Студенти в Холандия/Нидерландия -2

• 131 761
  • 741
  •   1
Отговори
# 300
booking. com Холандска фирма с работен език англ
shell Англохоландска фирма
Пристанище Ротердам е с дължина около 30 км, пълно с международни фирми.

Със сигурност има и много други, за които не се сещам. А и предполагам, че след Брекзита, ще има много компании прелокирали се в Холандия. Полетът Амстердам Лондон е 1 час и има поне 10полета на ден

# 301
  • София
Относно езика - Синът ми никога не е проявявал интерес към немския език, но след двегодишно пребиваване в Холандия (без да знае холандски, само от слушането и живота там) при последното си прибиране направи един тур из Германия и каза, че доста е разбирал немски - само от това, че слуша по улиците и магазините холандски език.

Сега да се отчета за медицинските услуги.
В болницата, в която е влязъл да попита за заглъхналото си ухо, го пратили на GP, даже му дали телефон. Оказа се, че там поликлиничната медицинска практика доста наподобява едновремешната практика у нас с участъковите лекари. Мед. център бил специализиран за района, в който живее, даже и аптеките били свързани. Когато GP го прегледал, му изписал лекарствата и пратил данните он-лайн в аптеката, нашият само си казал името в аптеката и си получил лекарствата. Удобно, не се налага да ги помниш, няма опасност да загубиш рецептата... Разбира се, имаш възможност да си ги купиш и в друга аптека, като там може да покажеш рецепта.
Фактурите, с които е платил за преглед, а също и за лекарствата, ми ги прати, сега ще ги преведа и ще се опитам да ги представя в НЗОК, да видим дали ще ни възстановят разходите.

Ако ги възстановят, ще ви пиша, за да знаете и вие да си търсите правата.

# 302
  • София
Росс, благодаря! Simple Smile Не останах с впечатлението просто да поназнайват немски, колкото да се  разбират с германци, говореха изключително правилно в граматично отношение, само откъм произношение някак гърлено го даваха заради матерния им холандски.
Саш, да се оправя бързо младежът и дано да ви върнат парите, стискам палци. Simple Smile

# 303
Здравейте,
Следя ви от доста време и преди време получих страхотни напътствия от мами в групата за избора на специалност. Направихме това, което ни посъветвахте и резултат имаше!
Синът ми е 11 клас и вече почти се е ориентирал в специалността. Привлечен е от гейм дизайна като възможност, или креативен дизайн, или индустриален дизайн.
Има ли мами, чиито деца следват или са завършили тези специалности?
Моля да споделите впечатления и мнения за университети и техните изисквания за портфолио, което ни притеснява най- много, за диплома- кои са предметите, на които гледат и всичко друго, което е важно!
Бяхме на няколко изложения, но мисля, че вашите впечатления ще ни бъдат от най- голяма полза.
Благодаря на всички отзовали се!

# 304
  • София
Дъщеря ми е индъстриал дизаин в Хага - трета година. Общо взето е доволна от програмата, имат много приложни проекти, много работа с фирми, презентации и т.н. Кандидатстването се променя, така че е добре да си проверите тази година как е. Когато дъщеря ми кандидатства и беше приета в Хага, все още нямаше диплома за завършено средно образование. Писа мотивационно писмо и си спомням че и писмо от преподавател искаха - нещо като препоръка ...

# 305
  • Амстердам
Чухме, че най-доброто място за желаната специалност е NHTV Бреда.
И аз съм се насочила към тази специалност, но що се отнася до рейтинги и отзиви,  University of Amsterdam e на второ място в света по Медии и комуникации (за 2017-та година). Именно поради тази причина обмислям да кандидатствам там, но все още се двоумя. Thinking

И аз започнах процедурата за кандидатстване в University of Amsterdam, същата специалност. Лошото е, че в този университет няма специалност Media and Communications, а две отделни - Media and Infomation и Communication Studies. Изчитайки програмите и предметите реших, че Media and Information съответства повече на моите интереси, но въпреки това малко се двоумя. Иска ми се да си бяха обща специалност. Rolling Eyes Grinning

Чудя се в кои други университети в Холандия да кандидатствам, и по-точно в Амстердам, насочила съм се най-вече натам. Доколкото съм запозната, във всеки град University of... е най-добрият и реномиран университет в града. От такава гледна точка, си мисля, че останалите университети в Амстердам няма да са на същото ниво, макар че казват, че в Холандия качеството на образованието в различните учебни заведения не е толкова различно, както например в Англия, а и в България. Къде бих могла да намеря класация на университетите, общо и отделно за различните специалности? Благодаря предварително. Blush

# 306
  • под Витоша
Спешно питане : коя банка в БГ работи със SEPA трансфер?
От университета още като приеха дъщеря ми - поискаха да посочим банкова сметка, от която да си теглят пари за таксата и общежитието./ Таксата за университета я плащаме на 5 вноски, а общежитието всеки месец/. Отворихме специална сметка, приведохме пари, но в един момент преди  десетина дни получихме писмо, че имаме забавени плащания за Септември..... а парите си стоят в сметката....Angry Както и да е - посочиха тяхна банкова сметка и приведохме парите.
Днес получих имейл, че успешно сме заплатили таксите, но не можело ние да им привеждаме пари - това сега било инцидентно. Оказа се, че проблемът бил в банката ни, която не поддържала опцията - SEPA банкиране. Искат да посочим друга Българска или Холандска банкова сметка със SEPA трансфер.
 newsm78 Вие кои банки използвате???

