Американски колеж - осма тема

• 104 778
  • 764
  •   1
Отговори
# 615
Bliss, може ли да се изразяваш по-ясно, защото към момента си противоречиш значително и не се разбира мнението ти!

Русалке, искаш да ми кажеш, че има списъци с подредба на приетите в различните училища от 1-ви до 26-ти брой приет ( примерно) с ясни оценки?!

Не мисля, че си противореча. Видно Ежко го разбра.

Всъщност въпросът със закона за личните данни е доста спорен. И становището на КЗЛД е нещо коренно различно от това, което  разтълкуваха училища, МОН и РИУ. Щото така им е много по-лесно. И щото така елиминират възможности именно за контролиране на приема чрез прозрачност и ясно оповестени критерии, точки, резултати. Това касае както приемът, така и всевъзможни математически състезания.

Но въпросът е: Този закон не важи ли и за спортните състезания, както за деца, така и за възрастни? Може би не е лошо на спортистите да им се слага по един чувал на главата и да се обявяват като банан 1, банан 2 и банан 3. За да не им се нарушат правата по закона за личните данни.

Последна редакция: чт, 29 юни 2017, 14:27 от Анонимен

# 616
  • София
Ако имаш предвид ДЗИ... Заявява се искане да се види работата и тя бива показана на ученика със съответните отметки.

Полезно е за детето да си види грешките. Но от гледна точка на прозрачността, ефекта е минимален. Никой не манипулира резултата като намаля оценката на стотици и хиляди души, вместо да дигне тази на един-двама например...  Mr. Green

Аз нищо не съм коментирала за прозрачността или липсата на такава в АК, съвсем нищо. Поясних само, че не е вярно казаното за ДЗИ от Амели.

Амели, да се беше изказала ясно, че говориш за НВО, а не за матури, каквито са само ДЗИ. И да, на  всяко училище има залепен списък с приетите в низходящ ред  на 1 класиране по бал. Не знам дали тази година с разните  промени списъкът е по имена или по входящи номера, но балът със сигурност винаги го е имало..
Недейте чак така сляпо да защитавате нещо... Технически грешки евентуално можели да се  оправят, ок... така е. Ами в случая с АК и евентуални технически  дори не могат, понеже няма как да бъдат констатирани.
Аз не защитавам нито една от двете форми на прием, понеже всяка си има своите кусури, казвам само за протокола, че е илишно това абсолютизиране.

Идеално се разбра какво има предвид Блис. Peace И то не е нападка срещу АК..

Последна редакция: чт, 29 юни 2017, 13:51 от пенсионирана русалка

# 617

Всъщност въпросът със закона за личните данни е доста спорен. И становището на КЗЛД е нещо коренно различно от това, което  разтълкуваха училища, МОН и РИУ. Щото така им е много по-лесно. И щото така елиминират възможности именно за контролиране на приема чрез прозрачност и ясно оповестени критерии, точки, резултати. Това касае както приемът, така и всевъзможни математически състезания.

Но въпросът е: Този закон не важи ли и за спортните състеазнаия, както за деца, така и за възрастни? Може би не е лошо на спортистите да им се слага по един чувал на главата и да се обявяват като банан 1, банан 2 и банан 3. За да не им се нарушат правата по закона за личните данни.

Всъщност ненавиждам тълкуванието на МОН и РИО и винаги съм се борил против него.
Малка подробност за становището на КЗЛК: вратичката за обявяване на имена и резултати беше, че състезанията могат да вкарат в регламента си условието за публичност. И понеже не са задължителни, на който не му харесва да не ходи или да участва извън класирането, ако му дадат. Това е и становището в развитите държави.
Изпитите за прием и НВО обаче са задължителни. За тях и на запад се изисква анонимност.
За ограничаване на измамите има и други механизми.

Но истински страшния проблем е на друго място. За специализирани училища (като СМГ и НПМГ) се ползват общи средства за подбор (като НВО). Което е безобразие и което в крайна сметка ще ги направи обикновени гимназии със засилено изучаване на математика...

Последна редакция: чт, 29 юни 2017, 14:11 от Ezhko

# 618
Има много прост начин за повишаване на доверието (но явно не ги вълнунва) - прозрачност. Да изкарат пълните списъци с резултатите. Да изкарат  списъците на поканените  и резултатите. Да обявят списъците на приетите. Да обявят публично спечелилите пълна стипендия.

