В момента чета...52

• 71 175
  • 744
  •   1
Отговори
# 660
  • Scotland
Jinxey, много хубаво си описала "Тайната история".  Blush bouquet
Jinxey и на мен ми хареса това, което си написала за "Тайната история"  Laughing

Хюбрисът и всякакви негови проявления са ми мега любими като тематика.
Причете ми се "Тайната история"Grinning
Направо я започвам довечера Simple Smile
То и след такова ревю...
Благодаря Ви, момичета! То, по такова ревю, могат да се развият най-разнообразни истории, но аз лично предпочитам именно този тип описания на книги. Всичко от типа, 'Това е историята за едно момче, което..." не ми харесва, защото малко или много е преразказ, а аз обичам да описвам усещания, това което книгата ми е дала.

# 661
Аз довечера ще започвам подаръкът ми :

# 662
  • Belgium
Всичко от типа, 'Това е историята за едно момче, което..." не ми харесва, защото малко или много е преразказ, а аз обичам да описвам усещания, това което книгата ми е дала.

Точно и аз съм така  Laughing
Ако ми трябва кратък преразказ на сюжета ще прочета какво е написано на гърба на книгата.
Даже се хващам, че мога да изпиша страници с усещанията, които ми е породила дадена книга (ако ми е харесала разбира се), но до самия сюжет рядко стигам. И накрая понякога получвам въпроса: Добре де, ама за какво се разказва? Joy

# 663
  • Scotland
Именно! На гръбчето на книгата има резюме, не ми трябва да чета 5 варианта на него, примерно  Mr. Green Докато виж емоцията, тя е различна за всеки. Когато четох "Славея", имаше един момент, от многото, в който оставих книгата, ревях и удрях по стената от яд, после целунах спящите си деца. Опустошаваща емоционално. Когато прочета такова нещо в ревюто на дадена книга, веднага ми се приисква да я чета, да проверя собствената си емоция.

P.S.  Ето го ревюто ми за 'Славея", няма спойлери:

Скрит текст:
Втората световна война е в ход. Тя идва и отнема животи,не само буквално. Играе си с тях,променя ги,изтръгва ги. Най-силно тя се води,обаче, от майките и техните деца. На първите им се налага да забравят всякакви принципи и морал,а на вторите да пораснат много бързо.На моменти ме стягаше гърлото,на моменти тихо плаках. Имаше две места,на които спрях и плаках силно.Имах нужда да погаля собствените си деца. След финала съм с разбито сърце,опустошена. Изпитвам гняв, задето ние човеците все още водим войни,все още позволяваме това да се случва,все още не сме си научили урока. Тъжно е! Много тъжно! Препоръчвам книгата! Много истинска...и тежка!

# 664
За който чете на испански - няколко думи за "Есенен пейзаж" (Paisaje de otoño), четвъртата част от поредицата на Леонардо Падура за Марио Конде: криминалната история не е нищо особено, даже като цяло са слаби и в четирите книги, но и тук акцентът според мен е върху "останалата част" - действителността в Куба през 1989 г. с всичко, което тя е предполагала: купонна система и повсеместна мизерия, изходящи визи за напускане на страната и мечтаещо за Маями население, корупция на всички възможни места, където има някаква власт, ограничени възможности за образование (посочваш какво искаш да учиш, но го учиш само ако има възможност, иначе те насочват другаде), ограничени възможности и за реализация, цялостно усещане за безнадеждност и обреченост, безизходица. От друга страна е разгледана и една възможна гледна точка на емигрантите в Маями - колкото и да се говори, че ще бъде много хубаво, всъщност се оказва, че и там е трудно, чужд си, Куба ти липсва.

Самият Марио Конде е необикновен полицай - всъщност мечтата му е била да стане писател и така и не се е отказал от нея, има пишеща машина и току се вдъхновява да започне да пише нещо, но все отлага романа, който иска да напише.

Езикът на Падура е много богат и красив, поне за мен и особено като се има предвид, че успоредно четох един шведски криминален роман, който беше много постен в това отношение.

# 665
  • София
Аз пък да кажа, че не понасям анотациите на гърба на книгите и не знам защо е традиция да се пишат така, че нито разбираш реално за какво иде реч, нито препредават поне насоки за стил и често дори са подвеждащи.

