Правата на децата ни с ТЕЛК!

• 125 456
  • 744
  •   1
Отговори
# 120
Pали, тепърва започват да говорят за ТЕЛК в парламентарната комисия.Статията е от вчера.
Експерт: Да се закрият ТЕЛК-овете. Държавата постоянно нарушава конвенция на ООН
Цитат
Думата взе и председателят на комисията Антон Кутев от БСП. Той обърна внимание на проблема с личните асистенти, каквито са голяма част от родителите на хората с увреждания. Според него средствата за тях трябва да се дават от бюджета, а не от Европа. "Европарите скоро ще спрат, какво ще правим тогава", попита той риторично.

Казусът ТЕЛК: Има ли решение и кога ще се приложи реформата в ек …  лекарски комисии
Цитат
От Здравното министерство заявиха, че ни канят на среща утре в 15 ч и ще видим какво ще стане след тези разговори“, коментира д-р Холевич.
Обмислят преобразуване на интеграционната добавка за хора с увреждания
Цитат
Предложенията за промени ще бъдат обсъдени на среща при социалния министър в понеделник, стана ясно от думите на Елена Пачеджиева.

Последна редакция: пт, 26 май 2017, 09:47 от n_alex76

# 121
Здравейте Simple Smile Имам въпрос,след като промениха помощите за деца полагат ли се балнеолечение както преди или вече нямаме право на тази помощ?
Поне нашите социални казаха, че помоща за балнеология отпада

Благодаря Simple Smile Така си помислих и аз,че ще отпадне!

# 122
Четох линковете, четох и съвсем се обърках CrazyАко на някого му е станала ясно какво обмислят за тези ТЕЛК-ове, може ли да го разясни с няколко думи? Blush

Какво ще рече: интеграционната добавка ще се преобразува в месечна помощ с окрупнен размер? Тя и сега е месечна помощ.....
А за това как ще се определя степента на увреждане при възрастни болни изобщо не разбрах ooooh! много думи, никакво съдържание Crossing Arms

# 123
Здравейте миналата седмица ходихме в социалните след 14 дневният срок от решението на ТЕЛК Попитах ги от кога се изплащат пари за детето,от датата на инвалидизация, която е 8ми март. А те ми отговориха от когато решат  социалните работници. Това въобще Вярно ли е че не изплащат пари с задна дата?

# 124
От ДИ се изплащат парите назад, като според новия закон намалиха периода май на година, т.е. и по-отдавна да е ДИ, ще изплатят само година назад. Но щом ДИ е 08.03, ще ви изплатят от март насам вкл.

# 125
От ДИ се изплащат парите назад, като според новия закон намалиха периода май на година, т.е. и по-отдавна да е ДИ, ще изплатят само година назад. Но щом ДИ е 08.03, ще ви изплатят от март насам вкл.

Благодаря много за информацията....значи от ДИ 8ми март до сега трябва да ми изплатят пари......но защо тази от социалните ми каза че те решавали дали да ми изплатят пари от 8ми март....да не би да иска да ме излъже

# 126
Здравейте отново от мен bouquet
Имам въпрос,който не е точно по темата,но защото тук пишем майки на деца с ТЕЛК,може би някоя от вас се е занимавала и с това.

Кандидатствам за общинско жилище-за мен,детето и моята майка.Чувала съм,че ако в семейството има дете с ТЕЛК решение,не се чака толкова дълго за одобрение,както при другите случаи.Вярно ли е това и мога ли да имам претенции,като например,жилището да не е на висок етаж?Може би всичко си зависи от общинските служители и колко са "хора",но ще се радвам,ако някой от вас сподели опит.

# 127
И аз се интересувам за общинското жилище.

# 128
Здравейте отново от мен bouquet
Имам въпрос,който не е точно по темата,но защото тук пишем майки на деца с ТЕЛК,може би някоя от вас се е занимавала и с това.

Кандидатствам за общинско жилище-за мен,детето и моята майка.Чувала съм,че ако в семейството има дете с ТЕЛК решение,не се чака толкова дълго за одобрение,както при другите случаи.Вярно ли е това и мога ли да имам претенции,като например,жилището да не е на висок етаж?Може би всичко си зависи от общинските служители и колко са "хора",но ще се радвам,ако някой от вас сподели опит.

Имаш много права, но дали ще ти ги уважат е вече друг въпрос. Ако си готова да се разправяш със социалните, може да пробваш да си извоюваш разни придобивки.

