В момента чета...52

• 71 209
  • 744
  •   1
Отговори
# 585
И аз да се разпиша ,макар напоследък времето за четене да е кът.
Преди малко закупих това от книжарницата ,нищо че е за тийнове (хареса ми описанието) :

# 586
  • Belgium
Прочетох The Handmaid`s Tale на Маргарет Атууд и съм влюбена  Heart Eyes

Изключително добре написана антиутопия, чиято тематика е актуална и до днес, 30 години след написването ѝ. Изреченията са кратки, ударни, без излишна орнаментика и уцелват най-болезнените места. Задължително ще чета още от Атууд, нищо че книгите ѝ, преведени на български отдавна нямат тираж.
Тия дни ще подхвана и сериала по The Handmaid`s Tale.

Днес подхващам поредната дебела книга - The Queen of the Night. Съдбата на оперна прима, бивша куртизанка и циркова актриса във Франция през XVIII век. Не съм особено по историческите четива, но това очаквам да ми е интересно. Да видим  Laughing

# 587
Прочетох "Нощна звезда" на Алисън Ноел. Не е кой знае какво, но не е лоша. Книжка подходяща за тинейджъри.

Започвам: .

# 588
  • London, UK
Аз да се отчета за "Тайната история" - само някакви си 50 страници по-нататък от 110-та и книгата хвана интереса ми здраво! Сега с удоволствие продължавам напред и чета във всяка свободна минута, до почти половината съм Simple Smile

Наскоро завърших "Спасителят в ръжта" - хареса ми идеята, наистина, но конкретно начина, по който е представена - не. Мисля си, че липсва емоция, загубена под цялото това "бунтарство" на героя.
Както и да е, не я оцених дори, понеже съм склонна да приема, че може и моето време за тази книга да е минало. Макар че, като се замисля, да я бях прочела дори и в по-ранна възраст, едва ли и тогава би ми въздействала много-много по тази причина.

Доста бързо, в един ден прочетох и книгата, която очаквах дълго време с нетърпение - "Зад затворените врати". Лично аз отново се разочаровах, защото след няколко положителни и обстойни ревюта в ГР, бях тръгнала с голямата кошница,  май-май. А се получи нещо от ранга на "Момичето от влака" - просто трилър, който се чете бързо и нищо повече.
    Това е историята на Джак и Грейс, които изглеждат перфектната двойка на повърхността, но бързо става ясно (още в първите страници), че нещата между двамата не са съвсем наред и Грейс е омъжена за психопат.
   След като почти всичко е ясно от самото начало (поне основната въпросителна за това какво се случва в семейството "зад затворените врати"), Парис все пак е успяла да изгради някакво напрежение и грабващ сюжет, който набира скорост до един момент. Увлича бързо читателя, така е, но се предполага, че това трябва да е една смразяваща книга, която разглежда сериозни теми като насилието, страха и поне да разкрие на нас, читателите, малко повече какво става в мозъка на този психопат, кое го е с формирало като такъв, защо така действа и т.н.
Това, което получаваме обаче, е едно набързо скалъпено детинско и наивно обяснение за детството му (какво клише!), а Джак, вместо да бъде образ, каращ кожата ти да настръхне, буди единствено смях. С детинските си реплики никак не е страшен, а ми стои laughable и ridiculous.
Именно в това смятам, че не се е справила авторката - с изграждането на достоверен и дълбок психологически образ, в съответствие със сюжета.
Но иначе, както казах, се чете бързо, лесно и неусетно, а краят, макар и логичен, очакван и неизненадващ с нищо, ми допадна и хареса най-много от историята.
Става за едно четене и развличане по време на път или на дивана Grinning

Последна редакция: чт, 04 май 2017, 12:00 от Adamant🍃

# 589
Adamant, аз също не харесах много "Спасителят в ръжта", хем го четох в студентските си години. Нещо не можах да я усетя тази книга. По същото време обаче четох и разказите за семейство Глас. Те ми харесаха страшно много. Впечатлиха ме, определено.

# 590
През последните години няколко пъти се канех да препрочета "Спасителят в ръжта", но така и не съм се наканила още. Embarassed Обаче си спомням, че я четох в девети или десети клас и много ми хареса тогава, останала съм с хубав спомен. Нещо трябваше да пишем, защото я изучавахме, та учителката ми по английски ми я беше заела, за да я прочета, а сега дори я имам вкъщи, но все има друго за четене. Embarassed

# 591
  • София
Прочетох Мисленето на Даниел Канеман - интересна и информативна, но имаше повече статистика отколкото психология и това ме спъваше при четенето.

