Банята - 28-ма тема

• 101 433
  • 821
  •   1
Отговори
# 615
Аз генерално не харесвам лунички. Имам си едно определение за тях, но няма да го напиша, защото много хора ще ми се разсърдят. Rolling Eyes И човекът, който дойде да извежда кабелите за осветление на новите им места в дневната, се опитваше да ме убеди колко "стилно" изглеждали, чак снимки от други обекти, които е правил, ми показваше... а моят си майстор стоеше отстрани и от сърце се забавляваше, като знаеше как от раз ще му скърша ентусиазма за луните.  Laughing Laughing Въпрос на вкус са и на нищо друго - ако ви харесват за баня - слагайте смело! Ние си купихме хубави и скъпи плафон и аплици, паснаха чудесно на визията на баня 1. Сега издирвам осветление за другата баня, но ще изчакам първо да дойде огледалото и тогава.

# 616

Madeleine, понеже и ние няма да слагаме лунички, искам да те питам плафонът с лед осветение на колко вата отговаря, ако правилно се изразявам? Понеже в магазина ни казаха,че може да ни сложат отговарящо на обикновена крушка 100 или 120 вата. Аз питах продавачката дали тези 120 вата ще осветяват добре банята, като ние имаме лампа над вратата, а вдясно на вратата има чупка, която пречи на директно осветяване на цялата баня. Увериха ме,че щяло да свети даже много, но ти споменаваш че сте не само с плафон, което ме навежда на мисълта, че само 1 брой май няма да е достатъчен. И има ли значение плафона дали е скъп или по-обикновен за самото осветяване?

# 617
Бадемче, ще трябва да видя какво пише на кутията и тогава мога да ти отговоря на този въпрос. Надявам се майсторът да не я е изхвърлил, утре ще проверя, иначе няма да мога да ти помогна, защото не помня какво точно взехме.

А ние сме не само с плафон само и единствено от "дизайнерска" гледна точка.  Grinning Понеже много исках да имам огледало с два аплика от двете му страни, не е толкова заради самото осветление.

Относно цената на влагозащитените осветителни тела, съм направо в потрес и ужас!  Shocked Много са скъпи! Sad Ние купихме Eglo и ако се насочите към тях, само мога да ви посъветвам в никакъв случай да не ги търсите в големите магазини от типа на Практикер, Бриколаж, БауХаус и т.н. Защото там също твърдят, че продават Eglo, но според мен е някакъв китайски осмокачествен заместител, който изглежда евтино, паянтово, пластмасово и гадно още на мострите и по мизерните опърпани кутии. Мъжът ми отвори една лампа, за да видим как изглежда и вътре стъклото (според мен си беше жива пластмаса), беше счупено така, че чак парчета липсваха). Иначе цената си беше като за Eglo... не ги е срам!! #2gunfire

Хубаво истинско Eglo има в Decor Center на Околовръстното в София. Веднага ще видите разликата между едни и същи лампи, изложени в някой от другите магазини и тук. А цените са еквивалентни.

Не мисля, че цената е определяща за силата на самото осветяване. Но ако купувате хубаво осветление с истинска влагозащита, си пригответе повече пари.

# 618
Ох, аз бях навита на всичко скъпо и качествено, но в един момент като взехме да даваме парите и видях как бързо се стопяват, а за смяна на водопровода,а за гипсокартон и работа на майсторите, и понеже поръчах скъп според мен моноблок около 500 лв (Nexo на Roca - не че ми хареса толкова, а защото беше с казанче 6 л и най-евтино от по-скъпите), щяха да ме изтрепят вкъщи Simple Smile. А още не сме почнали банята, още чакаме майстора за плочките. И просто искам да ми е светло в банята, пък дори и с по-евтин плафон за момента. Но щом казваш, че плафонът ви осветява добре банята, значи може момичето в магазина да не ме е подвело.