# 307

С нито една БГ банка няма да може да се прави това. Трябва да направите холандска сметка, после да уведомите общежитието за новата сметка.
Дъщеря ми е в ABN AMRO, защото имат някакви отстъпки от таксите на банката чрез университета. Нека пита в нейния университет с коя банка работят (студентите би трябвали масово да имат сметки там).
Успех!

# 308
От университета още като приеха дъщеря ми - поискаха да посочим банкова сметка, от която да си теглят пари за таксата и общежитието./ Таксата за университета я плащаме на 5 вноски, а общежитието всеки месец/. Отворихме специална сметка, приведохме пари, но в един момент преди  десетина дни получихме писмо, че имаме забавени плащания за Септември..... а парите си стоят в сметката....Angry Както и да е - посочиха тяхна банкова сметка и приведохме парите.
Днес получих имейл, че успешно сме заплатили таксите, но не можело ние да им привеждаме пари - това сега било инцидентно. Оказа се, че проблемът бил в банката ни, която не поддържала опцията - SEPA банкиране. Искат да посочим друга Българска или Холандска банкова сметка със SEPA трансфер.
 newsm78 Вие кои банки използвате???

Синът ми използва ING, сметката когато е за студент се откри за 1 ден,няма такси, и веднага му дадоха временната карта. След седмица на мейла си получи на кой адрес да отиде да си вземе паролите за онлайн банкирането и вече всичко си превежда през тази сметка. Наистина през БГ няма нищо да се получи-и ние се опитахме, уви те не дават разрешение на организации от чужбина за директен дебит!! Откривайте сметка там Simple Smile

# 309
  • София
ДиВа ツ, не се притеснявайте, всички сме минали по този път първата година. Тук в темата всяко лято се обсъжда какво трябва да направят новопристигналите и като приоритет са
- записването в общината,
- сим карта с холандски номер и
- банкова сметка.

Ако все още не сте открили сметка, не се панирайте, става лесно и после детето няма да има никакъв проблем. Те бързо се научават и на он-лайн банкиране, така че тя после ще си влезе в ритъм сама.

Не забравяйте след това да промените и данните за банката в DigID, а ако тя все още няма такъв, то нека да се регистрира. Това е подобие на електронен подпис, с който може да кандидатства за студентско финансиране например или да извършва и други административни операции.

# 310
  • под Витоша
Много благодаря за съветите! Тя има вече сметка в ABN AMRO, това е и банката на университета! Остава да попита в банката може ли да ползва същата сметка за таксите или да си открие друга. Сега започвам да проучвам начините за евтини парични преводи.

# 311
Много благодаря за съветите! Тя има вече сметка в ABN AMRO, това е и банката на университета! Остава да попита в банката може ли да ползва същата сметка за таксите или да си открие друга. Сега започвам да проучвам начините за евтини парични преводи.

Разбира се, че може да се използва за всякакви операции. Просто захранете сметката и да я занесе лично на администрацията на общежитието (така ще стане най-бързо). В studielink също трябва да посочи нея. Университетът ще търси там за да изтегли вноската.
Не се притеснявай, два клика са и сте готови.
За ефтини преводи напред в темата имаше някакви линкове. От банките таксата е мин.15 лева независимо колко пари изпращаш, над тази сума е 0.2-0.25% (зависи от банката). Трябва да посочиш споделени разходи - на нея няма да й удържат нищо, но избягваш няколкото превалутирания между банките. И най-добре е да посочиш, че превода е в евро, нищо, че сметката ти е в лева. Така ще имаш само превалутиране по курса на банката тук.

# 312
Здравейте! Искам да попитам какви точно документи ми трябват, за да кандидатствам за студентското финансиране на DUO с работните часове като условие?

# 313
 И аз започнах процедурата за кандидатстване в University of Amsterdam, същата специалност. Лошото е, че в този университет няма специалност Media and Communications, а две отделни - Media and Infomation и Communication Studies. Изчитайки програмите и предметите реших, че Media and Information съответства повече на моите интереси, но въпреки това малко се двоумя. Иска ми се да си бяха обща специалност. Rolling Eyes Grinning

Чудя се в кои други университети в Холандия да кандидатствам, и по-точно в Амстердам, насочила съм се най-вече натам. Доколкото съм запозната, във всеки град University of... е най-добрият и реномиран университет в града. От такава гледна точка, си мисля, че останалите университети в Амстердам няма да са на същото ниво, макар че казват, че в Холандия качеството на образованието в различните учебни заведения не е толкова различно, както например в Англия, а и в България. Къде бих могла да намеря класация на университетите, общо и отделно за различните специалности? Благодаря предварително. Blush
[/quote]
Надявам се това да ти е от полза:
https://www.topuniversities.com/university-rankings/university-s … ion-media-studies

# 314
Чухме, че най-доброто място за желаната специалност е NHTV Бреда.
И аз съм се насочила към тази специалност, но що се отнася до рейтинги и отзиви,  University of Amsterdam e на второ място в света по Медии и комуникации (за 2017-та година). Именно поради тази причина обмислям да кандидатствам там, но все още се двоумя. Thinking

Надявам се това да ти е от полза:
https://www.topuniversities.com/university-rankings/university-s … ion-media-studies

Общи условия

Активация на акаунт