Банята - 28-ма тема

• 101 830
  • 821
  •   1
Отговори
# 525
Ще си записвам кое колко ми струва в една екселска таблица и да видим. Надявам се да се вместя в бюджета и без изхвърляния, защото все пак е инвестиция и всички средства, които вложим, трябва да се върнат и с печалба и да имат added value.

Ако може пак да попитам за плочките - има ли разлика в качеството на евтините и скъпите и в какво се изразява тя?

# 526
  • София
След малко трябва да излизам, но мога да дам разбивка на цените на моята баня по-късно. Около 1500 лева май излезе трудът,500-600 плочките, бойлер - 200 лева, тоалетна чиния + седалла - 120 лева, структура за вграждане - 270 лева, осветление - 80 лева, като трябвя да се вземе и нещо над огледалото, смесители - около 150 лева, душ система - 70 лева, праг - 120 лева, мивка и шкаф - около 150 лева. За това се сещам на първо четене
Вик, лепило за плочките,окачен таван newsm78

# 527
Влизат в труда. Материалите си ги носеха майсторите. По-късно ще пусна по-подробна разбивка  Hug

# 528
  • В полите на Витоша :)
И нашата баня е готова чакаме само  паравана .http://prikachi.com/images.php?images/463/9116463D.jpg.

Честито, amanadali! Красива баня, със здраве да си я ползвате! Simple Smile

Аз търся червени пури с дължина 60 см. Ако сте мяркали в някоя серия, ще съм много благодарна да споделите. Намирам само 50 см., а не искам да правим "кърпени работи".

# 529
Не искам да те плаша, Маракон, но със сигурност ще го надхвърлите, особено ако има и къртене, смяна на инсталации и т.н.

Сега половината форум ще ми скочи на нож сигурно, обаче на Фиоре плочките чисто като дизайн изглеждат захабени, евтини и не говоря за евтини като цена (защото съм виждала за същите пари плочки, които вадят много по-луксозен фасон, включитело и тук доста такива са се показвали) и в никакъв случай съвременни. Качеството не мога да коментирам, нямам наблюдения. Моето мнение е, че наемателите могат доста по-лесно да ти прецакат всичко останало в банята много по-лесно, отколкото плочките, освен ако нямат навика да се къпят с чук в ръката.  Wink Гранитогресът е добро решение, особено за пода дори е задължително (защото там е най-вероятно да се счупи плочка, ако някой изтърве нещо тежко), по възможност нехлъзгащ се. За стените си мисля, че си заслужава да разгледаш и за други плочки, има на подобна или малко по-висока цена. Не съм съгласна, че на всеки 2 години може, а и трябва да се прави баня, пък било то и за наематели, то къде ще му излезе края така?!

Относно качеството - не винаги цената е определяща, но все пак е един от основните ориентири, който не е за пренебрегване. Съдейки от моя опит - правоъгълните плочки има по-голям шанс да са криви от квадратните, независимо от размера, т.е. предвиди си достатъчно фира, ако се спреш на такива. При гранитогреса с изненада установихме с майстора, че всичко е перфектно и дори при дълги по метър "дъски" имаше съвсем малки отклонения, не повече от милиметър. Естествено, всичко това изобщо не е задължително - при мен в едната баня сините правоъгълни скъпи плочки бяха перфектни, а същите бели правоъгълни скъпи плочки бяха някаква явно кофти партида, защото доста бяха криви и по двете оси и се наложи да допоръчам едни 10-12 допълнителни плочки, просто за нищо не ставаха. Резюмирано - не гони непременно ниска цена, а добро съотношение цена-качество, защото това винаги е най-изгодното от естетическа и финансова гледна точка. Евтиното винаги, ВИНАГИ в някакъв момент излиза в пъти по-скъпо, като се тегли чертата накрая и няма изключения от това правило! Peace

# 530
Мивката е на KOLO  от Баня стил .http://prikachi.com/images.php?images/472/9116472A.jpg.

# 531
  • Бургас
Благодаря! А сещате ли се кой модел? Traffic? На страницата на магазина изглеждат различно.

# 532
Води се мебелна мивка REKORD

# 533
Макарон, щом е стар блок до Южния парк ако хоризонталната инсталация и щранговете не са сменени 2000 лв не зависимо, че имате купен моноблока, няма как да стигнат, особено ако имате кадърен майстор, а те си ценят труда. Та за една баня около 3,5 кв.м. под или около 24 кв.м. с плочки с подмяна на хоризонталната инсталация и канализацията на апартамента (сифони) за труд само ще ви излезе около 1400-1600 лв. Ако сменяте и щрангове за чиста вода и мръсен канал още 500-550 лв. (тръбите задължително бих сменила), защото е голям проблем ако в последствие се наложи или има авария.
Не мога да ти дам и аз съвет за плочките, понеже не сме си купували от тези. Бих си взела гранитогрес както вече писах испански за същите пари. Ако взимате правоъгълни плочи вероятността да са изтумбени просто е по-голяма с нарастване на дължината.

Последна редакция: вт, 09 май 2017, 12:55 от drago_2008

# 534
Мога ли да ви помоля за мнение относно тези мивки (или препоръка за подобни варианти) - http://www.sanitec.bg/basin.html?code=702?

