Правата на децата ни с ТЕЛК!

• 125 558
  • 744
  •   1
Отговори
# 360
  • в полите на Балкана
В тазитема, в първия пост, има подробно описано за картите за градски транспорт за хора с увреждания и придружителите им за гр. София.

# 361
здравейте може ли някой да ми помогне да  разчета тези резултати от фид изследване   FVC-1.97;FEV 1.0-2.09;FEV 0.5-1.56  

# 362
Здравейте! Дъщеря ни е в първи клас и е с ТЕЛК 50%. Налага се днес да отсъства от училище, понеже е болна. Искам да попитам, след като имат решение от ТЕЛК, необходимо ли е да се взима медицинска бележка от личен лекар, когато отсъстват? От СОЦИАЛНИ грижи миналата година ми казаха, че решението си действа като оправдателен документ, но все пак тогава тя беше в предучилищна. Благодаря ви!

# 363
Здравей Geri_sim,, докато учеше синът ми често боледуваше и се е налагало да отсъства от училище. Понякога сме взимали бележка, но се е случвало и да не взимаме. Никога не съм имала проблем .Но пък и класната ни беше много разбран човек  ,винаги ни е влизала в положение .

# 364
Изискването в училище е задължително да се представи медицинска бележка ,когато ученикът е болен. ТЕЛК решението не извинява отсъствията.

# 365
Да, много си зависи от класната. Бележки и от нас искаха.

# 366
Писала съм заявление до директора на училището, че детето е с ТЕЛК и когато има проблем да му се извиняват отсъствията на база на телка, като се ангажирам да се обаждам на класната му.Нещо такова беше..

# 367
Здравейте. Не знам дали това е правилната тема за въпросът ми- Може ли да ми препоръчате детски психолог/психиатър в гр. Бургас. На 09.11. ще се явяваме на комисия за усложнено състояние. Детето е с множествени екзсотози (тумори по костите) и това лято премахнаха един тумор от дясна подбедрица. Има проблем с говора, поведение. Преди време ходихме на обследване в Пловдив, но тогава не знаех, че трябва и този документ да дам при подаването на документите (диагнозата беше разтройство на експресивната и импресивната реч).

# 368
Здравейте!

В момента състоянието на детето е такова, че къпането е почти невъзможно. На практика го измъчих много за да го окъпя след като отлагах с дни и се замислих, че може би има измислени някакви варианти когато детето няма сила да стои на краката си или седнало докато трае банята.
Питах Гугълчо, но ми показа само един шезлонг на цена около 1000 лв, но краката на детето са надолу, а на моето поне левия трябва да е хоризонтално.
Ако някой от вас е виждал нещо подходящо или пък му се е налагало да ползва ще бъда благодарна ако ми посочите къде мога да намеря. Надяваме се да се справим с този проблем и състоянието в което е в момента да е временно, но не можем да не къпем детето в очакване на чудото или излекуването. Насочете ме, моля ви.

# 369
Обади се на магазин за помощни средства и попитай какво биха ти предложили.Това се сещям за сега.Може би и в чужди сайтове.

# 370
Ние днес бяхме на НЕЛК и се включвам само да споделя и да посъветвам всички, които имат съмнения дали да обжалват- да обжалват. Дъщеря ми е с хидроцефалия, епилепсия, тежка хипотония и изоставане - на 2г и 4м. още не може да седи, няма срички, храни се само с мляко и тн. ТЕЛК-ът ни беше февруари месец, като аз с неопитния си и явно прекалено оптимистичен мозък си мислех, че просто трябва да отидем и като видят детето всичко ще е ок. Дадоха ни проценти само за хидроцефалия и епилепсия, които, в нашия случай поне, са най- малкия проблем. Самата комисия беше доста проформа. Чакахме около 8 месеца за НЕЛК, но днес щателно ни прегледаха 3ма лекари и резултатът е, че ще ни върнат в ТЕЛК с предписание да се включат всички диагнози, защото НЕЛК не могат да добавят диагнози към решението. Дори и в ТЕЛК да не ни завишат процентите, аз лично се чувствам удовлетворена и по-спокойна, че не си измислям сама проблеми хаха. Като грешка от моя страна отчитам, че първия път взехме оценка от психолог, но без коефициента за развитие. Не съм знаела какво да искам и от педиатърката- имало специален документ с много числа, за който и тя май не знае и исках да ви попитам как се казва това? Аз взех етапна епикриза, като тя ми я написа на една от тези зелените форми от кочан на ръка. Някой има ли идеи как се казва този документ?

# 371
Здравейте .
Моя близка позната ще се явява на Телк на 9 ноември.Стария им Телк е изтекъл края на на сепмтеври.Бил е до 01.10,
Ноември месец е ясно ,че няма да вземе помощ, но  след като получи решението и новия Телк ще успее ли да си вземе помощта пред месец декември или ще и бъде изплатена през януари.Аз и и казах ,че по всяка вероятност  паричките ще и бъдат преведени през месец януари.Правилна информация ли съм  дала или съм я подвела по някакъв начин ?

# 372
  • в полите на Балкана
Кое е вярното?
Стария им Телк е изтекъл края на на сепмтеври.
Бил е до 01.10,

Уточнете това и тогава ще получите вярна информация!

# 373
  • гр.Бургас
Здравейте .
Моя близка позната ще се явява на Телк на 9 ноември.Стария им Телк е изтекъл края на на сепмтеври.Бил е до 01.10,
Ноември месец е ясно ,че няма да вземе помощ, но  след като получи решението и новия Телк ще успее ли да си вземе помощта пред месец декември или ще и бъде изплатена през януари.Аз и и казах ,че по всяка вероятност  паричките ще и бъдат преведени през месец януари.Правилна информация ли съм  дала или съм я подвела по някакъв начин ?
Ако стария ТЕЛК е бил е до 01.10,това означава,че ноември ще получи пълна сума за октомври.Като се явят на 09.11,докато излезе решението и се изчака срока за обжалването,едва ли ще успее още ноември да ги подаде.Ако все пак успее ,ще има превод декември,ако обаче ги подаде декември,чак януари ще е първия превод от новия ТЕЛК

# 374
Кое е вярното?
Стария им Телк е изтекъл края на на сепмтеври.
Бил е до 01.10,

Уточнете това и тогава ще получите вярна информация!
Сега попитах пак до кога е точно.Изпрати ми снимка на решението и пише  01.10.2017 за 2 години е било решението.

Общи условия

Активация на акаунт