Американски колеж - осма тема

• 104 714
  • 764
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Стана ми интересно, всяко едно домашно защо се проверява с програма, има все пак задания, които по никакъв начин не позволяват плагиатство.. Например дават  ти една графика и ти  трябва да анализираш  информацията по нея, тенденциите през годините, да направиш сравнения на данните в годините, да формулираш изводи..  Откъде и какво ще препишеш/заимстваш?Или по математика? Сещам се за безумните немски изхвърляния и в университетите (явно и в АК е така), за  плагиатство/преписване  по мат би могло да се счита, според мен поне,  единствено дословно еднаквото поднасяне на решение/разписване на дадена задача от няколко души. Иначе какво?  Къде остава обективизмът в преценката кой е работил сам и няма ли  опасност да изгори така и човек, който с нищо не е мамил.. А щом има опасност това да стане, системата не е чак толкова добра.

# 661
Стана ми интересно, всяко едно домашно защо се проверява с програма ...
Ееее, чак дотам не са стигнали. Проверяват се само работи, в които може да се плагиатства. Проекти, доклади и т.н. И никой не е изгорял, заради грешка. Може само да се е поопарил. Но за умишлено плагиатство наистина се гори.

# 662
  • София
Стана ми интересно, всяко едно домашно защо се проверява с програма ...
Ееее, чак дотам не са стигнали. Проверяват се само работи, в които може да се плагиатства. Проекти, доклади и т.н. И никой не е изгорял, заради грешка. Може само да се е поопарил. Но за умишлено плагиатство наистина се гори.

Позовах се на казаното от Луси за всяко домашно, затова попитах...

# 663
Аз дето веднъж се възмущавах, че няма значение съдържанието, а само "чеклиста" - да има това, това и това и да изглежда по този и този начин. Разбира се И съдържанието има огромно значение, но за неправилно оформление може да ти изхвърчи доста надолу оценката. При презентациите се следи за време на изложение, поведение - общуване с другите и дори облекло - за всичко това могат да се вземат точки, както и за разни други неща. Формата е не по-малко важна от съдържанието. Така е в съвременния западен свят - за зло, или за добро....
Така е от как свят светува, навсякъде. За зло или за добро, "по дрехите посрещат"...
А за чеклистите, пробвай да обясниш сега ти, на някой, който няма нашия опит, с какво се ядат "чеклистите" и какви витамини съдържат  Mr. Green Mr. Green

# 664
  • софия
Не.
Преди изпита мейлите със съветите идваха на моя адрес. Но на 24.04. детето получи на своя мейл есето за куфара. Изненадах се, че му имат адреса и питах откъде. Каза, че на изпита е попълвал нещо като информационна бланка. Ако есето представлява интерес и не е получено при вас, мога да  препратя.

Да, благодаря много. Ние не сме получавали такова...

И аз така си помислих, но попитах преди малко и се оказа, че детето е получило на своя си имейл 3 бр.
Като поздрав за успеха и приветствие за добре дошли. На единия мейл даже ако искат могат да отговорят! Проверете и в спам.

# 665
Много сте писали  Simple Smile

- Проверяват се всички домашни за плагиатство, за които е било възможно. Разбира се, че математиката не влиза в това число, но не само проекти и доклади се проверяват, а всяко писмено задание
- В АК дипломата не е самоцел. Зад нея седят реални знания по всички предмети, които си научен да прилагаш практически. Ползването им често учудва околните, свикнали да си добър в конкретна област. Аз, която се кълнях, че детето ми ще се развива в конкретна област, за пореден път съм благодарна на АК, че няма пренебрегване на предмет. Основата от АК й помогна да завърши две различни и трудни специалности и се развива в област, за която не бях предполагала.
- АК е сдружение с нестопанска цел и не формира печалба. Декларацията му е  публична.
- Попаднах на дискусията за превода на дипломите за университетите на Острова в темата за студентите там. Потребител вмъкна, че при конкретен въпрос към съветниците за превода на дипломите е разяснено, че не става въпрос за легализиран превод ( ако трябва ще издиря поста ). При 130 родители е възможно някой да не е разбрал правилно, както е възможно и конкретен университет да има специфични изисквания. Системата за кандидатстване не е перфектна и деца , и родители Трябва да следят до къде е стигнал процеса с изпращането на документите им ( дори и тези онлайн). Не разчитайте само на съветниците! Последните две изречения са личен съвет .
 Мисля, че АК е единственото училище, което поема не малка част от разходите за кандидатсване в университети. Имахме право да кандидатстваме в 9 университета в САЩ, за които АК поемаше таксата за разглеждане на документи (понякога само за едно уни тази такса може да е 100 щ.д, понякога пък директно и унито ти я премахва, но ми беше по-спокойно без този разход)

Последна редакция: пт, 30 юни 2017, 09:18 от rosss

# 666
Росс, че поемат такси за САЩ е ясно, това си е политика, иначе за какво ручат жабетата да наливат пари в бездънна кошница...
Бездънна е, наистина. Откак са там, от 91 год не са спрели с ремонтите, това са милиони потънали в тулли цимет и бетон и в джобове на фирми... След МВР сградите бяха в състояние, което само мъж служил в казарма може да си представи, подобно на щабовете по 3-та армия....
До 2005-6 таксите за първите 100 деца бяха по 2.000 евро, за резервите - двойно. Тогава свършиха парите трупани по сметки на Колежа десетки години, докато е бил милиционерска школа и въведоха новата система - двойна такса за всички и стипендия, като информация - детайлна, но за 14/15 уч. година последно има на сайта на Колежа, ето линк:

http://www.acs.bg/Home/Giving_to_the_College/More_Statistics.aspx

Пак там има и последния финансов отчет.