Отказах мивката върху плот, искам да е излята или вградена под плот. Не ми харесва поддръжката и пръскането около варианта да е отгоре. Обаче май, ако е под плот е добре да е камък...И става доста скъпо.  Предложиха ми да погледна и този вариант (от линка) - излята като монолитен модул. Между другото в момента съм с мивка, която е така излята върху шкаф и ми е изключително удобно и лесно за поддръжка (порцеланова).

Има ли въобще някакъв по-бюджетен вариант за мивка под плот/ излята?

# 535
Мерси, Irinita, и ние май към сивите клоним. Обаче тези плочки Selena на Fiore, когато за 1 път ги видяхме, беше в магазин Алати и бяха изложени и над тях пишеше нова колекция. След 2-3 седмици пообиколихме доста магазини и на няколко места ги видяхме същите плочки,но едни избелели, безцветни, направо се ужасихме. И тези дни взех да се замислям, първо явно те са доста стара колекция, щом толкова са избледнели,чак надписите им в магазина не се четяха. И второ, какво е това качество,че за да допуснем поне една година на стелажи в магазините да са стояли,да си променят толкова цвета. Ние у нас имаме баня на 8-9 години, цвета на плочките не е мръднал.
Харесахме един моноблок,тъкмо да го купим, оказа се, че продавачките не знаят казанчето длаи е с 6 или 4,5 л обем. А ние държим на 6 л, но новите модели повечето са с икономичен режим.

# 536
Бих си взела гранитогрес както вече писах испански за същите пари. Ако взимате правоъгълни плочи вероятността да са изтумбени просто е по-голяма с нарастване на дължината.

Точно така! Peace Още повече, че щом квадратурата не е много голяма, съвсем може да си позволиш да вземеш по-добри плочки, дори и да са малко по-скъпи.

# 537
Принципно сте прави, особено що се касае имот, който ремонтиращият лично ще обитава. Моят личен уклон също е да купувам нещо качествено и хубаво, но се налага да си сложа "юзди" - при апартамент за инвестиция, ако малко по-скъпи плочки не означават по-висок наем или по-ниски разходи за поддръжка на имота, то няма смисъл от тях, дори разликата с по-простите плочки да е едва 20 лв за цялата баня. Бърз преглед в темата за отдаване на апартаменти под наем го показва ясно. В района на висока цена се отдават и апартаменти с бани на по 10 години, със стари фаянс и плочки... Тази ще е нова, чиста и със съвременен вид, това е достатъчно предимство. Не държа банята на мен да хареса, а да е адекватна за наема, който искам да получа.

Циничен е този подход, но ми е необходима трезва преценка, защото съм склонна да се отпускам и започвам да искам всичко да стане хубаво и изпипано, а това е излишна инвестиция и на време за избиране, и на емоции, и на финанси (ето, сега за кухнята сериозно разсъждавам дали да не е поръчкова, а не готов комплект, дали да не поръчам гардероб за спалнята, който е до горе, а не да взема готов спален комплект за 700 лв от Айко, и пр. А не бива да се пускам по тази плоскост, защото тук и там 100-200 лв отгоре се натрупват, а тези пари нито ще ги избием от наема, нито ще съм сигурна, че нещата, които съм купила, ще се съхранят от наемателите).

Искам нещата да станат прилично и неутрално - като шоурум на среден клас магазин за бани, а вече наемателите ще си го персонализират както им се хареса, все пак това ще е техният дом.

Благодаря искрено за добронамерените съвети. Ще обиколя уикенда до магазините за плочки, мивки и пр. и ще ви пиша на какво сме се спрели. Всъщност ние ще влезем във владение чак след 3 седмици, после ще се кърти, така че време имам.

# 538
Единствената значителна разлика, за която се сещам между българските и чуждестранните марки плочки, е в кривината. Българските често са по-криви и съответно може да имаш повечко фира, отколкото при испански да речем. Харесай си няколко вида и си сметни разликата, едва ли ще е фрапираща, но ти ще си направиш сметката.
Питай за отстъпки и промоции в магазина (мога да препоръчам моето магазинче, където ми даваха -10% на почти всичко).

# 539
  • Русе
Ooo, ние взехме испански гранитогрес, 1-во качество с ясното съзнание, че ще е крив, но го купувахме за барбекюто на двора и определено нямаше да дадем 40+ лв за него (около 20 лв мисля, че беше). Ами така се и оказа, яко изтумбачен, всяка плочка е като лодка;. Правоъгълни, 15/60 мисля, че са, дървесна шарка. При разминаване (нареждане като паркет), върховете на едната съвпадат със средата на другата, където е най-ниско. За вътре не бих си го причинила по никакъв начин, пък, ако трябва да се прави наклон в банята, не знам как би се получило. Иначе в банята сме с испански около 35-40 лв, там няма никакъв проблем, а тоалетната - с подобна дървесна шарка, италиански за около 80 лв (само 6-7 кв, та прежалихме цената)- перфектен просто. И майсторът беше очарован от него.

Общи условия

Активация на акаунт