Правата на децата ни с ТЕЛК!

• 125 621
  • 744
  •   1
Отговори
# 135
  • в полите на Балкана
Не  давам тон в живота на никого. Нито обиждам хората ,които искат промени за разлика от вас.Достатъчно знам по въпроса,за да изкажа мнение и то различно от вашето.
 Ще кажа и друго, това, че ТЕЛК е определил 90% на дете с ДЦП, аутист, епилептик или с някакъв синдром не значи, че тези деца имат еднакви нужди и им се полагат едни и същи средства.  Не значи,че и станали пълнолетни те са  оздравяли.Същото се отнася и за възрастните с увреждания. Защото човека станал инвалид на работното си място и този жертва на джигит нямат едни и същи нужди. Да не говорим за онкоболни и тези с тежки генетични увреждания. Всеки трябва да получава според нуждите си. Не да се влачи на работа или да прави кампании за да закупи поредната доза лекарства.

ПП спирам защото оспамихме темата. Peace

Последна редакция: вт, 30 май 2017, 21:44 от мамаРаче

# 136
  • България
И кой обидих аз, държа да посочиш? Или различно мнение е обида, а? А така, ще дойдеш на моето, че се отнася и за малките деца, преди малко пишеше друго и продължаваш да нападаш, не търпиш различно мнение. Никога не съм писала, че имам против когото и да било с увреждане, а мнението е различно от твоето и на тези майки които кой знае защо говорят от името и представляват децата с увреждания в България. Сигурна съм, че има и много хора с различно мнение от тяхното и вашето. Сами се бутате после другите са ви криви! А и тия деца с различни увреждания които сте изброили ДЦП, аутист, епилептик или с някакъв синдром имат нужда всички от пари и то много за да може да се социализират до някаква степен, а не някой чиновник  или майки с добри намерения да им определят съдбата! ТЕЛК за какво е тогава, а да го махат тогава щом някой друг ще решава след него! Между другото пак сме по темата.

Последна редакция: вт, 30 май 2017, 22:11 от juspar

# 137
  • в полите на Балкана
тези майки явно не искат всички деца с 90 процента и повече да взимат максимума все едно са държавни служители.
Според мен това е обида.

# 138
  • България
Това не е обида, а мнението ми което изхожда от това, че искат индивидуална оценка и за децата, а това ще доведе само до спиране на помощите за някои деца защото не се нуждаят от нея нищо, че   лекарската комисия е посочила друго.Държавата само това чака да спести някой лев, ама тези майки явно не осъзнават това, ако стане дано да не стане вече ще е късно. После ще се протестира за обратното .Доколкото за порасналите деца е за там вече съм съгласна защото помощта се определя по друг начин, но пак казвам за малките деца това е мноого излишно и вредно.И още нещо тези майки казаха, че не са там за пари на протеста го чух, а с действията показват друго.Не им вярвам предполагам, че повечето имат пълнолетни деца и затова натискат толкова за индивидуална оценка, защото сега им дават наистина много малко пари и по този начин ще взимат повече. Това не е лошо,но малките деца губят така, ама всеки си гледа неговото. Мисълта ми е да не се правят на загрижени за всички.Поне да не заявяват публично, че не е за пари, цялата дандания е за това. Това показват действията им.

Последна редакция: ср, 31 май 2017, 01:42 от juspar

# 139
  • София
Аз не отидох на протеста, защото моите искания са различни от тези на майките на деца с по-тежки увреждания.
Аз лично искам за нашите деца по-добри условия за социализация и рехабилитация. Искам да им се даде възможност да се образоват. Искам да се осигурят дневни центрове, в които да се работи  с децата ежедневно, а не по два часа седмично. Искам и да се осигури специализиран транспорт, за да могат тези деца да стигнат до тези центрове.
Пари има, но те не се разпределят правилно.

# 140
  • в полите на Балкана
Децата инвалиди с помощ от държавата и след 18г.
https://www.24chasa.bg/novini/article/6251689

Разпределение на пари на калпак никога не е справедливо. Всички знаем колко са компетентни в  ТЕЛК  и как срещу финикийски знаци се получава документ, дори и при децата.  Освен от пари един инвалид се нуждае и от доста други неща, които са задължение на родителя. Крайно време е да се задейства и държавата.

Последна редакция: ср, 31 май 2017, 07:24 от мамаРаче

# 141
Крайно време е да се задейства и държавата.
И как се задейства държавата? С изказвания от рода:
Цитат
“Личната помощ е залегнала cамо в cкaндинавcките дъpжави, които cа извеcтни cъc cвоята cилна cоциална политикa. През поcледните години в Швеция има намаление на тази помощ, защото тя е cкъпа ycлyга, която и богати дъpжави не могат да cи позволят”, заяви cоциалният миниcтъp.
 #2gunfire
Оставка!!!

А какво е заложено в Закона за личната помощ? Именно от това, което е жизненоважно за съществуването и оцеляването на тежкоувредените/ тежкоболните лица.

http://www.selmira.net/node/124
Цитат
Напълно новият момент в ползването на предоставения брой часове за лични асистенти е, че ползвателите имат право на гъвкаво управление на часовете и разпределението им по месеци по такъв начин, че неизползваният брой часове през месеца може да се прехвърля и използва за следващ период до края на календарната година, съобразно личните потребности на ползвателя и обстоятелствата, които налагат това по преценка на ползвателя, съгласно променливите им нужди във времето.

човекът с увреждане е работодател на своите асистенти, които работят по граждански договор при гъвкаво работно време
между човека с увреждане и асистентите му стои административен посредник – доставчик на лична помощ.
наемането на роднини е ограничено

Много ми се иска да питам социалният министър кой носи отговорност за смъртта на хората с увреждания, починали вследствие на смъртта на родителите си и липса на човек, който да се грижи за физическото им оцеляване?

Последна редакция: ср, 31 май 2017, 09:10 от n_alex76

# 142
Здравейте на 19-ти май подадохме документите в социалните след решението на ТЕЛК. Казаха ми да отида при тях на 15 юни и тогава явно може да ми кажат дали ще ми преведат веднага пари или ще чакам няколко месеца Вярно ли е това че се чака няколко месеца за да преведат парите?

# 143
  • Sliven, Bulgaria
Здравейте на 19-ти май подадохме документите в социалните след решението на ТЕЛК. Казаха ми да отида при тях на 15 юни и тогава явно може да ми кажат дали ще ми преведат веднага пари или ще чакам няколко месеца Вярно ли е това че се чака няколко месеца за да преведат парите?

Доколкото помня-когато се подаде заявление в социалните-парите се изплащат следващия месец. Тоест през месец юни трябва да имате превод по банковата ви сметка Simple Smile

# 144
  • България
пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ 18пїЅ.

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅВ  пїЅпїЅпїЅпїЅВ  пїЅ пїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ, пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅ пїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ.В  пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ, пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ. пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ.

Р?ндивидуална оценка Рµ невъзможна пак ще претупат нещата. Вредно Рµ това разберете замазват Р’Рё очите. РџРѕ грешен РїСЉС‚ сте тръгнали коварни СЃР° тия Рё долни, пак казвам интересуватсекак РґР° спестят Рё РґР° дадът РїРѕ-малко, заблуждават Р’Рё! Колкото РґРѕ фалшивите ТЕЛК решения, това РЅСЏРјР° оправия нали РѕС‚ С…РѕСЂР° сеиздават РЅРµ РѕС‚ роботи. Койгарантира, че РїСЂРё индивидуална оценка РЅСЏРјР° РґР° РёРјР° несправедливост Рё корупция ,Р° РІРёРµ ли? РљСЉРј тресавището водите всички СЃ исканията СЃРё ама РЅРµ РіРѕ осъзнавате,Р° РѕРЅРёСЏ отгоре казах СЃР° коварни Рё хитри Рё само това чакат РґР° разтворят ножицата! Пак казвам майките РѕС‚ протеста казаха,че РЅРµ РіРѕ правят Р·Р° пари, Р° РЅРµ Рµ така РЅРµ РёРј прави чест, лъжат пред всички.РђРєРѕ имат чест РґР° кажат, искаме повече пари, Р° РЅРµ РґР° СЃРё измислят индивидуални оценки което Рµ непостижимо. Министъра вчера РіРѕ чух РґР° казва че процентите РѕС‚ ТЕЛК РЅРµ СЃР° важни! Закривайте телковете тогава Рё некомпетентни корумпирани чиновници РґР° правят РЅР° всеки оценка какво РјРѕР¶Рµ. Лошото Рµ, че като играете РїРѕ тяхната СЃРІРёСЂРєР° завличате всички,Р° те това чакат! РєРѕР№ Рµ опълномощил тези майки РґР° РјРµ представляват питам, РєРѕР№? Който има различно мнение е хубаво и той да иде и да го заяви на министъра, но тези майки от комитета няма да го допуснат сега е техният час, но се заблуждават и ще ги изиграят и тях!

Последна редакция: ср, 31 май 2017, 11:07 от juspar

# 145
juspar,последния ти пост при мен не се чете-само накакви неразгадаеми знаци... Shocked

# 146
  • България

Разпределение на пари на калпак никога не е справедливо. Всички знаем колко са компетентни в  ТЕЛК  и как срещу финикийски знаци се получава документ, дори и при децата.  Освен от пари един инвалид се нуждае и от доста други неща, които са задължение на родителя. Крайно време е да се задейства и държавата.

Е толкова писане на вятъра. Mr. Green Така на кратко. Тия отгоре са коварни и долни и вие се подвеждате, ама нейсе. Като Ви изиграят ще пропеете друга песен. Лошото е, че завличате всички към тресавището, ама не го осъзнавате! Тези майки от протеста го правят за пари, а се дразня, че казват, че не е за това. Да го заявят няма лошо, парите наистина са малко. Всеки го интересува неговият си проблем, а те видите ли са загрижени за всички, аз пък не искам те да ме представляват! Кой им дава това право, кой! Колкото до корупцията в ТЕЛК, ами поне са доктори, а този чиновник, който ще решава на кой какво да се отпуска по индивидуална оценка той да не е робот, и той може да е корумпиран! Чух министъра да казва, че няма значение процента от ТЕЛК. Това е безобразие, защо са тогава ТЕЛК  комисиите, а да ги закриват и оня там компетентния наравно с майките от комитета да решават, алоо това да не вие 44година. Ще Ви изработят помнете хитри са тия. Който има различно мнение е хубаво и той да иде и да го заяви на министъра, но тези майки от комитета няма да го допуснат сега е техният час, но се заблуждават и ще ги изиграят и тях! Разберете НЕВЪЗМОЖНО е на всеки да се изготви обективна индивидуална оценка подвеждат Ви! Живи и здрави!

Последна редакция: ср, 31 май 2017, 11:48 от juspar

# 147
Днес минахме ТЕЛК - работят си нормално няма никакви проблеми (както шумяха по медиите миналата седмица). Хубавото е че за първи път нидадаха 3 години - досега два пъти по две са ни давали. Проблема е че да й объркали една буква в името. Забелязах го и се върнах да попитам - отговориха ми че единият от лекарите в комисията си е тръгнал 🙄 -да си подам документите в социалното - те щяли за им го пратят за служебна корекция и уж щели и на мен да ми пратят коригирано
Моля някой ако е имал подобен казус да пише

# 148
При нас редовно се случва да объркат името на детето. Първият път когато стана и на нас така ни казаха ,да си подадем документите в социалното а на по-късен етап те щели да ми изпратят другото решение ,но в социалните ми отказаха тогава. За това винаги при взимане на решението  проверявам дали няма допуснати грешки. Пробвай може пък да нямате проблеми  при подаване на документите в социалните.

# 149
 #2gunfire #2gunfire #2gunfire - да напиша развитието на сгрешеното име
Обадих се в социалните и те ми казаха, че трябва лично да отида да ми го коригират - не става по служебен път. Звъннах и в ТЕЛК и ми казаха, че трябва да отида на място да подам МОЛБА, после да отида в деня когато заседава детската ТЕЛК комисия да ми дадат решение с вярното име и после на 16-тия ден да отида да ми го заверят  #2gunfire #2gunfire #2gunfire
ТЕЛК-а не е в нашия град, отсъствия от работа, пътуване .... - направо избеснях и не е като да не съм ги питала веднага при връчването на решението и констатирането на грешката

Общи условия

Активация на акаунт