Не обичам да препрочитам, макар че огромна част от прочетените през живота ми книги изобщо не ги помня. В масовия случай помня дали ми е или не ми е харесала, евентуално някакво запазено усещане, чат пат отделни сцени, случки или описания. В тоя смисъл Спасителят в ръжта го четох в училище, още когато умишлено пренебрегвах задължителната литература за сметка на допълнителната. Много ми хареса тогава, да не кажа разтърси  Mr. Green

Продължавам със спорадичното мъчене с Мирър и Голиат, малко ми остава, но мнението ми не е особено променено. Ма пък би станал доста симпатичен филм  Laughing

Междувременно прочетох Високите планини на Португалия, която ме остави със смесени чувства. От една страна обожавам такива мрачно безпътни и тягостно безперспективни разкази. Единственият оптимизъм е нещо от сорта на "всичко е преходно и нищо не ни е ясно", хах. Даже смешките бяха странно тъжни. От друга обаче все пак ме подразни неяснотата около крайния смисъл. Навързах си някаква теория за случилото се и връзката между трите истории, обаче подозирам е далеч от авторовото  Mr. Green Хареса ми, но по-скоро заради мои си вътрешни възприятия, т.е. изключително субективно.

Последна редакция: ср, 10 май 2017, 13:13 от phil

# 666
И аз не харесвам модерната тенденция при анотациите - да се пишат нищонезначещи, но завъртени и помпозни фрази. Вярно, не важи за всички книги, но го наблюдавам много напоследък. А на мен ми е необходимо да разбера съвсем накратко каква е историята в книгата, това е единственото, което определя избора ми. Не смятам, че например кориците ми влияят, макар че и аз съм съгласна, че кориците на "Колибри" не струват. (Всъщност сега се замислих, че май корици, издържани в сиво и черно или въобще тъмни, мрачни цветове, по-скоро ме отблъскват.)

# 667
  • Scotland
Cioccolata, а каква е последователността на книгите за Конде?

# 668
 Аз обичам да препрочитам книги, които са ми харесали. Винаги ми се случва да видя нещо в нова светлина или да открия нещо пропуснато. Така излизам от книжни дупки най-лесно, посягайки към книга, която познавам и знам, че е моя.
Не ми влияе наличието на хиляди други книги, които бих могла да прочета. Важно ми е да знам, че точно в този момент ще получа нещо, от което наистина имам нужда.

Анотациите по кориците на книгите наистина често са под всякаква критика. Да знам горе долу за какво става дума в лнигата, ми помага да реша дали точно тази ми се чете в момента.

По темата, започнах "Севилското причастие" на Перес-Реверте. Леко ми буксува в момента, но е в мен причината, не в книгата.

# 669
  • София
Аз обичам да препрочитам книги, които са ми харесали. Винаги ми се случва да видя нещо в нова светлина или да открия нещо пропуснато. Така излизам от книжни дупки най-лесно, посягайки към книга, която познавам и знам, че е моя.
Не ми влияе наличието на хиляди други книги, които бих могла да прочета. Важно ми е да знам, че точно в този момент ще получа нещо, от което наистина имам нужда.
Както е модерно, +1, но наистина имам същите усещания за препрочитането, и същата нужда понякога, когато съм в книжна дупка. Онзи ден така си препрочетох "Червената кралица" на Филипа Грегъри. Е, вярно, по вентилаторната система, но ми беше много приятно да си я припомня.

# 670
Рядко посягам към вече прочетена книга. Трабва да съм в много специално настроение и да имам нужда точно от нея,за да го направя.
Това обаче може и да се промени с времето.
 Peace

# 671
  • Mostly in my mind
Много се кефя на някои от вас как с лекота описвате книгите, които сте прочели. Едно такова увличащо и много интересно. На мен това не ми се отдава, затова се наслаждавам на вашите ревюта и впечатления изписани с думи.  Grinning

# 672
Много се кефя на някои от вас как с лекота описвате книгите, които сте прочели. Едно такова увличащо и много интересно. На мен това не ми се отдава, затова се наслаждавам на вашите ревюта и впечатления изписани с думи.  Grinning
И аз така  Embarassed Blush

# 673
  • Чукарландия
И аз така  Embarassed Blush

+1. Heart Eyes

# 674
Присъединявам се - това ми е любимата тема във форума. И за не мога да пиша дълго и напоително, а понякога, особено след прочит на хубава книга, така искам да пиша, пиша... Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт