да се определят най-добре представилите се на база показани резултати в някаква област. Като всяко едно дете застава с името и знанията/уменията си в съответната област.
В ролята си на заинтересован родител, моля за Вашето недвусмислено и ясно становище относно следните въпроси:

По какъв начин ще се гарантира прозрачност в класирането на учениците, които кандидатстват след завършен четвърти клас в гимназиите с профил „Математически“ или „Природни науки“, ако няма да има публични резултати от балообразуващите състезания (всички под егидата на МОН) на кандидатстващите деца?
Ще има ли отново състезания и олимпиади за ученици в пълния смисъл на думата – с публични резултати, класиране и отличаване на първенците?
Защо, след като голяма част от родителите са подписали декларация за информирано съгласие относно публикуването на резултатите на децата ни от областен кръг на НОМ и желаем да има такова класиране, такова няма дори само за нашите деца?
Предложение за решение на гореспоменатите проблеми:
Още в регламента на състезанието/олимпиадата да бъде заложено публичното оповестяване на резултатите. При записване на детето, родителят се съгласява с регламента срещу подпис върху декларация за информирано съгласие.
За да няма възможност за злоупотреби и за да се осигури прозрачност при кандидатстването след завършен четвърти клас в гимназии с профил „Математически“ и „Природни науки“ не би следвало да има скрити резултати. Публичността на резултатите може да бъде заложена в Наредба № 10 /01.09.2016г. или в регламентите за прием в гимназиите.
Отговор РУО:
Скрит текст:
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ...,
Във връзка с постъпило Ваше запитване по електронната поща на РУО – София-град, с вх. №РУ01-2005/22.02.2017 г., относно публикуването на резултатите от проведени резултати от олимпиади, конкурси и състезания, Ви уведомявам следното:

Всички олимпиади, конкурси и състезания се организират в изпълнение на заповед №РД09-1369/15.09.2016 г. на Министъра на образованието и науката за организиране и провеждане на ученическите олимпиади и на националните състезания в държавните, в общинските, в частните училища и в чуждестранните училища на територията на Република България през учебната 2016-2017 г.
Заповедта на Министъра е съобразена със Закона за защита на личните данни, поради което при липса на информирано съгласие на лицата, които упражняват родителски права върху съответното дете, неговите резултати не се публикуват на сайта на училището или на РУО.
С оглед на гореизложеното Ви информирам, че резултатите от проведената олимпиада по математика за IV-VI клас и математическа лингвистика за V-VII клас са изпратени на директорите на столичните училища, които имат ангажимента да запознаят всички родители с тях.

ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РУО
СОФИЯ-ГРАД
Отговор МОН:
Скрит текст:

# 717

Oт "любовна" кореспонденция с ред държавни администрации, в чиито преки задължения не влиза комуникация с простосмъртни физически лица .. знам едно нещо
!!! ТРЯБВА ДА СИ ТЪРСИМ ВСЕКИ ПО ОТДЕЛНО ВХОДЯЩ НОМЕР НА ЗАПИТВАНЕТО !!!
в противен случай ги трият писмата и се правят, че изобщо няма такова нещо
Друг вариант е, който има време да иде да го входира на място
Аз лично смятам да го изпратя по пощата с обратна разписка и по номерът на разписката да му търся вход. номер!

Бих добавила и още една точка към КЗЛД
4. С какво се различава провеждането на състезания по различни видове спорт и провеждането на състезания по математика, физика и др учебни дисциплини.  Защо на спортните състезания децата участват с имената, училищата и отборите си, а при математическите състезания това е нарушаване на защитата на личните данни.

Да не ги питам и как по избирателни списъци всеки идиот може да разбере къде живея, колко човека живеем и тн, и тн.. А тук едното име и училище на детето си не можем да видим
До този момент съм изпращала десетки писма до МОН и до РУО София. Всичките по мейл. На всички без 2 съм получила отговор. Едното е това, за което още не е изтекъл срок от месец, в който срок отговарят; и едно писмо само до РУО София, в което ги питам кой ще следи за това във всяко училище да има на видно за родители и ученици място протоколи с резултатите от НОМ.

# 718
Тези от ЕК са идиоти - машинно проверяване за 1 месец, pdf файлове? Абе хора ние сме в 20 век.

# 719
Мисля, че няма да стигне до никъде това. Няма да публикуват нищо, докато седи становището за 'Информирано съгласие'
Необходимо е, КЗЛД да удостовери, че записването на дете за състезание, в чийто регламент е ясно записано как се оповестяват резултатите Е информирано съгласие по силата на закона. И после на база на това становище да се изиска от МОН да разпиле ясно в регламента, че резултатите се оповестяват поименно и къде. Това е начина. Другото ще са безсмислени писма (или поне така се опасявам, въпреки че много силно се надявам всъщност да не се окажа права и да има ефект).

Общи условия

Активация на акаунт