Правата на децата ни с ТЕЛК!

• 125 608
  • 744
  •   1
Отговори
# 180
  • Sliven, Bulgaria
Здравейте! Аз съм в голяма чуденка дали да отида понеделник до АСП. Понеже ни преосвидетелстваха ,имаме промяна на диагноза и %-ти. след обжалване в НЕЛК. В АСП не знаеха,дали ще връщат назад и колко ще връщат. Днес си получих заповедта за 4 месеца ми върнаха пълният размер на сумата,не 50%. Да не би да ме накарат сега да връщам??? newsm78 .Защото за декември са ми отпуснали по новите суми,доколкото помня от януари влизаха новите суми.

Дават 50 % от сумата само при първоосвидетелстване и цялата сума при преосвидетелстване.

# 181
Здравейте! Аз съм в голяма чуденка дали да отида понеделник до АСП. Понеже ни преосвидетелстваха ,имаме промяна на диагноза и %-ти. след обжалване в НЕЛК. В АСП не знаеха,дали ще връщат назад и колко ще връщат. Днес си получих заповедта за 4 месеца ми върнаха пълният размер на сумата,не 50%. Да не би да ме накарат сега да връщам??? newsm78 .Защото за декември са ми отпуснали по новите суми,доколкото помня от януари влизаха новите суми.

Дават 50 % от сумата само при първоосвидетелстване и цялата сума при преосвидетелстване.

Добре де а,за декември ми изплатиха по новото. Новото не влизали от 01.01 2017г.  На мен и за месец декември ми изплатиха по новото.

# 182
  • Sliven, Bulgaria

Добре де а,за декември ми изплатиха по новото. Новото не влизали от 01.01 2017г.  На мен и за месец декември ми изплатиха по новото.

Тъй като е преосвидетелстване се плаща и за старата година по новите правила. Няма да връщате нищо-споко Simple Smile

# 183

Добре де а,за декември ми изплатиха по новото. Новото не влизали от 01.01 2017г.  На мен и за месец декември ми изплатиха по новото.

Тъй като е преосвидетелстване се плаща и за старата година по новите правила. Няма да връщате нищо-споко Simple Smile

Много благодаря!  bouquet
Искам само каквото се полага на детето. Добре са ми дошли,за ремонт на детската.

# 184
Значи е това, което и моята логика показа  Simple Smile
Така е, pepi_r! Нямаш грешка!  Grinning Добре, че ви има, момичета! Hug
Понеже в друга тема не получих отговор, може ли тук да помоля, ако някой има опит с Българската коледа, да сподели има ли някакви особености, изисквания, при подаването на документи. Помощта, в какво точно се изразява - вид оборудване, лечение, терапии, медикаменти ..., аз ли трябва да избера и конкретизирам определена нужда?

# 185
Здравейте,

Имам едно питане, ако може да ми помогнете. Дъщеря ми е с Телк решение до дата 01.05.2017. Подадохме за преосвидетелстване в началото на февруари, но датата ни за интервюто е едва на 28.06.2017г. Доколкото бях осведомена, не би трябвало да имаме изплащане за май, така ли е?!

# 186
Здравейте ,извинявам се ако се повтарям с
въпросите,четох но не ми стана ясно ... явихме се на ТЕЛК и решението излезе на на 20.03.17г, дадоха на сина ми 50%  с дата на инвалидност датата му на раждане 06.09.2015г. До колкото разбрах трябва да му изплатят някакви пари назад от ДИ ,как се изчислява колко пари трябва да се преведат с задна дата ...Звънях в  "Дирекцията по социално подпомагане " но никой не ми вдигна . Не ми е ясно ... Благодаря на всички за отговорите !

Последна редакция: сб, 17 юни 2017, 01:00 от Suzka

# 187
  • София
Здравейте,

Имам едно питане, ако може да ми помогнете. Дъщеря ми е с Телк решение до дата 01.05.2017. Подадохме за преосвидетелстване в началото на февруари, но датата ни за интервюто е едва на 28.06.2017г. Доколкото бях осведомена, не би трябвало да имаме изплащане за май, така ли е?!

Много странно. Имат срок да насрочат преосвидетелстване, който мисля че е три месеца. Ако наистина сте подали молба за преосвидетелстване началото на февруари вината за забавянето е тяхна и не би трябвало да търпите загуби. Когато подписвате новото решение на ТЕЛК има изричен текст в тази връзка. Четете внимателно и не подписвайте ако не е вярно това, което пише.

# 188
Да, забавянето е по тяхна вина. Получих и превод, което малко ме притеснява. Да не се окаже, че трябва да им възстановявам после.....Самото решение е до дата 01.05.2017, не съм запознаа дали се полага и за месец май месец...

# 189
Да, забавянето е по тяхна вина. Получих и превод, което малко ме притеснява. Да не се окаже, че трябва да им възстановявам после.....Самото решение е до дата 01.05.2017, не съм запознаа дали се полага и за месец май месец...
Щом на ТЕЛК пише дата 01.05. то получавате полагащата ви се сума , която получаваме през юни месец.

# 190
Благодаря Ви! Simple Smile

# 191
  • по света и у нас
Информация, която може да бъде от полза на родителите на първокласници- като майка на такъв, досега рових и забелязах, че помощта от 250 лв за бъдещия първокласник НЕ зависи от доходите на семейството, ако детето е с ТЕЛК.Дано бъде от полза за някого.

# 192
  • Sofia

Здравейте, това къде го пише, много ви моля да споделите, защото съм в голяма сага от 3години....и накрая имам решение от съда, но по чл.8д, ал.8 от ЗСПД, където пише, че " е 50 на сто от размера на помощта, определен по реда на ал. 3 за съответната година. а реално това е преосвидетелстване на сина ми, не освидетелстване.
Благодаря предварително!  bouquet

# 193
Здравейте!  Надявам се, че ще можете да ми дадете по-адекватна информация от служителите на гишетата, затова се обръщам към вас и благодаря предварително за помощта.
Та синът ми, който е на 3,9 г. е диагностициран с ГРР. Докторът, който го диагностицира каза, че имаме право на ТЕЛК. ДО Декември 2016-та живеехме в Германия. Там през Април 2016-та го диагностицираха с умствено изоставане. Та въпросът ми е, ако преведа и занеса немските документи в ТЕЛК, ще зачетат ли немската диагноза, като ДИ?  И в крайна сметка коя диагноза, ще гледат, щом и двете са различни?  Отново благодаря предварително за съдрйствието.

# 194
Alien1, Всички документи за ТЕЛК на моето дете бяха от немски клиники. Необходимо е да преведете мед. документи, изследвания като използвате  лицензирана преводаческа агенция.
Ако желаете мога да ви дам координати на тази, която използвах.
Ако имате други въпроси пишете на лични.

Общи условия

Активация на акаунт