Правата на децата ни с ТЕЛК!

• 125 593
  • 744
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте,предстои ми да подавам документи за ТЕЛК.Дъщеря ми е на 8 години с вроден дефект на сърцето,на 6 годищна възраст и правиха катетъризация,сложиха и балонче и спирала и сега е вече добре,продалжаваме да ходим на прегледи всяка година и и холтер.За сажаление синат ми които е на 11 месеца също се роди с сърдечен проблем МКД и стеноза ,предстои му операция Disappointed Relieved и се чудя да подам ли документи за ТЕЛК и за двамата едновременно или само за синът ми,тъй като при дъщеря ми вече всичко е наред Simple Smile
Подавате и за двете деца.

# 211
Здравейте! Аз съм отново с въпроси.Подадох документи за ТЕЛК,но ни се налагат пътувания.Искам да попитам дамите от Пловдив след колко време горе-долу получавате писмо?/Знам,че е относително ,но все пак...Притеснявам се да не си изпуснем комисията с тези пътувания...ако трябва да остана аз с детето тук..
И още нещо.Нужно ли е всички документи да се подават заедно? Ние сме с две епикризи,но тъй като едната е на друг език се забавиха с превода и аз подадох само българската.На комисията мога ли да занеса и другата вече преведена или няма да се зачете?

# 212
  • София
Няма да е по-рано от два месеца. Пътувайте спокойно.

# 213
Няма да е по-рано от два месеца. Пътувайте спокойно.
Това няма как да е сигурно, че няма да е по-рано. Но.... по принцип и аз си го мисля, че ще е най-рано септември, не за друго, а заради отпускарския сезон.
По другия въпрос - непременно си носете копие на преведената епикриза. Може само да ви помогне за по-добър процент. Зачитат се. То така или иначе в писмото пише да се носят актуални епикризи Hands V

# 214
Добре.Много ви благодаря,момичета.

# 215
  • София
Проверете къде сте разпределени и после проверявайте по телефона. Аз така направих.

# 216
Ще ми се да дискутираме един въпрос - имате ли всички Удостоверение за пътуване по БДЖ? Ако да - в кой регион сте и какъв процент има детето ви? Защото си спомням, че скоро някой беше писал, че не му издали такова Удостоверение и аз си помислих, че така е станало във връзка с новите промени, а и ставаше въпрос за мисля 70 %. Но... тези дни установих, че на моя приятелка от Варна, на което детето има 90% и са минали ТЕЛК преди нас /миналата година/ също са ѝ казали, че не им се полага. Останах учудена, тъй като както казах, моето дете е минало ТЕЛК след нейното и имаме Удостоверение както за тази, така и за догодина. И се питам - това по регион ли е /т.е. местно някакво решение/, нещо друго ли е...
Приятелката ми ще си търси правата - не че е кой знае какво Удостоверение, но що пък да я правят будала...

# 217
Аз имам и за двете деца.Едното е за синът ми с 86%, а другото за дъщерята с 74%. Важат до края на ТЕЛК-а им , другата година. От Разград съм.

# 218
Моето дете е със 100,също нямам удостоверение и смятам да отида до социалните в близките дни да попитам.То дава право само на 2 безплатни пътувания в годината,или по принцип има намаление за всяко пътуване?От Перник сме,често пътуваме до София с влак за прегледи.

# 219
Здравейте .
Искам да попитам Телка на дъщеря ми изтича на 31 октомври.Този месец ли трябва да подам документи за да се явим в отново ?Август месец комисията са отпуска и съответно няма как да ги подам тогава.Писмата се бавят два три месеца затова си мисля ,че трябва да подам сега.
И другия ми въпрос е трябва ли да взимам отново направление от личен лекар за Телк?

# 220
Подавай сега, за преосвидетелстване не ти трябва документ от ЛЛ.

# 221
DqVoLsKi_ChArOvNa подавай сега. Молби за преосвидетелстване се подават 3 месеца преди изтичане срока на действащото решение, т.е. на теб точно сега ти е момента за подаване. Комисията може да разпуска и да не заседава, но картотеките си работят Hands V
- Radost -  - това Удостоверение дава право на две безплатни пътувания по БДЖ /две отивания и връщания/, но съм питала на гарата, за когато изтече какво следва и оттам ми обясниха, че с Удостоверението и ТЕЛК-а се отива при тях на информация и издават някакъв талон за намаление. Вече не са безплатни. Но това ми е информация от преди поне 3 години. На гарата си попитайте за информация Hands Plus1

# 222
  • София
Здравейте! Дъщеря ми през следващата учебна година ще бъде във втори клас.
Първи клас беше кошмар. Ходеше най-много за един учебен час на ден, след което ми я извеждаха.
Диагнозата е хиперактивност (без дефицит на вниманието).
Единственият начин (според мен) да започне да ходи нормално на училище, е поне за известен период от време да бъде придружавана в часовете от човек (педагог, асистент, възпитател, помощник-учител).
Пробвах се при социалните, не става. Консултирах се с експерти в РУО, не могат да помогнат.
Дали знаете някоя фондация или друга организация, която би могла да осигури придружител за детето поне за месец?

# 223
  • с.Николово, обл. Русе
Точно тази сутрин ходих да подавам документи за ново минаване на ТЕЛК комисия и ме изпратиха за направление от ЛЛ и етапна епикриза пак от него. Тъй като за последно сме ходили на ТЕЛК през 2014 г. не бях наясно за промените от 2015 г. Така че ако имате възможност питайте първо по телефона за да не се разкарвате напразно. Ние сме в Русе.

# 224
Mimi piggy, ако детенцето е с ТЕЛК имате право на ресурсен учител , моят син беше на индивидуална програма и с ресурсен учител.

Общи условия

Активация на акаунт