Правата на децата ни с ТЕЛК!

• 125 550
  • 744
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте,Телк-а на детето ми изтече на 01.10.17 ,писмото с новата ни дата дойде и ще бъде на 30.11.17.Въпросите ми са сега ще бъде ли прекъснат Телка с месец два до новата дата  и този месец ще вземе ли детето помощ или не тъй като датата  е 01.10 навлиза в месеца?

# 346
Здравейте,Телк-а на детето ми изтече на 01.10.17 ,писмото с новата ни дата дойде и ще бъде на 30.11.17.Въпросите ми са сега ще бъде ли прекъснат Телка с месец два до новата дата  и този месец ще вземе ли детето помощ или не тъй като датата  е 01.10 навлиза в месеца?
За месец 10-ти ще получите пари, ако ви дадат над 50% на 30.11 пак ще получите  - така че няма да има прекъсване

# 347
Здравейте! Относно сроковете за отпускане на помощ по чл.8д, правилно ли съм разбрала, че заявлението не се подава всяка година, а срокът на отпусната помощ съвпада със срокът на валидност на ТЕЛК-а и след подновяване на решението, следва да се подаде ново заявление?
Благодаря предварително за отговора!

# 348
Правилно сте разбрали.

# 349
  • Асеновград
Здравейте,
Детето ми се роди с рядък синдром, от 3 месечен е с епилепсия има и дясно-странна хемипареза. Сега е на 1г и 2м. Никой от лекарите не ми спомена, че има право да се яви на ТЕЛК, а през 3 месеца сме в болница. Като прочетох първата страница се обадих на ЛЛ да ми приготви документи за ТЕЛК. Тя ми отговори, че трябва да отида до детски невролог, който да ми издаде протокол за ТЕЛК. ЛЛ ли си измива ръцете и не й се занимава, или бъркам нещо?
Как да постъпя? На невролог ли да ходя или да мрънкам на ЛЛ?

# 350
My_angel дъщеря ми също е с епилепсия(друг вид).ЛЛ винаги дава направление за явяване пред телк.С нейният документ и епикриза от болницата подавам документите.След това получаваме писмо с насрочената дата и изискване за документите които искат от комисията.

# 351
Здравейте!

Получих решението и ми казаха след 25 дни да го заверя. Тези 25 дни за какво са? Прави ли се нещо през тях? След заверката какво да направя?
Пише с "чужда помощ" т.е. това е аргумент за искане на неплатен отпуск от работодателя или означава, че докато съм придружител на детето съм в нещо като болнични?
Губя ли си осигурителните права докато съм придружител?

# 352
Рори72 , това ознавача че имате право на личен асистент. Колко ще Ви го отпуснат е друг въпрос.Нищо повече.В КТ като родители на деца с чужда помощ нямаме някакви допълнителни права.Неплатен отпуск се ползва ако работодателят ти разреши.Няма болнични затова, че си придружител освен ако детето не е болно.За да не си губиш осигурителните права и детето е под 90% трябва да имаш договор за личен асистент.

# 353
При сина ми ТЕЛК-а не е във връзка с диагнозата в спектъра (нито я видяха, нито са я споменали в решението, а е и отпреди 3г.). Став въпрос за двигателни проблеми, които се появиха преди около година и от тогава той се движи само с подпиране или вкопчване в нас. Извън сграда се движи придържан от нас и вкопчен в нас и като добавим и малко от спектъра за придвижването и подпомагането асистента трябва да е близък който познава и на който вярва - член на семейството. И тъй като няма да е баща му остава да съм аз. И трябва да си уредя служебно нещата така, че да си запазя работата и когато детето се оправи да се върна.

# 354
За съжаление това, че ТЕЛК-а е с ЧП няма тежест при работодателя. Това не е уредено в никой закон и наредба. Остава да се разберете с работодателя - може да покажете решението и той чисто човешки да подходи, но няма законова база, на която да се опрете.

# 355
Здравейте съжалявам предварително, ако нещата са дискутирани. Също така прочетох отпред заглавната част на темата, но искам да попитам все пак, защото не ми е ясно.
Вярно ли е, че мога да получавам детски и те са в двоен размер без оглед на дохода.
И при положение, че детето е с 80% инвалидизация, а е на 4 год на мен или таткото полага ли се карта за транспорт?

Благодаря предварително за отговорите!

# 356
Децата, т.е. майките на деца с ТЕЛК не вземат двойни детски от началото на тази година. За тези 80 % ще получавате 450 лв. на месец. За картата за транспорт питайте на местата, където се издават или поне пишете от къде сте, за да може някой да ви отговори компетентно. Отделно от това, ако се издава такъв документ за пътуване, то той ще стане само при условие, че ТЕЛК-а на детето е с чужда помощ /без значение от годините на детето/.

# 357
Децата, т.е. майките на деца с ТЕЛК не вземат двойни детски от началото на тази година. За тези 80 % ще получавате 450 лв. на месец. За картата за транспорт питайте на местата, където се издават или поне пишете от къде сте, за да може някой да ви отговори компетентно. Отделно от това, ако се издава такъв документ за пътуване, то той ще стане само при условие, че ТЕЛК-а на детето е с чужда помощ /без значение от годините на детето/.
Благодаря от София сме, т.е. за картата в социални грижи ли трябва да попитаме.

# 358
По-скоро където се издават абонаментни карти, но нека се изкажат майките от София. А иначе в Социални издават Удостоверение за пътуване по БДЖ /за две пътувания/. За там също може да подадете документи, но пак казвам, че това е само ако детето Ви е с ЧП, за да се възползвате Вие, тъй като то, така или иначе пътува безплатно.

# 359
За карта на градския транспорт ми казаха/от будка на ГТ/, че се подават молбите в социални грижи и от там нататък пак социалните ще ви кажат къде -какво. Така и не купихме такава карта.

Общи условия

Активация на акаунт