Отговори
# 240
  • София
Между кандидатстването и класирането всеки може да си смени адреса. Точно затова е нелогично доказването на критериите по време на самото кандидатстване, ама много Директори не са разбрали и търсят доказателства предварително.
При записването се носи удостоверението оригинал, така че ако има промяна ще се види. Но като цяло наистина недомислиците са много.

# 241
  • София
Между кандидатстването и класирането всеки може да си смени адреса. Точно затова е нелогично доказването на критериите по време на самото кандидатстване, ама много Директори не са разбрали и търсят доказателства предварително.
При записването се носи удостоверението оригинал, така че ако има промяна ще се види. Но като цяло наистина недомислиците са много.
И ако адресът е различен от занесеното копие при кандидатстване? Критерии трябва да се доказват само при записване. Другото са си свободни съчинения на недочели администратори. Никъде в правилата за прием няма доказване на критерии при кандидатстване.

# 242
  • София
Според мен има логика да се изискват документи за доказване на точките по време на кандидатстването, пък който има промяна, да я декларира и точките да се променят преди класирането. Това би ограничило възможностите за лични договорки с директорите. Сега, ако някой родител иска да оспори класирането или да се направи проверка, училището няма да носи никаква отговорност. Според мен, най-прозрачно би било да се изискват копия от всички документи, доказващи точките, още когато се подават докумените. Ако има промяна, родителят в срока за кандидатстване да донесе документа и класирането да се извърши по реално предоставени документи. Също така в процедурата да са предвидени и проверки от страна на РУО или друг орган. Но за това е късно тази година. Не мисля, че нещата ще са по-добре от минали години с всички вратички, които оставиха. Допълнителните критерии трябваше да са само за случаите на еднакви точки, обявени предварително от възможен списък, определен от СО, а не всеки да си прави, каквото си иска. И за картите, и за критериите се оказа, че няма никакъв контрол. Няма начин за проверка дали приетите деца реално отговарят на критериите. При това положение не знам какъв беше смисълът от цялата нова "Система". 

# 243
  • София
Смисълът беше, че имаше жалби за много деца, неприети в кварталните ичилища.
А и сега ни спестяват спането пред училище. За мен това е оргомен плюс.

# 244
  • София
Да, знам какви бяха основните причини и те бяха напълно резонни, но за съжаление имам чувството, че отново деца от квартала ще останат некласирани, а някои училища могат пак да решат да ползват входящия номер за критерий при класирането на децата с еднакви точки.

# 245
  • В две мънички очи...
Едрева и Чобанов са препоръчали на училищата да не използват като критерий жребият, поне така ни казаха на една от информационните срещи в училище.

# 246
  • София
Едрева и Чобанов са препоръчали на училищата да не използват като критерий жребият,
Те хубаво са препоръчали какво да не използват ( не че училищата се вслушват), но казали  ли са им какво могат да ползват, защото и училищата луди станаха с тези критерии.
Аз ще наблюдавам с много голям интерес 81-во училище при нас. Прилежащата му територия е 88 блока! и това не са блокчета с по 1-2 входа, а стабилни блокове с 5- 6 и повече.
Скрит текст:
В района на 81 СУ „Виктор Юго“ са включени всички адреси на територията на жк „Младост - З" - в карето между бул. ,,Александър Малинов", ул. ,,Атанас Москов“, ул. ,,Румен Цанев", ул. ,,Жечо Гюмюшев", както следва:

бл.301, бл.302, бл.303, бл.304, бл.305, бл.306, бл.307, бл.307А, бл.308, бл.309, бл.310, бл.313, бл.314, бл.316, бл.317, бл.318, бл.319, бл.320, бл.321, бл.321А, бл.321Б, бл.322, бл.323, бл.323А, бл.324, бл.324А, бл.325, бл.325А, бл.325Б, бл.326, бл.327, бл.328, бл.329, бл.330, бл.330А, бл.332, бл.333, бл.334, бл.335, бл.336, бл.340, бл.341, бл.342, бл.343, бл.344, бл.345, бл.346, бл.347, бл.348, бл.349, бл.350, бл.351, бл.351Б, бл.352, бл.353, бл.354, бл.355, бл.356, бл.358, бл.359, бл.361, бл.362, бл.363, бл.364, бл.365, бл.366, бл.367, бл.368, бл.369, бл.370, бл.371, бл.372, бл.373, бл.374, бл.375, бл.376, бл.377, бл.380, бл.383, бл.384, бл.385, бл.386, бл.387, бл.387А, бл.388, бл.389, бл.390 и блок 351А