# 619
С лунички баните без директна светлина са много по-светли. С плафон и осветление около огледалото пък е по-лесно за поддръжка - сменяш крушка, не цяла луна. Но може и да греша.

To и при луничките е така - стискаш една пружинка и им сменяш лед-крушката.

Цитат
Аз питах продавачката дали тези 120 вата ще осветяват добре банята, като ние имаме лампа над вратата, а вдясно на вратата има чупка, която пречи на директно осветяване на цялата баня. Увериха ме,че щяло да свети даже много, но ти споменаваш че сте не само с плафон, което ме навежда на мисълта, че само 1 брой май няма да е достатъчен. И има ли значение плафона дали е скъп или по-обикновен за самото осветяване?

Осветление с еквивалент на 120 вата нажежаема жичка стига за да освети добре и нормална стая. За баня е предостатъчно, но ако е в средата на помещението. Ако заради чупката имате област в сянка, там може и да не е толкова светло, защото ще се осветява само от отразена светлина.
Цената не влияе на осветяването по принцип, макар че видът на абажура влияе силно и може да погълне много светлина.

Последна редакция: чт, 18 май 2017, 17:26 от Черна станция

# 620
  • София
Ох, аз бях навита на всичко скъпо и качествено, но в един момент като взехме да даваме парите и видях как бързо се стопяват, а за смяна на водопровода,а за гипсокартон и работа на майсторите, и понеже поръчах скъп според мен моноблок около 500 лв (Nexo на Roca - не че ми хареса толкова, а защото беше с казанче 6 л и най-евтино от по-скъпите), щяха да ме изтрепят вкъщи Simple Smile. А още не сме почнали банята, още чакаме майстора за плочките. И просто искам да ми е светло в банята, пък дори и с по-евтин плафон за момента. Но щом казваш, че плафонът ви осветява добре банята, значи може момичето в магазина да не ме е подвело.
Моноблок Nexo Roca е много красив и елегантен. Няма да съжаляваш.
тази лампа става за баня и много добре осветява И визуално е красива.

# 621

Искам да те успокоя и да ти кажа, както и на всички, че изобщо не е задължително човек да се цели непременно в най-скъпото, за да направи качествена, красива и уникална баня. За мен винаги приоритет номер 1 е било съотношението цена-качество -  вече няколко пъти го написах, но няма да спра да го повтарям на всеки и навсякъде до втръсване, защото това е единственият разумен начин да се пазарува. И преди да си купите каквото и да било, задължително си направете цялостен план според бюджета, в противен случай парите ви ще изтекат между пръстите като шепа пясък и пак няма да сте доволни. Умно, с усет и с мярка, това е разковничето!

# 622
Има изляти цели луни, които се хвърлят целите(нашите в банята са такива) и луни, на които им се сменя крушката, за които ЧС писа.
НЕ СЕ гледат ватове, а лумени на крушките и лед лентите различни неща са! Ватовете показват колко ток хаби, а лумените колко светлина дава. Не е все едно дали крушката е 200, 400 или 1200 лумена. Имам полилеи с 5 крушки по 6 W със светлина 470 Lm. В кухнята старата 1 крушка по спомен 7W и 1500Lm. Направете сметка, кое свети повече и е по-икономично даже. Само че крушките от повече лумени са по-скъпи. Така с една лампа/крушка, може да осветите колко полилей с 3 крушки.
Аплик на стена в кьоше колкото и вата да е няма да свети много добре според мен ако е единствено осветление. Плафон на тавана вече е друго, но няма как да пренебрегнем фактите от физиката и чупката винаги ще спира светлинните лъчи, които иначе трябва да минат през нея.

# 623
НЕ СЕ гледат ватове, а лумени на крушките и лед лентите различни неща са! Ватовете показват колко ток хаби, а лумените колко светлина дава. Не е все едно дали крушката е 200, 400 или 1200 лумена. Имам полилеи с 5 крушки по 6 W със светлина 470 Lm. В кухнята старата 1 крушка по спомен 7W и 1500Lm. Направете сметка, кое свети повече и е по-икономично даже. Само че крушките от повече лумени са по-скъпи. Така с една лампа/крушка, може да осветите колко полилей с 3 крушки.