Todo esto te dare на Долорес Редондо. В тази книга няма нищо от динамиката, напрежението и бързите обрати в трилогията за Бастан. Криминалната интрига се разплита бавно и образите на героите са изградени с много повече внимание и дълбочина. Чудесна е, в нея Редондо достига по-високо ниво. Надявам се скоро да я преведат.

Сега съм на Индийската съпруга на Карин Фосум.

# 592
О, това е новата на Долорес Редондо, която беше наградена, нали? И тя ми е в списъка за четене и благодаря за мнението! bouquet

Аз се мотая напоследък с 2 книги (а третата я зарязах междувременно, докато отхвърля поне една от тези двете), но скоро трябва да приключа "Есенен пейзаж" на Падура и вероятно ще й дам много висока оценка, поне така съдя от впечатленията ми до момента.

Последна редакция: чт, 04 май 2017, 11:03 от Cioccolata

# 593
"Аз обичам... Холивуд".

Подхванах я тази поредица, много интересна ми се вижда, сега съм на втората книга. Лесно, бързо и приятно се четат. Точно такива книги обичам аз, защото не разполагам с кой знае какво време, за да се отдам изцяло на дадена книга.  Grinning Heart Eyes

# 594
  • София
О, това е новата на Долорес Редондо, която беше наградена, нали? И тя ми е в списъка за четене и благодаря за мнението! bouquet

Да, и си заслужава наградата. Не е толкова увличаща и придърпваща колкото предните, но стилът на писане е по-добър и героите са необичайни. Ще чакам и аз с интерес мнението ти  Hug

# 595
  • София
Аз прочетох "Перлата, която се освободи от черупката си" - 5*/5*
На мен книгата много ми хареса! Всъщност тя се състои от двете истории на две различни афганистански жени, отдалечени във времето. Написана е увлекателно, на моменти наистина звучи малко като приказка, но това мен лично не ме подразни по никакъв начин.
Напомни ми "Моята орис" на Паринуш Сании.
И изобщо не мога да се съглася, че тази книга е "трета цедка Хосейни", а просто си е "първа цедка Надя Хашими"  Laughing
Може и да си променя с времето оценката, но за момента това ми е мнението - книгата отговори напълно на очакванията ми, беше ми интересно и приятно да я прочета и съм благодарна на съфорумката, която ми я изпрати за прочит  Hug
С удоволствие бих прочела и друга книга от Надя Хашими, ако такава бъде преведена и издадена Simple Smile

Сега почвам:

Сега съм на Индийската съпруга на Карин Фосум.

О, четеш моята любимка!  Mr. Green Супер!  Grinning

# 596
  • Belgium
Adamant, аз също не харесах много "Спасителят в ръжта", хем го четох в студентските си години. Нещо не можах да я усетя тази книга.

И аз не харесах "Спасителят в ръжта". Не е моята книга.

Миж, колкото и да си потресена от моето сравнение на Хашими с Хосейни, аз не се отказвам от него  Wink Тя просто твори еднодневки в пазарната ниша на Хосейни, но по-слабичко от него. Радвам се, че си харесала книгата обаче за мен тя си остава нищо особено.  Laughing

# 597
  • София
О, не, не съм потресена  Laughing
Но първо не мисля, че тя се опитва да го копира и второ не е ресор само на Хосейни да пише за живота в Афганистан  Laughing
Пък и какво толкова направи той - първите му два романа - ОК, потресаващи, третият - пета цедка Хашими  Joy

П.П. страх ме е да мисля за четвъртия му, ако има такъв  Rolling Eyes

Последна редакция: чт, 04 май 2017, 13:51 от Happy Mijjj ツ

# 598
  • Belgium
 Joy

Аз съм силно безразлична към цялата афганистанска тема и сигурно за това леко са ми еднакви всички пишещи за нея. Та Хосейни и да сътвори четвърти роман, мисля да го подмина  Laughing

# 599
  • London, UK
Adamant, аз също не харесах много "Спасителят в ръжта", хем го четох в студентските си години. Нещо не можах да я усетя тази книга.
И аз не харесах "Спасителят в ръжта". Не е моята книга.
bowuu Точно, изобщо не я усетих. По никакъв начин. А иначе в училище и университета правехме превод по първите две страници и тогава доста ми хареса началото, само че... Всичко си остана като една равна права линия до края

Общи условия

Активация на акаунт