Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-16

• 120 290
  • 753
  •   1
Отговори
# 240
На първо четене ми харесва.
Ако търсех да купя в България бих го огледала.
Но кучетата биха ме притеснили. Наистина изчезнаха глутниците. За да се навъртат там явно някой ги храни.    
Имаме 1 блоково помиярче - зимата от студа и тъмнината става агресивно. А няколко ...
Прочетох, че блока е тухлен. А в сайта пише ет. 8/12. Не съм наясно дали се строят изцяло тухлени блокове 12 ет. и колко са стабилни.
Май повечето са ЕПК с вътрешни тухлени стени. Но ако тя е съгласна на ЕПК едва ли ще е проблем.

# 241
48 квадрата за 60хил евро, не ми се струва много добра сделка, отгоре на това и стар панел.
Може би са решили да искат повече пари, защото изглежда е правено ремонт в апартамента. Изглежда, че има шпакловка, настилките са направени, кухнята са се опитали да я  понаправят , има  мебели в апартамента, може би са оправяли нещо по ел и вик инсталация, може да са сменили дограмата и т.н, тоест тип влизаш и живееш ако ти хареса или не ти се занимава с ремонти.
Но вие искате да правите основен ремонт, да махнете всичко и да си го направите по ваш вкус. В такъв случай е по добре да си намерите нещо, което не е ремонтирано, за да може да е на по ниска цена, или направо си вземете ново строителство.
Отгоре на всичко, казвате че дори не харесвате и квартала. А и цените доста ги надуха в Младост. Направо се учудвам защо изобщо още го мислите и не сте се отказали
А и 48 кв. маломерен тристаен, не го виждам някак освен ако не се спи прав в спалнята Simple Smile
Жилището не е панелно, а е тухлено - представлява тухлена пломба между два панелни блока, ЖСК. Кухненската част е с площ около 9 м2, смятам, че спокойно би могла да функционира като детска стая за едно дете, стига да подберем правилните мебели. Другата спалня е с нормален размер - около 13 м2. Дневната е 20 м2.

Жилището е за ремонт, нищо ОК няма в състоянието на настилките - този теракот е на 20 години, изтъркан и поначупен. Мебелите може и да изглеждат добре на снимката, но практически са боклуци, не мисля, че някой наемател би плащал да живее сред тях, така че едва ли това обяснява цената на жилището. Банята пък е откровено гнусна.

Жилището ще се отдава под наем. Това, че аз не харесвам квартала, не променя факта, че има търсене на спретнати новички апартаменти около Бизнес парка от млади хора, идващи от провинцията и търсещи нещо за няколко години, докато си купят собствено жилище.

Прочетох, че блока е тухлен. А в сайта пише ет. 8/12. Не съм наясно дали се строят изцяло тухлени блокове 12 ет. и колко са стабилни.
Тухлено е жилището, вероятно е имало техническа възможност да изградят толкова висок блок, защото е пломба между два големи панелни блока. Честно казано, не обърнах внимание дали блокчетата от двете му страни са панел или ЕПК, но като се замисля, вероятно са били ЕПК, защото панелите обикновено са по 8 етажа.

Последна редакция: ср, 19 апр 2017, 14:12 от Макарон

# 242
Кухненската част си е с размери на стая ново стр-во.
Проверете дали може да се избие врата където е отбелязано на   чертежа.
Като цяло ми харесва.

# 243
Може, да - оригинално по проект е било така, с врата от малкото коридорче, но сегашната собственичка е пожелала да затворят вратата там, защото се получава едно мини квардартно коридорче, на което от всяка страна има врата и няма място къде да си сложиш обувките или да закачиш палто. Ако майка купи жилището и тръгнем на вариант превръщане на кухнята в детска, детската ще бъде преходна от хола. Щрангът минава в банята.

