Да преправим старите мебели с любов - тема 32

• 172 790
  • 766
  •   1
Отговори
# 195
      Добро утро!
От скоро надничам в тази тема,и признавам си ,лично за мен е доста забавна и вдъхновяваща. Simple Smile  Засега обаче само събирам опит и знания   Blush  Опитвам се да си водя записки относно това кой материал с каква боя и по какъв начин се боядисва,та в тази връзка бих искала да ми разясните каква е разликата между Chalk paint и обезмаслителя Осмо? До колкото разбирам  и при двете не се налага предварително циклене,шлайф,грунд,.....тогава каква е разликата-само в ефекта ли,или са предназначени за различни видове повърхности? newsm78

С едното се боядисва,с другото се омаслява.Крайният финиш и ефект е различен.С Chalk paint може да боядисваш всичко-желязо,дамаска,дърво,плочки и др.без  грунд или шлайфане.  С маслото само дърво там не се слага грунд,но трябва да се махне стар лак или боя от дървото,поне така мисля иначе няма да попие маслото в дървото и ефекта няма да се получи.Не съм работил с масло пиша от това което съм чел, може някой който е омаслявал да помогне. Simple Smile

stanoevus,  bouquet

# 196
Ако се боядиса секция с тебеширена боя, после може ли да се забърсва праха? newsm78 Или трябва да има и някакъв лак?
На мен почистването ми е най-важно и искам да знам предварително.

# 197
  • София
Ако се боядиса секция с тебеширена боя, после може ли да се забърсва праха? newsm78 Или трябва да има и някакъв лак?
На мен почистването ми е най-важно и искам да знам предварително.
Писал съм по назад,за по-леко натоварване (мебели,врати...Неща по които няма да се стъпва) за финиш се ползва восък. После се подържа както всички други мебели,като се избягват препаратите със спиртно съдържание. Има опасност восъка да се повреди,ако все пак това стане се нанася нов восък на повреденото място. За натоварени неща/ като подове,плочки и други/ се ползва лак на водна основа за финиш. Simple Smile

# 198
Ох, вярно, че беше писал за восък! bouquet
Ти какъв препоръчваш?

# 199
  • София
Ами ползвам само Clear wax на Annie Sloan-винаги/ по-правилно според мен вакса,а не восък защото и усещането при поставяне е като все едно мажеш вазелин/вакса,а не восък/ и другите й вакси - отвреме навреме,за състаряване и патина ефект. Има много видео в нета по въпроса. С други нямам опит,а и не съм търсил ограничавам се до оригинала.Simple Smile

# 200
  • София
На мястото на стъклото слагаш шперплат и отгоре залепваш плочките със строително лепило.Ще стане супер. Simple Smile
Има основа, т.е. масата е баш за туй начинание Simple Smile

# 201
  • София
На мястото на стъклото слагаш шперплат и отгоре залепваш плочките със строително лепило.Ще стане супер. Simple Smile
Има основа, т.е. масата е баш за туй начинание Simple Smile

Супер,значи направо лепиш. ето снимката на лепилото която обещах

# 202
  • София
Благодаря за снимката.
Ще го мисля. Щерката рече, че трябвало и масата да боядисам в зелено, но няма да я огрее Simple Smile

# 203
  • Перник
Здравейте на всички в темата.  Hug
Показвате невероятни красоти и вдъхновихте и мен да се пробвам да сътворя нещо.
Тъй като имам възможност да се сдобия с повечко дървени палета ще се опитам да сътворя нещо такова:

Имам въпрос по скоро за декорацията с възглавници. Не знам за темата ли е, но ще се радвам, ако някой може да ми каже къде бих могла да намеря подобни възглавници, от по-големите и тези за облягане?