Под графиката е казано следното:

In the academic year 2014/2015, the number of ACS students receiving scholarship grew to 224 students, which represents 30% of the students enrolled in ACS. Moreover in 2014/2015, the percentage of financial aid requests met by ACS stood at 88.2% and the total amount of money allocated to scholarships stood at BGN 1,264,363 leva (EUR 646,970 euro).

Това по повод дискутираната част от таксата  на колежаните, отчислявана за стипендии.

И ЧС, 10-те % залагани от теб като вероятна отделяна част от таксите на колежаните всъщност излиза че са 5 ПЪТИ повече - според инфото тук . Щото ако приемем, че се плащат милион и двеста евра такса - 200*6000 груба сметка, 10% са 120.000, а те отделят 650 000...

Та, финансират ученето както при тях, така и за кандидатстване в САЩ, това си е политика, но не зная да го правят за Европа.
Впрочем тази година и Русия отпусна здрави стипендии за българи да учат в техните университети, така че, няма място за съмнение - интереса клати феса, балканците ги дърпат за влияние...

Предстои да видим тази година как ще е със съветниците., детето ще е абитуриентка.

Лично аз нямах нерви сега да вися при съветниците, миналата година минах през макклинтон, е, не ми хареса подхода му. Не знам, останах с впечатление, че са супер претрупани и все нямат време, че просто маркира интерес , може да бъркам, но не повторих. оставих девойката сама да се оправя с тях.
Тази година ще видим
Иначе постоянно пращат ремайндъри, обръщат внимание на едно или друго, на децата и родителите...факт.

Последна редакция: пт, 30 юни 2017, 10:49 от StefanB

# 667
...Лично аз нямам херви да вися при съветниците, миналата година минах през макклинтон, е, не ми хареса подхода. Не знам, останах с впечатление, че са супер претрупани и все нямат време, че просто маркира интерес , може да бъркам, но не повторих. оставих девойката сама да се оправя с тях.
Тази година ще видим
Иначе постоянно пращат ремайндъри, обръщат внимание на едно или друго, на децата и родителите...факт
Аз един път ходих на среща със съветниците, като си насрочих среща десетина дни предварително. И тримата бяха там, като се договорихме, че избора на университет оставам на сина си, той е информиран за финансовите възможности (т.е. няма такива) и борбата е показване на прекрасни академични резултати (което той и прави), резултати от изпити (AP, SAT...) и всякакви активности, награди от конкурси и т.н. При въпроси, той си контактува по мейла и само ме информира - питах това, отговориха ми това и така...
На общата среща с родителите доста говориха и за кандидатстването в Европа, като напомниха за сроковете там и че пак продължават и лятото да са на разположение... Честно, не следя изкъсо сроковете, оставила съм младежа да ме информира и... "Крайно време е да ми пуснеш плащане за... (изпит), изтича срока!" и така...
От много притеснително забито в науките мишле в момента виждам преобразено в деен, ангажиран в бъдещето си младеж  Blush Е, с тийн мрънкане или избухване понякога, но се преживява.

# 668
Извинявай ЧС, коригирам се сам - учениците не са 200 а около 800 тогава сумата получавана от такса е към 5 мио евро, респективно 500.000 за 10%.
Значи процента ти е грубо верен - реално е около 12-13%

Друго си е математик, не може да се мери с прост икономист като мен...

# 669
  • София
Здравейте
Може ли да препоръчате школи, подготвящ и децата за влизане в АК?
От 6 или 7 клас
Благодаря

# 670
  • София
Здравейте
Може ли да препоръчате школи, подготвящ и децата за влизане в АК?
От 6 или 7 клас
Благодаря
Magnet и Logo-3. Във всичките  предходни теми за АК са пространно обсъждани.

# 671
  • София
И двете школи ми казват, че за 6 клас подготовката е смесена, матура и колеж в 1 курс, налага ли се да ходи отделно на подготовка за матура ? Има ли смисъл да почва от 6 клас за АК курс?

# 672
И двете школи ми казват, че за 6 клас подготовката е смесена, матура и колеж в 1 курс, налага ли се да ходи отделно на подготовка за матура ? Има ли смисъл да почва от 6 клас за АК курс?
Ти си познаваш детето, не школата! Има ли сериозни пропуски от 5ти клас и т.н. На тези въпроси никой тук не може да ти даде отговор.

# 673
  • София

По наше време нямаше подобна опция, но ако имаше, щях непременно да се възползвам. Ние бяхме в Лого-3 подготовка за АК. Дори и само тя се отрази много положително на резултатите на НВОто след като вече беше приет младежа в АК.

# 674
A ima ли смисъл да се повтаря тук едно и също години наред всяка година. Горе Ви посочиха, отделете време, разгърнете назад темите, коментирани са надълго и нашироко и Лого и Магнет и ОТ и СМГ и Корнезов и Мариана хасъмска и какво ли не още.
Ако след това нещо не Ви е ясно, заповядайте...
И дали изобщо и от кога има нужда - отговорът е елементарен - зависи.
От детето, от училището му, от интересите му, от нивото му, от средата му, от родителите му, от местоживеенето му, от много неща, наистина. Няма универсална рецепта, за съжаление.

Общи условия

Активация на акаунт