Американски колеж - осма тема

• 104 737
  • 764
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Анинка,
Доверието е критично важно за успеха на което и да е колективно начинание и повярвай ми, АК са много наясно с факта. Заплащането НЕ покрива изцяло даже променливите разходи на колежа...Целите им далеч не са тясно разбрани финансови. И са далеч по-амбициозни от просто предлагане на добро образование. Поради което се налага даже да предлагат стипендии за да привличат максимално количество талантливи деца. Мисля, че 3-ма за място не ги задоволява ама хич и ще се борят да повишат конкуренцията.
Колкото до уважението - има го и то не само към родителите, но и към децата (справка - имейлите към кандидатите тази година). Това обаче не означава, че ще се съобразят с всяко едно изискване на всеки отделен родител (особено в нарушение на законите).
Колкото до това, че са обявили приключването на приема по-късно... Да, справка се прави за 10 мин. След като всички формуляри, такси и т.н. са въведени в системата. Имайки предвид, че тази година последния ден за записване съвпадна с първия ден за обявяване на класирането в гимназиите (което излезе към обяд), предполагам, че едно 100-150 заявления са били подадени в късния следобед на 27-ми.
Ако 5-ма души работят по въвеждането на документите, на човек се пада да въведе от 5 до 8 заявления. Което имайки предвид колко е обема на едно заявление е отнело от 3 до 5 часа общо с проверките (вкл. дали парите за депозит са дошли по сметката). Което дава готовност къде 14:30 -15:00 имайки предвид почивки, обяд, прекъсвания за други дейности. Решението за закриване на приема се приема вероятно на съвет. А съвета разглежда не само тези въпроси... И стана 16:00-16:30.
Дадох едно възможно обяснение. Не съм от АК и не твърдя, че е обезателно вярното.
Разбирам, че сте разстроени, но това е само една от всички възможности в живота на детето. И по мой опит, една пропусната възможност не предрешава живота на човек...идват други. Работете по тях търпеливо и с постоянство и вярвам, че няма да се разминете с успеха.
Което най-искрено ви пожелавам!
Аз най-искрено ви заявявам, че ако второто ми дете прояви желание да учи в АК ще му съдействам напълно.
Второ, съвета Ви е добър, но във форум.... да си разменяме съвети ... аз лично ще се въздържа.
Трето. Не поставям под въпрос доверието към обучението на учениците. Според МОН АК е най-доброто частно учебно заведение и на трето място сред всички учебни заведения в РБ. /в съответната степен на образование/
Що се отнася до разходите, се замислих какви постоянни и променливи разходи има едно училище. Заплати на преподаватели, наеми. Това си е техен бизнес, не ме и интересува, но понеже отворихте тема... Ще проверя колко е издръжката на едно дете в СМГ или 91-во, училища съизмерими по някакъв показател с АК и ще пиша.
Последно, за имейлите. Трябвало е да ги пуснат, след като се запишат децата. На много родители не се е харесало, някой да си контактува с децата зад гърба им.
И наистина последно. Това, което давате като обяснение звучи логично. Но, ....съвпада с факта, че за първи път в историята на АК не се обявяват резерви.

# 631
  • София
Не, на 103. Вероятно и на 101 и 102, но те не са писали в темата.

Някога, преди 14 години, големият ми  син беше 52 или 53ти (забравила съм вече кое от двете), чертата минаваше на 50. Следващите 20 уж бяха резерви на пълна, тройна, такса, но тогава никой не търсеше родителите. Не ми е хрумвало да обвинявам АК, че не ме е потърсило...

# 632
  Нали още с обявяване на класирането приеха 20+20 резерви. На някои от тях ли отказаха записване и какво точно се е случило?
Както писах по-горе: целта е да се запишат минимално 160 и максимално 200 (колкото са и поканени). Най-вероятно не са се записали както от основните, така и от резервните поканени. Но записалите се са повече от 160. Което е достатъчно според АК.