Тъй като това е тема за деца, в това число и пораснали, ето какви ще ги мъдрят, вече подхвърлят идеята, за да видят реакциите
http://dnes.dir.bg/news/invalidi-bezrabotitza-biser-petkov-kabin … v-3-25837754?nt=6
Лошото е, че подкрепа от обществото няма да има. Съжалявам, но така мисля Confused

# 129
  • България
Този индивидуален подход е невъзможен. Нямат толкова много кадри. И защо след като се е произнесла ТЕЛК комисията с проценти някой си ще решава кой от колко и какво има нужда при положение, че има над 90% този някой може да му скимне да намали помоща на детето, защото нямало нужда от пари, а сега взима около 900лв. Не мога да разбера мотивите на тези майки явно не искат всички деца с 90 процента и повече да взимат максимума все едно са държавни служители.

# 130
  • в полите на Балкана
Ън, подкрепа няма, всеки се спасява сам!
Този индивидуален подход е невъзможен. Нямат толкова много кадри. И защо след като се е произнесла ТЕЛК комисията с проценти някой си ще решава кой от колко и какво има нужда при положение, че има над 90% този някой може да му скимне да намали помоща на детето, защото нямало нужда от пари, а сега взима около 900лв. Не мога да разбера мотивите на тези майки явно не искат всички деца с 90 процента и повече да взимат максимума все едно са държавни служители.
Тези родители искат, когато децата им навършат пълнолетие да не взимат 130-140лв пенсия, само защото са пълнолетни, а да им се превеждат суми според индивидуалните нужди на младежа/девойката. Защото, детето навършили пълнолетие не е оздравяло, а просто е станало пълнолетен. Как мислиш младеж или девойка със 100% тнр, може да си намери работа? Или пък родителя, не работил 18г за да се грижи за отрочето може да го издържа.
В  момента децата на шестнайсет години с ТЕЛК над 90% взимат 900лв от социалните+ 140 пенсия. Осемнадесет годишните, завършили училище взимат само 140лв пенсия.

Последна редакция: вт, 30 май 2017, 19:47 от мамаРаче

# 131
  • България
Ън, подкрепа няма, всеки се спасява сам!
Тези родители искат, когато децата им навършат пълнолетие да не взимат 130-140лв пенсия, само защото са пълнолетни, а да им се превеждат суми според индивидуалните нужди на младежа/девойката. Защото, детето навършили пълнолетие не е оздравяло, а просто е станало пълнолетен. Как мислиш младеж или девойка със 100% тнр, може да си намери работа? Или пък родителя, не работил 18г за да се грижи за отрочето може да го издържа.
В  момента децата на шестнайсет години с ТЕЛК над 90% взимат 900лв от социалните+ 140 пенсия. Осемнадесет годишните, завършили училище имат само 140лв пенсия.

Такаа само, че групата майки и министъра никъде не споменават, че този индивидуален подход с който ще се решат всички проблеми  Joyсе отнася само за младежи над 18 години. До колкото слушах изказванията на министъра и майките става дума за всички вкл. и децата до 18г. Тогава, защо го въвеждаха тази дифер. помощ за да може сега на някое дете да го порежат защото видите ли нямало нужда и да не взима нищо? Това не го разбирам за след 18 години да, но пак казвам за по-малките е кощунство да вземат от някое дете, а от изказванията се разбира това. Ако целта им е да се подобри нещо за младежите с увреждания над 18г. да го заявят ясно,че става дума само за тях, а не за всички деца. Тези майки все едно работят за правителството. Кой ще е тоя който ще се произнася кой от колко и какво има нужда. Има лекарска комисия която определя кой колко е болен те са легитимните другото е божлав.

# 132
  • в полите на Балкана
Днес по радиото във всяка емисия споменаха точно порасналите деца с увреждания.
 Не се пени толкова, ще поживеем, ще видим. Кощунство е,че всички инвалиди са оставени на произвола на съдбата. Предполагам,че ако си родител на 19годишно с увреждане ще пееш друга песен.

# 133
  • България
 Не се пени толкова, ще поживеем, ще видим. Кощунство е,че всички инвалиди са оставени на произвола на съдбата. Предполагам,че ако си родител на 19годишно с увреждане ще пееш друга песен.

Не ми говори така, а прочети малко статии за какво са се събирали и кои възрасти са обсъждали и не ми казвай против кой съм и за кой съм

# 134
  • България

Не ми говори така, а прочети малко статии за какво са се събирали и кои възрасти са обсъждали и не ми казвай против кой съм и за кой съм
Проблема ти е, че предполагаш без да знаеш прочети изказванията на министъра и майките и пак говори и по леко го карай без да ми даваш наклони.

Общи условия

Активация на акаунт