Едно време след изпитите всички резултати се изнасяха на едно табло и там всеки можеше да се види къде е в класирането. Вярно е, че нямаше имена, а номера, но все пак се виждаше и всеки прието можеше да си намери името. После нещата отидоха към по-голяма непрозрачност - вече табла с резултатите няма. Не знаеш колко е най-високият бал, не знаеш коклко е най-ниският, не можеш да видиш къде е твоето дете спрямо другите, абе нищо не знаеш. Освен ако някоя мама във форума не напише де Laughing

Докато имат ученици, ще правят така, както намират за добре, при това в интерес на Колежа.
А на който не му харесва начина - гимназии дал господ, и частни държавни, една от друга по-елитни. Далеч от американците и не сектантски, няма дрога и не се бият, имат железен успех, дават дори по-високо ниво на езика че и допълнително умения, както четем в темата, а , и са по-добри на олимпиадите, изобщо, всичко е врЪХТа.
(ЧС, не е към теб лично, не скачай...)

Защо да скачам, и аз съм на това мнение - частна институция са, правят си каквото искат. Аз към тях претенции нямам. Претенциите ми са към вярващите, че всичко е супер честно и принципно без никакво изключение Mr. Green

Последна редакция: чт, 29 юни 2017, 14:22 от Черна станция

# 619
  • София
Вярно е, че преди се изкарваха резултатите на табло. Но не мога да разбера с какво това табло е правело процедурата по-прозрачна? И по какъв начин е гарантирало, че няма да има хора под чертата?

# 620
  • софия
Eх, Русалке, цяла България (айде половин +Русалката) им вика матури, но добре, изказа ми да е проблем. Съгласна съм, че може да подведе, ще внимавам.

Щом има списъци, супер.

И къде видяхте, че защитавам колежа. Къде? В това, че искам да си "довършва изречението, този който го е започнал...." точно за да се избегне ей така празно говорене. Защитавам позицията си, че е непрозрачно, пък "китайския никнейм"   Crazy (нямам идея какво е всъщност) знаел. Несериозно е.

Аз Блис продължавам да не го-я разбирам. Уж СС имали стабилно сито накрая, Ежко вика "БРАВО" , а пък в един момент дано не приличали на АК , че това не било добре... )предполагам, че просто и там има някакво инфо недостижимо за хора извън кръга...

но аз днес чета през редовете,  на сто места съм едновременно.

За нас тази година ще е първа в колежа. Не е ли нормално да ме интересува всичко свързано с него, включително и заявленията за некоректност . На това му се казва любопитство! Любопитна съм, интересно ми е. Искам да познавам мястото от всякакви гледни точки!

Както и да е. В този си вид за мен дискусията е излишна.

допълвам: Блис ми усмихна деня с тия банани, искрено ме разсмя  Party
Хубав ден на всички!

# 621
СтефанБ,  и в така наречените елитни  също няма кой знае какви дечурлига на мастити банкери, финансисти, политици... Има дечурлига на хора с  големи финансови възможности,да, ама чак преместени мързеливи отрочета на такива  от АК в елитните - едва ли.

Никсе, не се разбрахме. Това, че децата са преместени не значи, че са отишли в елитните гимназии, в които по-надолу казвам, че не е така трудно. Аз никъде не твърдя, че са преместени в БГ, просто защото те не са.

Не подценявай хората, пардон, банкерите, макар и централни. Отидоха в добри училища по бреговете на някои цюрихски и лозански езерца.

Блис, може би бъркам, но струва ми се, точно Ваши бяха няколкогодишните коментари по неосъществения прием в СС, откъдето имам косвени впечатления за бозата в приема там.Ако бъркам, моля за извинение, може да е бил друг потребител.
Иначе преки имам достатъчно, наистина от първа ръка, на ниво Директорката и съпруга й, който ми е бивш колега, така че, успехът на СС не мисля, че е плод на копиране, по-скоро е пример на правилен подход на прилагане  на бизнес модел в образованието и усет къде кога с колко и какво да се направи в БГ. Модел. който, както всеки бизнес е безскрупулен и предимство ма този, който е с потенциал да е полезен, естествено, детето трябва да има поне някакви данни за склонност към моделиране и послушание, да е безпроблемно.
Останалото е матрица, привличане на читави учители и гърч. Работи.

# 622

Не подценявай хората, пардон, банкерите, макар и централни. Отидоха в добри училища по бреговете на някои цюрихски и лозански езерца.

Блис, може би бъркам, но струва ми се, точно Ваши бяха няколкогодишните коментари по неосъществения прием в СС, откъдето имам косвени впечатления за бозата в приема там.Ако бъркам, моля за извинение, може да е бил друг потребител.
Иначе преки имам достатъчно, наистина от първа ръка, на ниво Директорката и съпруга й, който ми е бивш колега, така че, успехът на СС не мисля, че е плод на копиране, по-скоро е пример на правилен подход на прилагане  на бизнес модел в образованието и усет къде кога с колко и какво да се направи в БГ. Модел. който, както всеки бизнес е безскрупулен и предимство ма този, който е с потенциал да е полезен, естествено, детето трябва да има поне някакви данни за склонност към моделиране и послушание, да е безпроблемно.