# 244
  • Русе, България
Искам да се включа в темата, макар да нямам много какво да споделя, но вече няколко теми само ви чета, та, да не ви изпускам. Ролята, в която се явявам в момента, е купувач, а с повече късмет след покупката ще се разпиша и в темата за отдаване под наем. Praynig
Разсъжденията ви за тенденциите в пазара са ми много интересни, включването на теорията на Анщайн много ме развесели Simple Smile ; приятно ми е да проследявам и мненията по конкретни имоти, дадени за обсъждане.
Макар, че не е София или Варна, бурното строителство, изкупуването на "тъмнозелено" и презастрояването в най-желаните райони го има с пълна сила и в Русе. Проблемите с паркиране също. Цената за топ център е около 750 евро/кв.м., широк център - 650 евро. За две конкретни кооперации, които в момента са на трета плоча от грубия строеж, имахме интерес и разговаряхме директно с инвеститора, но всичко се оказано разпродадено (с изключение на някакъв тристаен 130 кв., но ние търсим нещо двойно по-малко).
За разнообразие разцъках сайта на една от по-големите имотни агенции в града. Оказа се, че там имат доста обяви за апартаменти в строящи се сгради. Набелязах няколко, ще ги обсъдим вкъщи.... И, естествено, изникна ОбяваТА, предизвикваща сърцетуп с многото плюсове и минуси. Ето ви я направо:
http://www.imotisiana.com/oferti/prodajba-tristaen-ruse-idealen-tsentar-7066.htm
Плюсовете - до реката, на ненатоварена улица, с гараж, таван и мазе, с потенциал за реновиране на паркета и вътрешната дограма. Минусите - стааааарооооо, много старо даже, тези блокчета не си знаят годините, ще има нужда от цялостен ремонт, вероятно ел. и ВиК в това число. Отоплението е на ток, което е жалко, защото този район по принцип е газифициран. Също така, 20 метра по-нагоре един разкошен паметник на културата вече сигурно десет години пустее и се руши, като по всяка вероятност има свлачище и основите са подкопани. За тази сграда е обществена тайна, че е неизползваема - разцепена е. Мисълта ми е, че няма гаранция, че основите на други близки сгради, в т.ч. и на апартамента, който ме заинтригува, не са засегнати.

След толкова изписано, да мина и на въпроса ми и се извинявам за лаишкия начин, по който звучи - когато съм харесала имот по обява, се обаждам в агенцията и вече е въпрос на договаряне какво правим, нали?

Надявам се радушно да приемете една пижама от провинцията, търсеща апартамент!  Hug

# 245
Аз пък да си кажа честно, хич не го харесвам. Изключително тясно ми се вижда дори за двустаен апартамент камо ли като преправен тристаен. Цената му е типична за Младост, но пак е завишена. 48 м2 за 60к евро ми се вижда много. Майка ми обмисля да пусне нейния (в Младост 2) дето е 90 м2 за 70-75к евро и си е реален тристаен. Това изисква доста труд, а какъвто и ремонт да му се направи, все ще си бъде тясно.

# 246
Да, обаждаш се на агенцията и отивате на оглед.
Но аз не бих се занимавала с това старо блокче, ако има къде да живея.
Строено е сигурно преди 60 год. и няма противоземетръсни шайби.
Съседите ако са пенсионери и не искат да ремонтират общи части и да поддържат блока става сложно.
За под наем - може и за това да си имаш проблеми с тях. Все им шумят наемателите...

# 247
Майка ми обмисля да пусне нейния (в Младост 2) дето е 90 м2 за 70-75к евро и си е реален тристаен.
Ако е тухлен или дори ЕПК, направо ми пиши на лични, няма да преговаряме за цена.  Laughing

За стария апартамент от обявата на Пижамка - за мен е абсурдно толкова старо жилище да се обсъжда за инвестиция. Майка също беше харесала един апартамент в сграда от 60те, добре, че собственика не смъкна от цената, аз бях много против. Laughing Едно е сграда от 80те, или дори след 75та, друго е от 50те и 60 - та това жилище вече е на 60 години. Когато след 20 години ще е възвърнало инвестираната в него сума, сградата ще е вече на 80 години; дали ще стои там и дали някой ще иска да купува в нея или да я обитава?

В други държави хората спокойно ползват жилища на векове. Но сме в България, старите блокчета се обитават от пенсионери, които нито искат, нито могат да ги поддържат. Да не говорим за описаната от Пижамка драма с основите на съседни сгради и съмнения в конструктивната устойчивост на района. Rolling Eyes

# 248
Майка ми обмисля да пусне нейния (в Младост 2) дето е 90 м2 за 70-75к евро и си е реален тристаен.
Ако е тухлен или дори ЕПК, направо ми пиши на лични, няма да преговаряме за цена.  Laughing

Панел е.  Mr. Green А и тя ще го пусне след 1-2-3 месеца чак.

