Банята - 28-ма тема

• 101 449
  • 821
  •   1
Отговори
# 735
  • Sofia
Не само че е скъпо, ами е изключително неефективно за мен лично. Освен това хлебарките -  другата екстра, която неминуемо върви в комплект с тръбите на Топлофикация, брррр!  Sick  Ако сега някои нямат, да не се притесняват- въпрос на време е да плъзнат и при тях! Та не, мерси! Всеки друг вариант за отопление (без газ също) е за предпочитане, изпробвали сме ги почти всичките и мнението ми е базирано изключително и само на личен опит. Когато търсихме ново жилище, изричното ми изискване беше да няма ТЕЦ.

А за аксесоарите - питам за свободностоящи. Simple Smile Не мисля да си дупча хубавите плочки. Simple Smile Искам и някоя красотичка да си сложа в банята, нали затова е "сухата" част. Wink

Не зная за парното... Тепърва ще разбера как е без него  Simple Smile Сигурно си права  newsm78

За аксесоарите - точно заради дупченето стоят непоставени вече 4-5 месеца  Laughing

Някъде из бг-мамския сайт имаше тема, в която мами бяха пробвали орхидеи в баня в стъкленици, ама къде бешеее... Ако го намеря, ще ти пратя линк. То аз като имам прозорец, той е в края и е замъглен, затова че за растения все едно го няма.

# 736
Не само че е скъпо, ами е изключително неефективно за мен лично. Освен това хлебарките -  другата екстра, която неминуемо върви в комплект с тръбите на Топлофикация, брррр!  Sick  Ако сега някои нямат, да не се притесняват- въпрос на време е да плъзнат и при тях! Та не, мерси! Всеки друг вариант за отопление (без газ също) е за предпочитане, изпробвали сме ги почти всичките и мнението ми е базирано изключително и само на личен опит. Когато търсихме ново жилище, изричното ми изискване беше да няма ТЕЦ.

Обобщаваш. Вярвам, че много топлофицирани сгради имат проблеми и не го оспорвам. Вярно е също, че да се пренася топлина по тръби не е много ефективно и има загуби. Но също така е вярно, че пък е много удобно да имаш парно и съвсем не е скъпо, ако сградата е добре изолирана и никой не си е изключил радиаторите и не краде. Хората прецакват системата, а не че парното е лошо по принцип. Това пък с хлебарките е пълна измислица Shocked Хлебарките не могат да се движат по тръбите на парното, нито около тях, защото са зазидани. Хлебарките се движат по канализацията и по разни незапушени фуги и пукнатини в сградата. От десетки години има парно и нямам хлебарки, та говоря от опит.
Иначе имаш право да не харесваш каквото и да е и твое право е да си търсиш сграда без парно. Хубаво е също, че пазарът ти предлага това, което търсиш.

# 737
Мадлен, нещата, които описваш за парното, далеч не важат за всички сгради с такова. Даже имат предимството, че тръбите затоплят стените и пода на цялата сграда и оттам нататък разходите за отопление на всяко жилище са с една идея по-ниски. Ако си сметнеш правилно ребрата на радиатора, можеш да имаш съвсем ефективно отопление. Хлебарките също не са задължителни, сгради без парно и с хлебарки колкото искаш, както и обратния случай.

Аксесоари си взех от Лидл и Икеа, тия бамбуковите. Повечето по магазините са керамични (а и доста по-скъпи) и се притеснявам да не надерат мивката.  EmbarassedЧетка и кошче взех съвсем обикновени от Бриколаж, надявам се да не прогният бързо.
А за цветята и на мен ми е интересно. Моята баня също няма прозорец и винаги съм смятала, че няма начин да се гледа цвете, освен ако не сложа УВ лампа.

# 738
  • софия
Не виждам вариант при лентов сифон и ниво на душ зоната да "джапаш във вода и да прелее" дори и при някакъв проблем със запушване. Не съм сигурна дали има душ, който може да излива толкова кубици вода интензивно на куп. Вкопаният параван от Грийн е майсторска работа. Как не съм знаела преди година да изтормозя нашия майстор. При нас е ниво без капка силикон за уплътнение и няма проблем с мокренето.

Категорично не съм съгласна и с това, че топлофицирано жилище върви задължително ръка с ръка с хлебарки. Винаги сме били с Топлофикация и ако се е появявала гад има достатъчно ефективни препарати, за да изчезне трайно. Причините за наличие на хлебарки са много повече, а не топлофицирането. То е достижение на развитите общества, от което никога не бих се отказала и ползването му не е скъпо при описаните от ЧС условия.

# 739
Аз затова написах "лично за мен", нямам за цел никого да убеждавам в нищо, СтанцияPeace

И не казвам, че хлебарките се движат по тръбите на парното, а че хлебарките обичат топличко и търсят начин да се намърдат все в такива топлофицирани сгради. Simple Smile Както сама каза - фуги и пукнатини ни делят от тръбите, а там, на топличко до тях, им е любимо място, това няма как да отречеш. Wink Много е хубаво, че в момента нямате гадини и ти пожелавам никога да не припарват до теб, но наистина е въпрос на време, особено в по-централен район с предимно по-стари сгради, в какъвто разбирам, че живееш.  Peace

killpop, знам, че има растения, които много успешно виреят в банята дори и ако няма естествена светлина, стига от време на време да бъдат изкарвани на светло, и точно такива ще търся. Ако някой вече има такова, ще е безценно да сподели личен опит при отглеждането му. Аз много харесвам керамични неща, искам да сложа точно такива за декорация в нишата, която оформихме в едната баня, обаче нещо не мога да си харесам. Търся нещо в цвят светъл тюркоаз или аква, дърво за съжаление не ми върши работа. Също ми трябват плетени кошчета за съхранение на неща за другата баня, може и с капаци. Въобще много неща, дотук бяха драмите, оттук-нататък започва приятната част.  Blush Grinning

# 740
  • София
Настина с вкопан параван седи по-добре, но дали така може да се сложи врата, която се отваря навън..

# 741
  • софия
Стига да има на къде да се отваря вратата безпрепятствено, няма причина да не може.

# 742
Четох, че някои папрати се справяли успешно, може да пробвам наистина Thinking
От керамичните аксесоари, които се продават навсякъде, нищо ли не ти харесва? Виж, за сини неща не съм се заглеждала, но може и да се намират.
За кошници и подобни ти препоръчвам да погледнеш в Джъмбо, ако нещо не те изкефят, поне са евтини, а и лесно можеш да ги ползваш другаде вкъщи.

