Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Мухъл - какво да направим, за да предотвратим повторна поява?

 • 15 600
 • 49
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 604
Ще се радвам на мнения на хора, минали през това или с професионален опит.

Както става ясно - имаме мухъл. Само в една стая е, само на външната стена. Блокът е тухлен, стаята е с югозападно изложение и като цяло - доста топла. Миналата година също се беше появил; правихме ремонт. Мислехме, че дограмата е проблем, защото имаше конденз по стъклата - уж поправихме там нещата, премахнахме мухъла, налепихме нови тапети, като ползвахме фунгицидно лепило. Разместихме и мебелите, така че да няма нищо, опряно на външната стена - преди там имаше гардероб.

И познайте - мухъл! Много повече от миналата година, ужасно много мухъл. А това е спалнята ни, която все пак искаме да ползваме, а чакаме и бебе, което първоначално ще спи там. Та искам съвети. Премахването е ясно, но после? Човекът, който ни прави дограмата миналата година каза, че само изолацията решавала проблемите с мухъла. Хубаво, ама външна изолация няма как да направим (предвид новите разпоредби за изискване на съгласие от останалите собственици в блока - няма да го дадат, познавам си съседите). За вътрешната чувам противоречиви мнения. Едни хора казват, че абсолютно никаква работа не върши, без значение с какво сме изолирали - пак ще си избива мухъл и само ще си дадем парите на вятъра. Други хора казват, че ще помогне, но трябва да се избере подходящ материал. Трети казват, че вътрешната изолация е полу-решение - мухълът ще си избива, но ще остане между стената и изолацията и просто няма да го виждаме.

Наскоро попаднах и на един сайт, който предлага клапи за отвеждане на влага, които се монтират на дограмата и там се твърди, че това е достатъчно като решение, за да не се появява повече.

Мислим да започнем с ремонта през май и искам да събера още мнения - ако някой е имал такъв проблем, как е решен? Не искам да даваме пари за нещо, което със сигурност няма да помогне и пак да се озовем с мухлясала стая и нов ремонт и така до безкрай.

Благодаря.

# 1
 • Мнения: 42 190
Възможно ли е да има теч?
Изложението е добро и не би трябвало да има влага.

Ние сме с вътрешна изолация и съм много доволна. Но имаме мухъл в спалнята, защото: е малка и като дишат двама има много влага, + това е до банята, и въпреки вентилаторчето зимата си излиза много влага, тъй като нямаме процорец, + изложението е североизток.

Решихме проблема с влагоабсорбатор. Работи денем, нощем го спираме.

За клапите е спорно, някои казват, че действат, но доколкото съм останала с впечатление не са били със сериозни проблеми, други споделят, че няма никаква разлика.

# 2
 • Мнения: 2 760
Ще прочетете много мнения, ние също пробвахме какво ли не - от редовно проветряване до вентилаторна клапа в едната стая, изолация, подово отопление на пода и на височина една педя от пода точно на най-проблемната стена.
Единственото, което наистина помага в моето жилище (о, забравих - имам и електрически влагоуловител, който върши работа, но е скъп, мощен, тежък и шумен) - та с две думи - препоръчвам камина.
Когато я палите, тя ще изсушава въздуха и ще прави естествена циркулация. Дори когато не е запалена, има тяга, която прави вентилация, все пак не е херметически затворена, и дърпа въздуха нагоре.
Освен камината, която се ползвам като леко допълнително средство за отопление (сутрин паля с малко тънки разпалки и вечер като къпя децата), се отопляваме с локално парно и подово от същото това парно.
Проблемът ми най-накрая е решен, слава богу.

# 3
 • Мнения: 11 728
Не изолация, вентилация ти трябва. Запечатали сте се с дограмите. Ние имаме клапи, но не мисля, че само с тях би имало полза. Трябва да се проветрява много. Всеки ден без изключение, по два пъти на ден. И в най- студения зимен ден. С една позната като коментирахме тия неща, тя ми вика - лятото е по цял ден отворено  Laughing Есента и зимата трябва. Клапите е хубаво като допълнение, иначе може само проветряването да не е достатъчно. Добре си беше със старите дървени дограми, през които подухваше и се вентилираха помещенията, но сега нали сме всички уплътнени.

