административен район без добри училища.

• 4 111
  • 35
  •   1
Отговори
# 15
Можете да запишете детето си в предучилищна група в друго училище .

Вероятно така ще направим, но пак.. дано нещо се измисли дотогава. Аз хем съм съгласна, че е окей тази система, за да няма наплив към 1-2 училища, но понеже съм в обратна ситуация и се притеснявам. Но като цяло, има резон да има такова административно деление, само ако всички училища предлагат една и съща база и качество на образование.

# 16
  • Най-красивата страна
Ами нали в цяла Европа е така?
Детето учи в кварталното училище.
И тук е така.
Във всеки град има няколко училища,които се смятат за елитни.И за тях има най-много желаещи.
Обаче тези училища могат да поемат определен брой деца.
Логично е да имат предимство живеещите в района.
Ако училището е пред блока ми много ясно,че детето ми ще учи там.
Предучилищната група също е голямо предимство.Пак се подават заявления,но децата се приемат ,защото те вече са ученици в това училище.
Моята дъщеря точно така влезе в желаното училище.Записах я в ПГ.Сега е първи клас и съм много доволна.

# 17
  • сф
благодаря за търпението, с което ми изяснявате ситуацията.
лошото е, че съм изправена пред сериозен проблем:
от една страна е абсурд да допусна децата ми да учат в училището до нас или някое от другите в района. .
от друга страна, мразя всякакви видове заобикаляне на законите като "вратички", "връзки", за рушвети да не говорим.
бих искала да използвам възможността да попитам знаете ли за случаи на преместване на деца във 2-3 клас от частно към държавно училище? има ли пречки за такова преместване?

# 18
  • София
Пречки няма, но ако се отнася до много търсено училище пак се опира до връзки. Особено помагат тези в РУО или МОН. Децата ми са в такова училище - и във втори и в трети клас дойдоха по три-четири нови деца на випуск. Иначе, след 4 клас е по-лесно - освобождават се места заради СМГ и музикалното.

# 19
  • сф
като стана дума, училищата по изкуствата и те ли приемат по местоживеене?

# 20
  • София
като стана дума, училищата по изкуствата и те ли приемат по местоживеене?
Чисто училище по изкуства от 1 клас е само музикалното, влиза се с изпит, няма местоживеене. Иначе има в Младост общообразователно със специализирани паралелки по изкуства, май пак имат изпит - мисля че е 144-то.
Другите училища по изкуствата приемат след 7 клас.

# 21
Ich Bin, за кое училище говориш? Стана ми интересно, не се сещам, също съм от Варна.

# 22
При нас пък няма никакво училище в района.
Bibs за 3 години поне още 2 пъти ще сменят наредбата. А и наборите които идват след 2009 и 2010  не са токова многобройни.
Абсолютна идиотщина е новата наредба. Със сигурност така е в някои страни в Европа,  така беше и при нас. Само че тогава професията учител беше престижна. Не влизаха да учат педагогика двойкаджите. Глада за персонал, няма как да направи всяко училище прилично.
Та ще се намери пролука и в този закон. Децата в центъра на София, не запълват бройката на училищата. Ние сме в млад и затворен квартал...с по 2 деца на семейство. В центъра при баба среднта възраст на обитателите е 70 години. Ама баба е в района на 2 училища. А при нас няма. Няма как тази наредба да ме накара да се пренеса в 40   годишна кооперация в най-голямата смрад на града...за да ходи тето ми на училище. Нови коопераци в центъра са решили че ги строят до Айфеловата кула.
Та и тази поредна тъпотия ще мине и замине. Като голяма част от решенията на МОН.

# 23
Ich Bin, за кое училище говориш? Стана ми интересно, не се сещам, също съм от Варна.

"Любен Каравелов" в кв. "Аспарухово"..

# 24
  • сф
и аз се наявам да се изменят наредбите, но как да разчитам само на това... детето ми не посещава държавна детска градина, а родителски кооператив и ако ще се налага да го записвам в подготвителна група (за да му се дадат точките), не е твърде рано да започна да го планирам отсега.
има ли откъде да се информирам как са протичали етапите на класиране в последните години в различните училища?

# 25
  • Най-красивата страна
Ich bin,освен в Аспарухово,можеш да пробваш в някое от училищата на центъра Thinking

# 26
Ich bin,освен в Аспарухово,можеш да пробваш в някое от училищата на центъра Thinking

То за можене може, ама ако е по райони съм вързана за това. Другото на центъра е с половин процент по-добре. Единственото, което е горе-долу окей е до 4-ти клас, което е тъпо, щото не бих искала да местя детето след 4-ти клас, тъй като си е стрес. Ама, ме успокоява мисълта, че има време докато стигна дотам и може да има промяна. А, ако не, ще трябва да записвам на занималня в някое училище, което става и да си продължи там. Пак казвам, аз съм с две ръце ЗА тази система, стига всички училища да предлагат едни и същи условия и качество на образованието. Каквото и да си говорим, качествените учители намаляват и затова често хората напират в т.нар. елитни училища, не защото са кой знае колко хубави, като инфраструктура, а защото се знае, че децата излизат от там подготвени. За мен това е елитно училище. Нормално е родителите да бягат от школа, за които се знае, че учителите не си дават зор и пускат учениците ей така, без да знаят и 2 думи.

# 27
Ich Bin, за Аспарухово не ми беше хрумнало. Мислех, че ще кажеш за Рилски или Елин Пелин. От Аспарухово доста хора си записват децата в Димчо Дебелянов. Имат предучилищна от 5г, поне моя позната си записа там детето на 5г, те живеят на Галата.

# 28
  • Най-красивата страна
Няма гаранция,че в елитно училище детето ще се чувства добре.Зависи на какви хора ще попаднете.
Аз познавам родители,които преместиха децата си от елитни училища в квартални.
Едната майка не беше доволна от методите на госпожата,а другото дете беше тормозено от съученици.

Димчо Дебелянов е добър вариант.

# 29
Ich Bin, всъщност имате право да кандидатствате за всяко училище, просто няма да имате предимството за адрес. Погледнах кое е Любен Каравелов и разбрах какво имаш предвид. Децата от района ги записват в Христо Ботев, предполагам за него казваш, че е малко по- добре. Там и без предимство ще влезете, те не си запълват бройките. Като цяло в квартала нямате кой знае какво училище.

Общи условия

Активация на акаунт