Правата на децата ни с ТЕЛК!

• 125 606
  • 744
  •   1
Отговори
# 150
За съжаление на тях изобщо, ама изобщо не им пука, Нищо ,че вината е при тях. Да не говорим, че и личните карти ги искат и гледат от тях като пишат. На мен дори ми се развикаха, че не съм ги била предупредила, че бащиното и фамилното име е по-специфично и може да се обърка. Думи нямам. #2gunfire

# 151
Аз не съм чула две лица да имат едно ЕГН.След като ЕГН-то е вярно изобщо не си хабете времето и нервите за подобни мероприятия.Да си оправят документацията тези, които не са си свършили работата.Има e-mail-и.Пишете там и да се задействат от разстояние.
Моето дете често вместо Христина я пишат Кристина.
Нашият ТЕЛК свършва на 30.09. и днес получавам писмо да се явим на 10.07.Искат само епикриза от психиатър и психолог.
Някой друг има ли толкова ранна дата и проблем ли е?  newsm78

# 152
E да те пак те ще си свършат работата ,но като ни поразкарат и нас. Социалните казват ,че не може да приемат документ с невярно съдържание, другите пък изтъкват един куп причини и накрая топката пак у нас, Единственото нещо което правя при получаването на новото решение е там на място да проверя и да настоявам да се коригира та ако ще и да почакам още час.

# 153
Ох, оспамих темата, но да продължа със сгрешеното име - написах Заявление /нямам за какво да им се моля с МОЛБА/ и отивам на гишето - подавам си заявлението и си искам входящ номер и госпожата: Ми на тези неща недаваме входящи номера  #Crazy и аз най нагло: За да не ви се виждат грешките ли  #2gunfire #2gunfire #2gunfire, а пред мен имаше човечец със сгрешено ЕГН  Cry

# 154
Аз не съм чула две лица да имат едно ЕГН.След като ЕГН-то е вярно изобщо не си хабете времето и нервите за подобни мероприятия.Да си оправят документацията тези, които не са си свършили работата.Има e-mail-и.Пишете там и да се задействат от разстояние.
Моето дете често вместо Христина я пишат Кристина.
Нашият ТЕЛК свършва на 30.09. и днес получавам писмо да се явим на 10.07.Искат само епикриза от психиатър и психолог.
Някой друг има ли толкова ранна дата и проблем ли е?  newsm78

Нашият изтича на 01.09 , датата ,която ни дадоха е 13.07.

# 155
Искам да ви напиша, може да му е полезно на някого.
Ако се налага да вадите лични  документи на дете с ТЕЛК, а ви е проблем висенето по опашки или детето няма възможност да присъства лично в паспортната служба, може да ползвате услуга да дойдат  на място в дома ви и да снимат детето.
Двамата родители  преди това попълват заявление в паспортното, носят акт за раждане, копие и оригинал на ТЕЛК-а.

# 156
На детето има издаден инвалиден талон за паркиране. Може ли той да се ползва в чужбина ( Румъния ) или важи само за Бг ?

# 157
  • София
В Румъния точно не сме го ползвали. Но в др. европейски държави - да. Не знам дали официално важи, но хората просто го приемат. Също така на местата с билети например непрекъснато ни правят отстъпки / или съвсем безплатно/ за детето ни с увреждане, без да искат никакъв документ.

# 158
ТЕЛК решението трябва ли да бъде преведено на англ. език, когато пътуваме в чужбина?

# 159
На детето има издаден инвалиден талон за паркиране. Може ли той да се ползва в чужбина ( Румъния ) или важи само за Бг ?
Важи за всички страни в ЕС. На самият талон пише.

# 160
  • Jambol, Bulgaria
Здравейте!Майка съм на син на 16 години с диабет тип1.Явихме се на телк в началото на юни и ни намалиха % от 80 на 50 за 2 години - колкото е за възрастните и в телковото му решение не съм вписана като законен представител.
Мога ли да обжалвам решението от телк ,че на 16 години е дете и жалбата от мое име или от негово трябва да е. Къде в документите е определена възрастовата граница за деца за да ги цитирам в жалбата.

# 161
На 16 години детето го водят възрастен.  Посочват само неговите данни и не вписват родител.Нямате основание за жалба. До колко процентите за диабет са правилно дадени не съм запозната. Сега имате право да подадете в пенсионното за пенсия на детето.

# 162
... Сега имате право да подадете в пенсионното за пенсия на детето.
Хм, не съм сигурна, но защо ми се върти в главата, че при 50% за възрастен не се полага пенсия от НОИ?  newsm78 Пак казвам, не твърдя че съм права, но това ми беше направило впечатление преди години, че при възрастните трябваше да има минимум 51% за пенсия, докато при децата е 50%  Rolling Eyes.

# 163
За да взима детето инвалидна пенсия процентите трябва да са от 71 % нагоре. Поне на нас така ни обясниха от комисията когато се явявахме. Така че може да се обжалват процентите ако смятате че детето е ощетено по някакъв начин ,

# 164
... Сега имате право да подадете в пенсионното за пенсия на детето.
Хм, не съм сигурна, но защо ми се върти в главата, че при 50% за възрастен не се полага пенсия от НОИ?  newsm78 Пак казвам, не твърдя че съм права, но това ми беше направило впечатление преди години, че при възрастните трябваше да има минимум 51% за пенсия, докато при децата е 50%  Rolling Eyes.

Децата получават инвалидна пенсия след навършване на 16г., но трябва да са с ТЕЛК над 71%.
Ако са с по малък % ще получават след като имат 1г. трудов стаж , може и да не е постоянен, а събирателен.

Ето го и закона за социална пенсия за инвалидност как се отпуска:
http://www.nssi.bg/pensions/grantpensions/422-pi

Последна редакция: вт, 13 юни 2017, 09:35 от jenia_vd

Общи условия

Активация на акаунт