# 4
 • Мнения: 42 190
И едно време си имаше мухъл в нетоплофицираните сградни.
В тези с ТЕЦ нямаше, защото беше загрято до пръсване и изсушаваше всичко  Simple Smile

# 5
 • София
 • Мнения: 1 604
Възможно ли е да има теч?
Изложението е добро и не би трябвало да има влага.


Честно казано, и аз това се чудя. Освен че има мухъл по стената, има и едни жълтеникави петна по тавана - точно на ъгъла, където се свързват с въпросната стена. По продължението на цялата стена са. Чудила съм се дали е възможно при съседа отгоре да има някакъв проблем и да тече и заради това да има влага и мухъл.

pina, мъча се с проветряването, ама явно недостатъчно Simple Smile.

Annabelle*, за камина не ми беше хрумвало, но не мисля, че има къде да я сложим в точно тази стая - там няма комин, с който да я свържем, а и самата стая не е особено голяма. Но ще го имам предвид като евентуално решение, благодаря.

# 6
 • Мнения: 42 190
Честно казано, и аз това се чудя. Освен че има мухъл по стената, има и едни жълтеникави петна по тавана - точно на ъгъла, където се свързват с въпросната стена. По продължението на цялата стена са. Чудила съм се дали е възможно при съседа отгоре да има някакъв проблем и да тече и заради това да има влага и мухъл.
Много вероятно е това да е причината.
Ако е теч трябва да го отстраните.
Има ли обща стена с баня/тоалетна? Или да тече от радиатор?

# 7
 • Мнения: 11 728
В топлофицираните сигурно е лесно. Аз в такова никога не съм живяла  Simple Smile Обаче факт, един и същи никога нетоплофициран апартамент, мухъл не беше имало, а като смениха дограмите, рязко за една зима, особено 3 от стаите направо почерняха. По две стени и под, плътно черно. Даже мислехме, че няма път назад. Но след ремонт и изчистване, махане на сложената вътрешна изолация в едната стая, слагане на клапи по дограмата и редовно проветряване, мухъла повече не се появи. Особено едната стая, понеже е детска и наскоро я изследвах с лупа, едва ли не  Simple Smile и няма грам мухъл. А преди тази стая беше с две черни стени. Вече 5-6 години го няма мухъла.
Аз съм убедена, че само вентилацията е решение, по какъв начин ще се осигури достатъчно такава е вече друг въпрос. Дали горе описаната камина, дали клапи + проветрение. Има и доста по- сложни системи за вентилация, но май не са приложими в нашите жилища. Тези, при които през стените минават тръби, завършват с решетки, горе до тавана, долу до пода. Гледала съм ги по къщи по списания и филми, сега и в БГ правели такива, някои хора. В смисъл, че и от старите дървени дограми имаше такива, които бяха по- плътни и други, които направо зееха.

Допълвам, ако има теч, да, разбира се трябва да се отстрани. Макар, че аз съм живяла в панелена стая с теч, при дъжд ставаше мокро от тавана до пода, и мухъл нямаше. Но с онези дограми, дето вееше през тях.

# 8
 • München, Deutschland
 • Мнения: 4 644
Ако живее в блок, ще е малко трудно с камината...

Много съм чела по темата, защото в Германия през живота си всеки бива наводнен поне 3 пъти, аз вече имам 2 наводнения зад гърба си не по моя вина... Тук това са едни от най-печелившите фирми и никога не достигат. Занимават се с отстраняване и на мухъл.
Ще ти кажа поне частично как се процедира тук, а ти вече си прецени какво и доколко е позволимо и/или релевантно за вас.

