Раждане в АГ"Света София"(бившата Тина Киркова) - 7 част

• 116 148
  • 812
  •   1
Отговори
# 270
Благодаря за отговорите Simple Smile не знам дали ще ми стиска да им откажа, но пък бих се чувствала по-комфортно, ако кажат ,,оо, щом си готова, супер" хихи " Simple Smile успех на всички, които си чакат деня Simple Smile

# 271
Тоалетът преди раждане включва-обезкосмяване на интим и клизма. За разлика от 1то,2то не е добре/препоръчително да се прави у дома!!!
Тази процедура има известен родостимулиращ ефект/. Обикновено той е незначителен, но понякога след клизма контракциите стават доста по силни и по-бързо настъпва разкритие. Риск от такова разкритие има при повторни или преждевременни раждания.

Мисля, че всяка жена би предпочела да си направи процедурата у дома, сама. Обаче не е това идеята, да ни е удобно и комфортно. И все пак всяка има право на избор.

# 272
  • София
Всъщност точно това е идеята. Да ни е удобно и комфортно. И ако не ни е удобно, и комфортно да правим клизма или да ни правят клизма, не се прави. Също както обезкосмяването.

nowayneverfelt, да, казвали са го на други жени, защо не и на теб Simple Smile

# 273
Мен не ме притеснява комфортът толкова - болница е, отиваш и се предаваш, както се казва. Притеснява ме възможността от инфекция например и затова ми се иска което мога да си спестя Simple Smile а иначе, от гледна точка на комфорта - как се случват нещата с клизмата - на подлога ли ти я правят или как? Или я правят в някое помещение и те пращат до тоалетната - да не се опозорим по коридора ? Simple Smile аз и без това от притискането на бебето със зор стигам вкъщи до wc, пък след клизма... Simple Smile

# 274
Аз мислех, че клизмата или "освобождаването" на червата преди раждане благоприятства родовия процес, а не е просто хигиена подготовка и далеч не е целта да ми е приятно по време на правенето й.. Просто защото няма как да се случи това.

# 275
  • София
 nowayneverfelt, ако Ви правят клизма, я правят на магарето и трябва да стискате, докато слезете от магарето и отидете в тоалетната (наблизо)

Be_Special, би могло да служи (не знам колко успешно) и за предизвикване, но в такъв случай следваше да се прави при нужда, а не рутинно.
 Клизма според някои лекари се прави, за да освободи пътя на бебето, но от това няма никакъв смисъл, защото пълните черва са точно нулева пречка за бебето.  А и жените обикновено имат съвсем естествени позиви и сами освобождават пътя с няколкократни изхождания.
 Другата причина е хигиена на "работното място" на акушерката. От което също няма полза, защото и след клизма има какво да излезе като тръгне бебето. Освен това под жената винаги има слуз, води, кръв. Това е пределно ясно на акушерките и никой не следва да се впечатлява, че му е нацапано.

Не случайно в останалата част от цивилизования свят процедури като бръснене и клизма не се практикуват рутинно. А даже има научни трудове по въпроса (показващи липсата на нужда от тях).

# 276
  • София
На отворените врати показаха приемния кабинет.Там преглеждат и правят клизма, тоалетната е към същото помещение.

# 277
На отворените врати показаха приемния кабинет.Там преглеждат и правят клизма, тоалетната е към същото помещение.

Сега да. Обаче като раждах пэрвото ми дете, не беше към стаята и минах по един коридор. Поне само персонала ме видя тогава, струва ми се

# 278
И аз много се притеснявах от клизмата, но чисто теоретично - бих била много по-притеснена, ако откажа клизма и по време на раждането стане тя каквато стане Grinning Да, сигурно има как нещо да излезе дори и след клизма, но количеството категорично ще е много по-различно. И колкото и акушерките да са свикнали с подобни неща, аз бих се чувствала много зле. А самата клизма, първа в живота ми беше, не беше толкова страшна. Тоалетната е към стаята и ефекта не е чак толкова мигновенен, имаш време да слезеш от магарето и да стигнеш до нея.

# 279
Изпитвах огромно притеснение от прословутата клизма, а то се оказа най-безобидната част от престоя в болницата. Не усетих никакъв дискомфорт и имах достатъчно време, за да стигна до тоалетната. А след това почуствах голямо облекчение Smiley
Преди да ми се случи, и аз не вярвах на хората, които ми говореха подобни неща, но наистина това е много безобидна процедура.

