Банята - 28-ма тема

• 101 391
  • 821
  •   1
Отговори
# 630
Интересно. Ние предпочитаме бяла пред жълта светлина.

# 631
То затова се предлагат различни - всеки си има вкус Twisted Evil Затова и препоръчах да обърне внимание на цвета, но иначе ще си реши сама. Обаче не съм чувала някой да харесва синкавата светлина с висока температура Grinning От друга страна, щом се продават, явно има и такива хора.

# 632
И на мен, както на ЧС , ми харесва повече топлата светлина, а не бялата, пък за студено бялата да не говорим - така променя червеното в лилаво синьо, че всички хора започват да изглеждат като тежко кардиачно болни. А цветовата схема полудява и ме подлудява.

# 633
Така е!  Peace

Светлината много влияе на възприятията, затова е хубаво човек да я съобрази със собствения си комфорт. Но не е добре да е и прекалено топла, защото всичко започва да "гори" (освен ако това не е търсен ефект).

# 634
То на теория бялата светлина би трябвало да е най-добрата, защото бяла светлина е слънчевата светлина. Да, ама не. Бялата светлина от ЛЕД крушките съвсем не е като слънчевата и пак дава усещането като за луминесцентно осветление. Поне за мен. И затова предпочитам светлина с ниска температура макар да жълтее.

# 635
Аз съм изправена пред същия проблем, не обичам луни и окачени тавани, купих страхотен плафон на стената над вратата, но преди имах лампа с нажежаема жичка, сто вата, сега такива нямало...купихме ЛЕД, отговаряща на светлина сто вата....и в банята ми е сумрачно....! Sad Понеже и новите ми плочки са мат, допълнително не отразяват светлина....поръчах огледало (онова прословутото дето го счупиха при монтажа), но и то не подобри положението,а го дават, че свети с 1200 лумена....дрънци...сега чакам новото, същото! ooooh! ooooh!

# 636
Предполагам, че има значение и къде в банята е поставено осветителното тяло, също и огледалата. Аз преди ремонта имах 1 плафонче с крушка 75 вата, не ми стигаше никак осветлението. А огледалцето беше едно миниатюрноооо... Сега сложих 2 лампи на срещуположни стени, двете общо правят лумените като на една 75-ватова, нооо светлината е далеч по-равномерно разпределена. Огледалото е точно под едната лампа, а другата е насреща и това пак удвоява светлината. Плочките са светли и доста гланцови, предполагам и тоа има значение.

# 637
Да, гланцовите осветяват повече отразяват светлина, но аз така ще си остана, не могах да предвидя и това ! Sad

# 638
Сега сложих 2 лампи на срещуположни стени, двете общо правят лумените като на една 75-ватова, нооо светлината е далеч по-равномерно разпределена.

Точно това е най-голямото предимство на луничките - много са и са разположени по цялата площ на банята, респективно светлината е много добре разпределена и максимална площ е пряко осветена, а не чрез отражение. А що се отнася до отражението, най-добри са белите повърхности. Огледалото може да направи "зайче", но наистина добре разпръсната светлина се получава от бели повърхности. То затова таваните са бели, затова и фасадата покрай прозорците се  боядисва бяло.  Имаше едно предаване на Митбъстерите, което се занимаваше точно с това и тестваха мита от Индиана Джоунс - как чрез редица огледала вкарва слънчева светлина в подземна гробница. Е, оказа се, че с огледалата може да се вкара сноп лъчи, но помещението пак си остана тъмно. Докато отражението от нещо бяло освети много по-добре подземието.

# 639
Ами аз просто не харесвам лунички и окачени тавани, щяха доста да ми схлупят помещението, ми се струва. Затова търсих много, докато намеря прилични лампи, на които може да се сложат нормални крушки, а не ония G9 и каквито са там, дето всичките са по 200 лумена ooooh! Надявам се да не ръждясат бързо Laughing

# 640
Тъкмо щях да питам как се полага прага за паравана при наклон и видях наживо Wink. Изрязва ли се или се регулира с пълнежа? Или се вкопава?  При мен наклона ще един май newsm78, към стената и там ще са двата сифона.

Аз така монтирам прага http://rumen1972.snimka.bg/daily/banya-banicharnica.934599.37638683 и посли изрязвам плочките по него.Така става стабилно,но може и да има други методи за залепване.
Вече не се прави праг за паравани.Пода е на едно ниво и лекичко се вкопава за да се постави паравана.Хем по красиво и не събира влага и плесен по фугите на прага, хем се чисти по-лесно цялата баня с един лентов сифон....пък и много по-красиво и стилно....

# 641
И аз си имам съображепия да не харесвам луни! Огледалото ще квети достатъчно за бръснене на мъжа ми, аз така или иначе в банята не се гримирам.....така, че както казва Маделин няма да шия гоблени там Simple Smile

# 642
  • София
Да, гланцовите осветяват повече отразяват светлина, но аз така ще си остана, не могах да предвидя и това ! Sad
Мими, щом имаш изведена жица за светещото огледалото, може да се сложи и още една лампа над огледалото. Просто викни добър ел. техник.

Много мразя сумрачни бани и аз и затова този път предвидих достатъчно осветление. Много мразя луни и окачени тавани обаче.

# 643
Мими, щом имаш изведена жица за светещото огледалото, може да се сложи и още една лампа над огледалото. Просто викни добър ел. техник.
Не става вече да слагам лампи, няма да върви нищо на огледалото, а пура върху него не харесвам....все пак то ще даде допълнителна светлина, защото плафона е срещу него и ще се отразява! Simple Smile Банята ми е малка, мокра и я позвам наистина за душ, почти и нищо не държа в нея....!

Последна редакция: сб, 20 май 2017, 10:45 от mimi.7299

# 644
  • София
Тъкмо щях да питам как се полага прага за паравана при наклон и видях наживо Wink. Изрязва ли се или се регулира с пълнежа? Или се вкопава?  При мен наклона ще един май newsm78, към стената и там ще са двата сифона.

Аз така монтирам прага http://rumen1972.snimka.bg/daily/banya-banicharnica.934599.37638683 и посли изрязвам плочките по него.Така става стабилно,но може и да има други методи за залепване.
Вече не се прави праг за паравани.Пода е на едно ниво и лекичко се вкопава за да се постави паравана.Хем по красиво и не събира влага и плесен по фугите на прага, хем се чисти по-лесно цялата баня с един лентов сифон....пък и много по-красиво и стилно....
а може ли снимка

Общи условия

Активация на акаунт