Доп. им критерий е за деца от детските градини в същата територия, а при равенство - жребий. Очаквам голяма част от приема да е лотария.

# 247
  • В две мънички очи...
При този критерий ще имат много деца с еднакви точки.
И тогава ще си навлекат много увикаване.

# 248
Благодаря още веднъж, бих била благодарна на коментари и по това писмо от общината до родителите на първокласниците в района ...какво се има предвид с граничен адрес и преференция ...

"'Скъпи родители на първокласниците в район „Красно село“, 19 СУ, 25 ОУ, 34 ОУ, 36 СУ, 51 СУ, 132 СУ и 142 ОУ са отворили вратите за Вашите деца. Те са „Добре дошли“ на училище. Ако Вашият адрес е граничен, нека родителите изберат училище. Ако не попадате в района на изброените училища, а живеете на територията на район „Красно село“, ползвате преференция за това в най – близкото от изброените училища. А ето и примерно разпределение на някои адреси:
 ....................

ГРЕТИ СТЕФАНОВА       Заместник – кмет на район “Красно село“ "

Колко точки според вас дава тази преференция?
Струва ми се, че е доста объркано....

Toва и аз го четох, но не разбрах какво искат да кажат. Сигурно и те не знаят.
Мисля, че става въпрос за т.4 от Системата, която дава 28 т. Това го разнищвахме около тези страници
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=960487.1095;topicrefid=20
и  най-точното тълкуване, според мен, беше:
Цитат
author=Yangdze link=topic=960487.msg34736844#msg34736844 date=1490097162]
Ами по т.4 става дума за най-близкото у-ще до адреса ти и то настоящия. Това е ключовата дума Naughty Оттук нататък пъзела се нарежда. Това може да е задача за 1ви -2 ри клас в у-ще за децата де, не за родителите.  newsm78
Т.е имаш адрес, настоящ адрес и имаш най - близко у-ще. Ако стане така, че за зла беда, това най - близко у-ще е в друг "съседен адм. район" , няма как да получиш точки за това че си в района му, но получаваш че си в съседния му район и то ти е най - близко. Това е то, кандидатстваш там и получаваш точки както е упоменато  Thinking
Все пак питай в училището.
Благодаря за мненията и тълкуването!

Благодаря Ви, точно това и аз не разбирам...Живеем в административен район Красно село, но адресът ни е даден като прилежащ район за 43 точки към училище от район Триадица...
А, това е друго.  Бъркотията е от определяне на прилежащите територии особено в центъра. Значи ще си получите 43 т. за училището, което е в определената ви прилежащата територия, т.е. в Триадица. Неволно съм ви подвела в предишния отговор. Извинявам се.
Това няма ли да противоречи на критерий 4 от Решението на СОС "Настоящ адрес на родителя, съседен на административния район на най-близкото училище - 28т." ?  newsm78
И аз си мисля, че има противоречие..за нас догодина се надявам  да има повече яснота, но за първолаците тази година ще е изключително неприятно, районът е голям с добра детска градина и много родители ще са неприятно изненадани...

# 249
  • Sofia
Благодаря Ви, точно това и аз не разбирам...Живеем в административен район Красно село, но адресът ни е даден като прилежащ район за 43 точки към училище от район Триадица...
А, това е друго.  Бъркотията е от определяне на прилежащите територии особено в центъра. Значи ще си получите 43 т. за училището, което е в определената ви прилежащата територия, т.е. в Триадица. Неволно съм ви подвела в предишния отговор. Извинявам се.
Това няма ли да противоречи на критерий 4 от Решението на СОС "Настоящ адрес на родителя, съседен на административния район на най-близкото училище - 28т." ?  newsm78
И аз си мисля, че има противоречие..за нас догодина се надявам  да има повече яснота, но за първолаците тази година ще е изключително неприятно, районът е голям с добра детска градина и много родители ще са неприятно изненадани...