# 280
Тоалетната с баня върви, надявам се? Grinning

# 281
С баня върви, да 😆

# 282
Да ви питам още нещо -да са ви махали миомни възли при секцио? Аз имам три отпреди бременността, като най-големият  почна от 3.5 см и стана около 6 към 4тия месец, после в 5ия не беше пораснал /казват, че дотогава горе-долу растат заради хормоните/. После спряха да ми ги следят, казаха, че не пречат на бебето. При последните консултации обсъждахме въпроса с лекарката - питах я какво ще ги правим, тъй като засега положението върви към планирано секцио. Каза ми, че зависи от разположението и размерите, като по принцип не било много удачно да се махат при секциото, тъй като матката е много кръвоснабдена в този момент, но че се случвало и да махат - преценява се на момента. Малко ме притеснява да не ми усложнят нещата тези възли при раждането, нека някой с опит го сподели. Още повече, ако пък случайно се случи да раждам естествено /тъй като показанието за секцио основно е по-големият размер на бебето към момента, а, представете си, бебка не дочака планирания ден, съответно не нарасне толкова/ - разкъсвания, знам ли...Rolling Eyes

# 283
Да ви питам още нещо -да са ви махали миомни възли при секцио? Аз имам три отпреди бременността, като най-големият  почна от 3.5 см и стана около 6 към 4тия месец, после в 5ия не беше пораснал /казват, че дотогава горе-долу растат заради хормоните/. После спряха да ми ги следят, казаха, че не пречат на бебето. При последните консултации обсъждахме въпроса с лекарката - питах я какво ще ги правим, тъй като засега положението върви към планирано секцио. Каза ми, че зависи от разположението и размерите, като по принцип не било много удачно да се махат при секциото, тъй като матката е много кръвоснабдена в този момент, но че се случвало и да махат - преценява се на момента. Малко ме притеснява да не ми усложнят нещата тези възли при раждането, нека някой с опит го сподели. Още повече, ако пък случайно се случи да раждам естествено /тъй като показанието за секцио основно е по-големият размер на бебето към момента, а, представете си, бебка не дочака планирания ден, съответно не нарасне толкова/ - разкъсвания, знам ли...Rolling Eyes

Ако се следиш в Тина Киркова, отиди на консултация с д-р Богданова. Тя наскоро роди чрез секцио и чух, че е била със секцио точно заради миоми. Предполагам ще може да ти отговори на въпросите. Успех!

# 284
  • София
 Аз лично имах доверие на лекаря специалист по фетална морфология, така че се консултирах с него. Когато моя АГ ми постави диагноза миомен възел 4см, а всъщност нямаше нищо.... Освен ако е сбъркал плацентата с миома.
 Но докато смятахме, че я имам тази миома, не сме обсъждали секцио. Тя ако е голяма и е застанала на пътя на бебето, евентуално тогава би попречила. Лекаря Ви какво казва? Защо ще е причина за секцио?
 И аз съм чела за махане при секцио, че може да доведе до кръвоизлив. Но сигурно зависи до колко е голяяма, дали расте и други подробности. Търсете повече информация или друго друг лекар за мнение.

Гадното на клизмата е в главата на жените. Те отиват да раждат притеснени, че голямо чудо се случило, като се изпуснат. Това не бива да се случва. Пречи на раждането. Ако го мислите, вместо да напъвате, ще се стискате. Не случайно акушерките викат "Изакай го" (бебето)  Rolling Eyes
 Както имате време да отидете до тоалетната (при пълно с топла вода черво и контракции), така бихте имали време и при естествен позив за ходене по нужда. Но ако въпреки всичко очистването се получи чак при излизането на бебето, това се случва ежедневно и ежечасно точно там, където сте.
 Но понеже е нещо, за което не се говори, всяка следваща родилка се притеснява.
 За това няма да ви спестя моя разказ с клизма . Отивам да раждам, правят ми клизма, клеча си в тоалетната, обаче е зверски студ (февруари месец) и аз не мога да се отпусна. Изтече част от вкараната вода с туй-онуй, но усещам  тежест. Чаках, чаках, нищ не стана. Почнаха да ми тропат да излизам, че щяла съм в тоалетната да родя. Качвам се на магарето и нали трябва да вдигна краката. Усещам напън и течен фонтан изригваш с голямо налягане... Акушерката отиде да се преоблича, а санитарките вместо да преместят една чиния с ако, трябваше да чистят цяла родилна зала. Един мъжки глас се обади с "Абе кой ги взима тия решения с клизмите?".
 При всичката "цветна" история, случилото се си остана там. От това не последва абсолютно нищо. Продължиха всички да се държат така, както и без случката. На нас ни се случва за първи път, а на тях им се случва ежеднвено. АКО някой си позволи коментар или грозен поглед, това е сериозен професионален проблем на тях, не на вас. Този проблем се проявява в много други случаи (че ти е голям задника, че са ти грозни стриите, че имаш брадавица, че си отишла гримирана или с прическа, че имаш грозна татуировка, че си твърде млада, твърде стара....) Все пак става въпрос за изключения (мисля).

Последна редакция: вт, 12 дек 2017, 01:24 от skrech

Общи условия

Активация на акаунт