# 633
  • София
Не, на 103. Вероятно и на 101 и 102, но те не са писали в темата.

Ясно, благодаря! Малшанс... Confused

# 634
...Последно, за имейлите. Трябвало е да ги пуснат, след като се запишат децата. На много родители не се е харесало, някой да си контактува с децата зад гърба им...
И наистина последно. Това, което давате като обяснение звучи логично. Но, ....съвпада с факта, че за първи път в историята на АК не се обявяват резерви.
За имейлите - аз дадох моя, всеки дава който мейл за контакт иска... защо да е през гърба им, родителите са попълнили заявлението за кандидатсване, те са дали мейла на детето си като начин за контакт  newsm78
Обявеният прием е 2*80=160 Т.е. местата след 80то са поканени за записване резерви (дори по-рано така излизаше в справката). Всички кандидати виждат мястото си в класирането. Моят син е със статут "резерва место 13х" т.е. над 30 момчета са пред него след поканените... Миналата година поканиха не резерва от номер до номер а кандидати с резултат от ...% до ...%. Като гледах разликата беше не по-вече от 5-6 деца. С практиката на предварително поканени резерви значително намаляват времето на кампанията и каненето на още 10 момчета+10 момичета, още веднъж така и после пак от % до %...

# 635
съвета Ви е добър, но във форум.... да си разменяме съвети ... аз лично ще се въздържа.
Не поставям под въпрос доверието към обучението на учениците. Според МОН АК е най-доброто частно учебно заведение и на трето място сред всички учебни заведения в РБ. /в съответната степен на образование/
Що се отнася до разходите, се замислих какви постоянни и променливи разходи има едно училище. Заплати на преподаватели, наеми. Това си е техен бизнес, не ме и интересува, но понеже отворихте тема... Ще проверя колко е издръжката на едно дете в СМГ или 91-во, училища съизмерими по някакъв показател с АК и ще пиша.
Последно, за имейлите. Трябвало е да ги пуснат, след като се запишат децата. На много родители не се е харесало, някой да си контактува с децата зад гърба им.
Съжалявам, ако съм Ви засегнал, позволявайки си да дам непоискан съвет. Беше от най-добри чувства към Вас.
За мен оценката на МОН, доколко дадено учебно заведение е добро, е меко казано неинтересна след всичко, което МОН "направи" за СМГ и НПМГ.
Що се отнася до разходите - следва да се сравняват ябълки с ябълки. Преценете съотношението преподаватели/подържащ персонал/ученици. Сравнете заплатите на персонала и издръжката на чуждестранните преподаватели. Преценете разходите за учебници и материали, както и разходите за извънкласна дейност (например АК поема изцяло таксите, пътните и дневните за математическите състезания в Созопол). Има и доста други неща, които следва да се имат предвид...
Не съм чувал за други родители, за които имейлите изпратени от АК на кандидатите да са били нещо  друго, освен невероятно мили и полезни ИМЕННО ЗА КАНДИДАТСТВАНЕТО. Освен това на ориентационната среща беше споменато за тези мейли, така че не са били тайна комуникация.
И последно: не съм упълномощен да давам обяснения от името на АК. Просто предложих сценарий, базиран на личния ми опит в планирането. А съвпаденията, най-често, са си просто съвпадения.

# 636
  • София
Относно e-mail - ите: останах с впечатление, че в деня на изпита децата са попълвали в някакъв формуляр данните си и там се е изисквал такъв адрес. Предполагам повечето деца са вписали своя, а на на родител адрес.
Нямам проблем с това, че синът ми получи 1 или 2 мейла след изпита. Беше някакво есе, ако не се лъжа.

# 637
... за първи път в историята на АК не се обявяват резерви.

Тук искам да защитя АК - те не са били длъжни да повикат резерви, защото са го направили предварително. Едно време викаха на няколко пъти и нещата се влачеха много време, но от една или две години обявяват за приети по няколко десетки деца отгоре за да си спестят това разтакаване. За тях това е риск, защото ако се откажат по-малко от предвидените деца ще трябва да запишат повече и явно това е станало сега, а прецедентът не е кой знае какъв, защото това "за първи път в историята" звучи много гръмко, но всъщност касае практиката от само една или две години. Предполагам, че ако тази практика продължи десет години ще има и други подобни случаи.
Разбираемо е, че децата и родителите, които са били близо до чертата, са разочаровани, но приемете, че просто имате малшанса да са се явили прекалено малко "спортисти".