В Триадица имаше подобен проблем (в интерес на истината го забелязах и при други училища)
Скрит текст:
Според картата на районната адимистрация част от прилежащата територия на училище от Средец беше в район Триадица (да не говорим, че на сайта на въпросното у-ще частта в Триадица дори не фигурираше в прилежащата му тертория). Следователно децата там не получаваха 43т. нито за училището в Средец (защото за съседен адм. район на най-близкото училище получават само 28т. ), нито за двете им също толкова близки училища в Триадица (защото не бяха в техните прилежащи територии). И се получаваше, че от три училища на разстояние 7-8 мин пеша децата нямаше да получат 43т. за нито едно.
Реших да подам сигнал в общината и го оправиха. Сега адресите, които бяха в прилежащата територия на училището в съседен адм. район вече са разпределени към другите две също толкова близки училища от собствения им район. Но тук и трите училища са на еднакво разстояние от тези адреси. Не знам какъв е Вашият случай. Ако имате близко училище в Красно село, но то е по-далече от това в Триадица, едва ли биха направили промяна в пилежащите територии.

Последна редакция: нд, 09 апр 2017, 13:10 от brin de muguet

# 250

В Триадица имаше подобен проблем (в интерес на истината го забелязах и при други училища)
Скрит текст:
Според картата на районната адимистрация част от прилежащата територия на училище от Средец беше в район Триадица (да не говорим, че на сайта на въпросното у-ще частта в Триадица дори не фигурираше в прилежащата му тертория). Следователно децата там не получаваха 43т. нито за училището в Средец (защото за съседен адм. район на най-близкото училище получават само 28т. ), нито за двете им също толкова близки училища в Триадица (защото не бяха в техните прилежащи територии). И се получаваше, че от три училища на разстояние 7-8 мин пеша децата нямаше да получат 43т. за нито едно.
Реших да подам сигнал в общината и го оправиха. Сега адресите, които бяха в прилежащата територия на училището в съседен адм. район вече са разпределени към другите две също толкова близки училища от собствения им район. Но тук и трите училища са на еднакво разстояние от тези адреси. Не знам какъв е Вашият случай. Ако имате близко училище в Красно село, но то е по-далече от това в Триадица, едва ли биха направили промяна в пилежащите територии.
[/quote]
Общо взето са на сходни разстояния, може би една идея по-далеч е желаното училище в същия административен район, но разликата е малка поне за нашия адрес..
А къде по-точно и как /е-mail? /подадохте сигнала? / Благодаря!

# 251
  • Sofia
Отидох директно в общината с предварително написано писмо и там го подадох.

# 252
В нашето училище са махнали всички допълнителни критерии от сайта. Аз им писах за един от критериите, за който съм сигурна, че е пряка дискриминация, но те са махнали и останалите два.

Имаше родителска среща миналата седмица и е много вероятно и някой от присъствалите родители да е просветлил ръководството и това да е причината, а не моя мейл.

Както и да е, като гледам точките и критериите, е сигурно, че ще има гранична група и не става ясно как ще класират децата в нея.

# 253
За кой критерий си им писала?
От моята камбанария - трябваше да определят повече точки за брат/ сестра. Сега риска да са в различни училища е голям и необоснован според мен.

# 254
Писах им за "Дете, на което един от родителите работи в системата на образованието; служители на държавната и общинска администрация".

Други допълнителни критерии не съм коментирала.

Ако не бъркам, за брат/сестра дават 20 точки (на сайта на нашето училище така пише), което не е малко - на практика, ако поне настоящия адрес е в същия или в съседен административен район, при равни други условия, ще измести дете със съвпадащ постоянен и настоящ адрес в прилежащата територия на училището.

Общи условия

Активация на акаунт