Да преправим старите мебели с любов - тема 32

• 171 388
  • 766
  •   1
Отговори
# 405
Rainbow, аз съм боядисвала шкафче след зашкурване на лака с Бороконтакт и после с акрилна боя. Отгоре с лак.
Може и с тебеширена боя без боро. Преди няколко страници май някой показа точно чамов гардероб, боядисан така. Рецептата за тебеширена боя е 120мл латекс с 1сл гипс.

Аз си развалих етажерката, която боядисах с бяла тебеширена боя. Минах отгоре с безцветен лак на Лакпром. Стана ужасно жълтеещо. Много се ядосах. Целия ми труд отиде на вятъра.

Имате ли представа дали импрегниращ грунд за дърво ще възпрепятства излизането на петна, които въпреки старателното шкурене не излизат? Четох, че имало три вида грундове и трябвало блокер, а няма откъде да купя вече такъв. Обясних в магазина какво ми трябва и въпреки това са ми дали този.

# 406
  • София
Ако избият петна след боята ги запечатвам с лак / там където са петната/ и отгоре пак боя, а веднъж замазах положението с тъмна вакса стана си като нарочно търсен ефект .

Пролетен дъждец,не съм сигурен дали такъв грунд оправя положението с излизането на петна.

# 407
Привет групичка! Търся малко съдействие. Според вас какъв лак е най-подходящ да се постави, за да се запечати акрилната боя  на рафтчета, на които се поставят мокри чаши? Ако е на водна основа ще се появят петна - предполагам. Rolling Eyes

# 408
Станоев, благодаря за идеята за запечатване с лак!
В крайна сметка намазах с грунда, зашкурих и боядисах. Утре ще видя дали нещо е избило.
Днес си взех две малки кутийки с безцветна и черна вакса. Надявам се безцветната да ми стигне за целия скрин?

Уинки, и аз имам същата чуденка.

Последна редакция: ср, 09 авг 2017, 19:26 от Пролетен дъждец

# 409
  • София
Дано лака да свърши работа.Ваксата ще стигне и за два скрина. Не се слага много от нея.Втриваш като крем за ръце и след това избърсваш излишното.А цветната след като се нанесе веднага се избърсва и каквото остане създава патината,ако ти се струва че е доста тъмно от цветната вакса до 20мин. може да нанесеш clear вакса и цветната вакса се изсветлява.Има доста видеа в Ютуб...

Уинки. имах същия проблем в едно заведение където боядисвах масите,просто смених лака сложих по силен / за паркет/ и проблема се оправи Simple Smile

# 410
  • София
Здравейте!
Скрина така и не го започнах, но пък боядисах две нощни шкафчета. Едното бяло, а другото тъмно кафяво. Явно стария лак е попил доста добре, защото даже не се наложи да шкуря много. Всъщност бялото го шкурих малко, но се надра доста, затова тъмното направо го боядисах и нямаше проблем. Като дойде реда на скрина ще пробвам на някое местенце дали покрива и ако не става ще  купя шлайф машинка. Сега обаче ще трябва да се справя с едни врати за гардероб. От тези много лъскавите. Някога имаше инструкции как се прави, но с телефона нямам шанс да ги намеря. Трябва да ги боядисам цвят венге. Да шкуря ли, бороконтакт ли да слагам?! Моля за съвети. Тебеширената боя дали ще свърши работа? Трябва да изкара още някоя и друга година този гардероб. Конструкцията му е перфектна, здрав е, но вратите ми вадят очите. Мислех и за някакви тапети или фолио, но не ми хрумва нищо освен боя.

# 411

Здравейте прекрасна група,
следя ви от известно време и виждам , че има много способни хора сред вас.
Обръщам се към вас за съвет...Искам да боядисам спалнята на майка ми, която е дървена и отгоре е лакирана с тъмен лак. Искам да стане бяла, като от снимката. Искам да попитам първо да сваля лака с remover на Оргахим, след това минавам с кит, след това четох, че боядисвате с латекс /това обикновен латекс ли е или има специален/ и след това с безцветен лак...Моля кажете ми на прав път ли съм или изпускам нещо съществено, ще съм много благодарна...

# 412
  • Beyond the stars
Не съм работила с remover-a никога и кит, ако повърхността си е здрава, не мисля,че ти е нужен.
По принцип латексът, за който се говори последните страници е латекс +гипс за тебеширена боя  Wink
Иначе стандартната схема - шкурене, въпреки, че ако е гладка и здрава повърхност хич не бих си губила времето, грунд взависимост от боята, която ще се ползва и боя.
Алкидните бои дават по-лъскав "заводски" ефект, но миришат повече и съхнат по-бавно. Акрилните съхнат бързо, но зависи и какъв ефект искаш.  Wink

# 413
Според мен не си губи времето с remover. Много е голяма повърхността и ще стане трудно. Махахме боята от една дограма така, хич не падаше лесно.
Кит не се ли слага само за запълване на дупки? Не съм наясно.
Ако спалнята е тъмна, акрилната боя ще покрива трудно. Поне три ръце ще трябват.
Отгоре безцветен или бял лак на Оргахим. Безцветният им лак не жълтее за разлика от този на Лакпром.

# 414
Насочих се към remover именно защото е голямо пространство, нямам машинка за шкурене и трябва на ръка да го правя, реших че ще стане по лесно и бързо...
Четох в някоя от старите теми за гасена вар смесено със сода, дали има шанс с това...още повече че лакът отгоре като че ли е много дебел...

# 415
  • Beyond the stars
Ако е гладко и равно покритието бих минала директно с грунд и после боя, въобще не си играй с шкурка.  Peace

# 416
Качвам снимка, не се вижда много добре, но все пак...Има една златна лайсна, която трябва да се махне, и сигурно ще трябва да се минава с кит... Иначе ако върху лака става само с кит ще е перфектно...

# 417
  • Beyond the stars
Качвам снимка, не се вижда много добре, но все пак...Има една златна лайсна, която трябва да се махне, и сигурно ще трябва да се минава с кит... Иначе ако върху лака става само с кит ще е перфектно...

Може пък да смениш цветът и да си остане акцент на спалнята. Иначе като гледам по-скоро е фурнирована тази спалня, съвсем не бих рискувала да шкуря. Покритието си е идеално гладко, според мен с грунд и боя ще се получи.  Wink

# 418
.

Последна редакция: пт, 25 авг 2017, 16:16 от Пролетен дъждец

# 419
Аз не съм правила без зашкурване, но пък нали бороконтактът го дават точно за свръзка между старата и нова боя.

Да ви покажа скрина, с който се мотах толкова време. Изшкурен е първо, после грунд уж да не избиват петна, после тебеширена боя и вакса. Обаче на светлия цвят се личат петна. Не очаквах, че така ще стане. Получи се след ваксата, но го оставям така. Не обръщайте внимание на прахоляка, в ремонт е селската къща, където ще се подвизава скринът. Приемам съвети всякакви. Мислех да сложа черна вакса по ръбовете на вратичките, но ме достраша. Не знам да мина ли още веднъж с черна вакса дръжките, за да изпъкват повече? Ще купя някакви декоративни ключове за ключалките на вратите.
Скрит текст:
[

Последна редакция: сб, 26 авг 2017, 07:29 от Пролетен дъждец

Общи условия

Активация на акаунт