Апострофа ми беше за твърдението ви, че имало цедка на входа, а после нямало мрежа. Всъщност цедката на входа е жестока, но тя далеч не е само по успешно положени изпити. Хайде да го кажем така: не винаги е по успешно положени изпити.  Wink Всъщност апострофа казваше, че и после има цедка. И тази цедка се изразява в неподновяване на договор. И мотивите далеч не са само успех под минимума от 4,50 или дисциплина.

А иначе ми хареса горното описание на бизнес модела. Мисля, че е абсолютно точно като достоверност и действително работи. Сега, спорен е момента дали успехите се дължат единствено на училището, както се опитват да ни убедят в една друга тема.  Wink Моето мнение, базирано на доста задълбочено проучване е, че единици деца дори и от СС, ПЧМГ и т.н. НЕ ходят на частни уроци за НВО. Т.е. успеха не е само на работата на училищата, но основно те се кичат с това.

Но твърде много излязохме от конкретиката на темата. Мисълта ми беше, че силно се надявам, приемът в СС да няма абсолютно нищо общо като ниво на честност и почтеност с този в АК. В името на доброто име на АК. Това в отговор на репликата, че СС копирали АК по отношение начина на прием.

Амели надявам се сега да ви стана ясно.

# 623
Блис, самоцитирам се, за да не преразказвам.

Нима има прозрачност примерно в Света София  или подобни желани частни предприятия - вижте темите, или в  Нукк (забележете, държавно е) , или за университетите, за тях да не говорим изобщо - там ситото е тънко на входа, ноистина, но после няма мрежа на изхода... та ефекта е подобен.

Тоест там - в университетите има тънко сито на входа и почти без на изхода.  Права сте, не е супер ясно, бързал съм,пишейки. В Унитата, не в СС или друго училище.
Естествено, че СС имат условие за успех, за да ти дадат договор...
Да не са луди да си сриват имиджа обучавайки хаймани и пройдохи, независимо от кинтите на родителите.Панически се бяга от такива прояви, директно се разкарват децата. Или ако много знаят и се правят на индивидуалисти... Не им трябват, да се опрявят други с тях, чао...  Там се гледат нещата в перспектива, а такъв подход може да се прилага само от хора с големи възможности да финансират предприятието си, а и визия и убеденост да го правят. В името на бъдещите печалби. Което е непостижимо за повечето директори дори на частни гимназии - било поради алчност било поради глупост.
Това ми беше поинта.
Без да искам, извадих още един контрапункт на БГ модела (стандартния, изключвам 1-2 бели врани) спрямо този на АК.
Те американците това си го могат. ненапразно са измислили деривативите и кредитните карти.... При първите някои печелят, други губят, умението е да си първата категория и стремежа да го направиш прави щастливи тарикатите - посредниците. там е уловката. При вторите - ако спазваш правилата , ама в детайли, с най-дребния шрифт и си правиш труда да си ъпдейтнат, банката те обслужва безплатно, кредитът ти е на нула. Но паднеш ли й, демек, закъснееш с просрочие или не изпълниш нещо, получаваш близо 20% лихва. Кьорав карти не играе... като котка и мишка...

Извинете за спама.

Последна редакция: чт, 29 юни 2017, 15:13 от StefanB

# 624
успехът на СС не мисля, че е плод на копиране, по-скоро е пример на правилен подход на прилагане  на бизнес модел в образованието и усет къде кога с колко и какво да се направи в БГ. Модел. който, както всеки бизнес е безскрупулен и предимство ма този, който е с потенциал да е полезен, естествено, детето трябва да има поне някакви данни за склонност към моделиране и послушание, да е безпроблемно.
По мое мнение 90% от успеха на което и да е "елитно" училище се състои в правилния подбор и периодичната пресявка на учениците. А начина за подбор на СС е побългарена версия на АК...
Що се отнася до безскрупулния бизнес модел и послушните, лесно моделируеми деца - то това, с което бяхме по добре (и все още сме) от "гнилия" запад е разбирането, че има неща, които не се купуват с пари... Поради което децата ми бяха в "Климент Охридски" и едното после в СМГ, а не в Света София.

На банкери, политици и т.н. отдавна вече им е ясно, че има три вида образование:
1. Такова за децата на елита - здравословен живот и физическа култура, минимума финанси и мениджмънт, за да не ги грабят много наетите експерти и привикване към лукс и господстващо положение (т.н. лидерство) - например някои Британски и Швейцарски колежи.
2. Такова за таланти - подготвящо бъдещите експерти, които да служат на елита - например АК и т.н. в България.
3. Такова за масите
Съвсем е очевидно, че малко деца на влиятелни родители ще се натискат точно за АК...