За мен оценката на МОН, доколко дадено учебно заведение е добро, е меко казано неинтересна след всичко, което МОН "направи" за СМГ и НПМГ.
Така е, МОН се опитва да скапе тези училища, но това не значи, че непременно е успяло. Все пак в поне едно от тези училища виждам доста силна мобилизация на съпротивителни сили и някак си успяват да устоят. Да ти припомня, че приемът след 7 клас става с НВО не от днес, а от десетилетие и повече и не се усеща някакъв негативен ефект. 

Що се отнася до разходите - следва да се сравняват ябълки с ябълки. Преценете съотношението преподаватели/подържащ персонал/ученици. Сравнете заплатите на персонала и издръжката на чуждестранните преподаватели. Преценете разходите за учебници и материали, както и разходите за извънкласна дейност (например АК поема изцяло таксите, пътните и дневните за математическите състезания в Созопол). Има и доста други неща, които следва да се имат предвид...
Тук не си много прав - и двете са гимназии, и двете не са пансиони. АК има да поддръжа много голям кампус и има чужди преподаватели, но пък СМГ финансира ходенето по състезания (местни и международни) на много деца. Според мен нещата стават сходни и съизмерими. В същото време издръжката на дете от СМГ е някъде към 800 евро, а таксата на дете в АК е 6600 (толкова ли беше?). Нека приемем, че дават 10% за стипендии и пак остават 6000 евро на дете. Е тези над 5000 евро на дете в повече при 160 деца правят към 800 000 евро.

Последна редакция: чт, 29 юни 2017, 18:08 от Черна станция

# 638
  • София
Ежко,
съгласна съм за разходите. Предлаганата услуга е различна, ДЗИ по два предмета не дава пълна представа за нивото на образованието. Ако един финансов анализатор има за задача да даде оценка за рентабилността на инвестицията в акциите на АК и СМГ, ще даде по-висока на смг. Двете дружества са с нестопанска цел, но връзката инвестирани средства/успеваемост според мен не е в полза на АК.
АК за мен си остава най-доброто място за средно образование, пак повтарям.
Не ми харесва тона им, не ми харесва, че афишират как не е необходима специална подготовка, а на теста дадоха неравенства, които по календара на мон не бяха взети в училище.
Но идеален вариант няма.
Не ми се ще да видя спор от името на лисицата, гроздето си остава сладко Simple Smile

# 639
За стипендиите не мога да преценя на какъв принцип се дават. Но специално за приема - съвсем коректен и прецизен е, според мен.

Последна редакция: пт, 30 юни 2017, 09:20 от Анонимен

# 640
... за първи път в историята на АК не се обявяват резерви.

Тук искам да защитя АК - те не са били длъжни да повикат резерви, защото са го направили предварително.
[/size]

Няма да коментирам. Соча само фактите:

От самото начало на кампанията публично бе обявено, че:
-  последен ден за записване на първите поканени е 27.06.2017г.  (14-17 ч.).
-  последна дата за предоставяне на оригинални свидетелства - 04.07.2017г. при изрична уговорка в договорите за съдбата на внесената сума ако детето не донесе свидетелството в оригинал.

Реалност: записване на деца и на 28.06.2017 г.

Родители на деца, които са близо до "чертата", трепетно очакват 28.06.2017 г., когато е обявено, че ще обявят резервните места.
Лично проверяват, както и по телефон до 40 минути преди 17 ч. на 28.06.2017 г., а от страна на АК им заявяват, че до края на деня (28.06.2017 г.) ще публикуват съобщение и в него ще бъде описано всичко: дати,  срокове и подробна информация относно свободните места.

Минути след това се появява текст, завършващ с пожелания за хубаво лято.

Последна редакция: чт, 29 юни 2017, 19:54 от Deborana

# 641
Относно e-mail - ите: останах с впечатление, че в деня на изпита децата са попълвали в някакъв формуляр данните си и там се е изисквал такъв адрес. Предполагам повечето деца са вписали своя, а на на родител адрес.
Нямам проблем с това, че синът ми получи 1 или 2 мейла след изпита. Беше някакво есе, ако не се лъжа.

