Моето дете знае за "различните" деца - имаме такива приятели, говорили сме много подробно, че някои се раждат и не мога да ходят, други да виждат, трети да чуват и т.н. и че трябва да е по-търпелив когато срещне такова дете и дори, ако не може да ходи, да не тича около него, а дори и да попита дали иска да му помогне с количката, например. Искаше дори да учим езика на глухонемите ако се срещне дете, което не чува за да можели да си говорят. Ходили сме и в домове за деца без родители (помагам за благотворителност), тоест винаги съм била максимално толерантна и се опитвам да възпитам така и сина си, но понякога, напоследък, на моменти взе да ми идва в повече за правата на различните защото виждам ситуации, като тази, в която сме в момента в градината, че "не специалните" в крайна сметка май се превръщан в онеправдани и имащи нужда от защита. И то следвайки законите, закончетата, наредбичките и др.подобни в защита на деца със СОП.
Абсолютно съгласна съм, че явно и май НЕ работят на практика никакви закони.
За нашия конкретен случай, дочух, че въпросните родители имали връзки някъде "по-горе" и в един момент жалбите и всички писания някак магически не стигали и не стигали до получателя и така докато не се откажеш.
От София сме, за срам, пиша за срам, защото с цялото ми извинение и уважение, но ако уж в столицата където са законописците и са съсредоточени всички институции и на теоря трябва да са най-добрите практики, това се случва, какво остава за по-малките градове, ми то направо да не се раждат деца и да стягаме багажите за чужбина. Много, много ми е болно.
Отровка, още веднъж, много благодаря за информацията

Аз ще продължа да се боря поне още малко. Лично за моето дете почти съм намерила изход, въпроса обаче е принципен.
Освен, че имах нужда от помощ и съвет, писах тук и защото бях чувала, че има много такива случаи и реших, че трябва да се дава гласност, а не да се мълчи
Когато има и ако има някакво развитие , ще пиша отново тук за помощ и информация на други родители, които си блъскат главите как да помогнат на нормалните си, добре възпитани деца хем да останат такива, хем да не се превръщат в жертви на нормалността си