Правата на децата ни с ТЕЛК!

• 125 610
  • 744
  •   1
Отговори
# 165
Аха, благодаря за разяснението - тези неща не ги знаех /още не ми е опряло до главата, но предстои  Confused/.
Ами значи жената, няма какво да дири в НОИ с тези проценти  Crazy.

# 166
Дъщеря ми е с 74% и може би това е причината след получаване на ТЕЛК  да ми кажат да отида в НОИ. Значи ако и смъкнат процентите ще загуби пенсията  ooooh! А ако лицето не може да работи и да събере тази 1 година стаж  newsm78 Невероятни са нашите закони.

# 167
С първо ЕР на ТЕЛК и определена ДИ дата на раждане, помощта, която се изплаща, не трябваше ли да бъде за година назад? Сега, при превода установих, че сумата изплатена е за 11 месеца. Погледнах си и заповедта от социалните и тя е със срок от 01.06.2016 до 30.04.2017г.

Последна редакция: чт, 15 юни 2017, 11:41 от sng_82

# 168
  • Sliven, Bulgaria
С първо ЕР на ТЕЛК и определена ДИ дата на раждане, помощта, която се изплаща, не трябваше ли да бъде за година назад? Сега, при превода установих, че сумата изплатена е за 11 месеца. Погледнах си и заповедта от социалните и тя е със срок от 01.06.2016 до 30.04.2017г.

Най вероятно детето е родено м. юни 2016 г. и затова заповедта е от тогава. Иначе няма логика

# 169

Най вероятно детето е родено м. юни 2016 г. и затова заповедта е от тогава. Иначе няма логика
Родена е април, 2012г.
Но сега се замислям, по принцип юни месец подавам документи за детските надбавки, дали с това може да има някаква връзка?

# 170
  • Sliven, Bulgaria

Родена е април, 2012г.
Но сега се замислям, по принцип юни месец подавам документи за детските надбавки, дали с това може да има някаква връзка?

Нямам идея тогава, защо е само за 11 месеца.

# 171
Предполагам сте си подали документите май месец 2017г. В датите, които имате и в заповедта не фигурира май месец, т.е. ще получите пари за 12 месеца сега юни месец, но разделени като 11+1. Поне това е моята логика  Rolling Eyes.
А иначе, ако това беше мой случай, нямаше да търся отговор тук, а щях да питам тези, от дето ми е заповедта  Simple Smile /това да не се приема като заяждане, а като съвет/.

# 172
На мен ми се обадиха преди 5 минути от социалните да си взема заповедта ,че ще ми изплатят парите назад  за обжалването.Досега не бяха наясно дали да връщат.Понеже при нас има помяна на диагноза и %.

# 173
Разбира се, че е редно да се провери и пита на място, но за това ще имам възможност едва по - късно, днес. Просто действах първосигнално, като реших и до вас да се допитам, тъй като не веднъж форумът ми е помагал. Предположих, че някъде аз бъркам и нещо неправилно съм разбрала, та да не се излагам неподготвена. Напоследък съм ужасно разсеяна и много пропуски имам от преумора, та за това допускам грешката да е някъде в мен.
Довечера ще докладвам отговора.  Simple Smile