# 743
Madeleine, понеже сигурно съм изпуснала вие с какво ще се топлите и за топлата вода как сте го решили понеже имаш наблюдения над различните видове инсталации Simple Smile

# 744
За нас най-ефективно се оказа отоплението на ток посредством конвекторни радиатори (пак казвам за нас лично, за да не скочи някой да опонира  Wink). В настоящия ни апартамент имаме и вградено канадско лъчисто отопление, което също е изпробвано и е ок, но то е по-неикономично, ако не е нон-стоп включено, пък ние често пътуваме. Иначе при нормална експлоатация ефектът му е в порядъци по-добър от този на парното - еднаква равномерна и постоянна температура навсякъде в жилището, включително и в банята и съвсем не по-високи сметки от месечните за парно. Ама поне като плащаш, има за какво.

В новия апартамент строителят е осигурил отопление и съответно топла вода чрез ел. котле, но не съм сигурна още дали точно него ще ползваме или отново ще заложим на изпитаното. За топла вода си купихме столитровия смарт бойлер на Теси (по поръчка е, този размер го няма наличен по магазините), дано да е добър. Така на практика липса на топла вода никога няма да се усеща - в момента в който тръгнеш към вкъщи от някъде, просто го включваш дистанционно и като се прибереш, може от вратата да влетиш директно в банята, без да се налага тепърва да чакаш. Simple Smile

killpop, сега тъкмо това чета - алое вера може да се справи в банята според мен, ако се изкарва отвреме-навреме на светлина. Също и бамбукът се оказа добро решение - то какво може да му умориш на него - корени ли има, листа ли кой-знае колко... Laughing Ама е зеленинка и може много да съживи една баня.

Последна редакция: ср, 24 май 2017, 22:03 от Madeleine

# 745
  • Burgas
Влючвам се да кажа за аксесоарите-и аз исках да са стоящи и красиви и поръчах от Vivre- чаша за четките ,диспенсър за течен сапун,кошче ,дори и кърпи си взех,за да са с еднакви декори Mr. GreenЕми да си кажа,не съм доволна от покупката CryОказаха се производство на турска фирма,от някаква смола,уж устойчива.Още на първия месец ,чашката падна на пода(деца,какво да ги правиш!!!) и се пукна.Залепихме я.Това как да е -ние си го направихме,но  след няколко месеца ползване ,помпата на диспенсъра вече е спукана и изтича сапун,освен това и красивите  орнаменти започнаха да се лщюят,може би от сапуна и това,че често се налага да го изплаквам SickДори и да сменим помпичката,самия флакон вече не е в най-добър вид.Само кошчето от сета е добре,все още.И от кърпите съм доволна.
Не съм си мислела,че ще са вечни,но само след няколко месеца не съм очаквала...

Последна редакция: ср, 24 май 2017, 22:53 от borka01

# 746
  • Sofia
Влючвам се да кажа за аксесоарите-и аз исках да са стоящи и красиви и поръчах от Vivre- чаша за четките ,диспенсър за течен сапун,кошче ,дори и кърпи си взех,за да са с еднакви декори Mr. GreenЕми да си кажа,не съм доволна от покупката CryОказаха се производство на турска фирма,от някаква смола,уж устойчива.Още на първия месец ,чашката падна на пода(деца,какво да ги правиш!!!) и се пукна.Това как да е -ние си го направихме,но  след няколко месеца ползване ,помпата диспенсъра вече е спукана и изтича сапун,освен това и красивите  орнаменти започнаха да се лщюят,може би от сапуна и това,че често се налага да го изплаквам SickДори и да сменим помпичката,самия флакон вече не е в най-добър вид.Само кошчето от сета е добре,все още.И от кърпите съм доволна.
Не съм си мислела,че ще са вечни,но само след няколко месеца не съм очаквала...
Уф... тъкмо щях да пиша за Вивре... Толкова добре изглеждат на картинка... Аз само спално бельо и входна постелка съм поръчвала от там. Доволна съм, но там има различни производители... както и различни цени.

# 747
  • Burgas
Не казвам,че всичко от Вивре е зле,просто явно не съм случила...

# 748
И аз от виврето поръчвах някакви осветителни тела, дойдоха обикновени, полска марка, като тия, дето ги продават в Практикера примерно. Едното беше дефектно, та го връщах, другите се държат още, но много евтинджос ми изглеждат. Sad Не знам колко време ще ги изтърпя. Иначе и едни килимчета имам, те са си ок.
Тааа аз поне вече не рискувам само по картинка да поръчвам, трябва да си го видя на живо.

# 749
  • София
Всички аксесоари са ми серията виктория на рока, пробити и монтирани смело. Поръчах ги със замах по картинка, но някъде преди това в хотел ги бях виждала на живо и знаех, че ми харесват.  Само диспенсер за сапун ще търся от някакъв лек и нечуплив материал, в никакъв случай стъкло или керамика, нямам доверие на никого че няма да бъде бутнато от високо.

Общи условия

Активация на акаунт