Всъщност имейлите, за които ставаше дума бяха преди изпита  Simple Smile

Така е, МОН се опитва да скапе тези училища, но това не значи, че непременно е успяло. Все пак в поне едно от тези училища виждам доста силна мобилизация на съпротивителни сили и някак си успяват да устоят. Да ти припомня, че приемът след 7 клас става с НВО не от днес, а от десетилетие и повече и не се усеща някакъв негативен ефект.  

Успя до голяма степен с Френската, НГДЕК и НПМГ. Боя се, че от миналата година са се заели здраво и със СМГ...

Тук не си много прав - и двете са гимназии, и двете не са пансиони. АК има да поддръжа много голям кампус и има чужди преподаватели, но пък СМГ финансира ходенето по състезания (местни и международни) на много деца. Според мен нещата стават сходни и съизмерими. В същото време издръжката на дете от СМГ е някъде към 800 евро, а таксата на дете в АК е 6600 (толкова ли беше?). Нека приемем, че дават 10% за стипендии и пак остават 6000 евро на дете. Е тези над 5000 евро на дете в повече при 160 деца правят към 800 000 евро.

АК донякъде е и пансион, но да оставим това настрана.
Таксата в момента е 6 150 Евро. Стипендии получават 80% от учениците в границите между 10 и 90 процента. Да кажем средно по 20% на дете, което е около 1200 Евро. Остават към 5000 Евра.
Само учебниците за една година струват около 900 Евро на дете по цени от Амазон. 25 чуждестранни преподаватели по (средна пазарна цена) 60 000 Евро на година, разделени наоколо 1000 ученика правят
по 1500 Евро на ученик. Колко вземат българските преподаватели нямам идея, но ако вземем 1/3 от западните и факта, че са 3 пъти повече, получаваме нови 1500 евра. Отделно още поне 1000 за академични съветници и административен персонал. Дотук са 4900 Евро без да броим лабораторни консумативи, извънкласни форми на занимания, вода, ток, парно и т.н, които безпроблемно ще минат 600 евро на дете... Съизмерими, ама друг път. За сравнение, таксата  за чужденци, за която се предполага,че не е субсидирана е 18000 Евро...

Ако един финансов анализатор има за задача да даде оценка за рентабилността на инвестицията в акциите на АК и СМГ, ще даде по-висока на смг. Двете дружества са с нестопанска цел, но връзката инвестирани средства/успеваемост според мен не е в полза на АК.
Ако го разглеждаме от родителска инвестиционна гледна точка и вземем под внимание осреднените постигнати резултати по прием и стипендии за висше, много е възможно да стигнем до друг извод. От друга страна инвестиции, които дават по-голяма доходност носят и повече риск...

Последна редакция: чт, 29 юни 2017, 20:54 от Ezhko

# 642
Е, нека приемем, че си прав и разходите на АК са 5 пъти тези на СМГ. Ама то тогава ефективността на АК става прекалено скромна - с пет пъти повече разходи сходно качество на изхода. Хайде, знам че никога няма да приемете, че качеството е сходно, ама да е пет пъти по-високо? newsm78

# 643
  • София
LUCY, браво на госпожицата за успеха! Ясно е, отдавна, че отпускането на финансова помощ не е свързано с успеха, а с доходите на семейството. Липсата на свободни места след първи тур може да означава, че много от децата, взели успешно изпит не са приети по първо желание в гимназиите, в които са имали като желание. Разбира се и от финансовите възможности на родителите. Поканили са първите 200, не не са записали 200 деца. Имало е отказали се деца, взели изпита, поради разни
причини. Очевидно, отказарите се са били доста по-малко спрямо предните години.

# 644
Е, нека приемем, че си прав и разходите на АК са 5 пъти тези на СМГ. Ама то тогава ефективността на АК става прекалено скромна - с пет пъти повече разходи сходно качество на изхода. Хайде, знам че никога няма да приемете, че качеството е сходно, ама да е пет пъти по-високо? newsm78
Мне, само три пъти  Laughing The law of diminishing returns...

Минути след това се появява текст, завършващ с пожелания за хубаво лято.

Просто окончателната информация става известна на секретарката минути по-късно. Съвсем нормално.

Общи условия

Активация на акаунт