# 204
  • Перник
Румяна88, аз имам градински мебели от палети. Eто ги:
Големите възглавници за сядане поръчахме при познат, който има цех за мебели. 3 възглавници излязоха 150 лв., защото ММ поръчал от най-дебелия дунапрен и калъфи от скъпа дамаска. Съсипа ми концепцията за евтини градински мебели, но пък 3 години по-късно възглавниците не са мръднали - нито са деформирани, нито сплескани, нито пък са избелели. Та, май си е заслужавало.   Thinking
Декоративни възглавници можеш да купиш от магазини от типа на Практикер, Икеа, а вероятно и някакви по-малки за домашен текстил  Peace

# 205
  • Перник
Румяна88, аз имам градински мебели от палети. Eто ги:
Големите възглавници за сядане поръчахме при познат, който има цех за мебели. 3 възглавници излязоха 150 лв., защото ММ поръчал от най-дебелия дунапрен и калъфи от скъпа дамаска. Съсипа ми концепцията за евтини градински мебели, но пък 3 години по-късно възглавниците не са мръднали - нито са деформирани, нито сплескани, нито пък са избелели. Та, май си е заслужавало.   Thinking
Декоративни възглавници можеш да купиш от магазини от типа на Практикер, Икеа, а вероятно и някакви по-малки за домашен текстил  Peace

SvetlaK,
много ти благодаря за информацията. Ще поогледам в големите магазини.
Иначе твоите мебели са се получили страхотно  Heart Eyes

# 206
  • София, Младост 2
Ние също имаме 6 палета, които ще се превърнат в мебели, когато успеем да ги закараме на къщата - така че и аз гледах за възглавници. В момента в Jusk продават големи възглавници 70 на 80 за 10 лв - европалетата са широки 80 см и дълги 120 см, така че две такива чудесно устройват за облягане поне. Иначе гледах едни сгъваеми на три дюшеци в нета, при тях имаше 120 на нещо - помня, че 120 им беше ширината, защото ме устройва за палето - и може едната трета да е като седалка, а другите две сгънати за облегалка. Ето тези примерно, 60 лв струват.

# 207
  • SF
Какви са тези големи възглавници в Jysk за 10 лева? Вчера бях там и не видях такива. Малките, декоративните за диван са по 10 лева.

Вчера отидох в магазина, за да купя латекс и гипс, за да боядисам един ТВ шкаф от ПДЧ и да го превърна в пейка за балкона на сестра ми. Тъкмо на него ще изпробвам как става това и тогава да омажа и кухнята, която е голяма, на две стени, два реда шкафове и поемам голям риск с нея.
В магазина имаше само "сатенен гипс", каквото и да значи това. Попитах продавачката и тя ми каза, че разликата с обикновения е, че единият стяга по-бавно, а другият - по-бързо. Според мен това обяснение беше леко скалъпено и реших да ви питам. Може ли да сложа шепа сатенен гипс в 1,5 л латекс? (изборът ми е Боро и Леки)
А пък в магазина видях и един материал, който прави спойка между боя и фаянсови плочки. Но с каква боя се боядисват фаянсови плочки? Искам да може да се ходи по тях.

# 208
А пък в магазина видях и един материал, който прави спойка между боя и фаянсови плочки. Но с каква боя се боядисват фаянсови плочки? Искам да може да се ходи по тях.
Разгледай тук за подовете и стените с боя https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.1202414619877735&type=3

# 209
  • София
Какви са тези големи възглавници в Jysk за 10 лева? Вчера бях там и не видях такива. Малките, декоративните за диван са по 10 лева.

Вчера отидох в магазина, за да купя латекс и гипс, за да боядисам един ТВ шкаф от ПДЧ и да го превърна в пейка за балкона на сестра ми. Тъкмо на него ще изпробвам как става това и тогава да омажа и кухнята, която е голяма, на две стени, два реда шкафове и поемам голям риск с нея.
В магазина имаше само "сатенен гипс", каквото и да значи това. Попитах продавачката и тя ми каза, че разликата с обикновения е, че единият стяга по-бавно, а другият - по-бързо. Според мен това обяснение беше леко скалъпено и реших да ви питам. Може ли да сложа шепа сатенен гипс в 1,5 л латекс? (изборът ми е Боро и Леки)

Сатен гипса е гипс с добавки за финна шпакловка и незнам как ще подейства на латекса,най добре е да си купиш нормален гипс.Пропорцията на гипса и латекса я има в подписа ми. Със същата боя може да боядисаш и плочки,като след това трябва да минеш с лак на водна основа,Важно е плочките да не са в душ кабината където се мокрят обилно.За там има специална боя за фаянсови плочки,виждал съм такава но не съм ползвал.

Общи условия

Активация на акаунт