Първо, и основното по мое мнение, е проверката за течове, Човечето вече я спомена. Доста скъпа процедура, за съжаление, но без нея няма как да установиш какъв е проблемът. Когато търсих от любопитство преди около няма година фирми в България, които да правят такива проверки, не намерих, поне не и такива с аналогична на немската апаратура. Освен професионалния влагометър с накрайниците, който струва няколкостотин евро и се намират фирми с такъв, често е нужна термокамера, която по данни на фирмата, с която говорих тук в Германия, струвала около 10-12 000 евро. Потвърдих и цени по сайтове и фирми, като диапазон е толкова... Та, ако намериш такава фирма, нека те направят обследването. Влагометърът може да премери само около 30см дълбочина, което в зависимост от бетонната плоча, невинаги е достатъчно. Също така, при опр. случаи, влагометърът може да даде неточни данни, няма да навлизам в детайли, та камерата е сигурният вариант.

Ако ви наводняват съседите, ще се види при обследването и ще трябва да се говори с тях. Може и през 2, 3 или 5 етажа да сте наводнени, не са непременно тези над вас, които са виновни.

Ако се окаже, че няма течове, няма насъбрала се вода в бетона, не е ново строителство, което все още съхне и т.н. (това не са всички варианти, разбира се), тогава остава да имате проблем от строително естество – кофти изолация, лоши материали...

Та, като изключите нещата от горния параграф, стигаме до по-лесните за решаване въпроси и неща за проверка.

Според мен най-важното е външната изолация. Нз как са законите за етажна собственост в Бг, но наистина ли нямаш опция да направиш нищо със съседите? Ако не поискаш съгласие от тях, какво става след като изолацията вече е сложена?

Нямам представа от вътрешни изолации, но външната определено е по-ефективна.

Следваща точка – проветрявате ли редовно? В над 30-40% от случаите, се оказва, че проблемът се дължи на недостатъчно проветряване. Със сигурност това е и една от причините в новите енергийно ефективни сгради да се слагат и тези „вентилаторчета“ ги наричам аз, които обръщат посоката на въздуха и проветряват дори без да отваряш прозореца, пазейки топлината в къщата.

Трето, за самото премахване на мухъла трябва да разградите всичко до най-последния слой на стената. Слагат са различни препарати против мухъл, почиства се добре и наоколо и се дезинфекцира. Доколкото знам, при тежки случай проверяват и концентрацията на бактерии / мухъл във въздуха, за да видят да няма останали спори над определена концентрация... Тук вече не знам как е в детайли, не съм се сблъсквала лично...

Четвърто, при новото изграждане на стената се спазват някакви правила, по отношение на технология и на материали, това вече си го правят майсторите.

Пето, след новото изграждане, мястото трябва да се остави поне няколко месеца да е добре проветриво, т.е. да няма отпред шкафове и подобни и да се следи да не избие отново.

За момента не ми хрумва друго, но ако ситуацията е тежка, а не само едно петънце 2 см, което се маха с препарат завинаги, се хващате на дъъъълго хоро...

 

Със сигурност, ако темата се развие, ще се сетя и за още детайли, но и без друго май бая Ви натоварих с инфо... Съжалявам ако досадих...

 

# 9
 • ВАРНА
 • Мнения: 3 799
Това което ми сподели майстор на дограми и строител от 25 г. и не го вярвах е -

- че е задължително абсолютно всекидневно естествено широко проветряване на помещението!

 - дори навън да фучи червен сняг и да е минус 25 януари трябва да има широко отворен прозорец минимум 1 час на ден всеки ден!!!  и мухъл в стаята няма да има!!!

Аз съм много зиморничев и януари особено тоя лют януари целия на минус всичко беше херметик затворено и мухъла избиваше отвсякъде.   10-15 минути проветряване нищо не вършеха.


# 10
 • Мнения: 42 190
Изпробвано. Нещата се влошиха още повече. Стените изстиват и после влагата се лепи като невидяла.

Проветряването е задължително, но с мярка. 2-3 пъти на ден по 10-тина мин.