# 249
  • София
Момичета и момчета, да ме ориентирате за една цена, ако може - гарсониера, панелен блок, Младост 3, наоколо Кауфланд, две спирки на метрото, училище, община, поликлиника, малко паркче - това са плюсовете. Минусите - блокът е на много оживена улица и е шумно и прашно. Желаната цена е 50К евро. На мен ми се струва ОК спрямо цените на пазара, но приятелят ми ме натиска да кажа, че мога да дам 40К. На мен ми се струва малко нахално. Апартаментът все още не е пуснат в продажба. Имам лични отношения с продавача и това е в отговор на мой въпрос дали не смятат да го продават.
Мишелин, израснала съм в този район, но вече трудно става за живеене. Вземете предвид двата огромни строежа, Каньона уж са го започнали днес. Това са години прахоляци и шум.

# 250

Панел е.  Mr. Green А и тя ще го пусне след 1-2-3 месеца чак.

Предположих, иначе цената би била сериозно подценена, но да си попитам. Ако беше тухла или ЕПК, щяхме да предложим повече, отколкото му искате.  Laughing За панел цената ми се вижда ОК и балансирана - без да съм професионалист, разбира се. Успех ви желая!

# 251
Попаднах на тази статия http://www.mediapool.bg/ueb-platforma-prognozira-koi-imoti-shte- … a-news262822.html После видях,че пише за Великобритания,но интересно.

# 252
За мен апартаментчето 48 кв.м. е супер точно с цел отдаване под наем - купуваш го и го отдаваш под наем за максимум ден на наем около 600 лв., което грубо казано ти е 5% на година (без амортизациите).
С Бизнес парка (в момента строят и разширяват дори нова сграда там) наблизо няма да останеш без наематели.
Плюс това наблизо е Дружба, където готвят нов бизнес парк, както и сградите по Цариградско, където работят и ще работят основно млади хора, потенциални наематели, което прави мястото топ от гледна точка на отдаване под наем.
Инвестиция в преустройство според мен не си заслужава - банята не е лоша, има нужда от смяна на един паркет за 500 лв. и една евтина кухня за толкова тип "Виденов".
Разликата в наема между двустаен и тристаен не е толкова голяма - например в момента гледам,че двустайните в Южните квартали вървят около 600, а аз отдавам тристаен, ново строителство, напълно обзаведен с нови уреди и мебели за 700. А трудно биха се намерили наематели за 9кв.м. спалня - колко човека ще живеят вътре и как ще се справят с малката баня и потенциалната липса на кухня?
20 кв.м. за хол+кухня, при положение,че има 4 врати (входна за хола, 2 за спалните и една за терасата) ми се струва много тясно. Да не говорим за гардероби и място за съхранение...

# 253
  • Русе, България
Благодаря ви за мненията за старото блокче в Русе. И моите мисли са в тази посока - то сега е вече старо и амортизирано, а какво остава за след 20 години. А и цената за квадрат излиза близка до тези, които искат за ново строителство, отново в централната част на града. Иначе не пречи да си помечтая... Laughing

По повод преустройството на апартамента с преходната спалня - според мен подобно упражнение би си струвало, ако жилището ще се отдава и целевата група за наемане е студенти (където е удобно всеки да си спи в своя спалня) или младо семейство с едно дете (защото новата спалня би била подходяща за детска). Във всички други случаи обособената по този начин кухня и "чистата" откъм кухненски истории дневна ми се вижда по-добре.

# 254
Майка ми дори не е решила дали жилището й харесва (то впрочем виси като обява от миналата година, като през месец му качват цената с 500-1000 евро, което е необичайна стратегия), преустройството го споменах съвсем мимоходом - не е нещо което сме обсъждали и обмисляли сериозно. Колкото повече го мисля, толкова повече ме тревожат тия кучета около блока. Може и да се вживявам твърде - очевидно и там хора живеят и никой не ги е изял, ама...

Общи условия

Активация на акаунт