Правата на децата ни с ТЕЛК!

• 125 598
  • 744
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Има си ресурсен учител. но 2 часа седмично не стигат до никъде.

# 226
Днес минахме ТЕЛК  за първи път и ни дадоха 100 процента за аутизъм.  На решението са писали дата на инвалидизация 19.05.2017 когато е издадена епикризата от невролог. Сега от социалните ми казват ,че изплащането със задна дата е спряно от май месец. Това  така ли е?

Последна редакция: чт, 27 юли 2017, 18:28 от taniii

# 227
  • Sliven, Bulgaria
Днес минахме ТЕЛК  за първи път и ни дадоха 100 процента за аутизъм.  На решението са писали дата на инвалидизация 19.05.2017 когато е издадена епикризата от невролог. Сега от социалните ми казват ,че изплащането със задна дата е спряно от май месец. Това  така ли е?

Ще ви платят от 01.05.2017 г., тъй като датата на инвалидизиране е от 19.05.2017 г.  Simple Smile

# 228
Благодаря много за отговора☺

# 229
Здравейте,
Март месец осиновихме дъщеря ни, която е родена с криво / варусно/ стъпало на дясното краче. Не знам защо социалните не са минали ТЕЛК, /предполагам, че за да се води здраво детето/, но поне бяха направили операция на крачето. Ние решихме, че ще подадем документи за ТЕЛК, тъй като лекарят при, който ходихме каза, че най-вероятно през 3-4г ще се налагат нови операции понеже сухожилието не растяло с костта. Това казах и на лекарката от комисията, която през цялото време се заяждаше с мен незнайно защо. Днес са направили мъжът ми луд, понеже не носел акт за раждане, който не ми казаха, че трябва да носим при получаване на решението. Това както и да е. Решението е за 20% за три години. Явно няма смисъл за обжалвам, но с новите промени имаме ли някакви права. За парите е ясно, че няма да има, но винетка, талон за синя зона, такса от градина - това поне остава ли ни. Синът ни е със 70%, но ще видим и него как ще орежат тая година...

# 230
За 20 % нищо не се полага.

# 231
  • София
Обжалвайте!

# 232
Здравейте! Вчера взехме решението от ТЕЛК с дата 25.07. 2017, 100% с чужда помощ. От тук нататък какво се прави? Минала съм преди 3 год по този път, но съвсем съм забравила какво съм правила  Embarassed

Последна редакция: пт, 28 юли 2017, 12:41 от maugli

# 233
  • с.Николово, обл. Русе
Имам спомени, че преди да подам документите в Социалните ходих до отдел Закрила на детето за една социална оценка и тогава носих документите при тях.

# 234
Здравейте! Вчера взехме решението от ТЕЛК с дата 25.07. 2017, 100% с чужда помощ. От тук нататък какво се прави? Минала съм преди 3 год по този път, но съвсем съм забравила какво съм правила  Embarassed
Само при социалните за 8 д, но след заверката, че не е обжалван и то трябва да отидете м. 08, защото датата на решението ви е 07, а документи се подават през следващия месец.
Може да си извадите и талон за паркиране, но той поне при нас е от Общината

# 235
Точно тази сутрин ходих да подавам документи за ново минаване на ТЕЛК комисия и ме изпратиха за направление от ЛЛ и етапна епикриза пак от него. Тъй като за последно сме ходили на ТЕЛК през 2014 г. не бях наясно за промените от 2015 г. Така че ако имате възможност питайте първо по телефона за да не се разкарвате напразно. Ние сме в Русе.
Много странно ние вече два пъти преосивдетелстваме /последния път 31.05/ и досега само молба до ТЕЛК сме подавали - направление от ЛЛ само при първоначално подаване на документите, а етапни епикризи носим в деня на явяване пред комисията.
За ТЕЛК Пазарджик става въпрос

# 236
Здравейте,
не знам дали е за тук питането ми, но имам следната ситуация:
На 22.03 синът ми навърши 16г. и на 23.03 подадохме документи за преосвидетелстване /стария телк беше със срок 01.02.2017/. Извикаха ни на 16.06, но нямаха методика за оценяване, тъй като става въпрос за 2 заболявания и ни казаха, че когато са готови ще звъннат. Обадиха се да си вземем готовото решение на 24.07.2017, но се оказа, че е сгрешено - щели да го оправят и да звъннат. Днес 31.07.2017 съпругът ми се е обадил и му казали, че е готово и той отиде да го вземе.
Та въпросите ми са:
1. На гърба няма напечатано, че закъснението не е по вина на лицето. Докторът заявил, че това не е проблем, тъй като пишело дата на инвалидизация от 2010г. Обаче дали няма да е проблем-минали са повече от 3 месеца?
2. От социалните казаха, че трябва да има гриф влязло в сила, за да подадем документи след 14дневен срок за обжалване, но на /бележка от телка пише да се сложи гриф след 35дни newsm78 .
3. Отделно те щели в НОИ да изпратят по служебен път документите, а ние какво трябва да правим не знам.
Ако някой с 16 годишно дете е минавал по този път , моля да ми обясни как се е справил с това.
Лек ден!

Последна редакция: пн, 31 юли 2017, 14:14 от Desi2001

# 237
  • с.Николово, обл. Русе
Днес подадох документите за поредно минаване на ТЕЛК комисия. За Русе ми искаха: Направление за ТЕЛК от ЛЛ, Етапна епикриза от ЛЛ, копие от стария ТЕЛК, копие от акта за раждане и копие на личната ми карта. Дадоха ми входящ номер, уведомиха ме, че ТЕЛК са в отпуск до 14.08. и ми казаха да чакам заветното писмо от тях. Ако до един месец не го получа да ида да си го търся при тях. Направо да се чудиш да се смееш ли, да плачеш ли.

# 238
Аз съм вече с 17 годишна дъщеря. За закъснението не мога да дам отговор, защото при нас се развиха по друг начин нещата. Имаше валиден ТЕЛК, но от соц. подпомагане ни се обадиха точно два дни след като навърши 16 год. и ни казаха, че трябва да се явим на ТЕЛК тъй като я считат за възрастен и е по техните правила. След като се явихме изчакахме 14 дни и сложихме печата, после в соц. подпомагане и в НОИ , където подадохме молба за инвалидна пенсия. После разбрах тук от форума, че такава пенсия има ако има над 71%. Дъщеря ми е с 74%. Сега с новите промени не знам как стоят нещата.

# 239
Аз съм вече с 17 годишна дъщеря. За закъснението не мога да дам отговор, защото при нас се развиха по друг начин нещата. Имаше валиден ТЕЛК, но от соц. подпомагане ни се обадиха точно два дни след като навърши 16 год. и ни казаха, че трябва да се явим на ТЕЛК тъй като я считат за възрастен и е по техните правила. След като се явихме изчакахме 14 дни и сложихме печата, после в соц. подпомагане и в НОИ , където подадохме молба за инвалидна пенсия. После разбрах тук от форума, че такава пенсия има ако има над 71%. Дъщеря ми е с 74%. Сега с новите промени не знам как стоят нещата.
Отидох до социалните и ми казаха, че наистина е така, т.е чакам 35дни слагат печат влязло в сила и тогава при тях.
Щели да ми изплатят сумата от датата на предния телк.
За НОИ не знаят та и до там ще се разходя някой ден.

Общи условия

Активация на акаунт