# 11
 • Мнения: 11 728
При температури към -10 не съм държла по цял час. По- скоро по 20мин, може два пъти на ден по 15мин. Разбира се широко отворен, директен прозорец. Наклонен не се брои. Виждала съм и отворен прозорец към остъклена тераса, на която е наклонено нещо или даже нищо и това се брои за проветряване. Не става.
Допълвам, че целия апартамент се отоплява денонощно, вероятно има значение. С климатици. Ако стаята не се ползва цял ден, стои на 18-19 градуса, но все пак се отоплява.

# 12
 • Мнения: 2 927
От опит - при мен банята е до спалнята и въпреки вентилаторите цялата влага от сушенето на прането се лепеше на външната стена.
По същия кошмарен начин - от тавана по цялата стена.

# 13
 • над кукувичето гнездо
 • Мнения: 7 409
Много е важно когато се почиства мухъла, да не се пипа изобщо, преди да е напръскан с разтвор белина или някакъв антимухъл препарат. След като се напръска и престои поне 20 минути, вече може да се бърше, търка и т.н. В противен случай само се разпространяват спорите и се завладяват нови територии.
Ако в стаите имате комини, намерете отворите им, разкрийте ги, сложете по една розетка и я затваряйте само при силен вятър и течение. Освен това, дъжте вратите на стаите разтворени, за да става вентилация между тях през гореописаните комини.
Другият вариант е влагоабсорбатор, или подсушаване на конденза + постоянно проветряване. Сушене на пране навън или в сушилня, изнасяне на цветя, подсушаване на баня след ползване и т.н. Като цяло, по-добро решение от вентилация няма.

# 14
 • София
 • Мнения: 1 604
Човече, имаме обща стена с баня; мухълът е на съседната. П.П.: банята има прозорец, който си гледа навън. Съседите нагоре и надолу не знам дали го ползват, но ние го отваряме след ползване на банята, за да изсъхва по-бързо.


Според мен най-важното е външната изолация. Нз как са законите за етажна собственост в Бг, но наистина ли нямаш опция да направиш нищо със съседите? Ако не поискаш съгласие от тях, какво става след като изолацията вече е сложена?

 

Могат да се оплачат в общината, след което да ме глобят и да ме принудят да премахна направеното. А те със сигурност ще го направят Simple Smile

Скрит текст:
Твърдя го с такава убеденост, защото съм ставала свидетел на разправиите им за това кой какъв ремонт бил правил и т.н. Не само това, ами и друго - отдавахме стена под наем - не знам калкана на блока или другояче се нарича, но имаше реклама там. Парите от наема отиваха в касата на блока и с тях поправихме течащия покрив и сменихме дограмите на стълбището (11-етажен блок) след градушката 2014, без да се налага отделно да събираме пари. Като дойде време за подновяване на договора с наемателя, пак трябваха подписи на всички собственици, че са съгласни, за да е всичко наред. Е, познайте дали се събраха. Има съседи, които са против. Аз не виждам как точно им пречи рекламата; тя от апартаментите дори не се вижда, макар че е и осветена (изпробвано - беше до мой прозорец). Та след като не можаха да постигнат съгласие за нещо, от което дори пари се печелят и би им спестило на тях разход, не искам да си мисля какво би било за нещо, което даже и печалба няма да им донесе.

Проветряване - наистина не знам дали е достатъчно, но проветряваме всеки ден - сутрин за по-кратко, защото всъщност нямаме време и бързаме да излезем, вечер за повече. Откакто преминаха студовете, оставям отворено и за цял ден, и за през нощта - покрай бременността ми е топло непрекъснато и съвсем не търпя. Може би всъщност дори съм проветрявала повече и както казва Човечето, после на студената стена още по-добре залепва влагата.

Всички мнения са ми полезни и много ви благодаря за включванията. Ще трябва наистина да проверим дали няма някакъв теч отнякъде, който да причинява всичко това...

Общи условия

Активация на акаунт