Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 29

• 153 866
  • 923
  •   1
Отговори
# 225
Често родителите сме тези, които отказваме да видим и приемем даден проблем при децата ни. Според мен най-добре наистина да го види специалист - и за ваше успокоение, и за да се реагира навреме, ако има нещо. Бабата не го прави нарочно, притеснява се. И според мен 2.7 год е късно за тепърва да проговаря детето, посетете специалист.

защо да е късно ?? и защо се приема като не нормално и болестно състояние ??

често срещам хора на който децата са проговорили към 3г. и нагоре и нито са водени по логопеди доктори и т.н. и се развиват като останалите деца , просто речта им идва по - късно ..
дори сега като говорих с госпожата каза ,че е рано да се говори за аутизъм и че детето е малко и трябва поне до 3г. да се изчака и тогава евентуално да се води на специалист,защото сега и да направим изследвания нищо няма да покажат .. тя каза,че са имали късно проговарящи деца ,но без проблеми ..

иии още нещо .. детето ми вече се е стресирало ,защото това е поредния лекар на когото го водя заради майка ми ..  по - скоро тя ще го разболее ..  Rolling Eyes

# 226
Добре, госпожо, не го водете никъде тогава. Може би не Ви хареса какви съвети прочетохте от нас, факт е, обаче, че колкото по-рано се осъзнае проблемът на детето (ако има такъв) и започне работа с него, толкова по-добре за него!

Последна редакция: ср, 05 юли 2017, 19:33 от dimitrova8989

# 227
Добре, госпожо, не го водете никъде тогава. Може би не ви хареса какви съвети прочетохте от нас, факт е, обаче, че колкото по-рано се осъзнае проблемът на детето (ако има такъв) и започне работа с него, толкова по-добре за него!

а какви изследвания се правят  ?? еег ?

# 228
  • София
При моя внук терапиите започнаха на 1,8г. Сега е на 4,5 и още не говори спонтанно. Не е само речта, има поне 20 маркера за това.

# 229
  • с.Николово, обл. Русе
Синът ми е на 10 г. Започнахме терапиите на 2,5 г. и все още не говори. Напълно съм съгласна с мнението на rimar. ЕЕГ се прави за установяване на мозъчни нарушения. Нас първо ни изпратиха именно при невролог поради липсата на реч и след това тръгнахме по психиатри, психолози и логопеди.

# 230
Добре, госпожо, не го водете никъде тогава. Може би не ви хареса какви съвети прочетохте от нас, факт е, обаче, че колкото по-рано се осъзнае проблемът на детето (ако има такъв) и започне работа с него, толкова по-добре за него!

а какви изследвания се правят  ?? еег ?
Вижте ние не искаме да ви нападаме, но и ние някога сме живяли в заблуда. Аз мога да кажа, как си живеех в заблуда до 2,7-8 год. възраст на детето и после, като се емнахме, като луди по логопеди, психиатри и психолози, живота ми се стъжни буквално за 6 мес., но ударно започнахме терапии - невролог, психиатър, логопед, психолог, ресурсен, барокамера, добавки, специални физически упражнения. Така, че вие си вържете гащите, както се казва, пък ако детенцето проговори след месец повярвайте ми ще скачате от радост, че сте се оттървали от нашата мъка и борба, която със сигурност ще продължи години, ама тук всички сме печени и няма да се откажем лесно  Wink
А това, че е поредния лекар няма, какво да ви притеснява, то и моята дъщеря се стресираше, ама сега вече, като отидем някъде веднага се оглежда с любопитство дали някоя интересна играчка няма да и покажат или да я почерпят с някоя мъничкаааа близалка, че аз съм лоша и не и давам.
Но 2,7 г. наистина е късно и не бавете въпроса. Аз ако на 2.7 още бях подхванала тези неща сега щяхме да сме в подножието на планината.
Успех! Hug

# 231
  • Варна
Аз имам питане  ..
1 как един логопед определя дали детето е за лекар и трябва да му се прави еег ?
2 как логопеда определя дали детето има аутизъм ? след колко сеанса ?
3 различава ли се и по какво детето аутист от другите "нормални" деца ?
4 може ли само от един преглед при логопед детето да се изпрати в софия за изследвания за аутизъм ?
и това ,че детето на 2г. и 7м. тепърва проговаря и само избира с кого да общува прави ли го аутист ?

