административен район без добри училища.

• 4 114
  • 35
  •   1
Отговори
  • сф
здравейте!

живея в административен район, в който на практика няма добри училища - красна поляна. впечатленията ми за училищата са главно от резултати от матури и външни оценявания, както и от мнения на познати. запознах се с критериите за прием в първи клас, разучих и къде е местоположението на по-добрите училища, които поне да са ни наблизо - има такива, но те се водят в съседни административни райони. доколкото успявам да се ориентирам, детето ми няма особени шансове да попадне в някои от тези, които съм набелязала.
децата ми са малки, по-голямото е на 4 и половина и в момента не ми е до главата това, но все пак се притесних - наистина ли няма шанс децата ми да попаднат в добри училища, в случай че не си сменим квартала..? има ли нещо (освен да си продам жилището и да си купя друго), което мога да направя?
бих се радвала да получа мненията на други родители с подобен казус или с наблюдения.

# 1
Училището, към което ние се падаме, също не е особено цветущо. На мен ми е съвсем далеч тази драма, още 3 години имам да го мисля, ама все пак се записвам да следя какви идеи имат хората...

# 2
  • София
Наши приятели си смениха адресната регистрация, за да могат да кандидатстват за по-добро училище. Не знам защо така го измислиха. И моите деца са сравнително малки, но времето бързо минава и ще трябва да го мисля и това.

# 3
Наши приятели си смениха адресната регистрация, за да могат да кандидатстват за по-добро училище. Не знам защо така го измислиха. И моите деца са сравнително малки, но времето бързо минава и ще трябва да го мисля и това.
няколко познати семейства го направиха. на практика си живеят в старото жилище, но поискаха от техни приятели да им “услужат“ с адреса си, като им дадоха съгласие да се впишат в общината с настоящ адрес на техния. регистрацията трябва да е поне 6 месеца (или май беше повече, трябва да видите в училището) преди да се подадат документите за записване на детето. след като си записаха децата се “върнаха“ обратно на стария си адрес.

# 4
  • София
Честно казано живея с надеждата, че докато стане време дъщеря ми да тръгне на училище ще са го отменили това глупаво ( за мен) правило.

# 5
Не е много глупаво, защото иначе децата, които живеят до най- желаните училища не могат да се вредят.

# 6
Умно-глупаво, това е системата в много държави по света. Затова и наличието на добро училище е критерий при избор на жилище и върви с по-високи цени. Не искам да изпадам в спор колко е приложимо у нас, затова ще предложа още един вариант за училище без да се сменя жилището. Харесвате училище, в което има прием за предучилищна и която сама по себе си би стигнала като точки, за да продължи детето в първи клас и го местите от ДГ в училище.

# 7
Района ми е познат и е вярно, че в Красна поляна НЯМА добри училища! Намирай си връзки. И по месторабота можеш да си запишеш детето на училище.

# 8
  • София
За това написах - " За мен".  Peace

# 9
  • София
Защо да е "глупаво" правилото? Според мен така трябва да бъде.
Иначе от връзкари човек няма как да си запише детето в районното му училище - в нашия случай..... като знам какво се случва, за да си запишат там децата.
Купете си апартамент в свестен район или си запишете детето в частно училище.

Последна редакция: сб, 25 мар 2017, 09:04 от Happy Mijjj ツ

# 10
  • София
Истината е, че проблемът некачествено образование в голям брой от училищата няма как да се разреши с административни мерки. Всеки ще си намира вратички - регистриране на друг адрес, намиране на фирма на приятел за издаване на служ. бележка (имам познати, които дори си откриха ЕТ фирма само с цел записване в желана ДГ), директни рушвети и т.н. Дългосрочното решение е само общо подобряване на нивото на училищата. Аз преди 25-30 г. съм учила в квартално училище в краен ж.к. (сега е много западнало), имах добри учители и от класа ни десетина души влязохме в елитните гимназии. Преди това съм учила в едно от най-желаните сега училища в центъра и нивото на обучение по нищо не се различаваше. Това е единственотото дългосрочно решение. Иначе и според мен е нормално адресът да е водещ.

# 11
Ох.. дано сменят наредбата скоро. И аз съм доста далеч от този проблем, но ако се задържи наредбата не ми се мисли. Аз живея на 10 метра от училището, в което всички имаха 2-ки на матурата, 99% ромски етнос. Децата иначе са възпитани и не ми пречи, че са от контингента, но нивото на образование в училището е под морското равнище. Направо не ми се мисли, ако трябва да записвам децата си там. УЖАСТ!

# 12
  • София
Не е справедливо ( ЗА МЕН) децата да са задължени да учат в определено училище / район.

И не всички имат възможност да си запишат детето в частно училище ( аз изобщо не съм привърженик на частните учебни заведения) или да си купят апартамент до желаното училище.  Peace

Не знам коя система / критерии биха били най- справедливи, но към този момент за мен не са.

# 13
Аз мисля, че трябва да има някакъв избор.. щото в тая ситуация, в която са много родители в моя квартал е крайно притеснителна. Самото училище е нарицателно за Варна. Хората с право се притесняват. Мисля, че беше "първенец" училището в Североизточна България за най-ниски оценки на матурите, както казах.. май нямаше някой да я е прескочил. Има друго училище в квартала, което е относително хубаво, но е до 4-ти клас, но ниската част на квартала не влиза в него. Въобще, ще има доста проблеми живот и здраве с нашето училище..

# 14
  • Най-красивата страна
Можете да запишете детето си в предучилищна група в друго училище .

Общи условия

Активация на акаунт