Това е абсолютно вярно, обаче аз на дърти години не мога да свикна да си представям лумените. За сметка на това много добре си представям как свети крушка 40, 60 или 100 вата. И явно не съм само аз, защото все още на опаковките на много крушки пише 5 вата LED  на колко вата нажежаема жичка отговарят. Затова и в горния си  пост не писах за лумени, а за "Осветление с еквивалент на 120 вата нажежаема жичка". Поне за мен така е по-лесно да си го представя. Иначе като се тръгне на пазар човек е добре да види в нета колко вата LED  крушка му трябват за да смени своята 120 ватова нажежаема крушка и като види лумените после вече да гледа само тях Peace

# 624
  • Под гъбата
Мислех, че само ние не харесваме луничките като осветление Simple Smile Продължавам да търся добри лампи за банята и приемам предложения за онлайн покупка на такива. Остават за покупка огледало, шкаф и сифони. За сифоните ще чакам разбиването на пода защото не знам какъв тип ще може да се монтира. Сегашният е един на 3 метра дължина, монтиран директно в тръбата на канализацията. Предвиждам в новата баня 2 като евентуално ще слагам преградна стена.

# 625
  • Sofia
Аз сложих два аплика от тази серия:

+ една луна в нишата и ми е достатъчно светло в баня 4 кв.м без чупки в нея. Simple Smile

# 626
Благодаря за мненията на всички! Аз зададох така въпроса, понеже никога не сме имали лед осветление, и за да си го представя по-лесно, сравнявам с крушките ми, които на полилея са по 40 вата и знам, че 120 вата ми е добре светлината. Нямаме възможност да сложим плафона централно на тавана в банята, за да се осветява цялата площ, която е около 4 кв.м. Остава си над вратата в чупката за съжаление. Затова какво да поискам в магазина като лед крушка, не вярвам продавачката да ми даде 3 вида лед крушки с различни лумени да си ги пробвам вкъщи, която ще ми е най-подходяща, и само нея да си купя. Такъв ми беше замисълът на въпроса. Simple Smile

# 627
Не, ама като разгледаш лед крушките, на тях си пише коя на колко вата от старите крушки отговаря. Погледни, има калкулатори, които те ориентират за каква площ, вид помещение и брой осветителни тела - какви крушки да сложиш.

# 628
Бадемче, за съжаление кутиите на лампите ги няма, не можах да ги открия, а днес майсторът го нямаше, за да го питам дали ги е изхвърлил или ги е прибрал някъде. Съжалявам, че не можах да помогна! Sad

Според мен вземи средно силна крушка и толкова, все пак няма да шиете гоблеми в тази баня, че чак толкова да трябва много силна светлина.  Hug

# 629
Благодаря за мненията на всички! Аз зададох така въпроса, понеже никога не сме имали лед осветление, и за да си го представя по-лесно, сравнявам с крушките ми, които на полилея са по 40 вата и знам, че 120 вата ми е добре светлината. Нямаме възможност да сложим плафона централно на тавана в банята, за да се осветява цялата площ, която е около 4 кв.м. Остава си над вратата в чупката за съжаление. Затова какво да поискам в магазина като лед крушка, не вярвам продавачката да ми даде 3 вида лед крушки с различни лумени да си ги пробвам вкъщи, която ще ми е най-подходяща, и само нея да си купя. Такъв ми беше замисълът на въпроса. Simple Smile

Освен лумените гледай и температурата на светлината. Аз лично не мога да понасям никаква друга, освен топла светлина. Ето една полезна статия:

https://www.bittel.bg/ci/led-krushki

Това също е нагледно:

Общи условия

Активация на акаунт