# 174
Здравейте,не зная тук ли е мястото,но не открих друга тема за ТЕЛК и НЕЛК

не мога да разчета решение на НЕЛК
молбата ми е следната-след като обжалвах ТЕЛКи се явих на НЕЛК-получих решение ,че ме връщат на ТЕЛК за ново освидетелсване.АЗ ОБАЧЕ,НЕ ЗНАЯ КАК ДА ТЪЛКУВАМ ТАЗИ ЧАСТ
приемаме,че се касае за състояние след хистеректомия.....хистология:пплоскоклетъчен карцином ин ситу с наличие на 1 фокус на инвазия с дълбочина 1-2мм,без данни за рецидив. НЕ СЕ СЛЕДВА %ТНР ПО см. на т7,(7. За злокачествено заболяване инситу - 50 % за една година след санирането)
и по-надолу --е записано,че не са проведени консултации с гинеколог,кардиолог,невролог и т.н
предвид изложеното НЕЛКотменя ЕРна ТЕЛК и връща за ново освидетелстване поради нарушение на чл 62 на НМЕ.
аз не мога да разбера,написаното НЕ СЕ СЛЕДВА %ТНР -В СМИСЪЛ,ЧЕ НЕЛК КРИТИКУВА ТЕЛК,ЧЕ Е СЛЕДВАЛ ТАЗИ ТОЧКА И ЗАТОВА НЕ МИ Е ДАЛ % ИЛИ ТОЧНО ПО ТАЗИ ТОЧКА НЕ МИ СЕ ПОЛАГА ПРОЦЕНТ

# 175
Аз само да споделя, че при мен объркването се е породило от факта, че не съм взела под внимание, че за месец май, отделно ми се води помощта, в пълният и размер + 11 месеца - 50% от нея, сумарно стават 12 месеца назад. А аз мислех, че 50% трябва да са си за 12 месеца + сега за май, че отделно си се полага.
Дано горе - долу разбираемо го обясних, ако се намери и друг заблуден като мен, в чуденка.  Embarassed

# 176
Аз само да споделя, че при мен объркването се е породило от факта, че не съм взела под внимание, че за месец май, отделно ми се води помощта, в пълният и размер + 11 месеца - 50% от нея, сумарно стават 12 месеца назад. А аз мислех, че 50% трябва да са си за 12 месеца + сега за май, че отделно си се полага.
Дано горе - долу разбираемо го обясних, ако се намери и друг заблуден като мен, в чуденка.  Embarassed

Значи е това, което и моята логика показа  Simple Smile
... В датите, които имате и в заповедта не фигурира май месец, т.е. ще получите пари за 12 месеца сега юни месец, но разделени като 11+1. ...

# 177
sng_82, и аз така си го тълкувах Simple Smile
 Аз имам въпрос за ТЕЛК-а с повече заболявания. Останах с впечатление, че всичко ще си върви както до сега, но сега видях в една благотворителна страница във фейсбук, че на детето са намалили процентите, въпреки, че е с повече диагнози. Искам да попитам каква е истината Simple Smile Ние в момента чакаме НЕЛК, но ако ни дадат проценти сами за една от диагнозите, чакането се обезсмисля. И друг въпрос от чисто любопитство - говорихме с леля ми за ТЕЛК/НЕЛК и се оказа, че преди няколко години, вместо да чакат НЕЛК за баба ми, леля ми просто е подала отново документи за ТЕЛК и всичко си е било ок. Това става ли още? Ние този път ще си изчакаме датата, но да си знам за По-натам Simple Smile

# 178
Това може и сега да стане /според мен/ стига да имате ново обстоятелство - примерно детето се е влошило, появил се е нов симптом, болест... Т.е. за това обстоятелство си вадите нова епикриза и подавате молба за преосвидетелстване, впредвид горното  Rolling Eyes.
За мен няма логика едно дете да има ТЕЛК за 3 години с 55 %примерно, още първата година да се влоши /не дай боже/ и родителя да чака да минат още 2 години и половина за да подаде документи за преосвидетелстване и да вземе по-голям процент  Rolling Eyes. Логиката е да подаде новата епикриза още като я получи и детето да получи по-висок процент и съответно повече пари.

# 179
Здравейте! Аз съм в голяма чуденка дали да отида понеделник до АСП. Понеже ни преосвидетелстваха ,имаме промяна на диагноза и %-ти. след обжалване в НЕЛК. В АСП не знаеха,дали ще връщат назад и колко ще връщат. Днес си получих заповедта за 4 месеца ми върнаха пълният размер на сумата,не 50%. Да не би да ме накарат сега да връщам??? newsm78 .Защото за декември са ми отпуснали по новите суми,доколкото помня от януари влизаха новите суми.

Общи условия

Активация на акаунт