Благодаря предварително

Аз бих попитала, освен забавянето на говора, има ли и друго в поведението му, което го различава от другите деца - сигурна съм, че сте чели симптомите на аутистичното дете. Иначе:
1. Сигурно е забелязал признаци в поведението му (само липса на реч не е достатъчен фактор), но можехте и сама да го попитате.
2. Ако е добър специалист, няма нужда от сеанси, но той не може да постави диагноза, затова ви е пратил при други специалисти.
3. Има много инфомация в интернет - различава се най-вече поведенчески - стереотипност, нетипична вокализация, не "чува" и не обръща внимание, не контактува и не играе по предназначение, често има нарушения в съня, храненето, ходене до тоалетната, хипер или хипоактивност и т.н.
4. Направете консултация и с психиатър.
Просто това е пътя, по който трябва да се мине.
Но ако не виждате никаква разлика с деца на неговата възраст и само говора е проблем, детето разбира всичко, което му кажете и поискате от него, тогава просто отидете при друг логопед. Ако няма опит, тъй като аутизмът стана много "модерен", може да се заблуждава.
 Peace

Последна редакция: чт, 06 юли 2017, 10:00 от karie

# 232
Моето дете пък на година и три месеца имаше речник с повече от 100 думи /от мерак си бях направила речник по периоди/, правеше изречения от 2-3 думички и успешно разказа на баба си как сестрите в болницата са го наболи целия и има рана на вратлето /от операция/. Но когато беше на 5г. осъзнах, че се различава по поведението си от другите деца и вероятно не е от стреса. Лично го заведох на психолог въпреки несъгласието на бащата и пак без съгласието на баща му и другите роднини го заведох в София за диагноза. Точно на 2г. и 7-8 месеца забелязах някаква промяна в него, но тъй като беше преживял доста стресови неща свързвах проблемите със стреса. Не ме притеснява, че има диагноза в спектъра. Притеснява ме че баща му не я приема и отказва да посещаваме и ние с детето психолог защото само работата с детето в един момент става неефективна/.
Не виждам какво толкова те притеснява, ravvenr, да заведеш детето за диагностика. Ако няма проблем в което си убедена специалистите ще го потвърдят и всички ще сте спокойни, а ако все пак има ще започнете с терапиите навреме и ще му спестиш много трудности в училищна възраст.

Успех каквото и да решиш! Hug

# 233
Момичета   Hug Hug Hug много ви моля ако някоя от вас е пускала изследвания на коса за тежки метали чрез Яско,да ми обясни как стават нещата....четох в сайта че трябва да се изпрати 25 грама коса,и имало специално кантарче и плик за да се измери и изпрати....не съм в час с английския и се притеснявам да не объркам нещо,защото искаме да направим това изследване

# 234
Момичета   Hug Hug Hug много ви моля ако някоя от вас е пускала изследвания на коса за тежки метали чрез Яско,да ми обясни как стават нещата....четох в сайта че трябва да се изпрати 25 грама коса,и имало специално кантарче и плик за да се измери и изпрати....не съм в час с английския и се притеснявам да не объркам нещо,защото искаме да направим това изследване
Аз съм правила ще ви пратя поясненията на лично съобщение.

# 235
Не , в никакъв случай не искам да се заяждам  Tired ..   Peace

Скрит текст:
Просто майка ми цял живот иска да се налага по всякакъв начин на другите и най - много на мен , и само защото го осъзнах и не и се връзвам ,тя не намира друг начин да ме подчини и за това детето ми страда .. Майка ми не харесва и бащата , тя дори и мен не ме харесва !! Винаги е правила сравнение с другите деца , така сега постъпва и с моето .. Никога не е погледнала какво мога аз , как го правя ,защо го правя и т.н. Тя си гледа само нейните интереси ..
Точно заради нея лежахме в болница ,хиляди пъти и се каза да не оставя хапчетата на брат ми - епилептик - там където детето може да ги стигне ,аз ги местех постоянно и наблюдавах,
иии тя си направи оглушки , сутринта казвам - гледай я и отидох до wc и детето взело хапчетата и глътнало
Хубавото е ,че след това изследванията бяха много добри и и няма нищо .. Но стреса остана от тогава и като види жена с бяла престилка и като майка ми е с нас ,детето усеща и мисли ,че ще му се прави нещо ,То дори не влиза в нейната стая ,не иска да контактува с нея ..
Това е само един от примерите ..

Но ако не виждате никаква разлика с деца на неговата възраст и само говора е проблем, детето разбира всичко, което му кажете и поискате от него, тогава просто отидете при друг логопед. Ако няма опит, тъй като атеизмът стана много "модерен", може да се заблуждава.
 Peace

Да ,за това говоря ,че само говора е проблема и нямам нищо против да го закарам на логопед и няколко сеанса да се направят за самия говор .