# 625
Разбирам сега. Наистина преди, без доизясняването сега, не се разбираше, че тази забележка е само за университетите. И не се разбира за кои университети говорите.
Но и тук бих ви апострофирала като се самоцитирам:

И тази цедка се изразява в неподновяване на договор. И мотивите далеч не са само успех под минимума от 4,50 или дисциплина.

# 626
  • София
Защо да се интересуват от  доверието на хората, при условие, че имат по 3-4 желаещи за едно място? При това срещу заплащане. Дават добро образование и това за тях е достатъчно.
Според мен трябва да проявят повече уважение към обществото и родителите и да показват резултатите още в деня на излизането им.
За мен това, което породи съмнение е факта, че резултатите излязоха чак в 16:45ч. Срока за записването беше предишния ден. Справката се прави точно за 10 минути. Какво правиха толкова време? И накрая всички места за заети!?!
Както и да е, както каза една дама по-горе, одисеята АК за нас приключи, да сме се представили по-добре.
Пожелавам на всички родители и деца хубаво лято!

# 627
Защо да се интересуват от  доверието на хората, при условие, че имат по 3-4 желаещи за едно място? При това срещу заплащане. Дават добро образование и това за тях е достатъчно.
Според мен трябва да проявят повече уважение към обществото и родителите и да показват резултатите още в деня на излизането им...
За да имат толкова кандидати и реално записващи се да учат там, най-важното е доверието, още повече за да си плащат. Дават отлично образование и не само това, учат децата да се справят с личностни предизвикателства... Но кой ще си запише детето, ако няма доверие на съответната институция, била тя частна или държавна?
 newsm78 това за повечето уважение и деня за излизане... Извинявайте, ама срока за записване изтичаше на 27 в края на работния ден... те приемат документи до истинския край на деня им (16:30, сутрин са там в Sunglasses, не са на работа следващите 3 часа... А поканването на още ученици за записване, не е дейност на една секретарка, която поглежда списъка с чекнато - записан-не и решава. Някой да ви е казвал "нови места ще бъдат обявени на 27-ми"  newsm78
На 28ми беше ден за получаване на академични справки за втори учебен срок, срещи с преподаватели на всички настоящи колежани (а дали не даваха дипломите и грамотите на осмокласниците...), та не виждам драмата да не е на 28ми сутринта, а към края на работния ден.

# 628
Анинка,
Доверието е критично важно за успеха на което и да е колективно начинание и повярвай ми, АК са много наясно с факта. Заплащането НЕ покрива изцяло даже променливите разходи на колежа...Целите им далеч не са тясно разбрани финансови. И са далеч по-амбициозни от просто предлагане на добро образование. Поради което се налага даже да предлагат стипендии за да привличат максимално количество талантливи деца. Мисля, че 3-ма за място не ги задоволява ама хич и ще се борят да повишат конкуренцията.
Колкото до уважението - има го и то не само към родителите, но и към децата (справка - имейлите към кандидатите тази година). Това обаче не означава, че ще се съобразят с всяко едно изискване на всеки отделен родител (особено в нарушение на законите).
Колкото до това, че са обявили приключването на приема по-късно... Да, справка се прави за 10 мин. След като всички формуляри, такси и т.н. са въведени в системата. Имайки предвид, че тази година последния ден за записване съвпадна с първия ден за обявяване на класирането в гимназиите (което излезе към обяд), предполагам, че едно 100-150 заявления са били подадени в късния следобед на 27-ми.
Ако 5-ма души работят по въвеждането на документите, на човек се пада да въведе от 5 до 8 заявления. Което имайки предвид колко е обема на едно заявление е отнело от 3 до 5 часа общо с проверките (вкл. дали парите за депозит са дошли по сметката). Което дава готовност къде 14:30 -15:00 имайки предвид почивки, обяд, прекъсвания за други дейности. Решението за закриване на приема се приема вероятно на съвет. А съвета разглежда не само тези въпроси... И стана 16:00-16:30.
Дадох едно възможно обяснение. Не съм от АК и не твърдя, че е обезателно вярното.
Разбирам, че сте разстроени, но това е само една от всички възможности в живота на детето. И по мой опит, една пропусната възможност не предрешава живота на човек...идват други. Работете по тях търпеливо и с постоянство и вярвам, че няма да се разминете с успеха.
Което най-искрено ви пожелавам!

# 629
  • София
  Нали още с обявяване на класирането приеха 20+20 резерви. На някои от тях ли отказаха записване и какво точно се е случило?

Общи условия

Активация на акаунт