Не виждам какво толкова те притеснява, ravvenr, да заведеш детето за диагностика. Ако няма проблем в което си убедена специалистите ще го потвърдят и всички ще сте спокойни, а ако все пак има ще започнете с терапиите навреме и ще му спестиш много трудности в училищна възраст.

Успех каквото и да решиш! Hug

Притеснява ме излишния Стрес  ,но все пак ще го заведа и ще направим каквото се изисква .

# 236
Аз съм правила ще ви пратя поясненията на лично съобщение.

Много ще съм ти благодарна  Hug

# 237
  • Варна
ravvenr, крайно време е да поставиш на майка ти някакви правила, забрани или просто условия, щом като от нея не получаваш помощ, а само упреци. Покажи й, че сега ти си майката, ти взимаш решенията и ще направиш най-доброто за детето си. Колкото и майките да са незаменими, когато дойде момента, в който да пречат, тогава просто трябва да покажем, че сега ние командваме парада.
Понякога искаме просто подкрепа, а в замяна получаваме упреци.  Sad
Все пак липсата на говор не  е за подценяване, така, че наблюдавай детето дали показва и други признаци, които не са типични за деца на неговата възраст.
Успех! Hug

# 238
Здравейте! Бих искала да ви помоля за мнение за моето момиченце. Тя е на година и осем месеца. При моториката и речта мисля, че нещата са сравнително ок. Обаче наблюдавам следните неща и ми се иска ваше мнение дали това са сигнали за сензорни проблеми. Струва ми се, че тя реагира на нови ситуации като реакцията й е да си сложи палчето в началото на веждата и разперва ръчичка над очите като козирка, един вид като че ли се предпазва така. Това си го прави често - поне веднъж на ден я хващам. Другото нещо е като сме на детската площадка ей така без никакъв повод се обръща към мен в някой момент, за да я гушна - според мен го прави, защото нещо я плаши, въпреки че аз не виждам причина. Направи ми впечатление, че като и купих кроксове за лятото, първата й реакция беше да не ги хареса и заплака да и ги сваля. После посвикна, но от време на време се сеща и и иска да й ги махам. Така стана и със сандалите. Един път дори като остана с моя позната на площадката (всеки ден ходим с нея, аз завеждам каката на градина, а моята позната отива с нея на площадката, но само този път бяхме с колата, вместо с количката), като съм тръгнала, се тръшнала и започнала да плаче и да иска да я гушкат. После като дойдох аз така и не пожела да си играя, та стоя цялото време само в мен. Това беше може би преди месец, за сега не се е повтаряло. Преди също ей така си сменяше настроението без никаква видима причина. На последък не го е правила, но пък се появиха другите неща. Благодаря!

# 239
Здравейте! Бих искала да ви помоля за мнение за моето момиченце. Тя е на година и осем месеца. При моториката и речта мисля, че нещата са сравнително ок. Обаче наблюдавам следните неща и ми се иска ваше мнение дали това са сигнали за сензорни проблеми. Струва ми се, че тя реагира на нови ситуации като реакцията й е да си сложи палчето в началото на веждата и разперва ръчичка над очите като козирка, един вид като че ли се предпазва така. Това си го прави често - поне веднъж на ден я хващам. Другото нещо е като сме на детската площадка ей така без никакъв повод се обръща към мен в някой момент, за да я гушна - според мен го прави, защото нещо я плаши, въпреки че аз не виждам причина. Направи ми впечатление, че като и купих кроксове за лятото, първата й реакция беше да не ги хареса и заплака да и ги сваля. После посвикна, но от време на време се сеща и и иска да й ги махам. Така стана и със сандалите. Един път дори като остана с моя позната на площадката (всеки ден ходим с нея, аз завеждам каката на градина, а моята позната отива с нея на площадката, но само този път бяхме с колата, вместо с количката), като съм тръгнала, се тръшнала и започнала да плаче и да иска да я гушкат. После като дойдох аз така и не пожела да си играя, та стоя цялото време само в мен. Това беше може би преди месец, за сега не се е повтаряло. Преди също ей така си сменяше настроението без никаква видима причина. На последък не го е правила, но пък се появиха другите неща. Благодаря!
Аз съм майка на дете на 1г.10м. От казаното от Вас не виждам никакъв проблем. Синът ми също иска да си сваля чорапите, или плаче и търси успокоение при мен. Още го кърмя, може и от това да е. Единствено това, което прави с ръчичката на челото -да не би нещо да я боли главичката, или пък нещо очите да я дразнят? За сега не виждам симптом да е от спектъра, но аз не съм специалист.

Общи условия

Активация на акаунт